Gent Over Morgen: Is de Veldstraat in 2020 nog een winkelstraat?

woensdag 14 januari 2009 22u38 | Michel Vuijlsteke (tekst), Sam Matysen, Herman Horsten (beeld) | 42 reacties
Trefwoorden: , .

Gent Over MorgenveldstraatZo. Is de Veldstraat in 2020 nog een winkelstraat? Eigenlijk: wat is de Veldstraat in 2009 nog? Bloch werd Zara Home; als Caron er na honderd-én jaar mee stopt en we kijken enkel naar de gelijkvloerse verdiepingen, kunnen we net zo goed in om het even welke middelgrote stad in Europa zijn.

De geprefabriceerde ketens volgen elkaar op, van Fnac over H&M tot C&A, en terug naar H&M. Er woont niemand meer, zelfs half-degelijk eten of drinken lukt er nauwelijks, en ‘s avonds is het er luguber stil.

Nee, een echte winkelstraat is het niet meer. De Fnac of de H&M binnen en buiten, dat wel. Maar winkelen, shoppen? Nee, dat doen we waar er echte winkels zijn, met persoonlijkheid. Rond de Vooruit/Brabantdam/Vlaanderenstraat bijvoorbeeld, of de Hoogpoort en de straatjes errond.

Alhoewel…

De Veldstraat is dan misschien wel wat ze is, maar het blijft wel de uitvalsbasis voor elke centrum-winkelexpeditie. De winkels zijn er misschien wel ketens, maar het zijn wel degelijke ketens. Er is goedkoop en er is duurder, en er is vanalles wat. En OK, ‘s avonds is het soms griezelen, maar overdag is het er toch eigenlijk gezellig?

OK, er wonen niet veel mensen meer. Maar daar doet de Stad iets aan, toch? Boven de ex-Bloch komen er woningen, het project aan de Vrijdagsmarkt zal ook woningen bevatten, en met een gangpad aan het water kunnen er gerust achteruitgangen aan die winkels komen, nee?

Met woningen en een paar degelijke horecazaken erbij — waarom niet ook op een bovenverdieping? — wordt de Veldstraat ook later op de avond een levende straat. En met wat goeie wil wordt er een evenwicht gevonden tussen commerciële geplogenheden en architectuur, maken we er geen Bokrijk van maar ook geen fluoplastieken afgrijselijkheid.

veldstraat

Wat vindt u ervan? Was het vroeger allemaal beter, gaat het naar de haaien en zal het in 2020 alleen maar slechter gaan? Of ziet u het allemaal wel in orde komen?

Als u alle geld, alle macht en alle goeie wil van de wereld had, wat zou u dan doen met de Veldstraat, en bij uitbreiding, met winkelstraten en winkels in Gent?

En wat zou u doen als u realistisch zou moeten blijven? Als u de Stad was?

Het Oezbekistaans Filmfonds, bij monde van Koen Vromman, had er deze visie op:

En u?

© 2009 GENTBLOGT VZW

42 reacties »

  1. Reactie van Roland

    De bomen zullen wel heel vlug moeten groeien …. kroko’s in de Leie, waarom niet?

  2. Reactie van Amaury

    Mijn grote ergernis met de Veldstraat, en met winkels in Gent over het algemeen: ze zijn allemaal zo verschrikkelijk klein, nauw, afgemeten, claustrofobisch! De winkelruimtes zijn zodanig klein dat de rekken noodzakelijkerwijs op elkaar gepropt staan, en bijgevolg is het winkelen meestal niet zo aangenaam, op een paar uitzonderingen na.

    De Veldstraat in 2020, voor mij: minder winkels, maar wel grotere (samenvoegen van panden)! Het winkelaanbod in Gent, ja zelfs op vlak van grote ketens, mag gerust nog een stuk ruimer. Veel ketens willen zelfs in Gent neerstrijken, maar vinden simpelweg geen plaats. Daarom zou men werk mogen maken om meer plaats te maken, in de Veldstraat zelf, en in het centrum en heel Gent bij uitbreiding. Men mag dan misschien wel graag zijn neus optrekken voor de ketens, ze brengen wel geld in het laatje en lokken het meeste volk naar de stad. Dat moet niet onderschat worden.

