En we gaan nog niet naar huis …

zaterdag 20 december 2008 15u34 | San (tekst), Veerle (beeld) | 4 reacties
Trefwoorden: , , , , , .

Soms lijkt de tijd zich voort te slepen en op andere momenten vliegt hij gewoon voorbij. Zoef! Voor je het weet is hij weg.

Als ik zo terugkijk op het voorbije jaar, lijkt het te zijn voorbijgevlogen. Het begon leuk met een hele resem recepties en kijk zie, de volgende komen er alweer aan.

Uiteraard is er de gratis Nieuwjaarsdrink op het Sint-Baafsplein van de Stad Gent. Alle Gentenaars worden op zondag 11 januari vanaf 11u tot 13u uitgenodigd om samen met het stadsbestuur te klinken op het nieuwe jaar. Zoals elk jaar wordt het Sint-Baafsplein weer omgetoverd tot een prachtig en sfeervol plein met een leuke programmatie. Ons zal u er alvast tegenkomen.

Maar daarnaast beginnen ook de nieuwjaarsrecepties in de Gentse buurten al een beetje op een traditie te lijken en hebben ze ondertussen al bijna evenveel uitstraling als de grote Gentse receptie. De buurtwerkers en hun samenwerkingspartners stellen dan ook alles in het werk om elk jaar weer feestelijker en origineler voor de dag te komen.

En om dat te bekomen steekt het buurtwerk eigenlijk dit jaar de stadsreceptie de loef af. Want in plaats van te wachten op een nieuwjaarsreceptie zal de buurt Dampoort – Sint-Amandsberg met de traditie breken door al op zondag 21 december 2008 uit te pakken met een eindejaarsreceptie. Hiervoor worden het Buurtcentrum en het Welzijnsbureau (Doornakkerstraat 54) ondergedompeld in een ‘school-van-toen’-sfeertje. Net zoals vroeger lopen er priesters en nonnen rond, is er ‘koetjesreep’ en tafelbier, miswijn en ‘huuflakke’. Muzikaal wordt dit alles ondersteund door accordeonmuziek en een passend koor.

recepties

Voor de eerste echte nieuwjaarsreceptie tekent de Brugse Poort. Zij houden het zelfs niet bij één, maar organiseren meerdere straatrecepties. De openingsreceptie vindt plaats op vrijdag 9 januari 2009 van 17 tot 19.30 uur op de parking van de GB (Bevrijdingslaan 43). Deze receptie is georganiseerd door het buurtwerk samen met GB, de Dekenij en bewoners. Ze zorgen voor een rijkelijk gevuld evenement met een muziekgroepje, warme en koude dranken, (koude) hapjes middenin een projectie van foto’s van ‘vroeger en nu’ en een nieuwjaarswens van schepen Tom Balthazar.

Op zondag 25 januari is er nog een afsluitreceptie tijdens de Boerenmarkt (op het Charles de l’Epéeplein) van 10 tot 13 uur in samenwerking met bewoners van de Geitstraat, de marktkramers van de Boerenmarkt en Oxfam wereldwinkel.

En tussen de openingsreceptie van 9 januari en de afsluitreceptie van 25 januari, zijn er nog acht straat-plein-wijkrecepties van de Brugse Poort:
* Op zaterdag 10 januari 2009 van 18 tot 21 uur in de Lieremanstraat
* Op zondag 11 januari 2009 van 11 tot 14 uur in beluik Hamerstraat
* Op vrijdag 16 januari 2009 van 17 tot 19 uur in de Herderstraat
* Op zaterdag 17 januari 2009 van 18 tot 22 uur in de Schrijnwerkersstraat
* Op zondag 18 januari 2009 van 11 tot 13 uur in de Kettingstraat en van 16 tot 19 uur in de Hazelaarstraat (Buurtgewoel)
* Op vrijdag 23 januari 2009 van 16 tot 19 uur op het Fonteineplein
* Op zondag 25 januari 2009 van 15 tot 17 uur op het Heldenplein (Malem)

Uiteraard is het niet alleen de Brugse Poort die het nieuwe jaar inluidt. Op zaterdag 10 januari vanaf 11 uur begroet Muide-Meulestede-Afrikalaan zijn bewoners op een eigenzinnige en verrassende wijze in de Buurtloods van de Patrijsstraat 10.

Muide-Meulestede-Afrikalaan wil zich vanaf nieuwjaar en in de loop van 2009 profileren als een ‘fiere’ wijk. ‘2009… eentje mee toepee… hiel veel toepee’ is de slagzin. Zij is immers via 27 straatnamen verbonden met tal van wereldhavensteden, werelddelen en continenten. De wijk is ook fier op zijn drie torens en neemt met de jaarwende een fikse start om zijn wijk nog wat netter te maken.

Ook Buurtwerk Ledeberg-Moscou organiseert op zaterdag 10 januari zijn grote nieuwjaarsreceptie. Van 17 tot 20 uur kan u terecht in de ontspanningsruimte en op de speelplaats van de school ‘Benedictuspoort’ (ingang via Centrumplein 93). De receptie wordt georganiseerd in samenwerking met alle Ledebergse organisaties, diensten en bewonersgroepen. Jong en oud komen er aan hun trekken en helpen mee om alles in goede banen te leiden. De rode draad dit jaar wordt ‘Op tocht door Ledebergse culturen, langs Ledebergse buren’. Proevertjes, drank, muziek en verrassende ontmoetingen fleuren de receptie op.

