De debatten op de Gentse Feesten zijn politiek. Et alors?: een standpunt

zaterdag 30 augustus 2008 15u51 | Els Van Eeckhaut | 10 reacties
Trefwoorden: , , , .

In onze actua verscheen eerder (link) het bericht dat op de gemeenteraad een voorstel werd gelanceerd om deze debatten af te schaffen, tot verontwaardiging van (onder meer) organisator Trefpunt. Ook hier op Gentblogt bracht de verslaggeving over de debatten (link) heel wat reacties te weeg.

Jan Buelinckx, Gie Goris en John Vandaele, de bezielers van Mo* Magazine en mede-organisatoren van de de Gentse Feestendebatten stuurden ons een standpunt, dat wij graag aan uw kritisch oog voorleggen. Waarom? Omdat – zoals gezegd – een gelijkaardige polemiek over de debatten zich ook alhier voltrok, omdat wij regelmatig dergelijke debatten aankondigen en bespreken, en omdat - last but not least - dit standpunt een mooi stukje schrijfwerk is, en dat kunnen wij altijd waarderen.

We vernemen dat het Vlaams Belang in de gemeenteraad van 1 september 2008 de debatten op de Gentse Feesten in vraag stelt, wil dat ze niet langer doorgaan in stedelijke schoolgebouwen, en dat de debatten niet meer worden aangekondigd in het programmaboekje van de Gentse Feesten.

Als mondiaal magazine dat de Vlaming een kritisch oog op de wereld wil bieden, zou MO* het teloorgaan van de Gentse Feestendebatten ten zeerste betreuren. De debatten zijn immers een categorie apart in het Vlaamse debatlandschap, ze vormen een uniek en jaarlijks weerkerend podium waar grondig van gedachten kan worden gewisseld over problemen die het parochiale en plaatselijke amusement overstijgen. In de (audiovisuele) massamedia zijn dergelijke gesprekken door de terreur van de kijk- en luistercijfers zo goed als van het scherm of uit de ether gebannen. De debatten op de Gentse Feesten hebben daar weinig last van.

Telkens weer verbazen bezoekende Nederlandse panelleden zich erover dat dergelijke urenlange gesprekken zoveel volk weten te trekken. Inderdaad, jaar na jaar is het aantal bezoekers van de debatten toegenomen. Geleidelijk aan heeft zich hier een traditie ontwikkeld: de Gentse Feesten zijn niet enkel ontspanning, ze bieden ook – aan wie dat wil – een week lang nadenken en praten over maatschappelijke problemen en uitdagingen (zij het dat sommigen het betreuren dat het publiek slechts weinig kan tussenkomen). Kennelijk heeft een groeiende groep mensen behoefte aan dergelijke reflectie.

Zijn deze debatten politiek? Absoluut. Een mening uiten, is politiek. Praten over grote maatschappelijke uitdagingen, is zeker politiek, maar er is zoveel politiek. De zanger die tussen zijn liederen enkele uitgesproken gedachten formuleert, is ook politiek. Als organisator vzw Trefpunt ervoor kiest om Gentse allochtone zangers en muzikanten Vlaamse hits op hun manier te laten brengen, is dat – zeker in de huidige context – ook politiek. In het groeiende xenofobe klimaat in Europa is het zelfs politiek om een Afrikaanse of Roma-muziekgroep te programmeren: het is immers een manier om negatieve cliché’s over “de vreemde” als zijnde lui of gevaarlijk, te relativeren, te weerleggen.

