Boeken om naar te kijken

zondag 22 maart 2009 1u08 | Veerle | 2 reacties
Trefwoorden: , , , , , , .

boekenomnaartekijkenIk weet niet hoe het bij u zit, maar als ik het woord bibliotheek hoor, denk ik daarbij aan de stadsbibliotheek en aan de universiteitsbibliotheek en ook aan de Koninklijke Bibliotheek, en die is dan nog in Brussel. En daar stopt het meestal.
Gent is bijzonder rijk aan erfgoedinstellingen, musea, kunstscholen, hogescholen enz., en ik kan er voor de vuist weg heel wat opsommen: Bisschoppelijk Seminarie, MIAT, Academie voor Schone Kunsten, Documentatie-centrum voor Streekgeschiedenis, Museum Dr. Guislain, Liberaal Archief, Sint-Lucas, Huis van Alijn, … De meeste ervan associeer ik eerst en vooral met het voorwerp van hun werking, maar niet met hun bibliotheek. Het MSK roept beelden op van het gebouw, tentoonstellingszalen, schilderijen en beeldhouwwerken, maar niet van hun rijke bibliotheek, ook al weet ik wel dat die er is.

Gelukkig is er het Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV). Daar vond men het jammer dat de rijke collecties van al die kunst- en erfgoedbibliotheken in Vlaanderen zo weinig bekend zijn bij het grote publiek. Ze hebben natuurlijk wel een specifieke functie en zijn doorgaans slechts beperkt toegankelijk, maar het is een schitterend initiatief van OKBV, in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen (VVBAD), om die collecties eens de nodige aandacht te geven. In 2004 gebeurde dat reeds in Antwerpen, in 2006 in Brugge en de komende weken staan de Gentse kunst- en erfgoedbibliotheken in de kijker. Of beter gezegd, hun collecties, want het project werd terecht Boeken om naar te Kijken genoemd.

Dit project bestaat uit twee luiken.
Voor het eerste luik kan u gedurende de volledige lenteperiode (van 21 maart tot 21 juni 2009) terecht in het Museum voor Schone Kunsten voor de tentoonstelling Gentse boekerijen. Curatoren Gerda Dendooven en Gert Dooreman, beiden illustrator, maakten een persoonlijke selectie uit het rijkelijke aanbod: vreemde boeken, merkwaardige publicaties, unieke exemplaren, mooie drukken objecten die iets vertellen over het inventariseren en bewaren van boeken.

Gerda Dendooven verwoordt het zelf veel beter dan ik ooit kan doen:

Ondanks onze frustratie niet alles te kunnen bekijken en de angst niet de juiste keuzes te (kunnen) maken, overviel ons in elke bibliotheek een gevoel van rust. Alsof je je in een hol vol gedachten terugtrok. Een kuuroord van stilte ook, waar tijd geen rol meer speelt, war mensenlevens vervloeien en gedachten elkaar kruisen.
Daarom heeft elk bezoek ons ook vrolijk gemaakt of deed het ons op zijn minst glimlachten. Want of het nu om hele oude kostbare drukwerken ging of niemendalletjes, ze waren alle ontsproten aan de goesting van een ego om zijn gedachten te registreren.
(Uit de catalogus)

Om deze kostbaarheden niet weer grotendeels uit het geheugen te doen verdwijnen, werd een catalogus samengesteld, waarin de twintig bibliotheken zichzelf en een viertal van hun merkwaardige werken voorstellen. Het resultaat is op zijn beurt ook een boek om naar te kijken, met een mooie vormgeving en prachtige en kleurrijke foto’s. Het is te koop in het MSK zelf en in de deelnemende bibliotheken voor € 10.

boekenomnaartekijken
(Uit de catalogus)