Vrijdag 16 januari van 17 tot 19.30 uur maakt Rabot-Blaisantvest zijn goede voornemens bekend. Met de slogan ‘Zet je tanden in een gevarieerd 2009!’ leggen ze er de nadruk op een gezond en sportief nieuw jaar. Doorlopend wordt in het Buurtcentrum van de Jozef II-straat 104-106 de receptie op smaak gebracht met o.a. Trio Graffity. Ondertussen kan men proeven van cocktails, krokante knabbeltjes, broodjes Rabot, enzovoort. Als tussendoortje kan men er genieten van de fototentoonstelling over de volkstuintjes en zich inschrijven voor een werfbezoek aan de nieuwe Kring. Er is een fruitig cadeau voor de eerste 500 aanwezigen.

Op zaterdag 17 januari serveert Nieuw Gent-Steenakker in het Welzijnsbureau op het Rerum Novarumplein 180 van 9 tot 12 uur een gratis gezond en multicultureel ontbijt aan de bewoners uit de wijk. Nieuw dit jaar is dat er ook gezellige kraampjes aan de ingang staan waar de bewoners kunnen genieten van warme chocolademelk en poffertjes (als dessert na het ontbijt). De kinderanimatie wordt verzorgd door figurentheater TOK met de voorstelling ZOEF om 10 uur.

Ook op zaterdag 17 januari, van 17 tot 20 uur, heeft er in Gentbrugge in De Vaart op het Emiel Hullebroeckplein 1 een receptie plaats met een muzikaal intermezzo en de gebruikelijk hapjes, verzorgd door de Emancipatorische werking van het OCMW. Tijdens deze receptie loopt er een digitale diavoorstelling over De Verenigde straten van Genbrugge 2050, het Gentbrugs buurttoneelstuk dat in november in première ging.

De Bloemekenswijk biedt haar wensen aan op zondag 18 januari van 11 uur tot 13 uur. In de zaal van het Buurtcentrum in de Frans Van Ryhovelaan 119 gaat men opnieuw de interculturele toer op met drankjes en hapjes uit verschillende landen en met een optreden van het duo ‘EL SUR’. Dit zijn bewoners uit de wijk die de genodigden zullen animeren met zuiderse muziek.

Zaterdag 24 januari nodigt Buurtwerk Macharius-Heirnis-Scheldeoord alle bewoners van 11 tot 14 uur uit in de Kazemattenstraat (tussen het productiehuis 4Hoog en de moskee) voor een nieuwjaarstoast. Verschillende wijkorganisaties nemen er deel met een info-, drank- of eetstand.

Velo Goesto, een project van Welzijnsoverleg Macharius-Heirnis, wordt bij deze gelegenheid voor de eerste keer voorgesteld. Velo Goesto is een bakfiets waarop gekookt kan worden. Deze wordt ter beschikking gesteld van organisaties en bewonersinitiatieven uit de wijk. Het project wordt gecoördineerd door de Gezondheidsdienst. De bedoeling is om gezonde voeding te promoten.

De bewoners van Sluizeken kunnen op 24 januari van 16u30 tot 21 uur hun nieuw Buurtcentrum in Godshuishammeke 20 komen bewonderen. De nieuwjaarsreceptie wordt gekoppeld aan de plechtige opening van dit Buurtcentrum. Het belooft er dus een dubbel spetterend feest te worden. Op het programma staan o.a. een wijkexpo met fotomateriaal uit de buurt, filmpjes van buurtinitiatieven, authentieke Gentse hapjes, Arabische lekkernijen, een interactieve youtube dj-set, kunstige lichtobjecten, gemaakt door de kinderen van de wijk en een viooloptreden.

Ten slotte nodigen Buurtwerk Rooigem en het Welzijnsbureau samen met Bewonersgroep Manila, Het Poorthuis en de Parochie Sint-Theresia alle buurtbewoners uit op vrijdag 30 januari van 17 tot 19.30 uur in het Welzijnsbureau in de Kempstraat 152.

Met al die recepties zijn de komende feestdagen een goed excuus om een ‘fond’ te leggen. Kwestie van het toch een maand te kunnen volhouden om de recepties af te schuimen.

Alvast prettige feestdagen gewenst, en wie weet, tot op (één van) de recepties.

© 2008 GENTBLOGT VZW

4 reacties »

  1. Reactie van patricia

    En Mariakerke?

    • Reactie van San

      Niet in de lijst van de stadsrecepties, maar wel een (gratis) nieuwjaarsreceptie in Mariakerke, deze van de Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur (MiNaR)
      op dinsdag 13 januari 2009 om 19 uur in De Bougoyen (Driepikkelstraat 32).

  2. Reactie van Arthur De Decker

    Er wordt ook een gratis nieuwjaarsreceptie aangeboden door de feestcommissie te Zwijnaarde op het
    DORPSPLEIN ROND DE KIOSK op
    zondag 4 januari 2009
    van 11.00 u tot 13.00 u
    Een gezellige sfeer wordt gewaarborgd !
    Deze receptie is voorbehouden aan de inwoners van
    Zwijnaarde.
    Met medewerking van WIJK AAN ZET.

    • Reactie van San

      bedankt Arthur. Als er nog lezers op de hoogte zijn van recepties, geef hier maar een seintje hé