Wonen in Hof van Reylof

donderdag 23 augustus 2007 10u37 | Redactie | 46 reacties
Trefwoorden: .

Projectontwikkelaar City Projects nv wil het Hof van Reylof tussen de Hoogstraat en de Peperstraat ombouwen tot een complex met veertig luxe- en 99 nieuwbouwappartementen. Ontwerper is het architectuur- en ingenieursbureau Bontinck.

Lees meer bij De Gentenaar en De Standaard

© 2007 GENTBLOGT VZW

46 reacties »

  1. Reactie van Frans

    En zo verdwijnt ook in de Peperstraat het laatste spoor (de gereconstrueerde gevel, met gedenkplaat) van het geboortehuis van de enige Belgische Nobelprijs Literatuur (1911). Maar wie leest nog Maurice Maeterlinck? Zeker niet die “tweeverdieners tussen 30 en 45 jaar die geen tijd hebben” waarop de projectontwikkelaar mikt. Van alle herinneringen aan grote Franstalige Gentse schrijvers staat alleen het huis van Charles Van Lerberghe (Rooseveltlaan) nog recht. De gedenkplaten van Georges Rodenbach (Frère Orbanlaan) en Pierre Louÿs (Onderstraat) zijn verdwenen. Gelukkig heeft de “Poëzieroute” daar een mouw aan gepast.

  2. Reactie van Augustinus

    Inderdaad, maar men zou toch kunnen verplichten dat die gedenkplaat blijft? Nu ja, als ik zie dat het terug Bontinck wordt, voorspelt dat niet veel goeds. Terug een nieuwe RTT toren, maar nu pal in het historisch centrum.

  3. Reactie van peterc

    Heel flink van de Christelijke Mutualiteit! Vaststellen dat er ouderen zijn die zorg nodig hebben en dan ze in de klauwen duwen van wie zich alleen op kapitaalkrachtigen en tweeverdieners mikt. Al een geluk dat CD&V niet in het stadsbestuur is geraakt..; we zouden nogal wat meemaken uit zgz. sociale bezorgdheid, met speculatie als verborgen van de CVP (alle andere lettertekens mogen, als ze maar christelijk zijn)-staat sinds 1830…

  4. Reactie van Matthias

    Jeuij! Middelmaat!

  5. Reactie van Tine

    Tweeverdieneers tussen 30 en 45 jaar wonen niet op een appartement. Dat is nu net de groep van mensen die uit de stad trekken en een huis met tuin willen voor de kinderen.

  6. Reactie van otto

    hoe is het in godsnaam mogelijk dat bontinck nog de toelating krijgt om gebouwen neer te zetten in gent!

  7. Reactie van Mettenanxt Gilda

    Architect Bontinck : ik heb zijn laatste project gevolgd, langs de Kortrijkse steenweg in Gent.
    Peperdure appartementen, flinterdunne binnenmuren.
    Degelijke isolatie ? Zo goed als onbestaande.
    Prachtige zonwering op rails, dat wel, maar weinig zinvol voor een Oost-West georiënteerd gebouw.

  8. Reactie van Maybe

    Wellicht dezelfde equipe die er aan gewerkt heeft.

    De architectuur is niet alleen sterk gelijkend met het appartement op de Kortrijkse steenweg maar ook met deze in de Koepoortstraat.

    Wanneer de tijdsdruk te groot wordt is het verleidelijk dat men naar zulke voorgekouwde schema’s teruggrijpt. Alle detailtekeningen zijn reeds voorhandig.

  9. Reactie van Frans

    En over de bescheiden nieuwe hoofdzetel van de Bond Moyson, waar al zo weinig plaats is voor een wetenschapspark, zullen we maar zwijgen, zeker.

  10. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Dirk Bontinck weet normaal weg heel goed waar hij mee bezig is. Waarom G V D veegt zomaar ineens een stuk van onze Gentse geschiedenis weg?

