Voor u koopt, kunnen zij kopen

zaterdag 12 mei 2007 11u11 | ilse | 2 reacties
Trefwoorden: , .

In onze serie over wonen, waarin u op de voet kunt volgen wat er aan de hand is met de huis-, verhuis-, premie- en verbouwperikelen van een aantal redactieleden, is het even stil geweest. In het geval van mijn vriend en mezelve komt dat omdat wij er gewoon stil van werden, van al dat wachten.

Inderdaad, wij hebben de afgelopen weken vooral gespendeerd met -enigzins verontrust- wachten op antwoord van instanties met voorkooprecht. U zegt? Voorkooprecht, ofte “recht van voorkoop”, inderdaad. Ik wist tot drie maand geleden ook niet wat het was, maar ben ondertussen uitstekend geplaatst om u er alles over te vertellen.

Het recht van voorkoop ruimtelijke ordening, zoals het voluit genoemd wordt, heeft als doel bij te dragen tot de realisatie van de ruimtelijke uitvoeringsplannen. Het hele gedoe werd geregeld in het decreet op de ruimtelijke ordening van 18 mei 1999 en de ruimtelijk uitvoeringsplannen bepalen specifiek waar dit recht geldt.

Er zijn verschillende instanties die zo’n voorkooprecht hebben, afhankelijk van het stuk grond of het huis dat u heeft gekocht: het Vlaams gewest, de provincie, de gemeente, een intercommunale en de sociale huisvestingsmaatschappijen. Deze instanties kunnen via dit recht een gebouw “voor”kopen op het moment dat iemand een bod gedaan heeft om dat gebouw te kopen. De organisatie koopt het pand dan voor dezelfde prijs, de oorspronkelijke koper is het kwijt.

Het recht van voorkoop heeft als belangrijkste doel de verschillende instanties in staat te stellen bepaalde woningen of percelen te verwerven om er sociale huur- of koopwoningen te realiseren. Een tweede, onderliggende, reden is het tegengaan van koopovereenkomsten met veel zwart geld. Als de koper voor een waardevol pand (officieel) weinig betaalt, maar veel in ‘t zwart, riskeren koper en verkoper dat dankzij deze regeling het perceel opgeëist wordt via het voorkooprecht. De koper is dan zijn zwart geld kwijt of de verkoper krijgt zijn totale som niet, enkel het officiële bedrag.

In praktijk betekent het voorkooprecht dat de voorgenoemde instanties binnen de 8 weken nadat u uw compromis (of in ‘t schoon A.N: onderhandse verkoopsovereenkomst) heeft getekend, kunnen zeggen dat zij uw huis eigenlijk willen hebben. En dat u daar dan bitter weinig aan kunt doen.

De notaris is degene die al die dingen controleert bij de verkoop van een huis, en het aanbiedt aan de instanties die het recht verworven hebben. Op geo-vlaanderen kunt u echter zelf ook opzoeken welke rechten op uw woning van toepassing zijn. In de 19e eeuwse gordel is het alvast overal van kracht voor de huisvestingsmaatschappijen.

Wij hebben ondertussen antwoord gekregen: we mogen ons pas gekochte huis zelf houden. Hoera!

Zie ook: Recht van Voorkoop; Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen; en Ruimtelijke ordening Vlaanderen

© 2007 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Josie

    ‘t Is spannend he, dat wachten… Blijkbaar is de kans dat ze van dat recht gebruik maken niet zo groot in het geval van een gewoon huisje, maar ja, je weet maar nooit! Soms gebeurt het blijkbaar toch… Was toch ook maar gerust als ik het echt zeker wist…
    Ben blij dat je je eigen huis mag houden ;-)

  2. Reactie van Lien Braeckevelt

    Jup, ik vond het toch ook spannend afwachten. Er wordt idd niet zo vaak gebruik van gemaakt, maar het zal je maar overkomen, hé!