    In eerste plaats denk ik dan aan het aantrekkelijker maken van de secundaire winkelstraten, zoals vnl. de Brabantdam, Lange Munt, Volderstraat, Vlaanderenstraat…
    In tweede plaats aan winkellocaties op strategische plaatsen, zoals aan de stations of bij de Oude Dokken (Dok Noord, bvb.).

    Tegelijk kan men best ook een soort ‘shoppingstrategie’ uitwerken, waarbij men een aantal straten op een of andere manier vrijwaart van de grote ketens, zodat ze hun eigen, meer alternatieve aard kunnen behouden, zoals bvb. de Hoogpoort en omgeving, of Onderbergen.

    • Reactie van otto

      zo denk ik er ook over.
      zeker de Brabantdam kan een opwaardering gebruiken. Groot probleem op deze as is natuurlijk wel het drukke verkeer en de (te) smalle voetpaden om aangenaam te kunnen winkelen. De as verkeersvrij/luw maken zal echter moeilijk zijn, aangezien er geen alternatieven zijn.

    • Reactie van Frans

      Amaury, de voordelen van schaalvergroting zou ik toch nuanceren. Het startschot van de Veldstraat als belangrijkste winkelas kwam er op het einde van de 19e eeuw met de ontmanteling en samenvoeging van drie historische 18 eeuwse hotels (Schamp,…) tot “A l’Innovation”. Er volgde schaalvergrotende nieuwbouw: Grand Bazar, Dutry-Colson, C&A (nu Fnac). De waardevolle hotels d’Hane Steenhuyse en Vander Haeghen ontsnapten aan de dans. Iets verder kwam een soortgelijke schaalvergroting met de bouw van de “Sarma” (nu weer opgedeeld!) op de Korenmarkt. En is “schaalvergroting” wel alles? De Veldstraat had ooit het grootste “theesalon” van het land, maar die is toch verdwenen. Ook Bloch heeft destijds aan schaalvergroting gedaan. Schaalvergroting zorgde in de Veldstraat ook voor verschraling, waarbij bioscopen (die ’s avonds toch wat leven brachten) omgebouwd werden tot grote winkels. Men mist bovendien elders kansen tot schaalvergroting (De Post, Bourdon, de Oude Vismijn?), wellicht omdat projectontwikkelaars zich vastpinnen op het idee dat de som van kleine opgedeelde oppervlaktes meer opbrengt dan een grotere, en daarin volg ik Amaury. De aantrekkingskracht van winkels heeft te maken met de combinatie van groot en klein: Biekorf en Kalverstraat (Amsterdam), Furet du Nord en rue Neuve (Rijsel), Printemps en rue du Faubourg St Honoré (Parijs) enz…

      • Reactie van Amaury

        Idd, Post Plaza en Bourdon zijn slagen in het water. Vismijn is nog altijd niet uitgevoerd (en zou dacht ik ook geen winkels, maar horeca bevatten). Les: geen galerijen maken. Neemt niet weg dat grotere oppervlaktes wél noodzakelijk zijn.

        Feit is dat je bij je beschrijving je blik beperkt tot enkel de Veldstraat. Er is nog zo veel ‘stad’ buiten de Veldstraat. De Veldstraat is nu eenmaal een winkelstraat, geen alternatief voor de Overpoort. En als men de Veldstraat wil houden voor wat ze is, dat men dan gewoon de driehoek Kouter-Korenmarkt-Zuid versterkt. Er is nu bvb. geen aantrekkelijke shoppingverbinding voor mensen die in de Zuid winkelen en dan naar de Veldstraat willen, of omgekeerd. Straten als de Vlaanderenstraat en de Brabantdam zijn goud waard, maar men doet er niets mee.