  11. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Gaan we hier weer de Raad van State moeten bij halen? Of is Bontinck voorzichtiger dan Verstraeten?

  12. Reactie van Tine

    Weinig zinvol op een oost-west georienteerd gebouw? Niks is minder waar. Zonwering op een westgevel is zelfs belangrijker dan op een zuidgevel. Als de zon in het westen staat, staat ze lager en kan zo veel dieper binnen dringen. Als de koellast van een gebouw berekend wordt, worden westelijk gerichte ramen meer in rekening gebracht dan ramen op het zuiden.

  13. Reactie van Tine

    Waarschijnlijk omdat de bouwheer het vraagt.

  14. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Dan moet de overheid ingrijpen, dat is toch haar taak.

  15. Reactie van Tine

    Inderdaad. Het is aan de dienst Stedenbouw om dergelijke zaken tegen te houden. Jammer genoeg mogen promotoren altijd net ietsje meer :( Als er maar genoeg geld tegen wordt gesmeten, mag alles.

  16. Reactie van Amaury

    Reylof wordt toch niet afgesmeten? Ik heb de plannen voor die residentia al maanden geleden gezien, ze staan al lang op de site van Bontinck, en zo maniakaal is het nu ook weer niet.

  17. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Het gaat hier niet over reylofalleen. Het gerestaureerde geboortehuis van Maeterlynck heeft toch ook haar waarde, en die moet er wel aan geloven!

  18. Reactie van Augustinus

    Waarom tijdens de volgende Gentse Feesten niet eens een Bontinck route? Er zullen toch weinig families zijn die zo hun stempel hebben gedrukt op het uitzicht van onze stad, niet? Als Gent er uitziet zoals dat nu is, dat heeft dat minder met Emile Braun te maken, maar vooral met Bontinck. We starten aan de RTT Toren, dan het Zuid, de parking van de Kouter, het vernietigde Reylof, wie heeft er nog suggesties? Al die prachtige architectonische pareltjes van de Gentse bouwmeester moeten toch eens meer aandacht krijgen.

  19. Reactie van otto

    oh maar hij heeft nog vele pareltjes gebouwd hoor: kijk maar eens op https://www.bontinck.biz(staat die “biz” voor business? dan heeft hij zich wel snel verraden :-)
    hij bouwde (of ontwierp) oa. het nieuwe winkelcentrum van AA Gent op de groothandelsmarkt, een nieuwe bunker naast “De Directeurswoning” aan het Rabot, het schit-ter-en-de “Riverside garden” op de Koepoortkaai, het iets te ambitieus gegeheten “De ark” op de Kortrijksesteenweg, en recent nog “Flanders avenue”(hebt u hem?) in de Vlaanderenstraat

  20. Reactie van Augustinus

    Dank u wel voor deze tip, dat wordt inderdaad een magnifieke wandeling. Waarop wacht onze dienst Toerisme om deze architecturale pracht ook aan te bieden voor een internationaal publiek? Ik ben er zeker van dat Japanners en Spanjaarden heel veel interesse hebben voor een dergelijke architecturale toer. Waarom zouden mensen alleen maar naar Barcelona of Rotterdam gaan kijken, als Gent op dat vlak tot de wereldtop behoort. Ik zou zelfs meer zeggen: Barcelona verzinkt in het niets bij de pracht van deze Bontinck-toer. Ik vind echt dat we dit moeten doen.

  21. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Ook het geniale achterstuk van het echte Metselaarshuis, Sint-Niklaasstraat.

  22. Reactie van otto

    inderdaad, wereldklasse!

  23. Reactie van otto

    ben reeds begonnen met een kaartje te maken! -dit is wettelijk gezien toch geen laster hoop ik?-

  24. Reactie van Amaury

    Het is inderdaad verloren gezegd dat Bontinck te veel projecten krijgt toegestopt om dan bedenkelijke kwaliteit te leveren…

    Soit, over architectuurwandelingen: een Bontinckroute zou misschien een tikkeltje afgaan zijn, maar een Geo Henderick- of Louis Roelandt-route zouden misschien wel plezant zijn.

