Immo

woensdag 23 januari 2008 0u01 | Fre Liefkens | 33 reacties
Trefwoorden: .

Een alternatieve Immo in het land!

prins

Heeft u ook een foto voor deze rubriek? Mailen mag naar fotoredactie@gentblogt.be

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2008 GENTBLOGT VZW

33 reacties »

  1. Reactie van B-west

    Ik veronderstel een nogal groots opgezette aanklacht tegen leegstand?

  2. Reactie van jan vens

    Waauw…….compleet met voortuintje :-))

  3. Reactie van Eve

    Op het bekende gebouw op de hoek van de Nieuwe Wandeling hangen ze ook uit!

  4. Reactie van jeroenL

    Het is eerder een georganiseerd in gebruik nemen van leegstaande panden met toelating van de eigenaar. Zo kan de eigenaar toch zijn pand houden (voor eventuele latere speculaties), geen onderhoudskosten betalen, niet verantwoordelijk zijn voor de slechte toestand van het pand, geen leegstands tax betalen en eventueel toch een klein beetje inkomsten hebben.

    • Reactie van mman

      Ze hebben in het begin van de week in mijn straat ook gehangen. Nu hebben we dus een kraker als buur (tot nu toe 1). Het spijtige aan de hele zaak is wel dat die mensen weinig plichtsbesef hebben. Zo staat het vuil reeds een volledige week op straat en wordt lawaai niet geschuwd. Dan is het wel moeilijk om begrip te hebben voor de situatie.

  5. Reactie van Max

    lijkt me de opvolging van de toenmalige GROEN!actie: Te Duur! Wel leuk gedaan.

  6. Reactie van Bram

    een nogal bizarre site, met als doelpubliek (marginalen met internet?) mensen die oa onder een brug of in een kartonnen doos slapen

  7. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Het geklasserd huis naast het mijne (ten minste achteraan) is pas verkocht, en een gekende architect is bezig met opmetingen om die te restaureren en er drie leefbare wooneenheden van te maken. Een deel van dat huis was voordien ook al bewoond, maar gezien de aard van het gebouw was het niet zichbaar.
    Eergisteren kreeg het op de gevel een dergelijk paneel, bij nazicht op internet wat die agentschap wel kon betekenen, en na verleidelijke literatuur werd het ineens duidelijk dat het hier om aansporing tot kraken van panden ging.
    Nu het kraken van een pand is volgens mij hetzelfde als diefstal : men eigent zich de eigendom van een andere aan, zonder vergoeding. De waarde van het huishuur is dus de gestolen som. Anderzijds zijn die gebruikers niet altijd zorgvuldig: voldoende voorbeelden voor handen. Nog meer: ze verhinderen de vooruitgang van de werken die de eigenaar wil laten uitvoeren om zijn goed een moderner woonconfort te geven, en daar ook “time is money”. Daarbij nog: electriciteit, water en gas worden illegaal afgetapt: daar ook diefstal!
    Over ‘t algemeen is de buurt door de arrogantie van die mensen geterroriseerd: zie de gebouwen van RVA (Lange Steenstraat) enkele jaren geleden: burgemeester Beke ontsnapte nauwelijks aan de worp van een drankblikje.

    Neen, zo’n acties kunnen niet, en moeten in de kiem gesmoord worden! Leegstand is niet altijd gewild. De administratieve molen veroorzaakt zeer dikwijls ook dergelijke toestanden.

    • Reactie van Matthias

      Je kan geen hypothetische som stelen, meer nog, de eigenaar van een leegstaand pand verrijkt zich onrechtmatig omdat hij opeens geen leegstandtaks moet betalen. (Zeg ik bij wijze van provocatie, niet dat ik kraken altijd goedkeur, maar één ding weet ik zeker: krakers zijn niet noodzakelijk dieven.)

      • Reactie van Jean Marie DE WULF

        Is dat een hypothetische som: normaal huishuur voor het pand hiernaast in huidige toetstand: 350 euro per maand, verbruik e.g.w.: 200 euro. dit zijn lage cijfers. Steelt ge 550 euro. rekenmaar dat ge ze via vredergerecht moet buitenkrijgen, het duurt minimum 6 maand. 6 X 550= 3.300 euro
        Wat is het tarief volgens het gerecht voor het stelen van 3.300 euro?
        Wat is die leegstandstaks tov het vertragen van de renovatie?

  8. Reactie van Guido Van Peeterssen

    Ik heb respect voor iedereens mening. Mochten krakers zich beperken tot een ideologische bezetting en tegelijk voldoende respect betonen voor het betrokken pand en de omgeving zou ik er mee kunnen leven. Er zijn inderdaad schrijnende gevallen van leegstand die men op deze manier kan aantonen.

    Het probleem is echter dat het kraken van leegstaande panden veel problemen meebrengt. Zowel voor de eigenaar, zoals Jean Marie het verwoordt als voor de omwonenden. Het lijstje met criminele feiten die zich in krakerspanden afspeelt is te lang om hier op te sommen.