De heropleving van de Gentse Feesten bij Sint-Jacobs rond Walter De Buck in het begin van de jaren zeventig baadde in een context van maatschappelijke contestatie. Dat was – om het onomwonden te zeggen – een eerder linkse omgeving. Links in de zin van kritisch tegenover het status quo, en niet per se voor het behoud van de bestaande situatie, dus niet conservatief, wel integendeel. Het is uit die sfeer dat de ‘nieuwe’ Gentse Feesten zijn gegroeid. Is het niet knap dat de vzw Trefpunt, die de erfgenaam is van die kiem, trouw blijft aan die inspiratie? En dat de organisatie dat bijvoorbeeld doet door, tegen de stroom in, negen dagen na elkaar vier uur durende gesprekken te organiseren. ‘Dit past bij onze roeping en bij Gent als rebelse stad’, vindt Guido De Leeuw, directeur van vzw Trefpunt.

De Gentse Feestendebatten hebben inderdaad nog steeds een kritische invalshoek: ze stellen grondige vragen bij de huidige tijd vanuit sociaal en ecologisch oogpunt. Een oogpunt dat de zwakkere in de samenleving en in de wereld evenwaardig acht als de sterke. In die zin zijn ze wel degelijk links: ze hechten in hun vraagstelling erg veel belang aan de gelijk(waardig)heid van alle mensen. Wij denken dat Gent blij mag zijn dat de stad dergelijke debatten kan huisvesten. Debatten die – we herhalen het nog eens – volk trekken. Sommigen boeken een hotel om negen dagen lang de gesprekken bij te wonen. Hier is een traditie, een verschijnsel gegroeid dat evenzeer bij de Gentse Feesten en dus bij Gent hoort, als de stoet of de straatcreativiteit die elk jaar de feesten kleur geeft.

Dus, ja, de debatten zijn politiek en eerder links geïnspireerd in de zin die we hierboven aangaven. Maar is dat een probleem? Uit de interpellatie van de heer Ortwin Depoortere, leiden we af dat het verbod op politieke activiteiten in schoolgebouwen op de gemeenteraad van april 2003 werd geschrapt. Wat toen nog overbleef, was een eensgezinde raadsvisie dat de Gentse Feesten niet de geschikte plaats zijn om aan partijpolitiek te doen. De belangrijkste vraag is derhalve: wordt op de Gentse Feestendebatten aan partijpolitiek gedaan?

Het hangt er uiteraard van af hoe je dat definieert maar we ervaren de debatten niet als partijpolitiek. Partijpolitieke debatten zien we genoeg op televisie. We zouden ze dus herkennen als er eentje voorbijkomt. Welnu, tijdens de Gentse Feesten zien we ze niet. De Gentse Feestendebatten gaan veel dieper. Het is geen toeval dat filosoof Etienne Vermeersch deze debatten zijn lievelingsdebatten noemt: ‘Je hebt de tijd niet enkel in een oneliner je mening te geven, maar ze ook nog te staven en je eventueel van je ongelijk te laten overtuigen door andere sprekers. Bovendien is er een hoffelijke sfeer: we bestrijden elkaars stellingen, niet elkaar.’ De betere debatten slagen erin om de verschillende basishoudingen rond het thema dat voorligt, helder in kaart te brengen. Daartoe vraagt moderator en duivel-doet-al Eric Goeman de jongste jaren doorgaans een of twee sprekers om een inleiding te geven die het debat kan structureren.

Tijdens de gesprekken waar we zelf geregeld aan deelnemen, wordt niet opgeroepen om voor bepaalde partijen te stemmen of wordt geen publiciteit gemaakt voor bepaalde partijen. De voorbije jaren worden overigens steeds minder politici uitgenodigd. Dit jaar was de Gentse schepen van Onderwijs de enige politicus. Moderator Eric Goeman selecteert de voorbije jaren de deelnemers eerder op basis van hun kennis en expertise dan op grond van hun politieke mening of bekendheid. Gaandeweg zijn de debatten geëvolueerd naar leerzame gesprekken. Wij juichen beide evoluties toe: we denken dat diepgaande gesprekken met kennis van zaken waardevoller zijn dan welles-nietes-theater met bekende gezichten.

