Blokkendoos

zondag 26 oktober 2008 10u45 | Sonache | 24 reacties
Trefwoorden: .

fvdd

Heeft u ook een foto voor deze rubriek? Mailen mag naar fotoredactie@gentblogt.be of u kunt uw foto ook hier kwijt.

» Meer foto's in het foto van de dag-archief.

© 2008 GENTBLOGT VZW

24 reacties »

  1. Reactie van Maybe

    Wat is dat toch voor een ‘rage’ om gevels in onze streken in hout uit te voeren.
    Mooi in het begin, maar lelijk na jaren.

    Je zult zien we komen ervan terug.

    • Reactie van Tine

      Ik vind het anders nog altijd mooi.
      En rage? Hoeveel houten gevels ken jij? Ik ben er nog niet veel tegen gekomen.

      • Reactie van Yves

        Bah, er zijn er inderdaad vrij veel, onze achtergevel bijvoorbeeld.
        De Gentse brandweer heeft een verbod uitgevaardigd voor verbouwingen in houtskeletbouw bij rijwoningen.

        • Reactie van Amaury

          Een verbod op houtskeletbouw verhindert natuurlijk geen houten gevelbekleding. En die kan wel degelijk mooi blijven, mits onderhoud, maar daar schort het meestal aan :-)

        • Reactie van S

          Wanneer is dat verbod uitgevaardigd?
          Weet je toevallig waar ik er meer info over kan vinden?

        • Reactie van Maybe

          Kun je me zeggen uit wat dit onderhoud dan bestaat om niet tegen te komen wat men op bovenstaande foto ziet.

        • Reactie van Amaury

          Men moet dergelijk hout eigenlijk regelmatig inoliën, zodat het niet te hard verbleekt onder de zon of regen. Gewoon net hetzelfde als je doet met een houten terras of tuinmeubelen.

        • Reactie van Yves

          @S: Ik heb er nooit een document van gezien. (en wordt wat voorzichtiger hierover, want ik vond niks op de site van de stad)
          Detail: houtskeletbouw “zou” verboden zijn met houten bekleding, niet met kunststof, bv sidings van Eternit.

        • Reactie van S

          Ah,ok. Had ook al even gezocht, maar vond er ook niks over.
          Ik ken nl iemand die onlangs een nieuwe achterbouw in houtskelet heeft opgetrokken, maar de enige vrijstaande gevel is de achtergevel, en die is volledig in glas.
          Zal ‘s vragen wat er precies tussen het houten skelet en de muren van de buren zit…

        • Reactie van Elias

          Hola, houtskeletbouw is niet verboden, alleen moeten gevelbekledingsmaterialen beantwoorden aan brandklasse M2. Dit is niet van toepassing op buitenschrijnwerk (ramen, deuren, poorten). Zuiver hout komt dus niet in aanmerking. Er is wel een oplossing. Het hout kan (moet) brandvertragend behandeld worden. Alleen is er geen enkele houthandelaar bij ons die dit doet, daarvoor moet je naar het buitenland. Of dit cederhout nu wel of niet behandeld is……?

  2. Reactie van koen

    mooie foto overigens
    het hollainhof van neutelings-riedijk geloof ik

  3. Reactie van rony coekaerts

    men gooit hier wel een boel door mekaar.
    @maybe: het zal je misschien op de foto opvallen, die planken worden grijs. dat is de bedoeling. “teak en betere tropische hardhouten soorten” zijn pas 100% weer en rotvast als het een laag heeft. die is bij teak, grijs. daar moet je afblijven. zelfs als het wat groen is, laten!
    klop je je gevel af met populier, of een minderwaardige, minder duurzame houtsoort, dan heb je problemen. dan mag je er nog elk jaar liters olie tegen gooien, helpen doet het niet veel, gewoon uitstellen tegen dat het naar beneden valt.
    @amaury, ik acht je heel hoog, maar van hout, zelfs van tuinmeubelen ken je niets.sorry.
    als je natuurlijk zogezegde teak gekocht hebt, want die bestaat ook in twintig soorten, voor een prijsje, vergeet het. elk jaar afschuren, inolieen. echte teak, waarmee wij het dek van onze zeilboten belegden, daar komt geen druppel olie op. dat werd elke dag met zeewater afgeschuurd.
    ik weet niet of je cortensen.staal kent.
    dat roest als de duvels, maar na een tijdje komt daar een blauw.zwarte laag op. volledig oxidatievrij.
    idem dito.
    het is natuurlijk heel moeilijk op de foto te zien welk hout dat ze daar tegen de muren geklopt hebben.
    maar om eerlijk te zijn, moest ik toen het geld gehad hebben, mijn huis stond volledig, als buitengevel, in het hout.
    niet meer die dubbel isolerende crepie, die naast een pak geld om hem aan te brengen, mij een pak geld heeft gekost om hem in orde te houden.
    nb.ik ken geen enkel systeem van houtskelet zonder gemetste muren om als invulling te gebruiken.
    ik vraag me af hoe je dat gaat verantwoorden naar isolatie en brandveiligheid toe.