  25. Reactie van Matthias

    Er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat de man spuuglelijke gebouwen neergepoot heeft, laster is het zeker niet.

  26. Reactie van Augustinus

    Laster? Nee hoor. Uit pure bewondering willen wij de internationale gemeenschap laten kennismaken met de topprestaties van de Gentse archtitectuur. De Gaudi-tour in Barcelona is toch ook geen laster? Als Barcelona Gaudi heeft, dan heeft Gent Bontinck.

    Maar inderdaad, daarnaast misschien toch ook een Henderick en Roelandt-wandeling. Zij kunnen natuurlijk niet in de schaduw staan van hun grote navolgers, maar toch verdienen ze ook wel een beetje aandacht.

  27. Reactie van Huug

    Moet dat dan wetenschappelijk bewezen worden? Als je gewoon al kijkt naar de gedrochten van zijn hand dan draait je maag al om.

  28. Reactie van otto

    ik weet niet of er al nog mensen zijn die de projectenlijst op bontinck’s website gezien hebben, maar ze is ronduit schokkend! zijn bureau heeft zowat elk prestigieus project in belgië, brussel en gent ontworpen sinds de jaren ’70, en toch hoor je nooit iets over hem! houdt hij zich bewust low-profile? Ik kan me goed voorstellen dat als al zijn projecten door getalendeerde architecten ontworpen waren geweest, we nu in één van de interressantste landen qua architectuur hadden geleefd.

  29. Reactie van n De Moor

    De gustibus non disputandum est…
    Elke meerderheidspartij heeft zo haar favorieten. Bontinck is goede maatjes met de socialistische machthebbers. Zoals de VLD jaren lang het studiebureau van Cools de vetste brokken toeschoof.

  30. Reactie van Tine

    Ik denk dat die “eer” eerder aan Jaspers moet toegewezen worden :-( Bijna alle gedrochten in België zijn van Jaspers.

  31. Reactie van otto

    de route is af!
    wandelroute door het centrum:
    https://www.flickr.com/photos/78554196@N00/1239103866/
    fietsroute door groot-Gent:
    https://www.flickr.com/photos/78554196@N00/1238242587/

  32. Reactie van Maybe

    Uit Tiens, tiens, tiens

    “Maar qua architectuur valt er in Gent niet bijster veel te beleven. Onlangs stond er in De Standaard een interview met Paul Robbrecht. Hij omschreef Gent als een ‘stille stad’, die weinig ambitie koestert om zich met architectuur te pro?leren. Dat klopt. Bovendien pampert het stadsbestuur een aantal krokodillen-architecten. Ze krijgen veel opdrachten maar hebben niet de ?nesse om het verschil te maken. Als er al eens een gedurfd plan wordt gelanceerd, dan ontbreekt uiteindelijk de politieke wil om er echt voor te gaan. Denk maar aan de idee voor een forum aan de Waalse Krook of de vaudeville rond het Emile Braunplein.”

    https://www.tienstiens.org/node/2768

  33. Reactie van Frans

    Aankomst met natje en droogje? Geef na zo’n wandeling maar een kotsbak, voor wie het zo lang kan uithouden. De echte makers van dat soort “architectuur” zijn niet de architecten, maar diegenen die de bouwvergunningen afleveren. Waar het helemaal misloopt is wanneer sommige van die architecten/stedenbouwkundigen een streepje voor hebben als lid van “adviesraden” en “jury’s” en op die manier zichzelf een bouwvergunning toekennen.

