Burgemeester en schepenen zien niets in naam ‘Timichegtunnel’

woensdag 20 juni 2007 9u31 | Lien Braeckevelt | 21 reacties
Trefwoorden: , .

Straks zullen misschien mensen u de weg vragen naar de Timichegtunnel. De wat zult u zeggen? Dat wordt de naam van een nieuwe tunnel die gepland is in het project Gent Sint-Pieters. Alle nieuwe wegen, paden en pleinen moeten een naam krijgen.

Lees meer bij De Gentenaar

© 2007 GENTBLOGT VZW

21 reacties »

  1. Reactie van Steven

    Het verhaal erachter is wel boeiend… hopelijk wordt het in beknopte versie uitgelegd bij het straatnaambordje, of eerder tunnelnaambordje… zodat de passanten toch weten waarover het gaat.

  2. Reactie van Gert Defever

    Schitterend verhaal zit hier achter. Meteen hebben gidsen voor hun rondleidingen in de buurt iets aardigs (en tegelijk intriest) te vertellen. Timicheg zegt veel over de omgang met andere culturen (toen én nu) dan de meer volkseigen naam ‘Voskenstunnel’.

  3. Reactie van Wouter

    De burgemeester heeft overschot van gelijk. Wat is er eigenlijk tegen duidelijke en begrijpelijke straat- en plaatsnamen?

    Van harte proficiat alweer aan al wie al die ‘historisch gefundeerde’ nonsens verzint.

    Er wordt veel en veel te weinig stilgestaan bij de consequenties van dit soort ongein. Onmogelijke straat- en plaatsnamen hebben gevolgen voor de hulpdiensten, de post, de administratie en vele aanverwante.

    Dit soort van dwaasheden kost gewoonweg veel tijd en geld.

    Zo mocht ik afgelopen weekend bijv. op zoek naar de (nieuwe) straat met de naam ‘Sulkerbulk’ in Sint- Denijs.

    Jawel; sul-ker-bulk. Qué??

    Klinkt als de naam een even vieze als besmettelijke ziekte als je ‘t mij vraagt.

    Vraag in de omgeving van de Kortrijksesteenweg maar eens de weg naar die straat… Succes verzekerd!

  4. Reactie van Jan

    Waarom zou deze naam minder duidelijk of begrijpelijk, laat staan ‘onmogelijk’ zijn dan een andere? Stel dat men die tunnel de Voskenstunnel zou noemen, zoals Termont suggereerde, zou het dan zoveel beter bekend zijn? Zou men in de buurt van de Kortrijksesteenweg uw Sulkerbulk beter weten liggen, moest het de Frank Bekelaan noemen?
    Ik durf wedden van niet.
    Nieuwe toponiemen hebben uiteraard enige tijd nodig om ingeburgerd te raken. En af en toe moeten dienten eens iets opzoeken. De enige manier om dat tegen te gaan, is geen nieuwe straten meer leggen…

  5. Reactie van Jan

    Ik stel voor : uitvergrote foto’s van het Filippijns dorp (die moeten toch wel ergens te vinden zijn) in de tunnel bevestigen, telkens met een woordje uitleg erbij. Moeten we ons al niet meer het hoofd breken over de inrichting van de tunnel ;-)

    • Reactie van Arthur De Decker

      In zo ver ik weet bestaan er geen gepubliceerde postkaarten of foto’s over over dat Filipijns dorp op de Gentse expo.Zelfs André Capiteyn van het stadsarchief vond geen dergelijke foto om zijn artkel over dit onderwerp te illustreren. Hopelijk komt er ooit wel nog eens een foto boven water van de een of andere bezoeker aan de expo in 1913.

