Henk Rijckaert: Karton

woensdag 22 oktober 2008 16u21 | Michel Vuijlsteke | 13 reacties
Trefwoorden: , .

KartonHenk Rijckaerts nieuwste voorstelling, Karton, ging op 10 en 11 oktober 2008 in première.

Hoe, op 10 en 11 oktober? We zijn meer dan een week later! Moest dat echt zo lang duren om er iets over te schrijven? Wel, in één woord: ja.

Er zijn gespecialiseerde restaurantrecensenten, er zijn theaterrecensenten. Verschillende muziekgenres — pakweg jazz, klassiek of techno — hebben elk hun gespecialiseerde recensenten. Er moet welhaast iets gelijkaardigs zijn in comedy, maar een recensie van zo’n optreden schrijven, dat is niet gemakkelijk, vind ik. En het wordt nog moeilijker als je de mensen kent. Nee, ik kan me daar niet echt over zetten, en dan loop ik op mijn toetsenbord over eieren, draai ik elk woord wel tien keer om, en herschrijf ik dat artikel een keer of vier.

Oh, en in echte “meester mijn hond heeft mijn huiswerk opgegeten”-stijl: voeg daar dan nog eens materiaalpech aan toe waardoor het interview dat we (op voorhand) deden, gereduceerd bleek tot anderhalf uur digitale dictafoonruis en kijk, dan duurt het zo lang.

Alla. Genoeg excuses. De feiten op een rij, dat is een vast onderdeel van een recensie, en dat blijft wel gemakkelijk. Zullen we daar maar mee beginnen?

Comedy is pas sinds kort Henk Rijckaerts enige broodwinning — tot vorig schooljaar combineerde hij het met lesgeven — maar hij is al een eeuwigheid een vaste waarde. Hij begon met cabaret, en daarna heeft hij zo’n drie jaar rondgezworven met een stand-up-routine gebundeld in Het vergrootglas.

In 2006 zette hij zijn stand-upmateriaal aan de kant en begon hij te schrijven aan Loebas. We waren er met Gentblogt bij van de try-outs tot de première in september 2006, en we zagen dat het zeer goed was.

Het was zeer goed, en het werd alleen maar beter: een comedy-voorstelling is geen 100% statisch gegeven, dat groeit. Het verschil tussen de première en de “dernière” in mei 2008 was behoorlijk groot. Natuurlijke progressie? Dat ook, maar vooral veel talent en hard werk. Oh, en Henks passage langs Cameretten — finaleplaats in de sterkste editie sinds jaren van het belangrijkste caberetfestival van het taalgebied — heeft er ongetwijfeld ook mee te maken.

Henk Rijckaert is op enkele jaren “geëvolueerd van stand-up comedian tot cabaretier”, schreven we toen.

Wat precies cabaret is en wat stand-up, is in Vlaanderen niet altijd duidelijk. Stand-up in de Verenigde Staten, daar is weinig discussie over: twee-drie man, elk een half uurtje, bam bam bam, spervuur van grappen, àf, volgende. Cabaret in Nederland is ook duidelijk: verhaal, liedje, verhaal, liedje, verhaal, klaar. (Andere experten beweren dat stand-up met een echte micro is, en dat het cabaret wordt van zodra je zo’n opgeplakt microfoontje gebruikt.)

Karton Karton

Te onzent vallen we zo’n beetje tussen twee stoelen. We verwachten van een comedian dat hij een avondvullende voorstelling — zo’n anderhalf uur — brengt, ongeacht het genre. Dat is een béétje waanzin, als het klassieke “angelsaksische” stand-up is: je kan de aandacht van een publiek eigenlijk maar een dikke drie kwartier vasthouden. Dat is niet toevallig de lengte van een lesuur: na vijftig minuten zijn de mensen echt murw gelachen, en krijg je ze met de beste wil van de wereld niet meer verder.

Loebas ging meer in de richting van cabaret, maar Karton is opnieuw meer stand-up geworden. Waarom stand-up en geen cabaret? We vroegen het aan Henk, en hij vertelde ons dat hij bij Loebas de indruk had dat hij een verhaaltje stond te vertellen, ver van het publiek. En dat hij liever dichter bij het publiek staat en interageert. Niet dat het in Karton voortdurend over en weer gaat tussen Henk en publiek: het is vooral een totaal andere vibe.