Het is om al die redenen dat MO* de voorbije jaren spontaan publiciteit maakt voor de debatten door er een aantal te presenteren als MO*debat. De thema’s die aangesneden worden en de diepgang waarmee ze behandeld worden, sluiten immers aan bij de opdracht en de aanpak van MO*. Vlaanderen heeft behoefte aan meer van dergelijke debatten. Daarom steunt MO* zowel de organisatoren als de Gentse gemeenteraadsleden die het opnemen voor de vrije meningsuiting en het maatschappelijk debat.”

Opvallend: veel van de opmerkingen die in deze tekst worden aangehaald, zijn herkenbaar in ons eigen project, Gentblogt, met inbegrip van de kritiek die somtijds wordt geleverd op onze publicaties. Vandaar, een boeiend artikel ter reflectie en ter discussie. Uiteraard met de door Etienne Vermeersch aangehaalde hoffelijkheid die ieder debat omhoog tilt tot mijlen boven het niveau van een doorsnee internetforum, wat wij hier iedere dag opnieuw betrachten.

© 2008 GENTBLOGT VZW

10 reacties »

  1. Reactie van Virginia

    Schoon. Heel schoon.
    En heel ‘klein’ van Ortwin Depoortere. Vrijheid van meningsuiting…?

  2. Reactie van Jake

    Waar maakt het belang zich eigenlijk drum om: hun kiezers zijn nu niet meteen mensen die zich vrijwillig 2 uur lang onderwerpen aan dergelijk debat. Ze zouden bij het belang zelfs beter eens komen kijken en leren hoe men ook op een volwassen, beredeneerde en respectvolle manier kan debateren.

    En tot slot – en los van een repliek op Depoortere – wil ik nog even kwijt dat de debatten op de Gentse Feesten een waar festijn vormen voor mij. Ik put er heel veel uit om verder over na te denken. Ronduit knap dat ook dit deel uitmaakt van de feesten. Chapeau voor Gent!

    …En hopelijk een kale reis voor Depoortere!

  3. Reactie van Carlos Van Rie

    De Gentse Feesten waren, zijn en moeten een linkse aangelegenheid blijven. Er zijn plaatsen en media genoeg waar het facistencrapuul hun ‘vrije’ haat -mening kunnen tot uiting brengen. Wat de debatten betreft mogen die een ruimere plaats krijgen in het jaarlijks evenement.

    • Reactie van david

      Toch schoon hoe de verdraagzaamheid hier geëtaleerd wordt.
      We moeten iedereen omhelzen, vriend, vijand, imigrant en illegaal, maar we moeten eveneens 25-30% van de bevolking verafschuwen en hen zelfs de Gentse Feesten ontzeggen omdat zij een andere ‘politieke’ voorkeur hebben??? We mogen hen zelfs veralgemenen tot crapuul. Maakt ons dit dan ook niet tot racist…racist ten opzichte van onze eigen bevolking…ander volk eerst….
      Het is net door deze ideëen en propagandas dat het Belang zo sterk gegroeid is.
      Groen! is de motor achter Bruin!.
      (ps. ik ben zelf geen blokker – toch mijn haren komen recht van dergelijke reacties)

      • Reactie van rony coekaerts

        david,
        ik zou ze zelf geen crapuul noemen, maar ik begrijp zo’n woordenschat: ze gebruiken ze zelf.
        een groep mensen uitsluiten wegens hun ideeen, is geen racisme. veralgemeningen in negatieve zin naar bepaalde bevolkingsgroepen op basis van etnische afkomst, godsdienst of gender, wel.
        als je iemand uitnodigd voor een debat, veronderstelt dat dat die persoon iets te vertellen heeft over het onderwerp, liefst gefundeerd.
        de ervaring leert dat buiten een paar slogans de mensen van v.b. niet ver komen.(ik heb speciaal nog eens naar hun kopstukken op vrt. gekeken, vooral de winter tov. de wever was boeiend: steeds onderbreken en dan klagen: ik mag niet uitspreken)
        oh, ja volgens dat ik weet zijn ze niet geweigerd op de gentse feesten, ook niet als publiek bij de discussies van trefpunt, maar vier uur luisteren zal misschien te veel vragen van hun….

