Eco-luiers en veggie-pap? Welkom in de biocrèche!

vrijdag 13 maart 2009 8u28 | Redactie | 24 reacties
Trefwoorden: , , .

Om drie uur zijn er in het Gentse kinderdagverblijf De Biotoop geen koekjes, maar bioappelschijfjes voor de kleintjes.MHB

Milieubewuste kinderdagverblijven zijn in opmars in Vlaanderen — Biologische fruitpap, recycleerbare luiers, ecologische billenzalf en speelgoed uit de kringwinkel. Respect voor kind én voor milieu is het motto in De Biotoop in Gent, een van de tien biocrèches in Vlaanderen. Die kennen een toenemend succes.

Lees meer bij De Standaard

© 2009 GENTBLOGT VZW

24 reacties »

  1. Reactie van cies van de kwis

    Leuk voor wie 520 euro per maand op tafel legt. Als het op ecologie en energiesparen neerkomt, is het steevast de beter begoede burger die het zich kan permitteren om dure zonnepanelen en warmtepompen aan te schaffen etc.
    Terwijl er in Gent nog altijd geen gescheiden ophaling van luiers is, laat staan een aparte bak in de containerparken (terwijl er recycleerbedrijven genoeg zijn).

    En Studio 100 proberen te weren? Wacht even tot de biohummeltjes naar de ‘gewone’ school gaan en hun vriendje met een plopkoek zien staan. Het lijkt me al bij al toch vooral veel ecomarketing.
    Als ik mijn kinderen eco/bio wil bijbrengen, doe ik dat thuis wel, en door als ouder het goede voorbeeld te geven (fiets naar het werk, koop 2ehandsspullen, rationeel met energie én TV…).

    • Reactie van Sherlock

      Sorry Cies,
      warmtepompen hebben niets te maken met energiesparen en ecologie. Het is natuurlijk een stuk beter dan zuiver elektrisch verwarmen, maar niet beter dan met gas of stookolie.
      Zonnepanelen wel.

  2. Reactie van Freddy

    Stel: je verdient goed en kan die 520 euro probleemloos betalen. Stel: je vindt ecologie en duurzaamheid heel belangrijk en wil je kinderen dat al van jongs af bijbrengen. Wel Cies: wat is er dan in godsnaam verkeerd aan om je kinderen naar die crèche te sturen? Niets toch? En dat het altijd de gegoede burgers zijn die met die eco-initiatieven beginnen, dat klopt. Et alors? Zolang zij er massaal op inspringen zodat bedrijven het meer gaan produceren en de prijs vervolgens daalt, is dat toch fantastisch? Auto’s, tv’s, koelkasten ed. waren vroeger ook voor de rijken en nu heeft iedereen ze (bijna). Dat is toch goed? Waarom toch altijd die zure reacties op zo’n initiatieven? Staat het je niet aan, blijf er dan weg. Zo simpel is dat toch?

  3. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Is het de mensen die het aan kunnen verboden ecologisch gezonde oplossingen voor hun leven te vinden en toe te passen?

    • Reactie van rony coekaerts

      nee dierbare jm. zeker niet.
      maar ze doen uitschijnen dat de anderen verkeerd bezig zijn, minderwaardig.
      vermits er maar één is in gent zie ik ze niet met fietskar er naar toe rijden, dat zal wel met de suv. zijn, die dames uit de …anderen kunnen dat niet betalen.
      recycleerbare luiers: laat me lachen, dat weet iedereen dat die mee de oven in gaan. katoenen windels dat is goed, maar dan sta je wel met je handen in de st…en dat zie ik die dames niet doen: je nagels zien daar van af. (wie van al die zo bewuste groenen durft zeggen dat ze na thuisbevalling, minstens zes maand borstvoeding, mijn vrouw natuurlijk, alleen met zelf klaargemaakte voeding uit eigen tuin hun kinderen “ecologisch” hebben gevoerd. ik wel, en ik ben rood)
      een goed gevonden verkoopargument, dat wel.
      voor alles is een markt, en vooral hoe duurder hoe beter (?) en de zot betaalt.
      ik ben ecologisch heel bewust, van voor de tijd dat het woord nog moest uitgevonden worden, maar ik ben mottig als ik die verkoopspraatjes hoor.
      alsof we ons allemaal volproppen met vuiligheid, en zij natuurlijk niet.
      hallo! hebben die allemaal een labo staan om hun levensmiddelen te onderzoeken? moesten ze weten wat ze binnen krijgen……..dat bio.plakkertje? stelt niets voor, daar is nog altijd maar een heel subjectieve beoordeling aan vooraf gegaan. dat keurt zichzelf.
      voor mij niet gelaten. willen ze zich volproppen met “bio.producten”, de economie kan er maar wel mee varen.
      maar wat mij echt stoort is dat men een pedagogische waarde eraan koppelt; dat is er heus over.
      doet me denken aan religie: wij geven waarden mee, met als ondertoon, de anderen niet.
      wat een vorm van hovaardigheid! te dom voor woorden.