  9. Reactie van "Heidi kom mal hier ..."

    mensen, freeliving is een stunt ;-)
    Om te wijzen op gebrek aan sociale woningen vs leegstand

    • Reactie van Gwendoline

      ‘t Is maar hoe je het uitlegt: elk onverantwoord gedrag kan goed gepraat worden, ‘t is maar zoals je het bekijkt. ‘t Is juist jammer dat die “wereldverbeteraars”, zoals reeds gezegd, “stelen” en voor overlast zorgen. In mijn ogen een weinig creatieve manier om iets aan de leegstand of onbetaalbare woningen te doen.

  10. Reactie van Maybe

    “Vrijwonen in Gent is stunt

    Freeliving verhuurt het bruggencomplex aan de Sint-Lievenslaan, omschreven op de website als: ‘Bruggencomplex met multifunctionele ruimtes en uitzicht op het water. Eigen park met zitplaatsen en mogelijkheid tot volkstuintje.’Wouter Van Vooren

    © Wouter Van Vooren
    BRUSSEL – Het bedrijf Freeliving biedt in Gent goedkope woonvormen aan in leegstaande panden en zelfs onder bruggen. Achter het ‘bedrijf’ schuilt vermoedelijk de ngo Netwerk Vlaanderen, die daarmee de hoge huurprijzen wil aanklagen.

    Van onze redacteurs

    Wim Lecluyse”

    Zie verder in De Standaard

    • Reactie van Jean Marie DE WULF

      Het is misschien een stunt, maar dan wel eengevaarlijke stunt. Gevoelige mensen kunnen door dergelijke stunts in paniek komen en zoiets kan soms fatale gevolgen hebben. Ze spelen met vuur!

      • Reactie van sander

        Paniek, fatale gevolgen.. Jean Marie, het gaat slechts om een leegstaand pand kraken, en in dit geval een ludieke actie. Als kraker “steel” je trouwens geen geld, want als het pand weken leegstaat, kan je er sowieso geen geld aan verdienen. En wijzen op leegstand vs. het gebrek aan sociale woningen lijkt me dus écht geen levensgevaarlijke bezigheid.

  11. Reactie van Roland

    Van Wittenbergestraat 4 en 6 staan al meer als 10 jaar leeg, nog nooit gekraakt! Reden : te bouwvallig, dak staat op instorten, gaten van enkele m2 en nutsvoorzieningen zeker afgesloten … doet de stad er iets aan ? Neen! Gevaar voor iedere voetganger of geparkeerde auto voor beide woningen bij slecht weer en zeker bij erge wind (wegvliegende dakpannen).

  12. Reactie van Sv

    ‘k Heb in ‘t weekend thuis ook ongevraagd zo’n bord tegen de gevel mogen vinden. Ook al is die gevel misschien nogal vuil, het huis is wel degelijk volledig bewoond.

    Dergelijke ongevraagde en schijnbaar willekeurig geplaatse borden kan ik toch maar matig appreciëren, voor welk doel dan ook…

  13. Reactie van Guido Van Peeterssen

    Moraal van het verhaal: neem wat dakpannen weg en geen kraker wil nog in uw huis.

  14. Reactie van huub

    de volledige stad plakt vol met dergelijke stickers!
    ik was natuurlijk wel onmiddellijk geprikkeld; tot ik die stickers op de vuilbakken zag hangen op de kouter, overplakt of officiële ‘te huur’ en ‘te koop’ borden, …
    Toch nog even de website bekeken en snel weer weg geklikt! persoonlijk denk ik dat het een flauwe (en mislukte) stunt is.. ben geen pro! Kon beter georganiseerd zijn en niet zo’n mislukte oproep…

    btw, kunnen deze mannen niet aangeklaagd worden voor wild plakken?? wie gaat die stickers verwijderen? Wie gaat er opdraaien voor die kost?

  15. Reactie van c

    wat een gezeur!
    betaalbare huisvesting is één van de grootste uitdagingen van onze tijd

  16. Reactie van Thierry

    Zelfs aan bushokjes hangen ze. Idem dito op één van de bankjes van het zitterras aan de Van Eyckbrug! Flauw!

  17. Reactie van filip

    Een initiatief (al dan niet geslaagd) om de erbarmelijke toestand op de huisvestingsmaarkt a

  18. Reactie van filip

    Nieuwe poging… Een initiatief (al dan niet geslaagd) om de erbarmelijke toestand op de huisvestingsmarkt aan te klagen, en lappegem, ‘t is volgens sommigen hier weer de schuld van die krakers die toch niet meer dan nietsnutten en profiteurs zijn…

