Vroeg uit de veren

donderdag 2 oktober 2008 9u01 | patricia (tekst), Jeronimo (beeld) | 14 reacties
Trefwoorden: , , , .

rondleidingen door en voor GentblogtHet was misschien vroeg voor een zondagmorgen, maar de nieuwsgierigen lieten het niet aan hun hart komen. De Lumatgarage vulde zich vlot voor onze rondleiding. Na een korte verwelkoming door burgemeester Daniël Termont, die zich al gauw naar de Flikkendag moest haasten, was het de beurt aan de vertegenwoordiger van Infrabel om een woordje uitleg te geven over de werken aan de Snepkaai. Bij het Infopunt krijgen ze hierover verschillende vragen, ook al hoort de werf niet bij het project Gent-Sint-Pieters. De bedoeling is om de huidige twee spoorlijnen richting kust uit te breiden met twee extra lijnen, zodat het snelle verkeer (tot 160 km) niet langer opgehouden zal worden door het tragere verkeer. Dit kan simpel klinken, maar is het zeker niet. De werken begonnen in 2002 en zullen duren tot 2018. De foto’s van het installeren van de bruggen van 750 ton waren ronduit indrukwekkend. Er wordt een viaduct voor treinen gebouwd, op twee verdiepingen zullen treinen passeren. Ze zullen elkaar kruisen zodat de huidige indeling van de perrons bewaard kan blijven. Maar hiermee is de mogelijke hinder niet geweken. Buurtbewoners met vragen kunnen alvast zeven dagen op zeven terecht op 0800-55 000 tussen 7 en 22 u.

rondleiding gent-Sint-Pieters rondleiding gent-Sint-Pieters

Daarna was het de beurt aan Greet Riebels van het Infopunt. Ze loodste ons op korte tijd door de verschillende werven van het Project Gent-Sint-Pieters. Een goede inleiding op wat ons te wachten stond op de verschillende werven, maar het blijft een complex verhaal. U zal het mij moeten vergeven als mijn geheugen of notities niet alle technische details bevatten. Ik heb geen technische knobbel en heb geprobeerd om het me voor te stellen, maar de werven zijn als puzzelstukjes in eenzelfde kleur. Het lijkt te passen maar later passen ze ook ergens elders. Om maar te zeggen: de afwezigen hadden ongelijk.

Het station werd gebouwd naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in Gent in 1913 en zal zowat de enige constante in het verhaal worden. Aan het gebouw zelf wordt niet geraakt, tenzij de renovaties van de muurschilderingen in de inkomhal en de glazen luifel waar u misschien al niet raar meer van opkijkt. Gent-Sint-Pieters is na Brussel-Zuid en Brussel Centraal het derde grootste station van België en na al die jaren is het meer dan uitgeleefd. Het station kan niet anders dan de stroom reizigers ondergaan. Het comfort voor de reizigers laat op piekmomenten echter te wensen over. De verlaagde goederenperrons zullen verdwijnen, de sporen komen naast elkaar te liggen, zodat de perrons vier meter breder zullen worden.

rondleiding gent-Sint-PietersWij begonnen onze rondleiding aan wat bekend staat als de voorlopige tramtunnel. De huidige tunnels naar de Voskenslaan voor auto’s en trams zullen verdwijnen. In afwachting van de definitieve bedding zullen de trams door jawel, de voorlopige tramtunnel rijden. Het zou simpel kunnen zijn, met grote machines en bulldozers efkes onder de sporen graven. Maar moeilijk kan ook: de spoorwegen kunnen maximum de treinen van twee perrons tegelijkertijd versporen. En nee, een dagje staken lost het probleem niet op. Trouwe treinreizigers weten dat ze momenteel onder spoor tien aan het werken zijn. De opstelling van de ingenieur gaf me kippenvel. De bouwvakkers kruipen in een smalle doorgang en graven met spa en schop hun weg naar beneden, voor de gaten gevuld worden met gewapend beton. Maar het verhaal stopt niet wanneer de tram door de tunnel zal rijden. De wand aan de kant van de Voskenslaan zal uiteindelijk verdwijnen, zodat de ruimte één wordt met de grote ondergrondse ruimte van het station. Die ruimte spreekt, wat mij betreft, het meest tot de verbeelding: 36.000 m² waar het zonlicht binnengetrokken zal worden. Voldoende ruimte voor een vlotte doorgang van de reizigers en ruimte voor andere functies (lees: winkels en horeca die door de spoorwegen in concessie worden gedaan).