    • Reactie van Yves

      Grijs? Helaas, onze ceder wordt gewoon vuil. Dat geeft je een goed beeld van “onze” luchtvervuiling. Nog een reden om af te stappen van ons extreem autogebruik. (Voor de autofanaten: ik ben niet tegen autogebruik an sich, wel tegen “onze” huidige mentaliteit)

    • Reactie van Charles Strijd

      Rony, wat dacht je van Finse huizen, die als een bouwpakket te verkijgen zijn,(niet veel goedkoper trouwens dan stenen bouw, maar wel de moeite waard)
      Zowel binnen- als buitenzijde zijn van hout, met een goede isolatie ertussen.
      Alleen is het klimaat voor houten huizen in dat soort koude landen wel beter dan hier in Belgie en dergelijke, vanwege de vochtigheidsgraad hier enz.
      De huizen op de foto vind ik eigenlijk heel mooi.

      • Reactie van rony coekaerts

        laat dat nu het type woning zijn dat men hier, met tientallen duizenden aan het bouwen is, voor die slachtoffers van de aardbeving. het materiaal is natuurlijk niet hetzelfde. het zijn mulipexwanden aan de binnenkant, en geperste bambou, zeer vochtbestendig, buiten.
        ze hebben een module, klaargemaakt in de fabriek, en die kan men koppellen naargelang de samenstelling van het “gezin”, ter plaatse.
        dat gaat enorm vlug. men graaft niets. vlakke ondergrond, dun laagje beton, daarop alle leidingen en afvoerbuizen, zelfs voor verwarming, hups daar weer beton over. een paar dagen laten rusten, en op een dag staat dat huis erop. de daken zijn lelijk: sandwichpanelen van aluminium, golfplaatmodel, en isolerend schuim. blauw. natuurlijk zeer licht.
        op mijn opmerking dat het toch allemaal niet zo mooi oogde: “eerst een huis voor de winter. volgend jaar komen er stenen muren rond, en door de speciale vorm kunnen er dan pannen op.
        gevraagd naar de verwachte levensduur: “zeker 25jaar. binnen tien a vijftien jaar worden evenwel de oude dorpen heropgebouwd, soms niet op dezelfde, gevaarlijke plaats. we beschouwen dit als noodwoningen. de bewoners krijgen bouwmaterialen en steun, maar zo kunnen ze zelf, stilaan hun huizen herbouwen.”
        nb.moest men zich afvragen, wie bouwt dat nu? dat fameuze volksleger, met honderden duizenden zijn ze daar nu nog bezig, de winter komt eraan.

    • Reactie van Guido Van Peeterssen

      rony,
      Ik ben geen expert, maar jouw uitleg heb ik vaker gehoord. Zeker wat betreft de juiste keuze van teak: daar bestaat immens veel verschil in kwaliteit in. Het moet de natuurlijke versie zijn die lang en langzaam groeit, niet dat commerciële spul dat enkel goed is om kratten van te maken.
      Ik kan het nu niet nagaan, maar de brandweer is erg streng op het gebruik van hout als gevelbekleding. Dat er heel wat voorschriften zijn weet ik uit ervaring ;-)