      • Reactie van DriesO

        Rony,

        je verwijt hen:
        “wij geven waarden mee, met als ondertoon, de anderen niet”

        is dat niet gewoon zo iets als elke school doet: “ons project, onze waarden…”
        kijk maar naar stadsscholen, katholiek onderwijs, Jenaplan, Montessori en Freinet-scholen.

        Is er iets verkeerd mee als die crèche andere keuzes maakt?
        “hovaardigheid” zou ik dat niet noemen.

        Ik vind ook jouw keuze positief van “minstens zes maand borstvoeding, … alleen met zelf klaargemaakte voeding uit eigen tuin”,
        maar ook dat is een keuze, “luxe” die niet iedereen zich kan veroorloven (eigen tuin, genoeg tijd voor lange borstvoeding).

        • Reactie van rony coekaerts

          dries o.,
          het naar voor halen van waarden bij je onderwijsaanbod is flauwe kul.
          het beklemtonen van je pedagogisch programma is een andere zaak.
          dat ik een boel bedenkingen heb bij zo genaamde project.scholen daar gelaten, maar waarden? die zijn universeel! alsof ze in de ene school laten moorden en verkrachten en “wij” niet. dat stoort me.
          nb.ik was een leerling uit het gemeenschapsonderwijs, lesgever bij de broeders. mijn ene ex leerkracht in het katholiek, de andere in het gemeenschaps.
          natuurlijk waren er andere aandachtspunten, maar andere waarden?
          op al de vergaderingen die ik heb meegemaakt, en dat zijn er een pak, heeft nog nooit iemand mij kunnen uitleggen wat die waarden waren, zo specifiek aan hun opvoedingssysteem.
          en kom niet af met kristelijke, islamitische, joodse of vrijzinnige waarden. die bestaan niet! alleen humanistische waarden bestaan: die die er voor zorgen dat een mens een mens is, en geen dier. alhoewel.
          denkt men nu echt dat bv. chinesen niet dezelfde waarden hebben?
          dat die afrikaan een klik in zijn hoofd heeft?

          borstvoeding kan je natuurlijk geven, en voor mijn vrouw en mij was dat ten zeerste belangrijk. net zoals die thuisbevalling. ok. je inkomen valt terug maar je weet waarom. en die groenten, kippen, eenden, ganzen, eieren, fruit, varken(!), konijnen en de rest kwam uit de tuin van mijn vader die voor twaalf mensen zorgde. gelukkig maar want ons inkomen was extreem laag toen. niks de luxe. armoe troef.
          ik was toen juist uit het katholiek onderwijs gesmeten wegens het niet beantwoorden aan hun waarden: ik was gescheiden. en heus niet in de middeleeuwen, zo oud ben ik nog niet. natuurlijk zal mijn misprijzen voor op niets gebaseerd gezag en hypocresie ook geholpen hebben.
          ik ben geen gentenaar, anders zou ik zeggen: ” nie pleue”, nu zeg ik “ze kunnen…..kussen”

      • Reactie van Liesbet

        Beste Rony,
        Wat een zure reactie. Ik ken personeel én ‘klanten’ van deze bio-crèche, en nee, ze rijden niet met een SUV en zijn wel degelijk ook op andere vlakken milieubewust. Ja, ze gebruiken katoenen luiers, en ja, ze geven lang borstvoeding. De prijs van een bio-crèche is niet min, maar anderzijds voor tweeverdieners ook niet totaal onbetaalbaar (o.a. dankzij een stuk fiscale recuperatie). Bovendien is het zo dat je in Gent al blij mag zijn dat je een crèche vindt, dus dan kan je niet te moeilijk doen over de prijs. En weet je, de meeste ‘groenen’ zijn bovendien ook héél sociaal en bekommerd om mensen die het minder breed hebben.
        Waarom zijn mensen die volgens een aantal principes proberen te leven, in godsnaam ‘hovaardig’? Als je dat doortrekt, is iedereen dan uiteindelijk hovaardig, want iedereen leeft op de manier die hij/zij het beste vindt. Da’s dezelfde redenering als die van kardinaal Danneels op de euthanasie van Hugo Claus: door daarvoor te kiezen, heeft hij zogezegd de andere keuzes van bijvoorbeeld katholieken afgekeurd.
        Ik lees hier heel veel vooroordelen en weinig kennis van zaken, sorry.