Stand-up dus, waar je dan wel tegen die tijdsbeperking botst: een voorstelling als Karton duurt langer dan een lesuur. Zo komt het dat er op het allereerste gezicht weinig verschil in opbouw is tussen Loebas en Karton: allebei een stukje verhaal als ruggengraat, een spanningsboog links en rechts, en daartussen heel veel grappige stukken.
Maar het zijn dus wel degelijk twee volledig andere insteken: Loebas was meer als cabaret bedoeld, Karton is back-to-basics stand-up, die om de aandacht vast te houden ook elementen van cabaret gebruikt.

En terwijl we toch Engelse termen aan het gebruiken zijn: Karton is vintage Henk Rijckaert. Zuiver kwalitatief is dit nog een paar trappen hoger dan Loebas, dat óók al uitstekend was. Pijnlijk rake observaties, hilarische impressies, humor die tussen het fysieke en het absurde laveert, een voorstelling als een trein. Het staat nooit stil, het valt nooit plat, het vloeit in mekaar, je bent van begin tot einde méé.

Is er minder goed nieuws? Mja, moeilijk. Ik zou het niet echt weten. Eén grap (met een oude mevrouw) die ik persoonlijk minder geslaagd vond. En één stukje muziek, dat misschien wat overbodig was.

Dat zijn details, natuurlijk. Wat ik al elders las, en wat ik ook wel wat voelde: ik ken mensen die het jammer vinden dat Karton niet Loebas II geworden is. Ik persoonlijk ben absoluut niet vies van sentiment, en ik was dan ook behoorlijk onder de indruk van de droevige momenten in Loebas. In Karton is er ruimte voor tragiek, en had het gekund met meer verhaal, had het met hetzelfde raamwerk en dezelfde inhoud voor hezelfde geld ook een cabaretavond kunnen worden.

Karton

Bij dezen kent u meteen de reden voor die lange aanloop vooraleer we het over de voorstelling zelf hebben: dat het Karton is geworden en niet Loebas II, is een volledig bewuste keuze. En daar hebben u en ik verder eigenlijk weinig mee te maken. Trouwens, alleen wie er met een verkeerde verwachting naartoe gaat, vindt dat jammer. Argeloze bezoekers, toeschouwers die zich niet specialiseren in recensies en die met open ogen en dito hoofd gaan kijken, hebben een fantastische avond die ze niet gauw zullen vergeten.

In Karton gaat het over huizen en verbouwen en zowat alles wat rond die periode in het leven hangt. Had Henk dit gespeeld in de jaren 70, of speelt hij het over twintig jaar, het zou even grappig zijn. En omgekeerd: links van mij zaten bijna pensioengerechtigde mensen (die het uitstekend vonden), en achter mij zat een trosje tieners (die het ook uitstekend vonden). Het is pas als je erbij stilstaat, dat je beseft wat voor krachttoer het is: tijdloos zonder in clichés te vervallen, én grappig voor jong en oud zonder in gemakkelijk familie-entertainment te verglijden — het is niet velen gegeven.

Gaan kijken, naar Karton. Wie weet is Henks volgende wel een Wim Sonneveldachtige avond. Of een Jim Reeves-tribute. Of een one man band AC/DC-coverconcert.

Meer info: henkrijckaert.be.

© 2008 GENTBLOGT VZW

13 reacties »

  1. Reactie van Eve

    Ik heb Loebas niet gezien, maar vond Karton bijwijlen wél ontroerend. Niet dat er ‘tragiek’ aan te pas kwam, maar toch. Eerst een lief vinden, dan een huis bouwen, en dan dat huis opvullen met kinderen..en meer van dat soort “denksels” waar m.i de aan ons leven inherente tragiek in schuilt. Kan nog alle kanten uit.

    Goed geschreven, trouwens!

