Sint-Veerlekerk verdwijnt voorgoed

donderdag 27 september 2007 7u20 | ilse | 3 reacties
Trefwoorden: , .

De archeologische resten van de oude Sint-Veerlekerk zullen niet geïntegreerd worden in de Oude Vismijn. Dat antwoordde schepen Lieven Decaluwe (Spirit) op een vraag van gemeenteraadslid Kristina Colen (Vlaams Belang).

Meer bij De Gentenaar.

© 2007 GENTBLOGT VZW

3 reacties »

  1. Reactie van Frans

    “Sint-Veerlekerk verdwijnt voorgoed” is misleidend, want de rest van de dertiende-eeuwse kerk wordt niet vernietigd maar “verdwijnt voorgoed onder de grond”. Men gooit dus alles weer dicht om er een vloer over te leggen. Zo doen ze daar over vier eeuwen misschien alweer een “vondst”. Spijtig dat men de suggestie niet weerhoudt van lijnen op de vloer om de contouren van het verdwenen gebouw aan te geven; zeker omdat honderden toeristen over die vloer verwacht worden. Dergelijke contouren vindt men in de crypte van de St-Baafskathedraal waar zwarte tegels in de rode vloer de ligging van het oorspronkelijk romaans gebouw aangeven, in de vroegere Gandastraat waar haagbeuken de verdwenen kerk van St-Baafsabdij evoceren en op de Lievekaai waar de rand van de oorspronkelijke zwaaikom duidelijk gemaakt is met boordstenen. Dat zou veel meer kunnen toegepast worden, ook bij de heraanleg van de centrumpleinen. Het biedt een reële meerwaarde aan de bestrating (los van de kasseiendiscussie ). Of is het “not done” om te verwijzen naar de contouren van verdwenen straten (Regnessestraat, Gouden Leeuwplein), waterlopen (Oude Houtlei) en monumenten (Prinsenhof)? Sommigen zijn hier immers als de dood dat Gent een “museumstad” zou worden en zien het liever allemaal uitgelegd in het STAM.

  2. Reactie van jo luyssaert

    we vergeten ook het nieuw aangelegde sint-pietersplein niet met de contouren van de verdwenen OLV-kerk!

  3. Reactie van Amaury

    Dat de grondvesten van die kerk terug verdwijnen onder de grond is natuurlijk geen nieuws, maar het is inderdaad wel spijtig dat niet naar de contouren wordt verwezen. Dat geeft wel een mooi extra’tje aan het gebouw…