  34. Reactie van lisa

    Op de website van Bontinck staat bij het fameuze project in de Peperstraat/Hoogstraat (Hof van Reylof) dat de realisatie voorzien is voor 2008-2009; weet iemand wanneer ze dan effectief beginnen met de werken? Ik ga namelijk op kot in de Peperstraat en vrees voor geluidsoverlast… ik heb weinig zin in drilboren, kranen en betonmolens tijdens de blokperiode bijvoorbeeld…

  35. Reactie van rony coekaerts

    kan er iemand uitleggen hoe ik bij flickr binnengeraak? die weigert me steeds omdat we geen postcode hebben: in china bestaan die niet!
    zij werken met een ander systeem:land, provincie, departement, stad, deelgemeente, wijk, werkeenheid, blok, huisnummer en naam. zij geloven nooit dat die brief met vier lijntjes die ik afgeef, werkelijk toekomt.

  36. Reactie van hcb

    U veronderstelt dus dat alle tweeverdieners tussen 30 en 45 kinderen hebben en over voldoende geld beschikken voor een huis met tuin op de buiten?

    Wat een ondoordachte redeneringen lees je hier toch soms…

  37. Reactie van ely verbont

    Sorry guys ,

    Maar ik vind de architectuur van Bontinck wel te pruimen.Het is gemakkelijk kritiek te geven .
    Het is wel een feit dat ze pas de laatste 5 jaar eindelijk aan architectuur doen . Vroeger was het wat anders ( zie leuke stadswandeling )

  38. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Kies ofwel voor 9000 of vind er een uit, die machines redeneren toch niet..

  39. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Denk ge niet dat “mode” ook een rol speelt in uw beoordeling?

  40. Reactie van Amaury

    Het zou misschien wel fijner geweest zijn mocht Bontinck die gevelrij van Reylof terug continu gemaakt worden. Er staat nu een lelijk huis tussen, en dat wordt nu vervangen door een andere lelijke gevel :-s

  41. Reactie van ely verbont

    Weet wat ik afschuwelijk vind , zijn die huizen erachter op de parking Ramen .Ze hebben dan eens de kans om de huizen wat meer licht en ruimte geven , neen nog geen 10meter is die straat ( steeg ) .Ocharme die mensen die daar gaan moeten wonen .

  42. Reactie van ely verbont

    en ja JMDW, mode speelt een rol in mijn beoordeling .
    Zoals ecologisch bouwen ook een mode zal worden , wacht maar…

  43. Reactie van lut

    wel ,ik wil mijn woing op den buiten ruilen voor zo een optrekje.Mijn kinderen zijn bijna buiten.Ik bzocht zaterdag het kleinbegijnhof en zag dat het oude kazerne mooi verbouwd was.Ik vind het wel spijgtig dat je ofwel asielzoeker of kweet niet wat moet zijn ,om daar recht te hebben op een flatje.

  44. Reactie van Guido Van Peeterssen

    dag rony,
    ik heb zo iets meegemaakt in een buitenwijk van moscou. op zoek gaan naar iemand aan de hand van een straatnaam en een huisnummer: onbegonnen werk. die appartementsgebouwen zijn opgericht ten tijde van de gloriedagen van het communisme. geen straatnamen, aanduidingen op de gebouwen zelf, geen gevelafwerking, een inkomhal die dertig jaar geleden onafgewerkt gebleven is. houten panelen om de koude buiten te houden, alles wat openbaar is stinkt naar de pis, primitieve liften en vriendelijke buurjongens die je vragen beantwoorden met “He sir, for 10 dollar you can fuck my sister”. veel wijzer wordt je daar niet van. en als je die mensen dan toch vindt dan denken ze dat je de staatsveiligheid ingeschakeld hebt om hen te vinden. als ik nog eens naar een buitenwijk van moscou ga dan vraag ik meteen een plannetje.

  45. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Ik wil terugkomen op het gerestaureerd huis van de familie Maeterlinck destijds, en dat ernaast. Wat gaat er gebeuren met beide arduinen deur- of poortomlijstingen en ander smeedijzeren balconnetjes? Alles de container op?
    En dan behouden ze de hoekhuizen die ons op het eerste zicht echt niks te vertellen hebben.