Treinreizigers stranden in Gent door staking

donderdag 13 december 2007 10u57 | Wouter | 33 reacties
Trefwoorden: , .

Een wilde staking van 28 treinbestuurders zorgde gisteren voor chaos in het Sint-Pietersstation. De stakers waren vooral boos omdat ze nu pas te horen kregen of ze moesten werken met kerst en nieuw.

Lees meer op DS Online, De Gentenaar, vrtnieuws.net

© 2007 GENTBLOGT VZW

33 reacties »

  1. Reactie van Hans

    En daarvoor moeten ze weer staken, allez hup … Ik snap wel dat ze daarvoor boos zijn, maar zijn er nu echt geen andere manieren? Wanneer gaan die stakers eens inzien, als ze dan toch per se moeten staken, dat er met vracht veel meer geld gemoeid is dan met personenvervoer, dus dat ze beter de vrachtlijnen platleggen? Maar ja, dat is zo spectaculair niet he. Of ze hebben schrik van de grote bedrijven die hen inderdaad stante pede een proces aandoen … Bende gewetenloze en rotverwende lafaards …

  2. Reactie van Koen

    Beste Hans, het is niet mijn gewoonte om te reageren op blogs maar als ik verweten wordt voor gewetenloze en rotverwende lafaard voel ik me wel verplicht. Laat me beginnen met te zeggen dat dit geen eenmalig probleem is maar ieder jaar hetzelfde liedje. Dit is niet enkel zo voor kerst en nieuw maar voor elke wettelijke feestdag. Een behoorlijk sociaal leven is sowieso voor een treinbestuurder al heel moeilijk. Treinen rijden namelijk 24 op 24, 7 op 7. De ene dag begin je om 3 uur ‘s morgens, de andere om 23 ‘s avonds. Probeer maar eens een cursus te volgen, een voorstelling te gaan bekijken, enz… Als je dan halverwege december nog maar eens aan je gezin/familie moet gaan vertellen dat je er op kerst en/of nieuw weeral niet bij zal zijn kan je wel begrijpen dat dit voor enige wrevel kan zorgen.
    Ten tweede wil ik duidelijk maken dat als treinbestuurders staken dit zowel bij reizigers als goederen is.
    Ik begrijp dat de reiziger weeral de dupe is maar vertel mij eens, wat is ons alternatief. Een treinbestuurder rijdt met een trein, het enige wat hij kan doen is niet rijden. Ik kan u verzekeren dat de vraag genoeg gesteld geweest is naar de directie. Als men dan nu zogezegd uit de lucht komt vallen heb ik ook mijn bedenkingen.
    Wat uw slotzin betreft, treinbestuurders zijn nog altijd fier op hun vak en willen niks liever dan dat alles normaal verloopt. Denk dus in het vervolg tweemaal na voor u mensen uitmaakt voor gewetenloze en rotverwende lafaards.

  3. Reactie van Roland

    Stiptheidsacties, in ieder station vijf tot tien minuten vertraging, dan loopt het geheel in t’honderd, maar hebben de reizigers toch nog hun treinen, zei het met vertragingen en overstapproblemen

  4. Reactie van Koen

    Akkoord, stiptheidsacties genieten ook mijn voorkeur.
    Om echter enig effect te sorteren zou dit eigenlijk in het ganse land opgevolgd moeten worden. In dit geval was het een specifiek probleem in Gent (één van de). Staken is ook voor ons een laatste redmiddel en jammer genoeg bereikt slechts dit soort actie de bovenste regionen. Trouwens, in spoorweg-logica rijdt een trein met 5 min vertraging op tijd.

  5. Reactie van marc

    betaalstakingen zouden op veel meer sympathie van het publiek rekenen. Vorige week zaterdag was er Art For Earth in Brussel: heel wat mensen haakten af door de treinstaking, anderen vertrokken vroeger uit schrik niet thuis te geraken. En dat nota bene voor een dag waarvoor de NMBS reclame maakte met een evenementenbiljet. Je begrijpt vast, beste Koen, dat je hiermee een heel pak goodwill verliest bij reizigers.

  6. Reactie van Koen

    Nogmaals akkoord, maar wij rijden enkel met de trein. Wij verkopen of controleren geen biljetten. Wat mij betreft mag iedereen gratis de trein op maar dit hebben wij niet in de hand.
    De staking van zaterdag was georganiseerd door het OVS. Een vakbond die door de directie als een allegaartje gezien wordt. Men had gedacht dat de impact miniem zou zijn. Op het informatiebord in Brussel-Zuid maakte men zelfs melding van een ‘spontane staking’. Feit is dat de traditionele vakbonden het afgelopen jaar veel leden verloren zijn aan het OVS.

