Zo zacht als zij

woensdag 5 november 2008 13u15 | patricia | 1 reactie
Trefwoorden: , , .

Het was opvallend druk in het MIAT de laatste zaterdag van mijn workshop. Lingerie spreekt tot de verbeelding, veronderstel ik, al heb ik uit goede bron dat schepen Lieven De Caluwe dit onderwerp zo lang mogelijk probeerde te vermijden toen hij de tentoonstelling opende. En dankzij de kleurrijke vilttentoonstelling van István Vidák zal dat wel niet zo moeilijk geweest zijn. Ik hoopte stiekem dat we ook eens een kijkje zouden kunnen nemen in de pauze of na de workshop.

De vilttentoonstelling is een lust voor het oog. Vele kleurtjes en adembenemende combinaties. Het Hongaarse echtpaar Istvan Vidak en Mari Nagy hebben een indrukwekkende collectie verzameld. De traditionele tassen spreken tot de verbeelding, maar ik droomde vooral weg bij de modieuze outfits.

lingerie in het MIAT

Bij de lingerie gonsde het van het geroezemoes. In de vitrines prijken bh’s, corsetten, nachtgoed,… Vele vrouwen delen duidelijk de liefde voor lingerie en nostalgie. Op de oproep van het MIAT werden ze letterlijk bedolven onder de katoenen, satijnen, witte, kleurrijke exemplaren. Voor de liefhebbers is het smullen met de ogen. Maar veel vragen blijven onbeantwoord, zoals waarom deed men een onderbroek aan als die toch open was? Je zou toch denken dat het om te beschermen was. De vrouw vroeg het met luide stem, haar man haalde de schouders op: “het zal wel mode geweest zijn zeker?” Vrouwen, wie wil ze begrijpen?

Maar ze heeft wel ergens gelijk. Ondergoed zoals we dit vandaag de dag kennen is vrij recent. Ergens begin vorige eeuw raakte het fenomeen ingeburgerd. In eerste instantie werd het een vrouwenonderbroek met lange pijpen, al dan niet open dus. Het zien van die pijpen onder een rok zorgde voor grote opschudding. Het was pas toen Petit Bateau voor kinderen een versie zonder pijpen ontwierp dat vrouwen massaal overstag gingen. Dit wouden ze ook. En dit jaar viert het moderne onderbroekje zijn/haar (?) negentigste verjaardag. Ondertussen bestaan er talrijke varianten: shorts, strings,… In de meest uiteenlopende kleuren en materialen.

Als u ook met vragen zit, kan u altijd een rondleiding meepikken. Of wat dacht u van een museumnacht met Murielle Scherre? Natuurlijk kon La Fille d’O niet ontbreken in de vitrinekasten met recente trends. Jan Welvaert neemt het mannendeel voor zijn rekening, want het is maar pover gesteld met het mannenondergoed.

De vilttentoonstelling loopt nog tot 30 november. Voor de lingerie kan u nog tot 14 april langslopen in het MIAT.

MIAT, Minnemeers 9, 9000 Gent, elke dag open van 10 – 18 uur, behalve op maandag. T 09 269 42 00. € 5 of € 3,75 (reductie) – inwoners van Gent enkel gratis op zondagvoormiddag (10u tot 13u), tot -19 jaar gratis. Jongeren van 19 tot en met 25 jaar betalen 1 euro inkom.

© 2008 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Zo zacht als zij

  1. Reactie van rony coekaerts

    ik heb zo’n beetje rondgezworven in de wereld, en hoe raar het ook mag klinken, nergens zie je iets over maandstonden. ik dacht, toch iets belangrijk in het leven van een vrouw.
    met drie echtgenotes en twee dochters, chinese vriendinnen die hun pakje in het vuilbakje gooien, ben ik echt geen dummy. vooral, ik ben een vrouwen.man. de persoon waar vrouwen weten dat ik nooit, maar dan ook nooit, misbruik zal maken.
    nu mogen die ondergoed.toestanden leuk ogen, maar daarover is preuts gezwegen.
    ik weet van pakjes gras tot repen katoen, wekend in een ketel om afgekookt te worden. later die wegwerp dingen tot inbreng spullen.
    als je nu uitgaat van de veronderstelling dat een vrouw vanaf 12 jaar tot goed 50, elke maand een week ongesteld is. dat is een pak.
    zie het niet als iets raar, maar als een blijk van respect. wij, als mannen hebben, buiten die morgen.erectie, geen probleem.
    ik wil heus geen vrouw zijn. en daar mag het meest exuberante ondergoed tegen over staan.