Simoens Trio in HA

dinsdag 1 april 2008 10u15 | San | reageer
Trefwoorden: , , .

Een pianotrio dat Simoens Trio heet, moet wel diep-Vlaams zijn. Nochtans houden de zussen An (viool), Veerle (cello) en Katrijn (piano) er een grote liefde voor het ter ziele gegane Tsjechoslovakije op na. Hun eerste cd bevatte naast werk van Haydn, Schumann en Devreese al een trio van Martinu, maar in dit programma trekken ze voluit de Boheemse kaart.

Smetana was zo’n beetje de vader van de negentiende-eeuwse, Tsjechische nationale school. Zijn grote pianotrio in g, waarin hij het verdriet om zijn verloren dochtertje van zich af schreef, kwam hem op persoonlijke felicitaties van zijn idool Liszt te staan.
Een vermeldenswaardig kruisverband met de Hongaar Liszt vinden we in de keuze van de Simoensen voor Haydns trio in G, dat de aanduiding ‘all’ongarese’ draagt. Een nobele onbekende is Vitezslav Novák, een vriend van de bekendere Josef Suk en net als hij een leerling van Dvorák. Als Smetana de vader van de Tsjechische school was, was Dvorák er zeker het culminatiepunt van. Novák wordt beschouwd als de meest fervente voortzetter van die traditie.

Programma
J. Haydn – Pianotrio in G, ‘all ongarese’
V. Novák – Pianotrio in d, opus 27
B. Smetana – Pianotrio in g, opus 15

HA’ndelsbeurs, Kouter 29, 9000 Gent, Tickets: Basis € 20 [Reductie (-26/65+) € 16] of het ‘Vlaamse Reuzen’ abonnement

© 2008 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.