  7. Reactie van Johan Paulussen

    Ik heb alleszins geen enkel begrip voor de stakers. Uw klanten gijzelen of hun weekend verpesten en er dan nog trots op zijn ook (kijk eens wat een impact wij hebben!). Zo zielig

  8. Reactie van juan

    Volledig akkoord met Johan. Iemand zijn vrijheid begint niet waar een ander zijn vrijheid eindigt. Staken is een recht, daar heb ik geen probleem mee. Maar kondig dat aan zodat mensen hun voorzorgen kunnen nemen. Vergeet niet dat sommige ouders hun kinderen moeten afhalen aan school of creche. Spontane acties zijn gijzelingen en gijzelingen kunnen niet in een democratie.

  9. Reactie van StRo

    Beste,

    Ik wil de woorden van Koen even nuanceren. Ik heb namelijk een interessante melding die velen achteroverzullen doen slaan van verontwaardiging.

    Rotverwend zal u waarschijnlijk niet zijn – u zal wel gegronde redenen hebben om ontevreden te zijn. Een lafaard bent u waarschijnlijk ook niet – die durft zoiets meestal niet. Maar gewetenloos: dat misschien wel.

    Ik rijd wekelijks met de trein, ik had ongeluk gisteren. Ik had nochtans mijn reis prima voorbereid, rekening houdende met de vernieuwde dienstregeling had ik alles mooi uitgevlooid op de nmbs-website.
    Wanneer ik echter mooi op tijd toe kom, merk ik dat alles in het 100 loopt: een onaangekondigde staking.

    Wel mijnheertje Koen, dat is toch wel vrij gewetenloos. U voelt zich verveeld met een situatie en daarom gaat u andere mensen gaan ambeteren.
    Weet u, mijnheertje Koen, met een aangekondigde staking had ik heel wat minder problemen gehad: stakingsrecht, gegronde redenen… daar kan een mens begrip voor opbrengen.

    Daarom ging ik even (enigszins geagiteerd, maar nieuwsgierig) een praatje slaan met enkele machinisten die vergaard elkaar moed stonden in te spreken voor het NMBS-gebouw op het Maria-Hendrikaplein stonden.

    Mits wat empathie kon ik twee mannen spreken. En ik vroeg ze waarom dat dat toch zo “onaangekondigd” moest gebeuren?

    En toen brak men klomp: de reden was heel simpel. Als men een aangekondigde staking doet, dan is de impact veel kleiner. Het voordeel van een onaangekondigde staking is dat er veel meer mensen mee worden geconfronteerd worden (men heeft geen voorzorgen kunnen nemen) en dus zijn er veel meer boze reacties die bij de NMBS-directie binnenlopen…

    Dit mijnheertje Koen, was de boodschap die de vakbondsleiding die machinisten meegaven, waarop zij het simpelweg aan mij vertelden.

    Dit, dit is GEWETENLOOS!

  10. Reactie van Yves

    Persoonlijk @ Koen, mocht verpleegpersoneel (24u/24u, 7 dagen per week, zo goed als elk jaar werken op kerst of nieuw, voor welk loon?) dezelfde mentaliteit hebben…
    Structureel: ik las deze zomer “SOS NMBS” van Paul Huybrechts: de NMBS als krabbemand. Verhelderend…

  11. Reactie van Bart

    Als u niet tevreden meer bent met uw baan (onregelmatige uren etc.) wordt het misschien tijd voor een nieuwe baan?

  12. Reactie van Bart

    De noden van de enkelening wegen boven de noden van de massa? Moet u zoveel andere mensen de dupe laten worden (en evt financiele schade laten lijden) van u wrevel? Moeten andere mensen wel voortdurend te laat komen of hun bestemming niet bereiken omdat u wél op tijd kan rijden?

  13. Reactie van Nico

    Een kleine correctie op de inleiding: Het besturingspersoneel weet nog altijd niet of ze moeten werken met kerst en nieuw. Het is hen beloofd dat ze dat vrijdag de 14de in de loop van de dag zouden vernemen.
    In deze tijd van grote informatisering van ik dit ruimschoots aan de late kant.