  3. Reactie van Jeroen Vanden Berghe

    De Veldstraat is anno 2009 onderling inwisselbaar met De Meir in Antwerpen of de Nieuwstraat in Brussel. Het verschil met veel winkelstraten in Europese grootsteden is zelfs al niet meer merkbaar. Een degelijk pandenbeleid met aandacht voor een gezonde combinatie tussen enerzijds winkelketens en gespecialiseerde kleinhandel en anderzijds winkelen en wonen zou hier al veel kunnen oplossen. Het stadsbestuur mag m.a.w. niet toelaten dat het pure marktmechanisme speelt waardoor alle prijzen zodanig de lucht ingaan dat enkel nog de grote ketens naar een pand kunnen dingen, maar moet ervoor zorgen dat een beperkt aandeel in de Veldstraat wordt voorbehouden voor kwaliteits- en sfeervolle winkels.

    • Reactie van San

      Ik vrees dat de huurprijzen nu al veel te hoog liggen voor de kleinhandel. Als ik zie dat er een kleinere winkel verdwijnt die ogenschijnlijk toch goed (zelfs zeer goed) draait, en ik vraag aan de uitbaters ‘waarom?’, dan krijg ik altijd hetzelfde antwoord: de huurprijzen zijn niet meer te betalen, ook al draait de winkel op 200%. Het sop is de kolen blijkbaar niet meer waard. Kan het stadsbestuur ingrijpen in huurprijzen van private panden? Ik vrees ervoor.

      • Reactie van Jeroen Vanden Berghe

        Stad kan panden opkopen, zo speler op de markt zijn (via het Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf) en ze aan kwalitatieve winkels doorverhuren.

        • Reactie van Guido Van Peeterssen

          Dat klop Jeroen,

          De stad kan panden opkopen via het AG SOB.
          Maar dat verlanglijstje is erg lang en het aantal items onnoemelijk lang.
          Zo is er onlangs besloten om in het kader van de heraanleg van de Stadsring een pand van 240m2 tekopen op de hoek van Kleindokkaai (als ik mij de naam nog goed herinner, enfin pal aan de Dampoort). Kostprijs 900.000 euro en dat zonder plankosten, notariskosten, afbraakkosten en zo meer. Reken eens wat er moet opgekocht en afgebroken worden eer je een iets of wat deftig plan opgesteld hebt.

          Dan heb je nog dat voor ieder huis of iedere boom die sneuvelt er ofwel een actiecomité opgericht wordt. Er zijn er zelfs die zich te pletter procederen voor een hoop kasseien. En dan heb je er bij die alles manifest tegen houden om toch maar een extra hoog bedrag voor de verkoop of al of niet terechte schade vorderen.
          Ik denk dat je voor een tentoonstelling over 40 jaar ‘nooit uitgevoerd of eindeloos vertraagd wegens obstructie’ projecten meer kunt vullen dan over 40 jaar ‘wel uitgevoerde’ projecten.

    • Reactie van Amaury

      Neen, de Veldstraat is juist helemaal niet inwisselbaar met de Meir: de Meir heeft een véél, maar echt véél groter aanbod, is veel ruimer, kent geen kasseien, geen tram, is lekker breed, en de winkels zijn er groot in oppervlakte, waardoor het er aangenaam winkelen is. Bovendien vind je er ook horeca. De Meir domineert de Veldstraat met lengtes voorsprong. Neem het aan van een shoppingverslaafde Gentenaar die erg vaak in Antwerpen zit: Gent is vrij schraal.

      Na 20:00 is het ook een dode straat, maar ‘tant pis’, dat hoort nu eenmaal bij een winkelstraat. Niet elke straat in heel de stad moet de klok rond bruisen. Er zijn wel straten in de ruimere omgeving die voor leven in het stadscentrum zorgen, dus het is niet meteen een enorm gemis, of wel misschien?

      Gent staat met zijn winkelaanbod op hetzelfde, en zelfs een lager niveau als/dan Brugge, Hasselt en Leuven, steden die half zo groot zijn!