        • Reactie van rony coekaerts

          beste liesbet,
          moest je me kennen, je zou weten dat ik totaal niet verzuurd ben. wel nogal kritisch: ik neem niks zomaar klakkeloos aan.
          ik heb helemaal niets tegen zulke initiatieven, in tegendeel. ze zouden het allemaal moeten doen.
          maar wat me wel stoort is het sfeertje dat er rond geschapen is.
          “wij zijn beter bezig dan de rest” en dat was de reden van mijn sarcastische opmerkingen. alsof de anderen dumpplaatsen open houden. sorry, maar ik heb vier kinderen die allemaal in een creche geweest zijn en ik ben daar zeer positief over. die gebruikten katoenen luiers en het eten kwam van “de boer”. dat was nu eenmaal goedkoper. maar van ecologie of milieubewustzijn hadden die dames nog nooit gehoord. nu is dat een verkoopsargument om juist duurder te zijn.
          ik ken natuurlijk het gezinsinkomen van de gentbloggers niet, maar 560euro is geen kattepis. als je er dan twee op twee jaar hebt, zoals ik, dan kan je beter thuis blijven. wat ik dan ook gedaan heb na een tijdje toen nummer drie er was. de borstvoeding was een practisch probleem, mijn jongste heeft bij mij geprobeert maar dat haar was er teveel aan, de rest kon ik als huisman gerust aan. ik wou er nog een paar bijnemen maar een man die baby’s opvangt? not done! in die tijd.
          wat natuurlijk wijst op de gebrekkige sociale voorzieningen op dat gebied. daar wil ik echt nog eens een boom over opzetten.
          ok. geen kinderen is de goedkoopste oplossing, maar er moet nu eenmaal iemand mijn pensioen betalen.:)
          je principes zijn de jouwe. niks verkeerd mee. de mijne zijn de mijne.
          maar de mijne zijn niet meerderwaardiger dan de jouwe, en omgekeerd.
          hovaardigheid begint wanneer de ene denkt dat de zijne waardevoller zijn dan die van de andere.
          dat zal ik nooit aanvaarden. we hebben humanistische waarden die voor elke mens gelden, van hier tot in afrika of china.
          dat gaat van zorg voor het kind tot het verzorgen van ouderen, het zorgen voor mekaar, vrouw en man of naar eigen keuze. heel je omgeving en bij uitbreiding alle mensen, dieren en planten. kortom de hele aarde, dat bolleke waar we op zitten.
          iedereen probeert zijn best te doen. in de meeste gevallen toch.
          vooroordelen zijn me vreemd en ik lul nooit over iets waar ik geen kennis van heb. en anders ben ik de eerste om mijn “fout” toe te geven.

        • Reactie van Liesbet

          Maar wie zegt er dat die mensen ‘zich beter voelen dan de rest’? Dat is puur een veronderstelling.
          Ecologie en milieubewustzijn speelde in jouw tijd waarschijnlijk veel minder een rol dan nu, is het daarom slecht om er nu rekening mee te houden? Ik denk het niet.
          Fyi: mijn kinderen zijn ook naar een ‘gewone’ crèche geweest. Maar daarom beschuldig ik de klanten van de Biotoop nog niet van hovaardigheid, komaan zeg.

  4. Reactie van tante

    Ik vind dat elk kind recht heeft op gezonde voeding,en dat alle voesdesl veilig moet zijn .