Voor het tweede luik moet u meer de baan op: tussen 21 en 29 maart kan u elk van de deelnemende Gentse Kunst- & Erfgoedbibliotheken in eigen huis bezoeken voor een toelichting over hun collectie of een kleine tentoonstelling over een specifiek onderwerp.
Een overzicht:
Bibliotheek Augustijnenklooster Sint-Stefanus – open deur: kennismaking met de indrukwekkende bibliotheek;
Bibliotheek Bisschoppelijk Seminarie – tentoonstelling Description de l’Egypte: herontdekking van land, godsdienst en cultuur;
Bibliotheek Conservatorium – kennismaking met de indrukwekkende bibliotheek;
Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. Maurits Gysseling – open deur: kennismaking met de indrukwekkende bibliotheek;
Mediatheek Grafische en digitale media (HIGRO) – tentoonstelling Geletterd en gedrukt;
Bibliotheek Koninklijke Bond van de Oost-Vlaamse Volkskundigen – open deur: kennismaking met de indrukwekkende bibliotheek;
Kabinet Maurice Maeterlinck – open deur: kennismaking met de indrukwekkende bibliotheek;
Bibliotheek Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde – tentoonstelling Hoogtepunten uit de collectie;
Bibliotheek Koninklijke Academie voor Schone Kunsten – tentoonstelling BoekenKASK – confrontatie tussen traditie en moderniteit;
Bibliotheek Kunstwetenschappen (UGent) – tentoonstelling en rondleiding Tentoon in de kunstbib: Els Vekeman / Georgette Caese;
Bibliotheek Liberaal Archief – tentoonstelling Gentse studentenalmanakken uit de Belle Epoque;
Bibliotheek Museum Dr. Guislain – tentoonstelling van enkele ‘zotte boeken’;
Bibliotheek MIAT – tentoonstellling en rondleiding De museumbibliotheek van het MIAT. Geliefd BezOEK;
Bibliotheek Poëziecentrum – tentoonstelling en rondleiding Dichter van de maand;
Sint-Lucasbibliotheek – tentoonstelling en rondleiding De keuze van de student;
Bibliotheek S.M.A.K. – tentoonstelling Booking Booking;
Stedelijke Openbare Bibliotheek – dubbeltentoonstelling Jeugdboekenweek & Bijzondere boeken uit de magazijncollectie;
Universiteitsbibliotheek Gent (Boekentoren) – tentoonstelling Henri Pirenne (1862-1935): genese van een historische synthese: Mahomet et Charlemagne;
Bibliotheek Vakgroep Architectuur en Stedenbouw (UGent) – tentoonstelling en toelichting Bibliotheek van Geert Bekaert;

boekenomnaartekijken boekenomnaartekijken
(Links: Bibliotheek Conservatorium; rechts: collectie Liberaal Archief)

Voor meer informatie en voor de concrete openingsuren (niet alle bibliotheken openen hun deuren op hetzelfde moment), raadpleeg deze website, waar de volledige brochure in pdf-formaat te vinden is.
De algemene site is http://bontk.vvbad.be/

U weet de komende week weer perfect waar naartoe en wij kijken uit naar uw reacties over deze unieke Boeken om naar te kijken.

© 2009 GENTBLOGT VZW

2 reacties »

  1. Reactie van Arthur De Decker

    De tentoonstelling “Gentse Boekerijen” in het Museum voor Schone Kunsten is voor de liefhebber van boeken echt een aanrader. Het is gratis toegankelijk.Het is wel even zoeken want de vitrines staan her en der verspreid in de zalen van de vaste collectie van het MSK. Tegelijk kan je een bezoek brengen aan de PRACHTIGE Emile Claustentoonstelling in het museum (eveneens tot 21 juni). Voor inwoners van Gent is dit gratis op zondag voormiddag.

  2. Reactie van Angela

    Wat leuk! Deze Nederlandse is regelmatig in Gent en toevallig (en gelukkig in dit geval) vanaf morgen tot vrijdag ook weer. En als historisch letterkundige trok dit onderwerp direct mijn aandacht. Ik weet wat te doen deze week geloof ik. Ik hoop zeker naar het MSK te gaan en hopelijk ook nog een of meer bibliotheken een bezoek te brengen. Bedankt voor de tip.