Vooruit 25 – een ervaring

maandag 24 september 2007 17u25 | Bruno Bollaert | 14 reacties
Trefwoorden: , .

vooruitZaterdag gaf half Gent (en omstreken) present op het verjaardagsfeestje van de Vooruit. Zeggen dat de Vooruit op 25 jaar incontournable is geworden is een paar stappen voorbij het understatement. De verscheidenheid in het aanbod van onze cultuurtempel werd nog eens extra in de verf gezet door de activiteiten die zaterdag tot in de kleinste zaaltjes van het gebouw plaatsvonden.

Al hebben we ons de ganse avond herhaaldelijk van de kelder (de concertzaal) tot de zolder (de voorbouw zolder) gerept, het was gewoon onmogelijk om overal te zijn. Het feest bestond uit maar liefst vijf parallelle parcours, en een doorlopend kunstparcours.

Vooruit 25

We waanden ons bambi in Endless Forest (Tale of Tales), gingen in een tornado zitten in de Mokabon (niet het koffiehuis –zie foto hierboven), lieten ons overdonderen door Drop a line, speelden motor karaoke (jawel!), en zagen Maren Strack in het Kafee een blok kalksteen tot gruzelementen dansen.

Vooruit 25 Vooruit 25

En dan hebben we het nog niet over de concerten gehad. We dienden ons –jammerlijk genoeg– te beperken tot de Theaterzaal en de Concertzaal, met een snelle uitstap naar de Balzaal. Soapstarter zagen we nog net het podium verlaten, maar al gauw nam Bent Van Looy (van Das Pop fame) hun plaats in voor een intiem mini-concert. We bleven even hangen voor het begin van The Bony King of Nowhere en repten ons daarna naar de theaterzaal voor het einde van het eerste Blok, waar een toneelopvoering bezig was, zodat we het fototoestel stilletjes in de tas lieten.

In de concertzaal was het dan tijd voor Gabriel Rios, en daarna kwamen we eindelijk in de Balzaal terecht voor The Ex. Even naar adem happen in het Kafee (en een deel van het parcours afleggen), en dan was het tijd voor het derde blok in de Theaterzaal. Flath Earth Society met Louis Sclavis, de fantastische toespraak van Dirk Pauwels (Victoria & Nieuwpoorttheater), en de droedels van Gerda Dendooven. Als afsluiter gingen we nog heel even bij The Violent Husbands langs. Al volgde er toen nog vuurwerk, en een fuif (of twee), al hebben we dat wijselijk aan ons laten voorbij gaan.

Overdonderend? Dat vonden wij ook. Welk een feest!

Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25 Vooruit 25

© 2007 GENTBLOGT VZW

14 reacties »

  1. Reactie van rony coekaerts

    zijn jullie gelukzakken! zo’n aanbod in zo’n mooi gebouw. waar in vlaanderen en omstreken heb je zo iets?
    voor mij was het kaarten met senioren en een pint drinken. mijn kinderen, die nu in gent komen wonen, krijgen een pracht locatie ter beschikking.
    met bewondering voor de inzet van zovele mensen, zeg ik dank.

  2. Reactie van huub

    dat je het vuurwerk aan je voorbij hebt laten gaan, was volgens mij DE beste beslissing van de avond!
    Wat een teleurstelling zeg! Het trok op geen …
    Ten eerste was het bijna 1h te laat, was er geen communicatie hierover (mss wel voor de eerste 5rijen in de baggatenstraat..) en trok het eigenlijk op niet veel.. Niet syncroon, niet gelijk met de muziek (was dat niet de bedoeling?), noemen ze dat nu ook al muziek, … 50minuten later kwam er een vuurwerk, voorafgegaan van een totaal mislukte lichtshow (waarschijnlijk een wanhoopsdaad..), ..
    Het stond goed vol en uiteraard gaat veiligheid voor (waardoor er mss een vertraging was.. Maar communiceer dat dan..) en na 30min wachten waren er heel wat mensen die gewoon weggingen.. Wij stonden halverwege het eerste deel van de baggattenstraat en we hebben er veel zien passeren hoor.. Spijtig zaak op zo’n avond..

  3. Reactie van rony coekaerts

    binnen schijnt het toch leuk geweest te zijn.
    ben natuurlijk verwend. trouw, vuurwerk, verjaardag, vuurwerk, overlijden, twee keer vuurwerk, een scheet in een fles, vuurwerk……maar ik kan me voorstellen in gent, uren wachten en dezelfde scheet krijgen…zonder mooi vuurwerk? erg!

