Oeverture: designcircuit (in de regen)

dinsdag 9 september 2008 16u33 | jm | 8 reacties
Trefwoorden: , .

Een leuk initiatief, dit Gentse designcircuit, vond ik, en dus was ik zondagnamiddag op pad getrokken. Het weer zat niet mee, maar een stevige paraplu maakt al veel goed. Minder was dat de bootjes niet zijn uitgevaren. Wat een beetje regen zoal niet vermag. Daar hadden de organisatoren zich toch moeten op voorzien. Goed, stappen is gezond, maar te voet zijn we er niet in geslaagd alles te bezoeken wat we graag hadden willen zien. Wat we hebben gezien was wel zeer de moeite waard.

Ons startpunt was Art Nivo, de meubelzaak op de hoek van Onderbergen. Daar ook een bescheiden tentoonstelling over stadsontwikkeling. Aan de overkant is er het sympathieke A ce soir, waar de mooie hoedjes van Els Robberechts veel belangstelling trokken.

oeverture

Maat in de Zandpoortstraat was me bijgebleven van de vorige editie: een prachtige locatie verborgen achter een weinig zeggende gevel. Er was beeldend werk te zien van twee architecten, maar vooral ook prachtige meubelstukken, waaronder schitterende tafels. Drie van de vier uit de volgende collage stonden daar te pronken.

oeverture

In Surplus waren meer desigmeubels te zien, en bij Sofie Lachaert was het aanschuiven om iets te zien van de prachtige objecten van David Huycke en de juwelen van Hubert Verstraeten. Een gelegenheid ook om in de laatjes de mooie juwelen van Sofie zelf te ontdekken. Nog meer juwelen bij Pont & plas.

Intussen waren we goed nat geworden. Blij dus dat we in het designmuseum konden opdrogen. Dit museum is één van mijn lievelingsplekjes in Gent, daarenboven gelegen in één van de mooiste Gentse straatjes. Er valt altijd veel te ontdekken, deze keer bijvoorbeeld deze bijzondere luchter .

oeverture

In de Hoogpoort vind je twee mooie designzaken: Boetiek A met werk dat aansluit bij de Dutch design days van het designmuseum en Aksent. Daar konden we o.m. genieten van een modedéfilé waarin stukken werden geshowed uit het een paar huizen verder gelegen Suite. De wintercollectie van Jo De Visscher kreeg de naam Miss Chololate en bij het binnenkomen van Suite was de chocoladegeur ook letterlijk te snuiven. De talrijke kilootjes lagen er als goudstaven opgestapeld. Bedwelmend.

Geen bootjes, dus trokken we in de regen verder over de Vrijdagsmarkt richting de lichtzaak Cargo. Daar werd het stadsproject Oude Dokken in het licht gesteld. Een volgende ontdekking waren de zalen van de Artevelde Hogeschool aan de Willem de Beersteeg. Op de gelijkvloerse verdieping stond er schitterend buitenmeubilair, o.a. een strakke witte metalen tuintafel (de witte tafel in de collage hierboven). De witte meubelen stonden uitstekend in de witgeschilderde ruimte:

oeverture

Boven stelde Design Vlaanderen tentoon waarbij de nieuwe oogst jonge designers werd voorgesteld. Er was heel wat te zien en het was al een tijd na zessen en dus sluitingstijd toen we buitenkwamen. De andere locaties zullen voor een volgende keer zijn. Hopelijk wordt Oeverture een blijver en varen de bootjes een volgende keer ook bij regenweer.

© 2008 GENTBLOGT VZW

8 reacties »

  1. Reactie van Cedric

    Jean Marie is een dapper persoon om op en dergelijke rotdag Oeverture te bezoeken. Knap verslag.Ik heb gehoord dat Oeverture een succes was op zondag (misschien omdat het enigszins “overdekt” was ?).

  2. Reactie van Pierre misseghers

    Bedankt voor het artikel. Uw kritiek is terecht, voor wat betreft de “bootjes”. Alleen moet U zich devolgende bedenking maken. Controle op de boten wordt door de bootmaatschappij in kwestie niet toegelaten. Wij hebben dus geen vat op hun doen en laten. Dit is reeds op elke oeverture een probleem geweest, temeer daar er geen dialoog mogelijk is. Zij verwijzen naar de Stad , en gedurende het w.e. zijn de diensten gesloten. één taal kan daar iets aan veranderen, nl deze van het GELD…1€ per man per dag? (goede voornemens worden vaak economisch afgestraft.
    Volgende editie zal dus op de boten duurder zijn.Kijk maar wat je betaald voor een boottripje op de Leie, 30min tegen 5,50€.
    Anderzijds , wordt Oeverture met opzet beperkt gehouden om de bezoekers zoveel mogelijk in staat te stellen om alles te bezoeken in één dag.(22 locaties t.o.v.28 vorige editie)Brussel design bvb telt 58 locaties (ter illustratie…
    Zondag was de eerste natte OEVETURE-dag sinds 2004…
    Een beetje water op het hoofd heeft echter nog niemand kwaad gedaan, en het aantal bezoeker op deze rotdag was even talrijk op de been als de zonnige Zaterdag .Wat betekend dat Oeverture als evenement ook zonder de boten kàn. Je kon ook een fiets nemen…maar ook niet gedaan vanwege te nat .. hé?
    Kritiek na zulk een evenement is in dank afgenomen, en net zoals vorige keer proberen wij de pijnpunten volgend editie 2010 weg te werken.Nobody is perfect.

  3. Reactie van Cedric

    Waarom geen pedalo’s ?

  4. Reactie van Els S

    wij maakten deel uit van de categorie bezoekers op zonnige zaterdag en hebben er gewoon een stevige wandeling van gemaakt (met buggy) en neen we hebben ons niet beperkt tot het centrum. En ja, we hebben met volle teugen genoten: onze favoriet met stip was ook MAAT en volgende keer komen we zeker opnieuw.

  5. Reactie van erwin schoors

    Ik deed de route op maandag. Het feit dat organisatoren naast de gedoodverfde zaterdag en zondag ook eens op maandag programmeren vond ik op zich al lovenswaardig.
    Niet iedereen heeft steeds een vrij weekend he. Maar goed, Oeverture gaf wel een gevarieerde waaier aan wat ontwerpers te bieden hebben. Vooral fraaie meubelstukken, maar ook verrassende zaken als de hedendaagse vloer- en wandtapijten in het atelier van Vera Vermeersch in de Rodelijvekensstraat vond ik een ware ontdekking. In ieder geval werkt zo’n dag zeer drempelverlagend; eens vrijblijvend rondneuzen in al wat design heet vandaag, met -meer of minder terecht- bijhorende stevige prijskaartjes…

  6. Reactie van koen

    tsjaa, als U xbcc in meubelformaat wil, toch maar normaal dat U er iets voor betaalt.

  7. Reactie van koen

    Zou alleen maar zeggen jm, groot gelijk, aan mensen die zich belangloos inzetten moet je niet teveel ‘eisen’ gaan stellen en integendeel.
    Om geheel andere redenen ben uitzonderlijk toch ook een beetje ontgoocheld over de berichtgeving van vandaag. Zou er echt op aandringen dat men op deze internationale herdenkingsdag het niet langer over water en verdrinkingsgerelateerde onderwerpen heeft.
    Dit is niet fair tegenover onze vrijwilligers die zich al even belangloos inzetten voor goede zaken.
    waarvoor dank.