  14. Reactie van Fre

    Het treinbegeleidend personeel heeft daar wel invloed op… Als zij aankondigen geen controles te doen, is dit een heel wat klantvriendelijkere vorm van staken. En ik vermoed dat zij in hetzelfde schuitje zitten als de treinreizigers wat betreft werkuren… Degoutant dergelijke acties. In bijna geen enkele andere sector (buiten De Post) is dit zo vaak het geval…

  15. Reactie van Kwinten

    Eerst en vooral, ik doe zelf ook al jaren alles met het openbaar vervoer. Ik weet wat vertragingen zijn en wat de impact van een staking is.

    Ik vind de mening van een aantal mensen nogal kortzichtig hier. Het komt er dus voor velen op neer dat stakingsrecht niet algemeen is. Iedereen die een bepaalde job uitvoert die een dienstverlening inhoudt zou van jullie niet mogen staken. Die personen zouden immers andere mensen nadeel berokkenen. Dit is op zich al een vrij oneerlijk gegeven, en helemaal niet juist als men rekening houdt met de werkomstandigheden.

    Dat iemands vrijheid maar gaat tot waar ze de vrijheid van een andere persoon zou begrenzen is een principe dat ik ook aanhang. Evenzeer als het principe van gelijke rechten.

    Het feit dat er spontane stakingen uitbreken is toch een duidelijk signaal dat er iets zwaar fout zit. Er staat een etterbuil op springen.
    Tussen al die mensen die luidop staan te klagen zijn er toch massa’s mensen die ooit in een bedrijf hebben gewerkt waar door wanbeleid de sfeer verziekt werd, waar het werken en leven onmogelijk werd gemaakt. Tussen al die mensen die maar al te graag een andere job hadden gehad zijn er toch genoeg waar het niet voor mogelijk was.

    Neen, ik vind de NMBS niet zo slecht. Zij die er anders over denken geef ik een oplossing mee: reis eens een maandje in Nederland en u zult terug tevreden rechtstaan in de rijtuigen.
    Neen, ik vind het staken nog niet ver genoeg gaan. De Fransen en Italianen, tsjah, diè kunnen er wat van. Wij Belgen klagen al als er een paar treinen afgelast worden. Wat wordt het als onze maatschappij, onze samenleving wordt stilgelegd? Maar iedereen blijft de verkeerde kant opkijken, we blijven de schuld leggen bij treinbestuurders, vrachtwagenchauffeurs, vissers, arbeiders. In plaats van te steunen…

  16. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Ik heb, in de bedrijven waar ik voor werkte, nooit stakingsrecht gehad, maar als de voorwaarden van mijn baas me niet aanstonden zocht ik gewoon rustig ander werk. Achteraf waren zij misschien verveeld, maar mijn probleem was opgelost! Sorry maar zonder te veel pretentie: ik bekwam over ‘t algemeen wat ik vroeg!
    Het probleem is dat sommigen misbruik maken of gewoon “misunderstanding” hebben over hun plichten, en louter naar hun rechten kijken.

  17. Reactie van Filip

    Beste mensen allemaal, ik kan jullie onbegrip enigzins begrijpen. Deze staking komt voor de buitenwereld misschien als onverwacht, maar binnen de NMBS wisten onze beleidsmensen al weken lang dat dit zou gebeuren. Toch werd er niks gedaan om de groeiende onvrede onder de bestuurders enigzins te temperen, in tegendeel. Het is voor ons bestuurders dan ook weer de zoveelste slag in het gezicht als de directie op zo’n moment uit de lucht komt vallen. Dan zwijg ik nog maar over de rol die de media (mee)speelt. Wij zijn iedere keer de grote boosdoeners en de reizigers (volledig mee eens) en die arme directie (???????) het slachtoffer. Je moet als reiziger maar eens de bedenking maken dat als wij staken voor betere werkomstandigheden wij ook bezig zijn met jullie veiligheid. De werkdruk wordt steeds hoger en dan heb ik het over de prestaties op zich. De uurregelingen worden steeds minder haalbaar om op tijd te rijden (kijk eens op een dag zonder staking hoeveel treinen er vertraging maken). Dan is er nog de controle op de bestuurders zelf de kleinste fout wordt beboet en dit terwijl de reglementering steeds complexer wordt en alle wijzigingen een soort van zelfstudie zijn geworden. Besef heel goed mensen dat, en dit zeg ik met enige trots voor mijn beroep, vooral de bestuurders zijn die instaan voor de jullie veilgheid. Wij zijn het die daar vooraan zitten en niet altijd gesteund zijn door, voor deze tijd, doeltreffende veilgheidssystemen.
    Dus beste mensen als wij staken dan zijn we in de eerste plaats met onze werkomstandigheden bezig maar ook niet onbelangrijk met uw veiligheid.
    Denk daar maar eens over na!