  2. Reactie van Jo

    Ik heb de try-out in Aalst gezien, en ben er met een heel warm gevoel buiten gegaan.
    Henk speelt het heel naturel.
    Het lijkt alsof je samen met hem aan de toog zit.
    Op het einde merk je dat er eigenlijk een hele zaal bij hem aan die toog zat….

  3. Reactie van ivan

    Ik heb ongelooflijk genoten van Karton, méér nog dan van Loebas. De lach-dosering en zijn timing was perfect, deze voorstelling was áf. En ze blijft hangen, want voor Sinterklaas heb ik mij een cervo-stofzuiger gevraagd.

  4. Reactie van David Devogele

    Karton in premiere gezien vorige week : is gewoonweg schitterend, een echt aanrader !
    Stand-up komedie van de bovenste plank.
    proficiat Henk

  5. Reactie van marc

    ik vraag me af of en hoeveel Henk oefent op die ongelooflijke mimiek, met zijn zwenksbrauwen enzo. Recensie geeft wel goesting om eens te gaan kijken. Tijd om mijn cultuurparticipatie nog wat op te trekken me dunkt.

    • Reactie van tvdv

      ewel marc ik zou u durven aanraden naar karton te gaan zien. mijn cultuurparticipatie is nogal, euhm, beperkt wegens dit type podiumkunsten zijn doorgaans niet zo hard aan mij besteed. van karton heb ik anders wel heel hard genoten: zit strak ineen, de pointes zijn ongelooflijk scherp en het dagdagelijkse wordt op een heel fijne manier geobserveerd. ah ja, en dan natuurlijk henk zijn mimiek: die is inderdaad onnavolgbaar ;-)

  6. Door mij ook geodgekeurd, maar even zeggen dat Henk in se zelfs begonnen is als improvisator, bij “The Lunatics”. Niet onbelangrijk, me dunkt! Zjust is zjust!

  7. Reactie van Lien

    Ik heb het gemist tedju. Maar Henk! Ik kom kijken bij uw buren in maart. Ik kijk er al naar uit!

  8. Reactie van JERONIMO

    ik zal d’r hopelijk weer kunne bij zijn bij den dernière ofzoeentwadde

    • Reactie van patricia

      Hij komt ook naar de Vieze Gasten in maart. En het is de moeite, gelukkig geen Loebas II, maar iets compleet nieuw. Lang leve artiesten die evolueren, nieuwe wegen durven inslaan en hun goesting doen.

  9. Reactie van bert

    Het is niet mijn gewoonte om op blogs te reageren, maar bwah, wat is me dit voor iets? Dit is meer een verontschuldiging dan een recentie. Als je al een recentie schrijft over wat je vrienden doen – wat ik al zou afraden – doe het dan objectief!
    Ik heb de premiere ook gezien, en ook een tryout en ook Loebas en het vergrootglas. En heel lang geleden ook “de Duif”. Ik vond Karton het minste.
    Pas op hé, ik hb hard gelachen. Maar ik snap niet wat Henk nu wil. Oké, het is meer stand-up an Karton, en geen probleem daarmee. Maar als je stand-up kiest, drop dan het begin met die lamp, en de drum en de gitaar en doe wat Alex of Nigel doen: one man, one mike. Een heel deel van het materiaal past daar perfect in. Een stel flauwe moppen zitten erin die het niveau van Henk niet waard zijn. Dus: knippen, kameraad.
    En ook, uw “vrienden” recencenten – hoe goed bedoeld – bewijzen u geen dienst. Gratuite schouderklopjes horen thuis in een vriendenklubje, niet in een recentie bij gentblogt.be.
    Wat niet wegneemt dat Karton waarschijnlijk – mits wat gesleutel – binnen 3 maand ofzo een heel straffe voorstelling kan worden. Maar wetend hoeveel tryouts eraan vooraf gegaan zijn had ik bij de premiere toch dat “straffer” verwacht.
    En meneer Vuiylsteke, ge kunt beter. Of durft ge niet als het over uw vrienden gaat?

  10. Reactie van Michel Vuijlsteke

    Ik stel het volgende voor: afspraak voor een review van het optreden bij de Vieze Gasten binnen een paar maand?