Cafébazen willen camera’s in Overpoort

woensdag 18 maart 2009 10u23 | Wouter | 20 reacties
Trefwoorden: , , .

De Gentse Tappers, een horeca-vzw uit de Overpoortstraat, wil bewakingscamera’s op de openbare weg. De camera’s zouden worden geplaatst op de hoek van de Overpoortstraat en de fietsenstalling Stalhof, alsook op de hoek van de Overpoortstraat en de Voetweg. In Gent staan nog geen camera’s op het openbaar domein, behalve tijdens de Gentse Feesten. Een van de Overpoortclubs, de A Pro Pro, kreeg overigens te horen dat ze de deuren moet sluiten wegens geen milieuvergunning

Lees meer bij DS Online en deredactie.be

© 2009 GENTBLOGT VZW

20 reacties »

  1. Reactie van 3S

    Waarom geen camera’s gericht op de fietsenstallingen aan de grote stations? Minder kans op fietsdiefstal zou heel wat mensen met hun beste fiets naar het station laten gaan, met de bijhorende voordelen voor verkeersveiligheid en parkeerruimte

    • Reactie van Peter Dedecker

      Daar is het stadsbestuur helaas tegen gekant, zie ondermeer hier. Aan Dampoort kan dat wel, omdat het daar over grond in eigendom van de NMBS gaat. Op stallingen op domein van de stad Gent (openbaar domein) kan dit niet omdat het stadsbestuur hier niet voor te vinden is.

    • Reactie van rony coekaerts

      er blijkt bij onze medeburgers een afkeer te bestaan om camera’s op de openbare weg te plaatsen. steeds opnieuw schermt men met “big brother”.
      ik snap dat niet. van mij mag iedereen mij filmen of fotograferen: ik heb niets te verbergen, en ik denk niet dat die lui geinteresseerd zijn met wie ik mijn vrouw zou bedriegen, stel dat ik dat wil doen.
      ze moeten uit mijn huis blijven, dat wel, maar op de openbare weg?
      wat ik wel weet is dat bij ons na het plaatsen van duizenden camera’s de straatcriminaliteit, ongevallen met vluchtmisdrijf,……… opzienbarend zijn terug gedrongen.
      toen er vorig jaar een taifoen door de stad raasde, konden we gewoon op de plaatselijke tv.zenders volgen waar we zeker niet naar toe moesten rijden.
      en trouwens: hoeveel camera’s staan er wel al? in elke winkel, op elke tram,…..

  2. Reactie van Freddy

    De Gentenaar wilde vorige week camera’s in de rosse buurt, nu in de Overpoortstraat. What’s next?

    • Reactie van Gilbert

      En waarom dan niet, als we mogen vragen? Lees maar eens de post van Rony hierboven.

  3. Reactie van geert.d

    Waar trekt men de grens met camera’s……

    Voor criminaliteit tegen te gaan op moeilijke plaatsen: ja akkoord!!!

    Overal: neen zou ik zeggen, we moeten nog een beetje prive hebben.

    • Reactie van rony coekaerts

      dat is juist de vraag: wat beschouw je als prive?
      bij mij is dat thuis, tussen de muren. als ik in mijn bloten voorbij een venster loop, geen mooi beeld, is dat niet meer prive: ik moet maar de gordijnen sluiten.
      de rest is openbaar en voor iedereen toegankelijk.
      de vraag is anders te moeilijk.
      wat zijn moeilijke plaatsen? moesten criminelen steeds op dezelfde, gekende plaatsen toe slaan, zijn het idioten.
      voor mij kunnen er niet genoeg camera’s staan. trouwens, nooit hoor je iemand klagen als ze die handtassendief geklist hebben door die beelden.
      van wat zijn jullie bang? zoveel te verbergen?

  4. Reactie van carola

    voor die camera’s zou er geen lang leven beschoren zijn, denk dat goedkoper is een vast team met agenten te laten controleren.

  5. Reactie van S

    Over camera’s en privacy gesproken: gisteren een auto van google streetview gezien aan de Coupure.

    Nochtans weet een woordvoerder van google in het hierboven vermelde artikel van 13/3 (!) vreemd genoeg niet te zeggen waar en wanneer ze precies foto’s zullen maken.

    Is de stad daarvan op de hoogte en nemen ze daarover een standpunt in?
    Zou de stad er ook iets kunnen aan doen indien ze er niet mee akkoord zijn?
    Het lijkt er in elk geval op dat Google voor alle zekerheid zijn best doet om de stad ‘in snelheid te pakken’.

