De Beloften

dinsdag 16 september 2008 17u03 | teun (tekst), Chhovy Lok (beeld) | 6 reacties
Trefwoorden: , , , .

Coyendansfeesten dat zijn sinds 2004 ook De Beloften, het concours voor aanstormende Gentse rockbeloften. Met laureaten als The Bonny King of Nowhere (2006) of The Violent Husbands (2004) heeft dit bijzonder fijne festival zijn naam alvast niet gestolen.

Dit weekend zakten we dan ook maar al te graag af naar het Spaans Kasteelplein en keken reikhalzend uit naar de zes groepjes die op deze regenachtige zaterdag uitverkoren waren onder niet minder dan 113 ingezonden demo’s. De winnaar is intussen gekend, maar wij houden er graag nog even de spanning in.

Het moet gezegd: alweer mag een organisator zich tot de club rekenen van zij die de weergoden niet aan hun zijde hadden. Klokslag 16u, juist bij de aanvang van het concours gingen de sluizen open en kwam de regen met bakken uit de lucht gevallen. Rockminnend Gent bleef er Siberisch onder en kwam naarmate de avond vorderde in grote getale opdagen. Ook uw reporter zei welgemeend foert tegen het str*$ntweer en zag in een rotvaart de ene groep na de andere voorbijdenderen.

beloften

Elke groep krijgt slechts drie luttele nummers om te tonen wat ze muzikaal waard is, om het publiek op de hand te krijgen en de Beloftenjury te overtuigen. En dat is niet iedereen gegeven. Het mag streng klinken, maar als we eerlijk zijn, zien we geen van de eerste vier groepen potten breken in het Vlaamse muziekland.

Zo bv. de opener van de avond, The Future Dead. Deze vijfkoppige band klinkt ons te tam, zelfs lamlendig. Of dat de bedoeling is, weten we niet, maar deze psychedelische trashrock à la The Velvet Underground werkt wat ons betreft niet onder dit druiliger gesternte, én nog minder als we de onvaste tonen van de leadzanger in acht nemen.

Dan klinkt Lixie met zijn filmische muziek meteen een pak origineler en meeslepender. We horen knap opgebouwde songs die doen denken aan (een zachte) Mogwaï en Sigur Rós, al zijn die referenties misschien een iets te groot compliment. Ook bij deze jongens klopt het plaatje (nog?) niet helemaal en kan de groep uw reporter, noch het publiek de drie volle nummers boeien.

beloftenbeloften

Een gelijkaardig verhaal bij Kasper dat mooie airkens brengt à la Admiral Freebee en eindelijk een toonvaste stem laat horen. Het geheel mist evenwel vaart, zeg maar de nodige poer om deze melodramatische songs tot hun recht te laten komen. Dient gezegd dat dit strenge oordeel niet helemaal van toepassing is op het derde nummer. Dat wordt met het nodige gitaarwerk gebracht en toont ons een vlaag van Kaspers muzikale potentieel. Helaas is het kalf dan al verdronken.

In Winchester, de vierde groep van de dag, herkennen we evenmin een winnaar. Aangekondigd worden als ‘gedurfd’ en ‘schaamteloos’, schept natuurlijk verwachtingen. Spijtig maar ook hier: been there, done that. Wat niet wegneemt dat dit trio met hun aanstekelijke beats voor het eerst sfeer weet te brengen op het plein. Hun keyboardspeler moet de eerste zijn die niet bedeesd op het podium staat.

beloftenbeloften

Met Naked With You staat eindelijk een vrouw op het podium, kan zij het tij keren? Ja zeker, hier staan we te luisteren en kijken naar een potentiële winnaar! Dat ligt in de eerste plaats aan frontvrouw Pauline Verminnen die over een dijk van een stem beschikt en het publiek met het nodige charisma feilloos weet te bespelen. Toegegeven, de songs zijn niet de meest originele ooit, maar deze groep staat er: sexy, rock&roll, puur.

beloftenbeloften

Dat en nog veel meer kan gezegd worden van de laatste Belofte, The Curvy Cuties Fanclub. Sympathieke baasjes van 17 met een branie, lef, onversneden speelplezier en een fuck you attitude die gezien mag worden. In het zog van The Black Box Revelation zien we eindelijk een groep die er volledig voor gaat, en met een complexloze overgave een stomende set weet te brengen. Een massa gillende meiden en meebrullende tieners (bij het eerste TCCFC optreden ooit!) is het meer dan logische gevolg.

beloftenbeloften

Belofte van vorig jaar Penguins Know Why mag het interludium verzorgen, en dan is het tijd geworden voor de prijsuitreiking. De Beloften 2008 zullen misschien niet de geschiedenis ingaan als sterkste editie ooit, wel die met de slechtste bandnamen, dixit juryvoorzitter Wim. Verder vertrouwt hij ons toe dat over de nummers één en twee direct een consensus heerste in de coulissen. Enkel tussen drie en vier werd getwijfeld.

The Future Dead kaapt uiteindelijk de derde stek weg, wat ze met name te danken hebben aan het brengen van de sterkste song van de avond. Op twee komt verdienstelijk Naked With You te staan. Weinig verrassing dan om de Cuties uitgeroepen te horen worden als de enige echte Belofte van 2008. Naast een geldprijs en repititietijd komen ze dus weldra naar een club bij u in de buurt -go check them out, deze jongens hebben nog het één en ander in hun mars!

beloftenbeloften
beloftenbeloften

© 2008 GENTBLOGT VZW

6 reacties »

  1. Reactie van Stijn Geldof

    Eerst en vooral: knap verslag. Ten tweede: ik heb geen enkele groep gezien die alsnog boven de middelmaat uitstak. Maar daarom noemt het dan ook De Beloften: er dient nog heel wat geschaafd te worden aan de sound en aan de songs. De enige groep die een groep was en die songs speelde die naam waardig, was winnaar van vorig jaar: Penguins know why. En de zanger was veruit de meest bedeesde van de hele hoop. Maar toch walsten ze vlotjes over alle deelnemers én het publiek heen. Eén van de juryleden vertelde me later dat Penguins know why in een jaar een enorme progressie heeft gemaakt. Nou, dat was er dan aan te zien. We hopen voor The Curvy Cuties Fanclub hetzelfde, want dat er onontgonnen talent in schuilt, dat weze wel duidelijk. Dat bleek ook uit het aantal jongedames dat hun opwachting maakte. Het was een mooie wedstrijd in een prachtige setting en op de afterparty in de Video was u allen even mooi als geweldig!

  2. Reactie van Josie

    Fijn verslag. Geeft me echt het gevoel dat ik weer vanalles heb gemist ;-) !

  3. Reactie van Saint-ethique

    Het verslag klopt als een bus :)

  4. Reactie van jan vens

    De maxx die eerste foto met die paraplu :-))

  5. Reactie van Madelien

    oei oei, mijn gat is écht wel te dik in diene rok.

    … maar toch ga ik die foto op mijn Facebook planten. :p

    • Reactie van marc

      amai, jij hebt zelfs een personal assistant om je paraplu vast te houden. Klasse ;)