Joke van Leeuwen te gast op Middagen van de Poëzie

zaterdag 10 november 2007 15u35 | Veerle | 2 reacties
Trefwoorden: , .

Joke van LeeuwenBij de naam Joke van Leeuwen gaan in ons gezin menig paar oogjes blinken. Niet dat we alles wat ze schreef of deed op de voet volgden, maar wat in huis kwam, bleef nazinderen. Het eerste boek dat de kinderen van haar gelezen hebben, was Iep (verschenen in 1996), een verhaal over een vreemd wezentje met vleugels dat het midden hield tussen een meisje en een vogeltje. Later kregen ze Ozo Heppie en andere versjes (2005) cadeau en dat werd ongeveer verslonden.

Ter illustratie een versje dat hier ten huize regelmatig werd geciteerd (en waarom was dat nu toch nogal dikwijls ’s ochtends op de badkamer of aan de ontbijttafel?):

Versje om te mompelen als je niet goed wakker kunt worden

mmhohmmhohmmhohpfff
mmhohmmhohmmhohpfff

izzolekkewarmier
izzolekkewarmier

mamoewakkewoh
mamoewakkewoh

moemewazze
moemewazze

hup

Joke van Leeuwen is meesterlijk met taal. Zij heeft een eenvoudig taalgebruik maar je staat er versteld van hoe zij met het Nederlands speelt. Bovendien heeft zij een ongebreidelde fantasie en een ongelooflijk gevoel voor humor. Tegelijk schrijft ze zeer poëtisch en ontroerend, en zijn de situaties herkenbaar. Ze hecht ook veel belang aan de illustraties, die ze zelf tekent en meer dan eens deel uitmaken van het verhaal of het gedicht.

Joke van Leeuwen Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen werd op 24 september 1952 in Den Haag geboren, maar toen ze dertien was verhuisde het gezin naar Brussel. Ze bleef in België en studeerde hier grafische kunsten en geschiedenis. In 1978 won ze het Camerettenfestival in Rotterdam (menig Gentblogt-redactielid niet onbekend) en speelde enkele jaren in het officieel cabaretcircuit. Die activiteiten zet ze nog steeds voort op literaire festivals, poëzieavonden, voorleesmomenten en conferenties. Daarnaast leeft ze zich uit in boeken voor kinderen en volwassenen, die ze ook zelf illustreert. En ik herinner me enkele jaren geleden een kinderprogramma op televisie (ik ben helaas de naam vergeten) waarbij ze verhalen vertelde vanuit een container op een perron. Ook hier maakten haar tekeningen een essentieel onderdeel van het verhaal uit. Als ik dat hier zo lees, oogt het niets bijzonders, maar je bleef gewoon aan de buis gekluisterd, geboeid door haar manier van vertellen.

De talloze onderscheidingen die haar de voorbije jaren te beurt vielen, kunnen inmiddels een trofeeënkast vullen. Momenteel woont en werkt ze in Antwerpen. Een uitgebreidere biografie en een overzicht van haar werken en onderscheidingen vindt u hier.

Dit alles eigenlijk alleen maar om te zeggen dat Joke van Leeuwen volgende dinsdag, 13 november, te gast is in de Middagen van de Poëzie in het Poëziecentrum. Ze wordt er over haar dichtbundels voor volwassenen geïnterviewd door Jan Van Coillie. Een absolute aanrader voor wie een boeiende en humoristische vrouw aan het werk wil horen. Echt jammer dat ik zelf niet vrij ben.

Dinsdag 13 november 2007 van 12.15 u. tot 13.10 u.
Leeszolder van het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent (het Toreken).
Prijzen: 3 euro / 2 euro (voor studenten, senioren, abonnees Poëziekrant, leden Poëziecentrum, gratis voor ereleden Poëziecentrum)
Info: http://www.poeziecentrum.be
Vooraf reserveren is aan te bevelen.

(foto: jokevanleeuwen.com)

© 2007 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Cedric

    Met dat geciteerde vers is het eerder aangewezen stadsdichter van Gent te worden ipv Antwerpen.

  2. Reactie van Marijke

    Ter aanvulling nog even een versje om te mompelen bij het slapen gaan ;) en het helpt gegarandeerd! Ik heb het zelf geprobeerd…

    De slome slak slaapt in de slappe sla…
    De ssslome ssslak ssslaapt in de sssslappe sssla…
    D zsssslme zssslk zssssslpt n d zssslppe zsssla…
    D zzzzzzme zzzzk zzzpt n d zzzzppe zzzz…
    ZZZZ….