    • Reactie van Bram

      Nochtans weet een woordvoerder van google in het hierboven vermelde artikel van 13/3 (!) vreemd genoeg niet te zeggen waar en wanneer ze precies foto’s zullen maken.
      de weersomstandigheden moeten ideaal zijn, en er wordt enkel op verkeersluwe momenten gefilmd. Denk je ook eens in wat er zou gebeuren als Google zou aankondigen waar en wanneer ze filmen: er zou in die wijken een ware stormloop ontstaan van (sluip)reclame en mensen die op allerlei ludieke manieren in beeld willen komen.

      • Reactie van S

        Ook juist – zo had ik het nog niet bekeken..

      • Reactie van Jean Marie DE WULF

        Niet alleen Google, ook Tele-Atlas of Tomtom maken regelmatig mobiele opnames om hun GPS actueel te houden, of moet dat nu ook verboden worden?

        • Reactie van S

          Voor Google Streetview worden foto’s gemaakt in de straten Jean Marie, vanop het dak van een auto.
          Binnenkort is dus de voorgevel van je huis op internet te vinden als je de naam van je straat intikt bij google.
          Tele-Atlas en Tomtom publiceren geen foto’s op het internet hè..

        • Reactie van Jean Marie DE WULF

          Maar ze doen het juist zoals google vanop een auto, niet allen vanuit de lucht. Inderdaaf ze worden niet gepubliceerd maar ergens liggen die toch in een lade.
          Dan man van Google zei eergisteren dat de gezichten en de autonummerplaten geneutraliseerd zijn. En dit is inderdaad te zien op de reeds gepubliceerde foto’s.

  6. Reactie van piere

    Ja idd de straat is openbaar domein:dus van iedereen en waar je gezien wordt door iedereen.Thuis is alles prive.En lopen jullie niet ne keer graag in de kijker?

  7. Reactie van piere

    Alhoewel ik mijn snoepkast ook beveiligd met een cameraatje ,om ne keer te weten wie het snoepmonster is !!!

  8. Reactie van Wim uit budapest

    Jammer genoeg moet ik Ronny gelijk geven. Ook hier in Budapest heeft het plaatsen van cameras een enorm effect gehad op de criminaliteit. Zelfs in de slechtste buurten hier, kan je nu zelfs snachts zonder echt risico rondlopen

    • Reactie van rony coekaerts

      beste wim, je moet dat niet jammer vinden! het is hoe dan ook positief.
      ok., wij individualistische westerlingen vinden het niet leuk meer dat men ons “bespied”. maar om eerlijk te zijn, in onze wijk hangen geen camera’s, maar ik hou wel mijn plas op tot thuis: er zijn altijd buren die het zien als ik……..
      men vergeet dikwijls de positieve kanten van de sociale controle: bij ons kunnen ouden van dagen, hulpbehoevenden rustig in hun huis blijven.
      mijn overbuurvrouw is 94, alleen. elke morgen kijk ik of ze wakker is, gewoon dan komt ze haar voetmatje uitslagen.
      komt ze niet buiten, mijn vrouw gaat kloppen op de deur.
      daar liggen geen doden weken in de gang.
      natuurlijk is het niet leuk dat heel de buurt weet dat abina en ik soms woorden hebben, maar ik weet ook dat heel de buurt zal klaar staan als er iets gebeurt.
      dat is goud waart, en dan mogen ze gerust honderd camera’s plaatsen.
      carola, buiten dat je misschien een gevelklimmer bent, aan die spullen raak je niet aan.
      meer blauw in de straat? bezette stad! eerlijk zijn, de helft van gent in uniform, elke straat een paar pipo’s, 24 op24, leuk.

  9. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Ik sta volledig achter het standpunt van rony. Ik heb nooit goed begrepen waarom mijn partij die camera’s afwijst. Onze veiligheid is toch een primordiale opdracht van onze overheid. Meer blauw op straat is een onmogelijke, onbetaalbare opdracht. Waar is men bang van: dat men zou kunnen zien dat X, Y, of Z. ‘s zondags naar de mis gaat, of ‘s vrijdag-avond naar de loge. Dat een andere met zijn maîtresse op stap is, dat een andere bezoek brengt bij een dokter met een specialiteit die ons allen vrees aanjaagt… daar is het wel delikaat, maar daar moeten regels voor bestaan. Alle andere voorwendsels zijn een soort medeplichtigheid aan een mogelijke criminele daad. Dat willen we toch niet!
    Ik heb de indruk dat die camera’s mij een indruk van vrijheid zullen teruggeven.