  4. Reactie van Els

    Het feest voor het vuurwerk was in elk geval wervelend – en wat een aanbod. Ik heb compleet andere dingen gedaan, gezien en meegemaakt dan uw redacteur van dienst. Opener Ceremonia in de theaterzaal was meesterlijk: precies een schilderij van Ensor met de nu al onvergetelijke reuzen. Peter Van den Eede & Elsie De Brauw in de Domzaal was bijzonder
    grappig. Maar het leukste was de animatie her en der: mooie meisjes die je taart voederen, een attack-tatoe team dat 25jr vooruit tatoes zette, en de motorhelmen waarin je kon brullen en er zo een formule I wedstrijdje van kon maken. Bijzonder geestig allemaal… echt jammer dat we omstreeks 23.45u naar buiten moesten. Aan de Vooruit-mensen: heel erg bedankt voor dit schitterend feest.

  5. Reactie van Els

    Ik vergat nog het mooiste: het filmje van Carl De Keyzer over de vooruit in 1982 (?) voor de heropening…

  6. Reactie van Josie

    Leuk feest, maar in mineur geëindigd door dat vuurwerk. Net als we iets wilden gaan drinken in het café om 23u45 naar buiten gejaagd, dan helemaal naar het midden van de Bagattenstraat door het volk moeten worstelen, constant verder gejaagd door de veiligheidsmensen om daar dan een uur in de kou te staan wachten. Vooraan werd 1 keer iets meegedeeld, maar dat was zo ver totaal niet te horen. In de buurt veel ouders met kinderen die maar niet begrepen waarom ze daar zo lang moesten staan wachten… Uiteindelijk werden we het wachten en kijken naar de lichtjes op de Vooruit meer dan beu, en zijn we dan maar naar huis gegaan. Zonder dat ‘vuurwerk’ waren we wellicht veel langer blijven hangen binnen. Spijtig om het feestje zo te moeten verlaten…

  7. Reactie van lolotte

    en Freya in haar nieuwe kledij????Het mooiste meisje van het dorp!!!

  8. Reactie van rony coekaerts

    waar, waar zijn de beelden? laat me hier ook mee genieten! dat zullen ze zeker weer gemist hebben zeker. O, hendrik, bruno, guido,…..allemaal de andere kant op gekeken? :))

  9. Reactie van rony coekaerts

    is wel een reactie op lolotte.

  10. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Ik begrijp iets niet: de “Vooruit” wilde los van het imago va de “socialistische” feestzaal, maar alle politieke figuren van de SPa komen er met de regelmaat van de klok langs? Ik vermoed dat vele christen-demokraten elders hun weekend doorgebracht hebben. Hoewel: ik hoorde wel dat er een paar blauwe tinten aanwezig waren.

  11. Reactie van rony coekaerts

    beste J.M., je kan toch slecht mensen die meeleven met culturele evenementen de deur wijzen, dacht ik zo. “er zijn al tien sossen in de zaal, nu is het aan de blauwe”. hoe erg het is om het te moeten zeggen, en dat is niet alleen in gent, maar blijkbaar zijn onze oranje vrienden meer bezig met het gaan wandelen met de geit. pas op, daar is niets mis mee, het weze hen gegund. maar ooit, en daar ga ik weer met mijn annecdotes, was ik bestuurslid van de culturele raad van een gemeente met oranje bestuur, jongens toch. ze zouden toon hermans uit zijn graf gehaald hebben. will tura ging ook nog, maar de vaginamonologen!!!!het jaar nadien was er plots geen geld meer.
    en om jou tevreden te stellen, de paar blauwen stonden meestal achter ons, zover ze zich in cultuur interesseerden. bij hen was het wel altijd “wat brengt dat op, scheuren we ons broek niet, moeten we dat wel zelf organiseren, kunnen we niet beter dat aan de prive laten” maar een keer dat rechtgezet, volop steun. paars is zo slecht nog niet, daar komen ze na 100 dagen nu wel achter. misschien.

  12. Reactie van Eve

    Ja, de Vooruit heeft geen banden met een politieke partij, en maar goed ook, maar veel socialisten dragen de vooruit wel in hun hart. Het schijnt dat er speciale rode aardstralen doorheen de zalen van vooruit lopen waardoor tsjeven en liberalen bij al te lange blootstelling socialist worden..misschien is dat de reden waarom zij daar wegblijven?

  13. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Mijn opmerking hierboven was er wel ene om dergelijk gezonde reacties te kunnen lezen. Ik les nu ook regelmatig dat parochiekringen in ons stadspatrimoium gaan tercht komen en dus een veel opener functie zullen krijgen. Zeer positief, voor zover men er niet aan provocatie zal doe.
    Iets zeer positief met de Vooruit: als destijds de opera gerestaureerd werd kregen de franstalige toneelvoorstellingen hun stek in de Vooruit. Dus van echte openheid gesproken!

  14. Reactie van rony coekaerts

    verdomd eve, je brengt me op een idee. als ze nu eens in de vooruit een zaaltje reserveren, gratis, want zo zijn die mannen, en een paar drankbonnetjes, om hun partijvergaderingen daar te laten doorgaan? opvang voor kinderen, ouden van dagen en geiten. dat moet toch lukken? na een tijdje allemaal rood en cultuur.minnend! of heb ik weer teveel fantasie? :)