      Er zijn tal van winkels met een enorme uitstraling op jong volk die in Gent gewoon niet bestaan: New Look, (Wo)Men @ Work, Urban Outfitters, etc.

    • Reactie van Guido Van Peeterssen

      Jeroen,

      Ik volg je voor een groot deel, de analyse is correct. Maar een deel van de Veldstraat voorbehouden voor ‘kwaliteitsvolle’ zal niet lukken. Zie maar naar de Brabantdam: alle ‘familiezaken’ en ‘kwaliteitsvolle zaken’ zijn er op mum van tijd weg getrokken. Net zoals de Zuidstationstraat en zo meer. Al die degelijke Gentse families hebben hun panden voor schoon geld verpatst, en wie neemt het hen kwalijk?

      In de commercie kan je geen positieve discriminatie doorvoeren: marktprincipes wegen te zwaar door.
      Het enige dat je volgens mij kan doen is een soort ‘Village’ (wat een verfoeilijk woord) creëren in nieuwe stadsdelen. Dit wil zeggen: midden in de stad een dorp met woningen boven de winkel en enkel verhuren aan wie er vlak boven woont. Voordeel: aangenaam wandelen en shoppen, veel groen en een aantrekkelijke omgeving. Bewoning en s’avonds ook nog wat leven. Enfin, dat is mijn gedacht.

  4. Reactie van zwipamoo

    het eerste wat men moet doen is de tram verbieden in de veldstraat; ongelooflijk gevaarlijk, zeker tijdens drukke weekend en koopjesdagen. Dan dat voetpad iets meer ‘voetvriendelijker’ maken (vrouwen met hoge hakken laat jullie stem horen!). Dan zorgen voor bewoners en avondactiviteiten; zoals bv in het artikel omschreven; woningen op de tweede/derde verdieping maar ook restaurants, bowlingzalen, fitnessruimten, clublokalen, … . Ach we zien wel; alles zit in een slingerbeweging; nu is de veldstraat redelijk proper en populair; voor hetzelfde geld binnen 10 jaar lijkt het op de brusselse nieuwsstraat.

    • Reactie van Josie

      De tram bannen vind ik geen goed idee. Persoonlijk stoort de doortocht van de tram mij in de Veldstraat nauwelijks, en het is nu eenmaal de belangrijkste tramlijn. Daarnaast wordt de tram ook genomen door veel shoppers in de Veldstraat.
      Ook aan het voetpad zie ik niks verkeerd eigenlijk.

      Ik vind de Veldstraat zoals ze nu is trouwens al een vrij leuke shoppingstraat. Als er dan toch iets veranderd moet worden, dan graag het opnieuw bewoonbaar maken van de verdiepingen boven de winkels zodat de straat ook na sluitingstijd blijft leven, en wat meer horeca in de buurt; een mens kan niet eens een kop koffie drinken tijdens het shoppen, echt wel zonde.

      • Reactie van ilse

        inderdaad: meer gelegenheid om iets te drinken of te eten, bijvoorbeeld op een bovenverdieping boven een winkel, dat zou al veel schelen. Zie bijvoorbeeld exki en hoe fantastisch toeven het daar is. Meer van dat.

        • Reactie van Amaury

          Ja, exki is schitterend! En in Antwerpen (jaja, alweer) heb je een bar boven de WE, en een café in de Fnac. In Gent uiteraard niet. Waarom? Te KLEIN! (de winkeloppervlakte, niet de stad ;-) )

  5. Reactie van zwipamoo

    och en + zoals jeroen schrijft; stad kan panden opkopen; onderaan winkels en de bovenverdiepingen; parkeerruimten!! dan verdienen ze er nog wat aan, jiha!

  6. Reactie van Hilde

    zorg dat er wat horeca komt, ban de tram, zet de terrassen in het midden van de straat, zorg dat er gemengde bewoning komt boven alle winkels en ik passeer er alle dagen, beloofd ;)

  7. Reactie van andre

    De tram bannen is al een zeer positief punt,er is keuze genoeg om een tram te nemen.!!!