  18. Reactie van E.V.

    De treinbestuurders hebben alvast mijn steun… Bedankt voor de geleverde diensten! Al hoop ik wel dat ze treinen voorzien voor de betoging ‘red de koopkracht en de solidariteit’ in Brussel morgen.

  19. Reactie van Bart

    Helemaal mee eens Jean-Marie. Dat is zelf verantwoordelijkheid nemen en niet steeds anderen de schuld geven.

    En inderdaad, dat ze ook eens denken aan hun plichten, want die bestaan ook nog altijd!!

  20. Reactie van E.V.

    Wel Jean-Marie, uw collega’s die niet zo gemakkelijk als u ander werk vinden in de steek laten vind ik nu niet het meest solidaire gedrag (al heb ik begrip voor mensen die zich voor hun eigen welzijn verplicht zien om ander werk te zoeken, mijn vriendin zit in die situatie). Maar dat interesseert jou niet waarschijnlijk.

  21. Reactie van Bart

    Flauw, heel flauw…

  22. Reactie van E.V.

    Mijn laatste zin is in een eerste opwelling te agressief geschreven. Laat ik het beter als vraag formuleren: vind je dit dan geen egoïstische keuze?

  23. Reactie van Filip

    wat vind je dan zo flauw?

  24. Reactie van Josie

    Als dochter van een treinbestuurder en kleindochter, nicht en zus van NMBS-personeel moet het me toch even van het hart; dit soort stakingen kan écht niet meer. Ontevreden over iets, los het dan intern op. Zoals hier al gezegd; dokters en verplegers moeten ook een minimumdienst voorzien, net zoals politie, etc etc.
    Ik begrijp dat het niet leuk is wat er gebeurt, en dat iedereen recht heeft om minstens een van beide eindejaarsfeestdagen thuis te zijn. Maar als er om de vijf voet wordt gestaakt, zoals nu het geval is, maken die acties echt geen indruk meer.

  25. Reactie van isabelle herremans

    Als echtgenote van een treinbestuurder, wens ik toch even te reageren. Veel buitenstaanders weten niet hoe het echt in zijn werk gaat om verlof te krijgen bij de treinbestuurders.

    Om een dagje verlof te krijgen in de loop van het jaar, moeten ze stipt 2 maanden op voorhand die dag aanvragen. Wie van u allemaal weet 2 maanden op voorhand wat u op die dag zal doen? Gelukkig hebben wij begripvolle familie die daar zo veel als mogelijk rekening mee houdt. Ieder jaar ga ik meer en meer in op uitnodigingen waar ik aanwezig ben met mijn zoon, maar zonder mijn man. Omdat hij weeral zijn verlofdag niet krijgt. Leuk, hé?

    Vandaag, de 16e december, weet mijn man nog altijd niet of hij thuis is met Kerstmis. Mijn schoonzus belt mij bijna dagelijks op om te weten of hij mee komt, want ze zou graag de fondue bestellen voor met Kerstdag. Nochtans heeft hij tijdig zijn verlof aangevraagd.

    Op oudejaarsavond en nieuwjaardag staat mijn man buiten reeks, dit wil zeggen dat hij maar enkele dagen vooraf weet of hij moet werken of niet, afhankelijk van verlof en ziekte van zijn collega’s. OK, hier houden we rekening mee en wordt er niets gepland op deze dagen.

    Dit is onder andere een reden waarom er gestaakt wordt. Kunnen de mensen die de uurregelingen voor de eindejaarsperiode opmaken, hier nu niet een beetje rekening mee houden? Iedereen is toch graag thuis met de feestdagen?

    Hou hier aub rekening mee, voor u commentaar heeft.

