Gesmurft in Gent

vrijdag 14 maart 2008 13u38 | patricia (tekst), Hans Dekeyser (beeld) | 23 reacties
Trefwoorden: .

Het was nog vroeg, donker naar het schijnt, toen witte mannetjes gedropt werden. Geen kabouters deze keer. Drie appels hoog naar het schijnt, ook al denk ik dat ze dan niet door een sleutelgat kunnen. Om vijf uur begon de dropping, om kwart voor zeven was het Sint-Baafsplein al geplunderd, naar het schijnt. Uw reporter vertrok met slaapoogjes naar het centrum toen ze het op de radio verklapten. Gelukkig was onze fotograaf vroeger uit de veren.

smurfs

Van Gargamel hadden de smurfen deze keer geen last. In de scholen waar ze langsgeweest zijn, werden ze geadopteerd door kinderen. Maar ook verzamelaars lieten zich niet onbetuigd. We ontmoetten drie dames die er al in Angoulème bij waren geweest. Hun liefde gaat zo ver dat ze een smurf van de verdrinkingsdood redden.

De smurfen vieren dit jaar hun vijftigste verjaardag. Hun eerste verschijning was in Robbedoes, De fluit met de zes smurfen hun eerste film maar ondertussen zijn ze al meer dan twintig jaar niet van de beeldbuis te verdringen. Ongetwijfeld zingt u spontaan mee en heeft u een favoriete smurf, ik heb het nogal voor brilsmurf, maar smaken verschillen. Dit jaar staat een Europese tournee op het programma, 20 steden in 15 landen. In België kozen de smurfen voor Gent, wie kan hen ongelijk geven? Naar het schijnt omdat er 5.000 meer vrouwen in Gent wonen dan mannen. Volgens schepen Lieven De Caluwé omdat de kleuren van de Buffalo’s ook wit en blauw zijn, of nog omdat de buis van het stadhuis ook die kleuren heeft. Maar er is meer aan de hand dan enkel een marketingstunt.

smurfs

U heeft het natuurlijk gemerkt, de 5.000 smurfen zijn wit, niet meteen de kleur die Peyo voor hen bedacht heeft. De witte smurfen zijn dan ook een oproep naar creativiteit. Kinderen (en wie zich kind voelt) kunnen hun fantasie de vrije loop laten en hun smurf aankleden. Gentse kinderen kunnen zich dit weekend laten fotograferen en kans maken op een prijs. Anderen kunnen via de site happysmurfday.com hun inzending doorsturen. In elk van de landen die de smurfen aandoen werd een bekende inwoner gevraagd om ook de handen uit de mouwen te steken voor een zogenaamde celebrity smurf. In België was dit Axelle Blue Red. Zij koos voor een heel speciale smurf. Ze wou absoluut een smurfin, en vooral een smurfin met een rode muts. Vrouwen aan de macht! Het kleedje van de smurfin wou ze dan weer kort, om te tonen dat meisjes vrij moeten zijn. De aparte kleur was een idee van haar dochtertje, verklapte ze. Ze wou een smurf met een donkere huidskleur, zoals “de kindjes in Afrika.”

smurfs

In oktober worden de twintig smurfen per opbod verkocht voor Unicef, een organisatie met een blauw logo die zich inzet voor kinderen. Maar als u zolang niet kan wachten, kan u dit weekend al een smurf kopen voor tien euro ten voordele van Unicef. Yves Willemot van Unicef én Gentenaar vertelde dat hier onderwijspakketten met schoolgerief voor aangekocht worden zodat kinderen het schooljaar goed starten.

Bij vijftig jaar smurfen hoort natuurlijk ook een overzichtstentoonstelling. Op 36 panelen kan u dit weekend op het Sint-Baafsplein de Expo ’50 jaar blauwe creativiteit’ van de hand van Hugues Dayez, biograaf van de smurfen, volgen. Elk paneel heeft een informatief luik waar zelfs de echte stripkenners nog iets van zullen opsteken. Daarnaast is de benedenhelft van elk paneel voorzien van leuke smurfenspellen voor de kleinsten.