  5. Reactie van Voltaire

    geen kinderen krijgen, nog veel milieubewuster (en nog goedkoop ook)

  6. Reactie van maarten

    nog een opmerking voor Cies; er was welgeteld één bedrijf in de Benelux (Knowaste in Arnhem) dat wegwerpluiers recycleerde en het is onlangs failliet gegaan…

    • Reactie van els

      inderdaad… en in sommige gemeenten worden de luiers toch afzonderlijk opgehaald, wat wil zeggen dat de ouders daar de moeite moeten doen om hun luiers apart te houden én denken dat ze hiermee een milieubewuste daad doen, maar uiteindelijk worden die afzonderlijk opgehaalde luiers dan toch weer met het restafval verbrandt, omdat er geen luier-recyclagebedrijven meer bestaan… pech…

      • Reactie van ivan

        Van dezelfde orde: ivago heeft ons vorig jaar gevraagd om de composteerbare bioplanet-zakjes niet langer in onze gft-container te doen “want de ophalers kunnen onmogelijk zien dat het om composteerbare zakjes gaat”. (hetgeen waarschijnlijk ook klopt)

        • Reactie van Els-die andere

          Oei, ik wist dat niet, ik doe nog steeds composteerbare zakjes in mijn GFT-container en dat zonder problemen…

  7. Reactie van Th

    Beste mensen, den cies heeft tussen de lijnen door wel een punt. Iederen is zo vol van ecologie, bio, edm, maar de meeste zaken zijn inderdaad weggelegd voor dezen die het zich het financieel kunnen permitteren.
    Een voorbeeldje: een passiefwoning: daar zouden mensen met een laag inkomen procentueel gezien meer bij gebaat zijn, want ze moeten minder uitgeven aan EGW. Maar dit is voor de meesten financieel geen haalbare kaart. zonnepanelen: van ‘t zelfde laken een broek.
    Biologische voeding: probeer als ecologisch bewuste mens maar eens rond te komen met een laag inkomen als je biovoeding koopt; de keuze tussen goedkope niet biovoeding en de duurdere biologisch verantwoorde is snel gemaakt.
    Ecologisch verantwoorde voeding, woning, luiers,.;., al die zaken zouden ook voor de lagere inkomens bereikbaar moeten zijn, dan pas kan er sprake zijn van een stap naar duurzaamheid.
    Of zie ik dat hier weer verkeerd?

    • Reactie van Liesbet

      U hebt zeker een punt. Bioproducten zijn duurder dan gangbare landbouwproducten, omdat ze zeer arbeidsintensief zijn en zoals u weet is arbeid nog altijd heel duur.
      Het zou al een begin zijn om het btw-tarief op bioproducten te verlagen. Helaas wil Europa (nog) niet mee.
      Een tip: via groente- of voedselpaketten kan je wel een stuk goedkoper bio kopen, omdat de tussenschakels dan grotendeels wegvallen.

      • Reactie van rony coekaerts

        er is een grote reden waarom “europa” niet mee wil: het geschoemel met bio.produkten is niet te volgen!
        ze vinden hun eigen labels uit, controleren zichzelf en halen meer productie uit hun velden dan mogelijk is.
        versta me goed, ik ben voor bio. maar een kat vind haar jongen niet meer tussen het aanbod.
        trouwens, wat is bio.?
        wie bepaalt dat? alsof ze dat kweken op de maan, want hier op aarde is er nergens nog een plaats die niet besmet is.
        vorig jaar in frankrijk. bio.wijn. die was vrolijk aan het spuiten in zijn wijngaarden: biologisch verantwoord. alsof dat hij kuipen met brandnetels in sop had staan! nada.
        zijn buurman was ook bezig, maar dan geen bio. dat stoof vrij door de lucht.
        moeten we niet proberen ons voedsel, en de rest, niet zo veel mogelijk vrij te houden van vreemde stoffen? natuurlijk, maar de werkelijkheid haalt ons in. en anders hebben we honger.

    • Reactie van Tine

      Maar als veel mensen die het zich wel kunnen permitteren passief beginnen te bouwen, dan zakken de prijzen voor passiefbouw en wordt het plots wel interessant voor mensen met een klein inkomen. Dus je moet de mensen die het zich kunnen veroorloven niet verwijten dat ze ecologisch bezig zijn, want op termijn worden ook de anderen er beter van.

  8. Reactie van bjorn hamal

    Ooit op “prospectie” geweest in de biotoop. Ik vraag me (niet) af wat het gezondste is: bio-appels maar een totale desinteresse van het personeel voor ons en ons kleintje (“zet u ginder maar en lees misschien eerst het contract”). Of onvoorwaardelijke toewijding en liefde van zijn huidige onthaalmoeder.

    Wij zijn zelf overtuigde bio-eters maar in de biotoop kon ik me niet van de indruk ontdoen dat ze vooral bezig zijn met marketing.

