De Brugse Poort en De Vieze Gasten

dinsdag 12 augustus 2008 9u24 | ilse (tekst), Fixatief, Hans Dekeyser (beeld) | 6 reacties
Trefwoorden: , .

Wij vermelden ze bijzonder vaak hier op Gentblogt: activiteiten Bij De Vieze Gasten. De theaterbom, op tocht, concerten, de Propere fanfare, Fixatief, enzovoort enzoverder. Bij De Vieze Gasten is al sinds 2001 een kloppend hart voor de Brugse Poort, met een schone sociaal-culturele werking. Wij gaan er hier op Gentblogt als we erover vertellen altijd vanuit dat u de Brugse Poort en hun werking kent, maar misschien is dat niet bij iedereen zo. Daarom is het begin van dit artikel misschien een mooie gelegenheid om te vertellen over die buurt waar ik woon. En over de Vieze Gasten. We gebruikten hun website als bron, en de website van de Stad Gent.

bp

Het eerste wat opvalt in de Brugse Poort is de kleurrijke bevolking en de enorme verscheidenheid. U hoort hier West-Vlaams naast Limburgs, maar ook alle mogelijke Oost-Europese, Aziatische en Afrikaanse talen. De meeste mensen spreken hun eigen dialect met een ferme Gentse tongval, wat soms hilarische resultaten geeft.

Volgens statistieken van de Dienst Economie van de stad bedraagt het gemiddelde inkomen per hoofd in de wijk slechts de helft van het gemiddelde inkomen per hoofd voor de hele stad Gent. Er is een sterke concentratie van de zwakste groepen en bij alle criteria van kansarmoede scoort de Brugse Poort slecht. De buurt heeft de grootste concentratie van slechte woningen van Oost-Vlaanderen.

bp bp

Is het dan allemaal kommer en kwel? Welneen. Aan de ene kant is dit inderdaad een buurt met een hoge verzuringsgraad, wat onder meer af te leiden valt uit de verkiezingsuitslagen. Anderzijds is het ook een levendige wijk: er is een bruisend buurthuis, we hebben een moderne stadsbibliotheek, en er zijn een hele reeks private initiatieven die voor leven zorgen: een kringloopwinkel, een volkshuis, een parochiecentrum, een meisjeshuis vooral voor Turkse en Marokkaanse meisjes, veel verenigingen, een koffiehuis, tal van parkjes, en een uitgebreide sociaal-culturele werking.

Wij wonen er ondertussen een jaar, en het is hier wat ons betreft zeer aangenaam. Fijne buren, een levendige straat en voor zo’n dichtbevolkte buurt behoorlijk wat groen. Veel winkels dichtbij en op fietsafstand van Bourgoyen én centrum. Wij zijn hier zeer content.

Maar we zouden het dus ook over Bij De Vieze Gasten hebben, die hun gebouwen hier vlakbij hebben. De locatie is trouwens op zich al heel fijn: niet alleen de vieze gasten vonden een onderkomen in een pand aan het Pierkespark, ook de kringwinkel zit daar én het nieuwe theehuis tRAFIEK. Bovendien komt er een Mimosa deluxe in september rond hetzelfde park.

bp bp

De Vieze Gasten zijn enorm belangrijk voor de culturele werking van onze wijk: niet alleen zijn er tal van voorstellingen, altijd gevolgd door een gezellige bar; er is ook een fotoclub (Fixatief - u weet wel, van het boek), een schrijfclub (De schuunschgreivers- u weet wel, van Ons Kommeere), en een fanfare (de propere, u weet wel).

Bekijk hun programma eens, en pik het komend seizoen een voorstelling mee. Onze buurt zal u ongetwijfeld evenveel charmeren als ze ons elke dag opnieuw doet.

Foto 1, 4-5 ©Fixatief, Foto 2-3 ©Hans Dekeyser

© 2008 GENTBLOGT VZW

6 reacties »

  1. Reactie van Frans

    Die luchtfoto toont “Lichtstad Gent” met de opvallend verlichte Elyseese Velden op de achtergrond.

  2. Reactie van Max

    “…een hoge verzuringsgraad”, kunnen geen Turken of Marokanen mee bedoelt zijn, of toch?

  3. Reactie van Miguel

    Een pracht van een buurt waar het leuk wonen is. En buiten de alomgeprezen vieze gasten leeft er nog veel in de buurt. Kijk ook maar eens wat wij zoal doen met buurtgeWoel en kom eens langs bij onze feesten

  4. Reactie van Max

    geef een meer uitleg Miguel! Waar? Wanneer?

  5. Reactie van Miguel (BuurtgeWoel)

    31 augustus in Hazelaarstraat ons derde zomerfeest. Klik op mijn naam en kijk eens naar onze website dan zie je ook onze ‘praat uit de Straat’. Elke maand een ander verhaal van een buur

  6. Reactie van kettingstraatfeesten

    en vandaag (vrijdag 15-08) de legendarische kettingstraatfeesten

    met rommelmarkt, optredens ( oa weer de mong & … ;-p )

    enfin het zal zeker feest zijn

    https://vriendenkringkettingstraat.blogspot.com/