  19. Reactie van D.

    Verantwoording voor deze actie is te vinden op:

    http://www.tienstiens.org/node/3168

  20. Reactie van E.V.

    Ik zie niet in waarom deze actievoerders zouden aanzetten tot kraken. Hun stunt is juist een aanklacht tegen het feit dat veel mensen verplicht zijn zich te bewegen buiten de formele koop-en huurmarkt. Letterlijk van de site van freeliving: “FreeLiving Inc. biedt oplossingen op maat voor een steeds groter wordende bevolkingsgroep die zich beweegt buiten de formele koop- en huurmarkt.”. Zelf hun fictieve bedrijf klaagt deze situatie aan. Alleen zijn de oplossingen van dit bedrijf voor deze situatie juist tegengesteld aan die van de actievoerders. Het bedrijf stelt voor zich tussen de huurders en de overheid en eigenaars te plaatsen, zij houden de huurders die zich buiten de formele koop- en huurmarkt moeten begeven (zoals bvb. de Roma’s in Gent) onder de knoet en de overheid en eigenaars kunnen op twee oren slapen, meer nog, de eigenaars kunnen er een centje aan verdienen.

    De oplossing van de actievoerders zijn heel andere: regulering van de private huurmarkt, meer inspanningen op het vlak van sociale woningen, een grond- en pandenbeleid in functie van kwetsbare groepen (en niet in functie van city-marketing zoals het stadsbedrijf AG SOB nu doet), noodopvang voor daklozen en kwetsbare groepen uitbreiden en sociale verdringen in kaart brengen en rechtstreeks aanpakken.

    Zie link vorige reactie naar website TiensTiens

  21. Reactie van jordi

    aargh hier zijn toch echt een aantal azijnpissers. je weet zelf wel wie jullie zijn!!

  22. Reactie van D.

    Actie ook gekaderd in bredere oproep van het Ministerie van de Wooncrisis….

    http://ministeredelacrise.blogspot.com/2008/01/fantastische-actie-in-gent.html

    http://ministeredelacrise.blogspot.com/2007/05/programma.html

    Op zaterdag 15 december loopt het ministerie mee in de betoging van de vakbonden. Samenkomst om 10u aan de Koningstraat 123.

    Op zaterdag 16 februari 2008 zal in Brussel het Forum van de Wooncrisis plaatsvinden.
    Dit evenement wil praktische oplossingen zoeken en tonen voor de huidige wooncrisis, en op zoek gaan naar nieuwe manieren om de strijd voor het recht op wonen te voeren.

    De wooncrisis treft vandaag alle sociaal zwakkere groepen in de samenleving. Sommigen, zoals vluchtelingen en daklozen, worden nog harder getroffen.
    De armsten besteden ruim 60 procent van hun inkomen aan huisvesting.Momenteel zijn er in België in een aantal grotere steden groepen actief die op creatieve en onconventionele manieren mensen huisvesten en/of strijd voeren voor het recht op wonen voor iedereen. Het Forum wil een betere samenwerking tussen deze initiatieven stimuleren. Deze dag bieden we een podium aan een aantal van die groepen. Ze zullen zich voorstellen en hun ervaringen en bevindingen beschrijven. Er zal onder andere gefocust worden op initiatieven die daklozen en vluchtelingen ondersteunen. Daarnaast nodigen we alle andere groepen en geïnteresseerden uit om in thematische workshops mee te denken over nieuwe strategieën en om ervaringen uit te wisselen. Om de deelnemers aan het forum extra inspiratie te geven worden er ook groepen uitgenodigd uit Frankrijk en Nederland. Aan het einde van de dag hopen we een meer zichtbare en effectieve woonstrijd te kunnen realiseren die collectief herkenbaar is in verschillende regio’s.Dit forum vindt plaats in samenwerking met het Ministerie van Wooncrisis, een aktie- en overlegplatform tussen verschillende verenigingen en mensen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonie, actief voor huisvesting voor iedereen. Voorafgaand aan het Forum organiseerde het Ministerie al een reeks sessies in de woongemeenschap Koningsstraat 123 (Brussel) waarbij verschillende groepen hun activiteiten rond het recht op wonen voorstelden aan het publiek. De resultaten van deze reeks zullen mee de basis vormen voor het programma van het Forum van de Wooncrisis.Dit evenement is open voor iedereen die wil strijden voor het recht op betaalbaar en kwaliteitsvol wonen.
    16 februari, een datum om nu in je nieuwe agenda te noteren. Meer informatie volgt. Wil je meewerken of heb je ideeën, neem dan contact op met ons. Verspreid deze boodschap.
    Voor meer informatie: ministeredelacrise@gmail.com

  23. Reactie van B-west

    Noem me een zuurpruim, maar was het nu echt nodig om overal stickers te gaan ophangen? Een leefbare stad is ook een propere stad, en al zo’n stickers die na een tijdje vies worden, of half afgerukt worden, dragen bij tot het beeld van een verloederde buurt en stad.

  24. Reactie van zena

    Willen die krakertjes wel iets huren, willen deze wel werken, willen deze zich wel conformeren aan de maatschappij, willen ze ooit wel bijdragen tot de maatschappij. Voor mij geen probleem, maar dan ook geen profijt trekken uit onze maatschappij of er ten koste van leven !