Hij komt! Hij komt! Die lieve …

donderdag 15 november 2007 7u10 | San (tekst), Steven Noels (beeld) | 2 reacties
Trefwoorden: .

Het is weer die tijd van het jaar. Die tijd waarin ik als kind kriebels in de buik kreeg, mijn fantasie de vrije loop kon laten over al het moois dat ik misschien zou krijgen, of misschien ook niet. De tijd waarnaar ik reikhalzend uitkeek als kind, en ik zal niet het enige kind geweest zijn.

Ik moet het u niet meer zeggen welke tijd van het jaar dat is, u had het al geraden, maar voor de zekerheid zet ik het nog maar eens zwart op wit: Sinterklaas komt er weer aan. Yiha!

En eigenlijk heb ik al een beetje gelogen: het was niet alleen als kind dat ik reikhalzend uitkeek naar de komst van Sinterklaas, nu doe ik dat ook nog. Ja ik weet het, het is allemaal commercieel gedoe, oplichterij, in-de-zak-zetterij en al, maar toch. Goede herinneringen dat ik aan die periode heb en die goede herinneringen probeer ik aan mijn kinderen mee te geven.

Mijn moeder maakte van elke Sinterklaasdag een zeer bijzondere dag. Mijn mama kon het laten lijken alsof we niet alleen de dingen kregen die we vroegen, maar veel en veel meer. ‘Lijken’ is het operatieve woord, want in principe lag er telkens enkel een fractie van het gevraagde (en mensen met kinderen zullen dit kunnen bevestigen: de waslijst wensen van kinderen is té lang opdat Sinterklaas het allemaal zou kunnen brengen), maar de indruk was er wel.

En ook: Sinterklaas kwam alleen op 6 december. Nooit een dag (of meer) vroeger en zeker ook nooit later. Elke 6de december stonden we op om zo rap als tel naar beneden te rennen en te zien wat Sinterklaas gebracht had. Viel 6 december op een schooldag, dan kregen we een glimp van al het moois dat Hij gebracht had, even bepotelen en dan met een gelukzalig gevoel van al het moois dat we gekregen hadden naar school, ongeduldig wachtend tot de schooldag erop zat.

Sinds mijn kinderen een beetje de leeftijd hebben om de intrede van Sinterklaas bewust te beleven, kijken we naar zijn aankomst op TV, naar de intrede in Antwerpen. Vorig jaar zijn we hem in persoon gaan opwachten. Niet in Antwerpen maar in de enige stad waar het van tel is dat hij aankomt: hier in Gent.

Door nog verplichte middagdutjes van de kleinsten waren we te laat om op de Graslei post te gaan vatten, maar we vonden een ander ‘beste’ plaatsje: we konden ons vlak voor het paard (en koets) van Sinterklaas plaatsen om hem van daar te zien vertrekken voor zijn rondrit. U kan zich misschien de blijdschap en opwinding van onze kinderen inbeelden: niet alleen ging Sinterklaas vlak bij hen komen, bovendien konden ze zijn paard aanraken. Toen Sinterklaas toekwam, hebben ze nog een handje gekregen van Hem en gaven de Zwarte Pieten hen nog een hoop snoep. De dag kon niet meer stuk.

Dit jaar ga ik toch proberen om een plaatsje te bemachtigen op ‘de eerste rij’: ga ik proberen om Sinterklaas te zien toekomen op de Graslei. Want uiteraard komt Sinterklaas dit jaar opnieuw naar Gent.

Op zaterdag 24 november 2007 meert de Sint rond 13.45 uur opnieuw aan aan de Graslei. Hij zal er verwelkomd worden door burgemeester Daniël Termont en schepen van Feestelijkheden Lieven Decaluwe. De Sint en zijn pieten nemen uitgebreid de tijd om de kinderen de handjes te schudden, bolletjes te aaien en brieven en tekeningen in ontvangst te nemen.

Daarna zal Hij naar de Groentenmarkt wandelen en in het Groot Vleeshuis opnieuw met de kinderen praten en enige tijd met hen doorbrengen. Eens deze kennismaking achter de rug zal hij met de koets een rit door het stadscentrum maken. Deze tocht eindigt in de Groenzaal van het Sint-Bavohumaniora. Daar zal de Sint, samen met 500 kinderen, een leuke show beleven.

De show is bestemd voor alle kinderen tussen 4 en 10 jaar en kaartjes kunnen tegen 2 euro per kaart bekomen worden in de Stadswinkel (Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, op woensdag tot 18 uur en op zaterdag van 9 tot 11.30 uur – geen telefonische reservatie mogelijk) maar volwassenen zijn niet toegelaten: het is een feestje uitsluitend voor de Sint en zijn kleine vrienden.

Het volledige programma:

  • 13.45 uur: de Sint arriveert met de boot aan de Graslei. Parcours boot: Kuiperskaai – Ketelvest – Ketelbrug – Recollettenlei – Ajuinlei – Predikherenlei – Graslei
  • van de Graslei gaat hij te voet naar de Groentenmarkt
  • 14.15-14.45 uur: kennismaking met de kinderen in het Groot Vleeshuis
  • 14.45 uur: vertrek van de Sint met paard en koets, voorafgegaan door een fanfare. Parcours koets: Groentenmarkt – Kortemunt – Korenmarkt – Cataloniëstraat – Sint-Baafsplein – Limburgstraat – Lieven Bauwensplein – Vlaanderenstraat – Lange Boomgaardstraat (bij hevige regen of tijdnood wordt het traject ingekort: Groentenmarkt – Hoogpoort – Botermarkt – Emile Braunplein – Sint-Baafsplein – Limburgstraat – Reep)
  • 15.10 uur: aankomst van de koets aan de Groenzaal voor de sinterklaasshow
  • 16.45 uur: einde sinterklaasshow

Programma Sinterklaasshow:

  • 14.30 uur: deuren open Groenzaal
  • 15.00 uur: Showbizz Bart verwelkomt de kinderen in de zaal
  • 15.05 uur: Acrobaat Les Benson
  • 15.20 uur: aankomst Sinterklaas en zwarte pieten
  • 15.30 uur: Crazy Disco Show (deel 1), Een schitterende show waarbij animatie centraal staat. Twee coole dj’s draaien alleen de beste hits van eigen bodem tot internationale toppers, een ideale mix om volledig uit de bol te gaan.
  • 16.00 uur: de komische fietsperikelen van Walter Pedaal – niet zomaar een fietser!
  • 16.15 uur: Crazy Disco Show (deel 2)
  • 16.45 uur: Einde Sinterklaasshow

Alle kinderen die de Sinterklaasshow hebben bijgewoond, kunnen na de show in de chalet op de binnenkoer van het Sint-Bavohumaniora hun toegangskaart inruilen voor een leuk verrassingspakket.

© 2007 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Eve

    De eerlijkheid gebiedt mij om niet alleen toe te geven dat ik geloof in de Sint, maar ook om (ondanks dit mooie schrijfselken) toe te geven dat er voor mij maar één Sint is, namelijk de man die voor wie de burgemeester van Antwerpen zijn stropdas aantrekt.

    Ik vind, diep in mijn hart, al heel mijn leven dat Jan Decleir de enige échte Sint is.

    Prinses Prieeltje is dus de dochter van de Sint.

  2. Reactie van maartenb

    Alles begint bij een goede voorbereiding: klik