In den Karpel

zondag 1 maart 2009 10u15 | Guido Van Peeterssen | 9 reacties
Trefwoorden: , .

Afgelopen zaterdag hadden we zin om eens lekker te gaan uit eten, en aangezien we het niet te ver wouden, zochten we op internet een handvol restaurants in de omgeving op. Het menu van “Den Karpel” viel het meest in de smaak. Vroeger vooral bezocht door vissers, nu een druk bezochte taverne en restaurant, maar vooral gemakkelijk te bereiken: aan Drongenplein de pittoreske Pontbrug over en je bent er. De idyllische ligging langs de Leie en het uitzicht op de imposante gebouwen van de Oude Abdij maakt Den Karpel tot een aangename stopplaats voor wandelaars en fietsers.

We kozen voor het maandmenu: aperitief, gerookte Schotse zalm, Noorse winterkabeljauw, gevulde parelhoenborst met ganzenlever en huisgemaakte kaastaart. En als afsluiter een geurige koffie met zoetjes. Menu, inclusief aangepaste wijnen, komt op 52 euro. Iets soberder kan ook: zonder wijn komt het menu op 44 euro. Bram, die met Saskia de zaal doet, bracht ons de menukaart. Vader Benny is chef-kok. Hij was meer dan 20 jaar uitbater van feestzaal Het Kleitenhof in Knesselare. Bram: “De jongste jaren werkten we samen in restaurant Au Bain Marie in Astene. Toen we vorig jaar deze zaak aantroffen, waren we meteen verkocht. We bieden een klassieke gastronomische Franse kaart aan, maar op ons ruim terras geven we ook snacks en zelfgemaakt ijs want we mikken ook op wandelaars”.

Als aperitief kozen we voor Roomer, het bekende Gentse vlierbessenaperitief, dat op tafel kwam met eens schaaltje olijven. De gerookte Schotse zalm werd geserveerd met reepjes gemarineerde rode biet en een romig sausje met mierikswortel en zalmkaviaar. Een streling voor de tong. Bram schonk ons een Domaine de Gounier, een zachte wijn uit de Cevenne. Een jonge fruitige wijn, met Sauvignon- en Chardonnaydruiven, die in de smaak viel. Daarna kwam een moot Skrei (de komst van deze Noorse winterkabeljauw is voor de Noren hetzelfde als de komst van de nieuwe haring in Nederland) met gestoofde zeekraal en een sausje van cassis. Een zeer verzorgde en smaakvolle presentatie. De tweede witte wijn kwam van hetzelfde huis maar was 100 % Sauvignon. Ideaal bij vis en merkwaardig goed passend met de cassis.

Over de gevulde parelhoenborst met ganzenlever, zacht gestoofde witloofreepjes, bordelaisesaus en gratin dauphinois hoor je ons evenmin klagen. Hierbij werd een jonge rode wijn geschonken, bestaande uit Merlot en Sauvignon. De wijn was licht maar toch merkwaardig krachtig en paste wonderwel bij de parelhoen. Mijn partner (en chauffeur) wou niet mengen en verkoos nog een glas witte wijn. Ook deze combinatie ging goed. Daarna volgde de huisgemaakte kaastaart met limoen en speculaas, wat bij deze zoetekauwen erg in de smaak viel. Ook de koffie en de daarbij geserveerde zoetjes sneuvelden. Samen met het spuitwater dat we tussendoor bestelden, klokte de rekening af op 107 euro. Gezien de service en het verfijnde uitgebreide menu zeker een aanrader.

In Den Karpel, Dijkweg 37, 9031 Drongen

© 2009 GENTBLOGT VZW

9 reacties »

  1. Reactie van maarten

    Klinkt leuk en lekker.
    Zouden we er met onze kroost ook terecht kunnen?

  2. Reactie van Roland

    Lekker lekker ….

  3. Reactie van cies van de kwis

    Ik ga daar dikwijls mijn 10km toerke van de ’3 Leien’ gaan doen, genoemd naar de gelijknamige café even verderop aan de Leie. Onwaarschijnlijk rustig en toch zo dicht bij de stad.

  4. Reactie van anne

    één van de mooiste terassen aan de Leie maar met één met de meest amateuristische bediening ooit meegemaakt.

  5. Reactie van Eve

    Inderdaad schitterend, ook gewoon langs het water wandelen, naar de 3 Leien. Iets fris drinken aan café “de 3 Leien” en bij terugkeer een koffie in De Karpel.

  6. Reactie van Guido Van Peeterssen

    Drongen heeft heel wat mooie plekjes, en dat zo dicht bij het centrum. Wie langs de Bijlokekaai via de Europabrug, de Blaarmeersen en de Kaaksmetebrug naar de Leie wandelt of fietst weet hoe dicht de Leie en haar wandelroutes ligt. En de lokale horeca maakt daar deel van uit.
    Bovendien werd het Baarleveer onlangs nog tot een van Vlaanderens mooiste plekjes verkozen:
    http://gentbrugge.blogspot.com/2009/05/mooiste-plekjes-van-vlaanderen-gekend.html

  7. Reactie van ann

    Restaurant de karpel is na 2 jaar terug open.. Nu noemt het Restaurant In Den New Karpel …..
    Is er zeer lekker voor te eten en zeeeer vriendelijke bediening en zeker nie duur hoor, je krijgt er waar voor je geld !!!! Zeker een aanrader !!!!

  8. Reactie van anita

    Zeker een aanrader !! chefkok peter staat achter het fornuis en gastvrouw ann staat in het restaurant .
    De producten waren zeer vers en die bearnaisesaus is nie te doen,zo luchtig en vers.
    Doe zo verder…