Hendrik Coysman, Algemeen Directeur IMPS, de organisatie die in Europa verantwoordelijk is voor de promotie en merchandising van de Smurfen, lichtte ook een tip van de sluier van de toekomst op. Zo zou smurfin wel eens concurrentie kunnen krijgen van een leeftijdsgenote (u weet natuurlijk dat ze niet de enige vrouw in het smurfendorp is). Maar misschien nog leuker nieuws is dat de smurfen hun opwachting in 3D zullen maken. Voor de stripliefhebbers zijn er dit jaar twee nieuwe titels voorzien: Een kind bij de smurfen en Het boek dat alles vertelt. Dit weekend wordt Ketnet even Smurfnet. Er komen beeldjes, poppetjes, postzegels en… een nieuwe smurfendans, jumpen! Of is dat dan smurfen?

smurfs smurfs

smurfs smurfs

© 2008 GENTBLOGT VZW

23 reacties »

  1. Reactie van johan

    De tentoonstelling op Sint Baafs is ontworpen door het Gentse designbureau PARS PRO TOTO. https://www.parsprototo.be

    gr Johan

  2. Reactie van bruno

    Hehe. Cool gesmurft Hans en Patricia!

  3. Reactie van Josie

    Toen ik om 8u door de stad liep, helaas niets kunnen smurfen :-( Maar nu met de foto’s toch nog een idee!

  4. Reactie van Veerle

    De smurfen zijn voor mij altijd verbonden met mijn 1ste kan, begin jaren ’80: ik lag geveld door klierkoorts en heb in die 2 maanden op ongeveer alle zenders naar De Smurfen gekeken. Dat niveau kon ik nog net volgen :)

  5. Reactie van Els

    Ik heb alle Smurfen gelezen vroeger. Moppersmurf is mijn favoriet, euh..of mijn alter ego.

  6. Reactie van Els-die andere

    Ik heb vanmorgen een zeppelin zien oversmurfen met een slapende smurf op. Dat was ook een leuke verrassing ;-) (Had er bijna een auto-accident door…)

  7. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Was dat geen zeppelin met warme lucht? Ik hoorde namelijk duidelijk regelmatig het geluid van branders. Ook was er een propeller. De kleur was … blauw.

    • Reactie van Els-die andere

      Thomas De Soete had het daarnet op StuBru over een “zeppelin” boven Gent… Ik zou het niet weten

  8. Reactie van zena

    Tsjee, dat gebeurt dus met mijn belastingsgeld !

  9. Reactie van claudine

    zucht….om tien uur geen smurfje te bespeuren ,ik dacht :een flauwe grap !!!!!!!

  10. Reactie van Tine

    Ik ben deze morgen een smurf tegen gekomen maar kende de achtergrond niet. Dedju toch, had ik dat geweten.

  11. Reactie van annelissen

    wisten jullie van gentblogt het niet op voorhand?
    dat kan ik moeilijk geloven ;-)

    • Reactie van Annie

      Ik lees eigenlijk gewoon dat die van Gentblogt niet om vijf uur zijn opgestaan om alles van in ‘t begin mee te maken.

      • Reactie van Hans Dekeyser

        Opgestaan om kwart voor zes. Vroeg genoeg denk ik dan zo. Op post twintig na zes. En dat voor een paar smurfen! Veel smurfplezier verder.

      • Reactie van patricia

        ik geef het toe, ik ben een watje, ik ben zoals elke morgen kwart na zes opgestaan en was er iets na zeven om Hans gezelschap te houden.

  12. Reactie van Bert

    Wel jammer dat de smurfjes zo snel uit het straatbeeld waren verdwenen. Ik heb vernomen dat een aantal fervente smurfenjagers actief geweest zijn. Zij volgden de mensen die de smurfjes verspreidden. Misschien sta ik alleen met mijn mening maar ik vind dit er over. Wat ga je nu doen met al die witte, onbeschilderde smurfen? Ik vond het zelfs ongepast dat twee jonge kerels fier met hun buit pronken in de krant. “Zoveel mogelijk meegraaien” noemen ze dat. Ik noem het Gargamelpraktijken !!! Wat een feest voor jong en oud moet zijn, krijgt voor mij nu wel een wrange nasmaak. Gelukkig kon ik bij Unicef nog een smurfje kopen voor een collega die een zoontje heeft die ook weg is van de Smurfen. Maar hij is niet vroeg opgestaan om zoveel mogelijk smurfen weg te graaien.

    • Reactie van Karen

      Ah, Bert, hard aan ‘t werk zie’k ;-)

      • Reactie van Bert

        Jij ook blijkbaar :-). Tja, als ik iets niet leuk vind dan kruip ik in mijn pen. Tot morgen op de trein.

  13. Reactie van timo

    dju, ik zat weer net in de alpen
    zo kan mijne kabouter van weleer zijn kans op gezelschap voorlopig weer in zijne zak steken