    • Reactie van Amaury

      Dat is niet waar. De 1 is de hoofdslagader van het Gentse Openbaar Vervoer en voor de rest kent Gent slechts 2 andere tramlijnen, met een omslachtiger traject. Het is niet dat we hier nog een écht noemenswaardig tramnet hebben, tot mijn grote spijt. Er is dus géén volwaardig alternatief om van de Korenmarkt naar het Sint-Pietersstation te gaan (het belangrijkste traject in Gent).

      Wat een dure en radicale oplossing is, is ondertunnelen. Maar daar moet niemand meer op hopen: te duur, te omslachtig. Als men in Antwerpen (en Charleroi) al tunnels boorde om ze dan 30 jaar lang niet te gebruiken, en dan finaal slechts op de helft van de haltes in gebruik te nemen, wegens ‘te duur’, dan weet je dat men bij de Lijn en de Vlaamse Overheid liever niet te veel geld uitgeeft aan dergelijke investeringen.

      Deze discussie is ook altijd welkom op dit forum

      • Reactie van zwipamoo

        amaury, ik denk niet dat jij al eens in de veldstraat rondgelopen hebt op een zaterdag…
        die trams zijn levensgevaarlijk, let op mijn woorden; er zal wel eens een kind ondersukkelen en dan gaat het kot pas te klein zijn. (‘hoe is dat toch mogelijk’ ‘we zullen gepaste maatregelen nemen’ en zo een politieke praat gaan we dan krijgen) Daarbij rijden in de sint-niklaasstraat die evenwijdig loopt met de veldstraat is toch veel veiliger voor iedereen (en ook gemakkelijker voor de tramchauffeur)

        • Reactie van Amaury

          Ik loop bijna dagelijks door de Veldstraat. Ik woon er maar 2 straten vandaan ;-)

          Die tram rijdt daar al 100 jaar, langer zelfs. Al die tijd is er nog niemand tot gehakt herleid, dus waarom zou het nu plots wel zo zijn. De tram is er inderdaad een minpunt, maar het is geen levensbedreigende aanwezigheid. Integendeel, een snelle en rechtstreekse verbinding van het Sint-Pietersstation met de Korenmarkt is juist van vitaal belang voor de Veldstraat en de binnenstad.

    • Reactie van Frans

      Al eens door de drukke Leidsestraat gewandeld in het centrum van Amsterdam? Een verkeersvrije winkelwandelstraat waar trams in beide richtingen met hoge frequentie en alternerend op één spoor rijden. De kruisingen (en haltes) liggen op de bruggen. In tegenstelling tot onze Veldstraat zijn er geen trottoirs, enkel lichtjes in het effen wegdek om de grens van de “trambaan” aan te geven. Kan die Leidsestraat niet als voorbeeld dienen, ofwel voor de Veldstraat, ofwel voor de Kortemeer/St-Niklaasstraat?