  6. Reactie van laurensv

    tja, het is dan ook niet sulkerbulk maar Surkelbulk
    (Toponiem naar een vermelkding (sic) op kaart, zonder precieze verwijzing, van een derde stuk land bij het Bekstuk en de Tseysbulk of Cijnsbulk.)
    en onbekend wegens weinig interessante dingen daar voor de mensen, vraag naar Krijzeltand en mensen zullen het wel weten maar daar is dan ook een dokter, school, pleintje…

  7. Reactie van Frans

    The Loop,Timichegtunnel,… Dat krijg je als je het advies moet volgen van vakidioten. Het argument van de “kleine man” is er helemaal over. Wat heeft de “kleine man” aan zo’n naam en zo’n tunnel? Of is het net de bedoeling dat deze tunnel de “place to be” wordt van de “kleine man”, met name de daklozen die hier -liever dan in de tochtgaten tussen de torens van de Fabiolalaan- beschutting zullen zoeken in de omgeving van het “grootste station van Vlaanderen”? Wie weet stuurt de GPS u nog van de R4 naar het Centraal station van Manilla…

  8. Reactie van Lien

    De tunnel ligt niet in het verlengde van de Voskenslaan, dus is die naam ook niet erg logisch, aldus de straatnamencommissie. De tunnel zou overigens enkel gebruikt worden voor tram en busverkeer dus het is niet de bedoeling dat uw GPS u daar door stuurt.
    En iedere straatnaam zal hier wel reactie krijgen, precies!

  9. Reactie van pjotr

    Wat gaat daar eigenlijk te beleven zijn in die tunnel, dat iedereen daar nu plots naar toe wil navigeren?

  10. Reactie van marc

    iemand enig idee hoe de andere pleinen, straten en paden gaan noemen? Ben wel benieuwd. Leuk verhaal aan de naam verbonden. Ik breek wel mijn tong over de uitspraak.

  11. Reactie van Arthur De Decker

    “Surkelbulk” is de in 1998 gegeven naam aan de nieuwe doodlopende weg uitgevend op de Putstraat in Sint-Denijs-Westrem. Dit voor hen die het willen bezoeken…

  12. Reactie van ledeberg

    vind die naam wel iets hebben

  13. Reactie van Arthur De Decker

    Zie:
    https://www.gentblogt.be/2007/06/01/paola-en-mathilde-krijgen-eigen-plein
    Daar staat een overzicht van alle geplande straten en pleinen in het project Gent Sint Pieters

  14. Reactie van marc

    thx Arthur, had die post gemist wegens op vakantie.

  15. Reactie van Cedric

    Mijn studentenkot was in de Hippolytemetdepenningenstraat.

  16. Reactie van Roland

    Dat is tenminste nog eens een straatnaam om U tegen te zeggen !

  17. Reactie van MDm

    Waarom niet op zoek naar de langste straatnaam uit Gent? (Ham, Houw, Leegte, Skiweg en Het Kamp zijn alleszins bij de korste)

  18. Reactie van Arthur De Decker

    De langste straatnamen van Gent tellen 30 letters plus een liggend streepje. Het zijn twee vrouwennamen die uit verschillende delen bestaan, nl:
    -Lucienne Herman-Michielsenstraat
    -Marie-Thérèse de Courtebournelaan.

    De volgende straatnamen tellen “slechts” 28 letters:
    -Gustaaf Le Fèvere de Ten Hovelaan
    -Hippolyte Metdepenningenstraat (kwam reeds aan bod)
    -Jean-Baptiste de Ghellincklaan
    -Kristoffel Van den Berghestraat.

    Ocharme de Gentenaars die in zulke straat wonen en steeds dat lange adres moeten schrijven. Die zijn vast jaloers van de bewoners van Ham, Houw, Poel, Reep, Reke,’t Stuk of ‘t Zand.

  19. Reactie van Guido Van Peeterssen

    De komende gemeenteraad worden de 9 nieuwe namen goedgekeurd: artikel

    • Reactie van marc

      nu moet ik voortaan dus elke dag over het Prinses Mathildeplein lopen. Wat als ze koningin wordt trouwens? Van naam veranderen? Dan suggereer ik alvast Sint-Denijsplein.