Provinciale koorzangtoernooien

vrijdag 22 februari 2008 10u14 | Bruno Bollaert | reageer
Trefwoorden: , , , , , .

Sinds 1947 organiseert de Provincie Oost-Vlaanderen jaarlijks de Provinciale Koorzangtoernooien. Bij toernooien denken wij net niet meer aan steek- of andere ridderspelen, maar toch wel nog aan een flink uit de kluiten gewassen wedstrijd. Competitie is evenwel niet de grootste motivatie voor deelname aan het toernooi.

Op basis van de prestatie tijdens het toernooi worden immers ook subsidies verdeeld. Tijdens het toernooi worden de deelnemers beoordeeld door een jury, die aan de verenigingen een klassering toekent, aan de hand waarvan een subsidiebedrag wordt bedeeld. Het klassement (en de bijbehorende subsidie) blijft vier jaar geldig, maar sommige koren opteren ervoor om zichzelf sneller opnieuw aan de jury voor te stellen (en trachten zo sneller op te klimmen).

Provinciale koorzangtoernooien

Daardoor zit er redelijk wat verloop in de verschillende klassen. Iets minder dan de helft komt in een lagere of –vaker– een hogere klasse terecht dan voordien. En een bepaalde klasse houdt tevens een navenante moeilijkheidsgraad in voor de vertolkte compositie. Een duidelijk signaal voor de provincie, dat de kwaliteitsverbetering die ze met de toernooien beoogt, wel degelijk blijkt te werken. Want het valt wel degelijk op –hoewel het om zogenaamde amateurkoren gaat– dat zowel de dirigenten als de koorleden op zeer professionele manier bezig zijn.

De komende drie zondagen kan u onder andere volgende schitterende koren beluisteren:Arc sonore uit Sint-Niklaas (24/02); El Grillo uit Sint-Amandsberg en het Gents Madrigaalkoor (02/03); Furiant uit Wondelgem en Makeblyde uit Zele (09/03). U hoort er ondermeer werk van Paul Hindemith, Vic Nees, Jacob Obrecht, Annelies Van Parys en Kurt Bikkembergs.

De toernooien kunnen gratis door het publiek worden bijgewoond. Van de 500 beschikbare plaatsen zijn er veelal toch een 400-tal bezet, al is die bezettingsgraad heel wisselend. Het is een ideale manier om kennis te maken met deze koorzangen.

Provinciale koorzangtoernooien 2008 vinden nog plaats op 24 februari en 2 en 9 maart 2008, om 14u30 in de Hogeschool Gent, Departement Muziek en Dramatische Kunst, Hoogpoort 64. De toegang is gratis.

© 2008 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.