  8. Reactie van rony coekaerts

    men mag natuurlijk dromen, maar praktische problemen stellen zich toch ook.
    we weten natuurlijk niet hoe de wetgeving zal evolueren, en daar wil ik ook over dromen, maar enige bemerkingen.
    tot nader orde kan een stad niet zomaar wat huizen onteigenen, daar moet heus een goede reden voor zijn en een kleinhandel of restaurant een kans geven hoort daar niet bij.
    gewoon op de markt kopen is onbetaalbaar ( zie guido).
    ik zie niemand tegen zo’n keten opbieden om een restaurant te beginnen, ook de stedelijke investeringsmij. niet.
    de huiseigenaars, huurders, verplichten om de bovenliggende leegstaande ruimten voor bewoning of bv.een cafe vrij te maken zou men wel kunnen, door bv. een taks te heffen, maar ik zie ze die al volstapelen met dozen waardoor ze ook bedrijfsruimte zal worden. (in de veldstr. zie je het minder, maar in de langemunt is het duidelijk.) in dezelfde lange munt zijn er apartementen, maar ze is ook geen bruisende straat.
    dat men die voetpaden en straat wat voetgangersvriendelijker kan maken, ok., maar de tram weg? dan toch een metro? hallo! misschien zullen er nieuwe technieken komen, (zie barcelona waar men tot op enkele meters van de funderingen van de kathedraal een tunnel steekt) maar dat zal zeker niet voor 2020 zijn.
    ik weet ik tap weer uit hetzelfde vaatje, maar wenzhou is op twintig jaar van 1900 naar 2000 gesprongen: oude huizen weg, grote ketens, bewoners en verkeersvrije winkelstraten (de daklozen niet meetellen), maar nu zie je het al veranderen. men geeft subsidies om oude wijken te restaureren, met woonverplichting!!!! natuurlijk, het is belgie niet. ginds niet akkoord en je bent eenvoudig je huis kwijt: de staat blijft eigenaar van de gronden, je huurt die, en de huur kan opgezegd worden.
    ik zal jullie binnen een paar jaar weten te zeggen wat de toekomst brengt: daar zijn ze in 2012 al in 2020.:)

  9. Reactie van Billy Deceuninck

    [reactie verwijderd op vraag van auteur]

    • Reactie van Amaury

      Het is niet omdat er ergens grote gebouwen staat dat er toeristen op afkomen. En het stadsbestuur van Gent heeft geen invloed op het hoogbouwbeleid in Brussel.

      Bovendien lopen er wel degelijk hoogbouwprojecten in Gent (GSP, Oude Dokken, The Loop), die zelfs vrij concreet zijn.

      Verstandige mensen die over architectuur en stedenbouw in België willen discussiëren zitten weliswaar niet op Skyscraperpage.com of op GentBlogt, maar op het Belgische subforum op SkyScraperCity.com (dat ondanks de naam niet draait om verheerlijking van hoogbouw – je kan er ook komen babbelen en vooral informatie delen over zaken als de Waalse Krook, Kantienberg, Monovolume, het STAM, Dok Noord,…)

      En voor jou, Billy, een reden om je zeker op SkyScraperCity.com te registreren: The Loop, spectaculair nieuws. Dit jaar nog. Om er het fijne van te weten, je weet waar je je kan registeren ;-)

    • Reactie van koen

      Beste heer Billy,
      Dank voor u gedegen analyse, maar toch een kleine randbemerking. Met het buurtcomité van Ekkergem plannen we een controletoren voor het veldpark die minstens 250 meter hoog zal zijn (daar waar nu nog het politiecommissariaat staat). Je zal er met een ultramoderne hydraulische lift in amper 10 seconden tot in de 250 meter hoge top kunnen stijgen om tot kilometers ver het wild uit het Ekkergem wildlifepark te bewonderen. Het buurtcomité van ekkergem een gebrek aan ambitie verwijten, lijkt ons derhalve toch niet helemaal gepast. We zijn en blijven voor de vooruitgang waar U ook voor staat. Tot hopelijk weldra in het allereerste +150 meter gebouw van Gent.

  10. Reactie van C14

    Billy Deceuninck : Besix zit in Dubai omdat het in Egyptische handen zit. Voorts, grote buitenlandse architectenbureaus willen hier niet meer werken wegens het grove geritsel van politieke partijen. Gent zal daarom altijd een klein benepen provinciestadje blijven. Gent die fiere? ja vroeger misschien.

    • Reactie van Amaury

      Nochtans gonst het in Antwerpen, waar dezelfde partijen heersen, van de buitenlandse architecturale bedrijvigheid:

      Koninklijk Entrepot: RICHARD MEIER
      Justitiepaleis: RICHARD ROGERS!
      Museum aan de Stroom: WJ NEUTELINGS
      Kattendijktorens: CHIPPERFIELD, DIENER + DIENER, GIGON + GUYER!
      Vernieuwd Havenhuis: ZAHA HADID!!!!!!