Aan de achterkant van het station staat heel wat te gebeuren. De cafeetjes zullen plaatsmaken voor het Prinses Mathildeplein en een s-vormig gebouw, dat al meteen als het slangengebouw wordt gedoopt. De rooilijn komt verder van het station te liggen en de fietsstallingen zullen na verloop van tijd ondergronds verdwijnen. Momenteel haalt men geen 5.000 plaatsen, maar dit zullen er uiteindelijk 10.000 worden. De achtergevel wordt een volwaardige gevel. Een streling voor het oog met veel glas en staal, als dat niet mooi klinkt. Maar het wordt nog leuker: wanneer de treinen aankomen zal dit aangeduid worden door verschillende kleuren en kan je nog naar het perron gaan. Of sloeg mijn verbeelding hier even op hol?

rondleiding gent-Sint-Pieters

Door de huidige stationstunnel liepen we naar de voorkant van het station en het Maria Hendrikaplein. Ik kan je wel zeggen dat die tunnel er compleet anders uitziet op een zondagochtend dan op een doordeweekse dag, ook al is het Flikkendag. Maar laat me de rest van het verhaal nog even voor mezelf houden… Alvast een smaakmaker…

rondleiding gent-Sint-Pieters

© 2008 GENTBLOGT VZW

14 reacties »

  1. Reactie van jeronimo

    al was ik er zelf fysiek bij die ochtend, als teaser kan dit wel tellen zeg! ben benieuwd naar je schets van het hele project!

  2. Reactie van marc

    ergens begrijp ik niet goed waarom er zoveel voorlopig is: voorlopige tramtunnel, voorlopige fietsenstallingen, … Hopelijk weten de ingenieurs intussen dat ze funderingen aan het maken zijn voor hoge flatgebouwen, want vorige keer strooiden ze minger goed geïnformeerde bezoekers behoorlijk wat zand in de ogen.

    • Reactie van Jeronimo

      noot voorlopig in je tuinhuisje gewoond toen je huis nog gebouwd werd? of in je slaapkamer gekookt en gegeten toen ze de keuken aan het vernieuwen waren?

      • Reactie van marc

        nee, met een degelijke planning is dat niet nodig. Mijn huis is wel OK, maar ook geen masterplan zoals Gent Sint Pieters

    • Reactie van Frans

      Marc. Dat zand is nu weggegraven. En de “voorlopige tramtunnel” is niet de eerste, want de huidige dateert niet van de Wereldtentoonstelling. De toekomstige “voorlopige tramtunnel” blijft wel tunnel, het enige voorlopige is de tram die er zal doorrijden.

  3. Reactie van Guido Van Peeterssen

    Dag Marc,
    Het de grote uitdaging van het hele project is dat het huidige station bij wijze van spreken op het eerste verdiep ligt. Er zijn momenteel drie gelijkvloerse kokers: de Voskenstunnel, de tramtunnel en de gang door dewelke de reizigers naar het perron gaan.
    Nu wordt die hele berg stukje voor stukje weggegraven tot je een immense hal krijgt waar ruimte is voor nieuwe bestemmingen: fietsenstallingen, overdekte kiss and Ride zones, een groot overdekt tramstation, een brede hall met toegangen naar de perrons en plaats voor diensten, winkeltjes, horeca en zo meer.
    Maar omdat het Sint-Pietersstation het derde drukste station is heeft men alle sporen nodig, zelfs tijdens de werken. De enige oplossing is om langs achter te beginnen om alles stukje voor stukje weg te graven. Maar dat is een heel secuur werk dat vooral met de hand moet gbeuren, er is gewoon te weinig plaats. Zo worden er telkens voor een korte periode twee sporen buiten gebruik gesteld, meer is echt niet mogelijk.
    Ondertussen moet de hele infrastructuur stukje voor stukje verlegd worden. Dat zijn de tunnels voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Maar ook de doorgang naar de parking, hoogspanningscabines en zo meer moeten klaar zijn voor de eigenlijke werken aan het nieuwe station beginnen.
    Nu moet ook de snelheid van de treinen opgevoerd worden, maar dat wordt belet door een ingewikkeld complex van wissels net buiten het station. De oplossing is dus om twee sporen op een viaduct over het wissel complex richting kust te laten lopen.

    • Reactie van roos

      Voilà: met het pittig verslagje van Patricia en de bijkomende uitleg van Guido weet ik weeral heel wat meer dan voorheen. Daarom fiets ik zo graag op Gentblogt!

      • Reactie van Frans

        Roos, ik fiets ook graag op Gentblogt, veel liever dan op het huidige Maria-Hendrikaplein.

    • Reactie van Yves

      Dit alles past in een concept om de spoorlijn naar Brugge op 4 sporen te brengen. In Landegem is dit reeds een feit. Het is -ook hier- een werk van lange adem. Momenteel loopt een werf ter hoogte van Nevele. De onteigeningen in Drongen passen ook in dit plaatje. Uiteindelijk doel: snel passagiersverkeer combineren met een intense (trage) goederentraffiek (lees: containers)van en naar Zeebrugge. Enerzijds is het jammer dat dit alles pas eind 20e eeuw opgestart is. (Voogdijminister De Croo heeft toen de NMBS pootje gelapt). Anderzijds maakt dit mogelijk dat hedendaagse technieken kunnen toegepast worden. De renovatie van Antwerpen Centraal bijvoorbeeld was 20 jaar geleden nog niet mogelijk.

  4. Reactie van joris

    weet er iemand eigenlijk waar het deurtje, dat veel te hoog in de muur zit om als deur te gebruiken, in de blinde muur aan de achterkant van het station heengaat?