Vergeten schrijvers: Carlos de Vriese (3)

woensdag 20 februari 2008 7u40 | Daniël van Ryssel | 2 reacties
Trefwoorden: , , .

Gentblogt pakt uit met zijn eigen literaire lente die meteen het hele jaar doorloopt. Daniël van Ryssel, lange tijd redacteur van het tijdschrift Yang, is voor ons in zijn uitgebreide archieven gedoken. Hij heeft een reeks mooie stukjes geschreven over literaire figuren die op de achtergrond zijn geraakt, maar ooit een rol van enige betekenis hebben gespeeld.

Carlos de Vriese is de volgende in een rij vergeten schrijvers die weer voor het voetlicht worden gebracht. In dit stukje leest u werk van Carlos zelf.

LOGISTIEK VAN JEHOVA, JEZUS EN ALLAH

Gedurende enkele jaren heb ik mij bezig gehouden met de logistiek van Jehova, Jezus en Allah. Wat dragen de goden over op hun gelovigen, of anders gezegd, wat moeten die aanhangers als waar aanvaarden om zich gelovigen te mogen noemen. Hierbij een voorbeeld: wat moeten islamieten aanvaarden over Allah.

Een gelovige moet aanvaarden dat Allah de enige, ware God is, die geen begin en geen einde kent, die hemel en aarde heeft geschapen, die één is, absoluut en met niets of niemand te vergelijken. Hij is de eerste en de laatste, het evidente en het eminente, het licht van de hemelen en van de aarde. Hij is alwetend almachtig, maar hij is ook barmhartig en vol van genade. Hij is de heilige Ene, de soeverein, de bron van vrede, de bewaker van het geloof, de behouder van veiligheid, de geëxalteerde in de macht, de onweerstaanbare, de ontwikkelaar, de vormgever, de wijze. Hij is het doel van alle wezens, ook van de mensen omdat hij ze geschapen heeft.

Hij is ook verantwoordelijk voor elke mens, voor zijn geboorte, voor zijn werk en voor zijn dood. Alle ongelukken op de aarde of in ons zijn gevolgen van decreten van Allah.

Als hij het gewild had, zouden alle mensen in hem geloofd hebben, maar hij heeft de mens het verschil tussen goed en kwaad leren onderscheiden en hij heeft hen de vrije wil gegeven om zelf te kiezen tussen goed en kwaad. Hij kan wel een mens in het kwade laten verharden, maar dat gebeurt zelden (denk aan de farao). Hij vergeeft het geloof in een andere God nooit.

Hij bepaalt wanneer het einde van zee en land en van de wereld zal komen en wie op de laatste dag beloond en gestraft zal worden. Hij geeft de goeden wat ze verdienen en hij straft de kwaden met het eeuwige vuur. Op het einde is hij nooit onrechtvaardig voor zijn dienaars.

Hij heeft alles in handen, maar hij is barmhartig en genadevol. Voor vrijwel elke misstap is genade te bekomen, maar dat kan enkel bij een echt berouw. En vermits Alah alles weet wat hij weten wil, kan hij altijd een echt berouw herkennen.

Carlos de Vriese
Logistiek van Jehva, Jezus en Allah, (200 blz.), niet gepubliceerd.

© 2008 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van jo luyssaert

    en? ik blijf op mijn honger zitten, wat heeft Carlos hier zelf over te zeggen buiten het citeren van Koranverzen…?

  2. Reactie van boelie

    lijkt mij ook eerder “knippen en plakken” in plaats van “jaren werk”