  4. Reactie van rony coekaerts

    ik vraag me af, na zovele jaren, ik kom vanuit de krochten van uiterst links, gelukkig een beetje soft geworden, ouderdom speelt een rol, wie mag bepalen wat links of rechts is. ik weet dat wel, voor mij.
    vrienden nemen opeens standpunten in die ik rechtse prietpraat vind, en ook omgekeerd.
    begin maar eens over immigranten of erger nog illigalen.
    mijn broek zakt af.
    we zijn op gentblogt met een paar ernstige mensen, niet desnoods de grote lichten, maar toch verstandig genoeg om een discussie aan te gaan. mijn voorstel is om eens gezicht naar gezicht met mekaar in discussie te gaan.
    nadien is dat tokkelding toch iets persoonlijker.
    niets is zo funest als schuilnamen, niet eerlijk.

  5. Reactie van Th.

    Rony, ik kan jouw standpunt wel volgen. Misschien wordt het wel eens tijd om de idee van “links” en “rechts” te vervangen door andere termen. Wat voor de ene links is kan voor den anderen als rechts overkomen (les extremes se touche).
    Ik heb mij al suf gepiekerd over wat er in de plaats zou kunnen worden gebruikt, maar kan op niets bruikbaars komen.

    Los daarvan, die debatten moeten blijven. Ze tonen aan dat er nog steeds voldoende interesse is in wat er maatschappelijk leeft en dat er nog voldoende mensen zijn die er de tijd willen voor vrijmaken om deze bij te wonen en van gedachten te wisselen. Dat dit in Gent al enkele jaren kan worden georganiseerd, bewijst nogmaals het tegendraadse en rebelse van de Gentenaars (en zijn bezoekers) en de open geest die hier in ‘t stad leeft.

  6. Reactie van Carlos Van Rie

    Inderdaad had ik in mijn eerste reactie het niet moeten hebben over ‘fascistencrapuul’, zelfs niet over ‘rechtsen’, maar wel over de 25-30 % mensen die van achter hun zwarte leeuwenvlag zich enkel beperken tot de woorden ‘eigen volk eerst’, en voor de rest niet in staat zijn om van gedachten te wisselen over maatschappelijke, sociale en culturele thema’s, zonder te vervallen in een scheld – en haatproza ten opzichte van ruimer -denkenden. Dit om niet in ‘links -rechts’-termen te moeten denken. Denken is blijkbaar niet aan iedereen besteed, laat staan van gedachten wisselen.

  7. Reactie van Frank Bombeke

    De Commissie Zorgvuldig Bestuur heeft in 2004 al een uitspraak gedaan over de Goeman-debatten in het stedelijk Laurentinstituut. De klacht van VB was ongegrond. Maatschappelijke debatten zijn niet strijdig met het verbod op politieke activiteiten in een school, aldus de Commissie. https://www.ond.vlaanderen.be/zorgvuldigbestuur/pdf/DebatteninSchool67.pdf

    Mijn commentaar op de Goeman-debatten vind je terug op
    https://spiritvoorgent.blogspot.com/search?q=goeman

  8. Reactie van Rudolf

    Het Vlaams Blok moet ons natuurlijk niet leren wat vrije meningsuiting is, in 1933 waren hun vriendjes de eersten om de vrije meningsuiting af te schaffen.

    Maar ik stoor mij ook wel aan de vele antisemitische en anti-Israëlische bijdragen in deze debatten. Hebben de Gentse ‘progressieven’ de les van de jaren 30 niet geleerd? Denken ze nog altijd dat de wereld zou zijn zonder Joden? Vreemd hoe extreem-links en extreem-rechts blijkbaar allebei even antisemitisch zijn.