      En dat is nog maar een shortlist. Er is nog véél meer. Maar in Gent kijkt men alleen maar naar Gent. Men heeft hier dringend nood aan een blik op de wereld, want men lijkt soms niet te zien wat voor achterstand er hier heerst.

      • Reactie van Frans

        Dubai-aan-de-Schelde. Nu nog het zand op Sint-Anneke afkoelen of verwarmen naargelang het seizoen.

        • Reactie van Amaury

          Je hoeft het niet in het belachelijke te trekken. Het is de goede verdienste van Antwerpen dat ze architecturale kwaliteit nastreven, en ze zullen er de vruchten van plukken ook. Megalomaan zijn al die projecten allerminst, maar prachtig zijn ze wel! In plaats van die stad er voor te misprijzen zou men er beter lering uit trekken.

          Ik hoop dat we ooit eens hetzelfde ambitieniveau mogen verwachten in Gent. Men lijkt hier alleen héél erg lang zijn tijd uit te trekken voor de voorbereidende, urbanistische kant van de zaken. Het valt te hopen dat de uitvoerende fase met dezelfde zorg, en vooral met oog voor (visuele!) kwaliteit, wordt uitgevoerd.

        • Reactie van Frans

          Belachelijk? Het uitvergroten van die “grote” namen, met herhaalde uitroeptekens, vond ik wat overdreven, ja. En The Guiness Book of Records is toch niet de maatstaf van cultuur, zoals Billy Deceuninck schijnt aan te geven. Architectuur oordeel je op het resultaat, niet op de naam. Neutelings heeft toch ook iets tot stand gebracht in Gent (de Hollainhof)? Als we voor Gent “grote” namen moeten vermelden: Jacques Wirtz (tuinarchitect, die er weinig van gebakken heeft in Onderbergen), Philippe Samyn (Ocas), Robberecht&Daem (Kanaalhuizen), Jo Crepain (Kantienberg), Rem Koolhaas (Oude Dokken)… Hetzelfde ambitieniveau als Antwerpen? We kunnen Gent toch niet vergelijken met het economische hart van het land. Beste Amaury, ik deel absoluut je hoop “dat de uitvoerende fase met dezelfde zorg, en vooral met oog voor (visuele!) kwaliteit, wordt uitgevoerd”. Voor De Bijloke, het Emile Braunplein of The Loop maak ik me nog weinig illusies. Maar er zijn inderdaad nog mogelijkheden: de oude Dokken, de Fabiolalaan (kan stukken beter dan het Astrid- en Kievitplein in A’pen), de Krook, bruggen (de Gentse ingenieursopleiding had ooit wereldfaam op dat vlak, nu wil iedereen Calatrava),…

        • Reactie van Amaury

          Het economische hart van het land is Brussel. Antwerpen heeft wel een haven van vitaal belang, maar de stad z̩lf (daar waar de architectuur plaatsvindt) heeft een minder zwaar belang Рnaar verhouding. Geen reden dus om te zeggen dat wij dan maar nederig moeten zijn en vooral nietsdoen.

          Ik ben mij overigens terdege bewust van de activiteit van buitenlandse architecten in Gent. Ik kan u ook vertellen dat de bruggen over het Handelsdok door het Parijse Feichtinger zijn ontworpen, en dat het Rabotpark en de stationsomgeving van Sint-Pieters zijn/worden ontworpen door Franse landschapsarchitecten.

          De namen die jij noemt hebben hooguit nationale faam – en je vergeet overigens Stéphane Beel en Xaveer de Geyter, een paar van de zeldzame Belgische architecten die ook in het buitenland bekend zijn. De meesten onder hen maken mooie dingen, maar het is meestal “goed maar niet speciaal”. De betere middenmoot, dus. Dat vind ik zeer goed, begrijp me niet verkeerd, maar men zou ook inspanningen moeten leveren om écht internationaal te gaan met bvb. De Krook, Gent-Sint-Pieters, Oude Dokken.