      • Reactie van rony coekaerts

        guido, wees gerust van die snelgroeiende maken ze nog meer spullen: tuinmeubelen bv. daar staat dan real teak op. mijn hoela. normaal om real te zijn moet het van bomen komen tussen de 60 en 80 jaar oud. die zijn als gek gekapt in het begin, en nu peperduur. dat maakt het verschil tussen een kwaliteits dekstoel, en die die je zo goedkoop mogelijk kan kopen.
        mijn tafel en stoelen staan al bijna 21 jaar buiten, winter en zomer. mijn dekstoelen moest ik altijd binnenzetten, afschuren met zout water, hier en daar pennen vervangen, lijmen….(nu zijn ze vermoedelijk al uit mekaar gevallen want ik ben al vijf jaar daar weg)
        wat die brandveiligheid betreft.
        je moet eens aan iemand met een open haard vragen om verschillende blokken hout erin te gooien. dan zie je het verschil. bankiraai bv. krijg je gewoon niet opgestookt. andere branden als los papier. oude franse eik is als antraciet, dat gloeit.
        als je dan je gevel afklopt met populier, kan je problemen verwachten. daar maken ze lucifers van.
        oh, ja. nog een foutje. men slaat vertikale latten tegen de muur, daarop horizontale planken: dat watert mooi af. je kan je voorstellen wat schouwtjes dat zijn. een onozel brandje zit binnen enkele seconden boven en hup daar gaat het dak.
        steek daar dus zeker brandwerende isolatie tussen.

  4. Reactie van Maybe

    Ik geef dat hout, zoals het op de foto voorkomt, nog hoogstens 5 jaar en je moogt het al vervangen.

    Intussen moet je wel leren leven met het verval.

    • Reactie van brecht

      Voor degenen die liever een ‘dood’ of inert materiaal zien hangen zijn er altijd nog plastieken planchetten, gerehabiliteerd onder de chiquere naam ‘sidings’. Hoe dan ook blijft het een naïeve veronderstelling dat de tijd kan bevroren worden (bv. degeneratie door UV), voor materialen met een langere plaatselijke geschiedenis (bv. baksteen) wordt dat ook meer aanvaard.

      De heren Neutelings en Riedijk zijn, naar ik veronderstel, minstens zo goed op de hoogte van het gedrag van houten bebording als de verzamelde intelligentsia van Gentblogt. Misschien, zo durf ik veronderstellen, gaan zij er wel van uit dat de natuurlijke beschermingslaag tegen UV-straling en oxydatie/corrosie die een aantal natuurlijke materialen aanmaken, geen kwestie is van verval maar van een juiste toepassing van materiaaleigenschappen.

      Cortenstaal en een aantal Klasse 1 houtsoorten (afrormosia, afzelia, padoek en ceder zijn de bekendste in arch.) zullen zichzelf tegen de weersinvloeden gaan beschermen zolang er niet mee geknoeid wordt en welmenende huisvaders de oxydatielaag dus niet gaan afschuren.

      Een houten bebording zoals die van het Hollainhof verandert van aspect op verschillende tijdsschalen: van lichtbruin naar lichtgrijs op langere termijn, van licht naar donker tussen zon en regen. Prachtig toch?

      Hierbij mijn complimenten aan de bouwheren van het Hollainhof, wie dat ook moge zijn: het is één van de zeldzame huisvestingsprojecten in Gent die tegelijk uitstraling heeft op internationaal niveau én geïntegreerd is in de schaal van de stad zelf enerzijds, en het verschillend aanzien van de Lange Violettestraat en de Visserij anderzijds.

      Groeten aan allen op deze fijne website.
      Brecht.

  5. Reactie van Luc De Baets

    Beste bewonderaars, als jullie het toch zoo mooi vinden,
    ga Uw licht dan eens opsteken bij de bewoners én aan de aannemers die dit gedrocht hebben moeten bouwen.

    • Reactie van S

      Dat er problemen zijn wilt nog niet zeggen dat het niet mooi is natuurlijk.
      Over o.a. die problemen staat op Gentblogt trouwens al een interessant draadje:
      https://www.gentblogt.be/2006/02/16/foto-van-de-dag-334

      Overigens: het is net iets te makkelijk om alles in de schoenen van de architect te schuiven.
      Bv: (uit voorgaande draad) “Door problemen met o.a. de aannemer was er in verschillende appartementen waterinsijpeling.”
      En “Het oorspronkelijke plan om een deel koopwoningen en een deel sociale appartementen te voorzien is niet doorgegaan. Bovendin moesten er uiteindelijk veel meer sociale appartementen gebouwd worden dan eerst voorzien. Gevolg: concentratie van probleemgevallen.”