    Foto’s van ons kleintje op de website? Nee bedankt. Regelmaat en rust: ja alstublieft. Toen ze ons vertelden dat de kleintjes wel zelf zouden aangeven wanneer ze willen gaan slapen, stonden we dan ook snel op straat.

    • Reactie van Sherlock

      “Toen ze ons vertelden dat de kleintjes wel zelf zouden aangeven wanneer ze willen gaan slapen, stonden we dan ook snel op straat.”

      Dat is grappig. Mijn schoonzus is elders van onthaalmoeder veranderd om juist de omgekeerde reden: omdat de onthaalmoeder wou dat de kindjes op vaste uren sliepen en de moeder vond dat haar kindje wel zelf zou aangeven wanneer het zou slapen.

  9. Reactie van cies van de kwis

    Dit zal ook wel een zelfstandige opvang zijn, maw niet gesubsidieerd.
    Het is zo dat ouders met een lager inkomen, ondervertegenwoordigd zijn in de zelfstandige opvang. Om de sociale mix in de zelfstandige kinderopvang te vergroten, is onlangs een decreet verschenen i.v.m. een nieuw betalingssysteem, waarbij ook in de zelfstandige sector een dagprijs zou betaald worden, in functie van het inkomen en waarbij Kind en Gezin nadien een bedrag zou bijleggen, ten einde de crèche toch een vast daginkomen per kind te kunnen garanderen.

    Zelfstandige kinderdagverblijven kunnen vrij kiezen of ze tot dit systeem willen toe treden of niet. Volgens UNIEKO, hun beroepsvereniging is vandaag slechts 10 % van de zelfstandige crèches bereid om het systeem uit te proberen. De meesten kijken de kat uit de boom, waarom zouden ze niet? Ook hun ‘klanten’ staan niet te springen om een ‘normale’ sociale mix te hebben en betalen elke maand probleemloos.

    Socialisme? My ass! Ik ben nochtans blauw in mijn stemgedrag en groen in de dagelijkse praktijk, maar dit toont weer maar eens hoe weinig voeling wetgevers soms hebben met de praktijk.

    En over bio g & fruit? Ik denk dat er véél biogerief in onze supermarkten ligt dat ook uit zuidspanje komt. Seizoensgroenten, zelfs niét bio zal in veel gevallen meer eco zijn, als u me volgt…

  10. Reactie van Els S

    Biotoop is idd en zelfstandig kinderverblijf en dan zit je algauw aan een maandelijks bedrag dat rond de 500 euro draait (vraag maar es na bij de andere zelfstandige kribbes), zij moeten immers sowieso hun personeel zien te betalen met inkomsten die ze krijgen van de ouders, er is geen stad of andere instelling die de loonkost sowieso betaalt.
    De Biotoop heeft inderdaad veel aandacht voor marketing, soms vervelend maar ook wel nodig als je wil uitbreiden en meer mensen de mogelijkheid wil bieden om van dit initiatief gebruik te maken.
    Ja het is duur maar voor ons was de keuze snel gemaakt: het was op dat moment letterlijk de enige plek waar ons kindje terecht kon zonder dat we ons met de wagen moesten verplaatsen en wij hadden desnoods wel op andere zaken bespaard (ik ben mij ervan bewust dat dit bedrag inderdaad niet voor iedereen haalbaar is).
    neen, hier weinig (ik zeg niet geen want dat weet ik niet) SUV’s maar veel fietsen, fietskarren en kinderwagens (en ja, ook auto’s want niet iedereen heeft de luxe om zich autovrij van thuis naar de kribbe en vervolgens naar het werk te verplaatsen)
    ja, het onthaal voor nieuwe ouders is niet altijd super maar wij mochten niet klagen en iedereen heeft al eens een mindere dag.
    Ons kindje is er meer dan 2 jaar bijna elke dag geweest en ook wij hadden momenten dat we dachten ‘dit zou beter kunnen’ maar achteraf bekeken en inmiddels ook al heel wat opvangverhalen van vrienden en collega’s rijker zeg ik met volle overtuiging: het was er goed toeven voor onze kleine spruit en een tweede zou er zeker ook naar toe gaan.
    als laatste: zoveel mensen, zoveel meningen en soms klikt het en dan weer niet en alles is altijd nog wel voor verbetering vatbaar (maar daar wordt in de Biotoop toch wel aan gewerkt hebben wij in de loop van die 2 jaar toch ondervonden)