    • Reactie van Johan Paulussen

      Wel mevrouw,

      het zijn niet de reizigers die de uurregelingen opstellen. Het zijn wel de reizigers (iedereen eigenlijk)die de trein betalen en die er voor zorgen dat er behoefte is aan treinverkeer, en zo dus ook zorgen voor werkgelegenheid voor uw man. Door te staken treft u (uw man) dus de verkeerde (ik durf wedden dat de top van het spoor, net als onze politici, zelden de trein neemt).
      Het zal u misschien verbazen, maar ik ben een fan van de trein, zozeer zelfs dat ik het niet nodig vind een auto te hebben. Maar in plaats dat de mensen van de OVS blij zijn met goede klanten als ik, gebruiken ze mij schaamteloos om hun eisen in te willigen. En dat vind ik HELEMAAL NIET LEUK.
      En inderdaad, met de eindejaarsdagen is iedereen graag thuis, maar het zal afhangen van uw man en zijn vrienden of ik kerstavond bij mijn ouders (in het verre Limburg) kan doorbrengen of niet.
      Het punt is volgens mij dat de OVS geen liefde heeft voor de trein, en niet geïnteresseerd is in het imago van de NMBS. Gelukkig voel ik die gedrevenheid wel bij de overgrote meerderheid van het treinpersoneel.

    • Reactie van Yves

      Dergelijke (deels terechte)onvrede wordt in Sidmar of in de ziekenhuizen niet opgelost door stakingen. Ik vermoed dat de strijd tussen OVS en de klassieke vakbonden zeer hard speelt.
      Verlof aanvragen op de dag dat alleman thuis wil zijn is onder verplegers “not done”. Een degelijke beurtrol op jaarbasis kan veel oplossen, en dat vraagt een degelijk personeelsbeleid.

      • Reactie van Kwinten

        “Een degelijke beurtrol op jaarbasis kan veel oplossen, en dat vraagt een degelijk personeelsbeleid.

        Voila, u beantwoordt de frustraties van iedereen hier en pleit de treinbestuurders tegelijkertijd vrij.
        Sowieso vind ik verplegers, politie, brandweer e.d. in een vergelijking met treinbestuurders hetzelfde als de spreekwoordelijke appelen en peren.

        • Reactie van Juvenalis

          Natuurlijk erger ik me ook wanneer ik daar sta te koekeloeren…ik gebruik bijna uitsluitend het openbaar vervoer tenzij…mijn vrouw me kan voeren….met de wagen.
          Maar als ik hoor dat treinbestuurders maar om de drie jaar een GEWAARBORGDE familie vakantie kunnen krijgen, dan stel ik me toch vragen bij de directie of die er wel eens bij stilstaan of hun mensen ook recht hebben op een familiaal leven?

    • Reactie van Jozef

      Och gottekes, iemand moet werken op kerstavond! Ge zoudt die duts vijf centen geven. Er ooit bij stilgestaan dat ook dokters, verpleegsters, taxichauffeurs, kelners, politieagenten en brandweermannen moeten werken? Zo gaat dat voor wie in een vitale openbare sector werkt. En dan gaan ze staken op kerstavond… Zo hypocriet!

      Mevrouw, ik wens het u niet toe. Maar stel gewoon eventjes: uw man is gezellig thuis, de reizigers staan op het perron te verkleumen en uw kerstboom vat vuur. Wat zegt de brandweerman: Sorry madam, we zijn aan het staken, we willen niet werken op kerstavond.
      En u hoort ook een inbreker. U belt naar de politie: “Sorry madam, geen politie vanavond, wij willen ook thuis zijn met de kerst!”

      En tot slot vallen uw lichten en uw gas uit en dan zeggen ze bij Electrabel: “Nee zunne, wij “staken!”, haha, goede mop he”. Uw kleine verstuikt zijn pink, en ge wilt naar de spoed, maar nee, ook de OVS van het ziekenhuis is lekker aan het staken. Leuk scenario, he… Ik zou willen dat die paar tientallen treinbestuurders die tienduizenden reizigers gijzelen daar ook eens aan denken! Ik hoop echt dat ze niemand nodig hebben op kerstavond, maar hou er rekening mee dat wij allemaal alleen maar kerstavond goed kunnen vieren doordat er duizenden dokters, brandweermannen, politieagenten, taxichauffeurs, electriciens, enzovoort aan het werk zijn. Als ge daar niet tegen kunt, dan moest ge maar met een ambtenaar of zo iemand trouwen, madam.

      • Reactie van Juvenalis

        Och gottekens, HEILIGE JOZEF…
        Ooit al gewerkt??????????????

      • Reactie van patricia

        Ik kan Isabelle wel begrijpen. Zij weet ook wel dat er iemand moet werken op kerstavond en dat dat haar man zou kunnen zijn, maar twee maanden op voorhand verlof moeten vragen ook voor gewone snipperdagen lijkt me toch wel overdreven.

  26. Reactie van Eve

    Aargh..stel u dit gesprek voor in een debat op TV! Allemaal boze mensen die roepen naar elkaar.