          OMA is de ontwerper van het stedenbouwkundig plan voor de Oude Dokken. Dat wil niet zeggen dat er een gebouw van OMA in Gent staat. Het is zelfs geen garantie dat er ooit een zou komen. Urbanisme is niet hetzelfde als Architectuur. Voor hetzelfde geld worden de Oude Dokken volgebouwd door Bontinck en Abscis hoor.

          Het zou fijn zijn mocht men in Gent bvb. wat vaker gebruik maken van de open oproep via de Vlaamse Bouwmeester.

          Gent blinkt momenteel uit in architecturale ambitieloosheid. De ambitie is er wel op stedenbouwkundig vlak, maar men lijkt niet in staat, of niet in de wil, om nog eens een monument of 2 te maken, of nog eens een stap in de wereld te zetten met iets dat niet aan de Middeleeuwen doet denken.

        • Reactie van ely

          Amai , …wat een kritiek op die wereldarchitecten als Beel en Robberecht, enz…??? .Maak U geen illusies maar Open Oproep zal weer die ” vriendjes ” aanduiden hoor en geen echte kleppers .Gewoon saaie , zakelijke Architectuur .

        • Reactie van Amaury

          Het is anders wel dezelfde open oproep die Zaha Hadid naar Antwerpen heeft gelokt, of Feichtinger naar de Oude Dokken. Ook het OMA is niet uitgenodigd, die zijn via een wedstrijd geselecteerd. Het is eens iets anders dan het gewoon aan Bontinck te geven omdat die de enige is met genoeg personeel op het te bewerkstelligen ;-)

        • Reactie van ely

          Je begrijpt me verkeerd .Ik wou zeggen dat het via Open Oproep of UGent of SOB ook steeds dezelfde “vriendjes” zijn zoals : Beel , Crépain , Robberecht , enz..die het werk krijgen .Ik ben zeker akkoord met U dat buitenlandse architecten aantrekken uiteraard de level zwaar verhoogd qua architecturaal niveau ! Alleen vrees ik , dat dit ook met budgetten te maken heeft .Ik ben er zeker van dat die buitenlandse kleppers ook eerst hun kosten/baten-analyse maken .En als Gent qua budget niet veel te bieden heeft , ja dan blijft de interesse ook laag voor die mannen .Je mag niet vergeten dat Rogers in Antwerpen 15% ereloon ( 2 à 3 keer zo duur )heeft geeist voor het gerechtsgebouw(na het winnen van de wedstrijd nota bene ?) .Ik vrees echt waar dat Gent daar niet tegen opgewassen is .We blijven op wereldniveau toch maar een zeer kleine stad , met in verhouding kleine budgetten .Zelf een gerechtsgebouw Gent is een klein budget voor die Richard Rogers van deze wereld .Die mannen werken met honderden architecten , ja die moeten ook betaald worden hé .Ik vrees Amaury dat je beter een architectuurliefhebber wordt van een stad als London , Barcelona, New York , Parijs , Peking ,Shanghai, Singapore , …
          De reden dat Gent met zijn “oudere” architectuur kan uitpakken heeft alles te maken dat wij vroeger het centrum van de wereld waren en er in verhouding geld was om dit te kunnen realiseren.

      • Reactie van Jeroen Vanden Berghe

        Amaury, “… waar dezelfde partijen heersen …” = niet helemaal correct!

        • Reactie van Amaury

          Neen, inderdaad, ginder zit ook de CD&V in het college. Misschien maakt dat wel een verschil, ik zou het niet durven zeggen.

  11. Reactie van ely

    Ik heb de indruk dat er hier weinig Monopoly gespeeld hebben vroeger , de Veldstraat zal de Veldstraat blijven hoor . De prijzen worden immens per pand , Bloch = 5 à 6 milj euro ,. Dit gaat binnen 11 jaar alleen maar duurder worden !

  12. Reactie van eRBee

    Nog nen telefoon-gsm-winkel in de veldstraat,
    dat mankeren we!