‘Gruut’: stadsbier, stadsbrouwerij

donderdag 2 april 2009 13u14 | Ivan Deboom (tekst), Thierry Lammertijn (beeld) | 17 reacties
Trefwoorden: , , .

Hoera! Een nieuw bier, een nieuwe brouwerij! In hartje stad nog wel. Dankzij brouwer Annick De Splenter heeft Gent opnieuw een eigen stadsbrouwerij. Eindelijk wordt de rijke Gentse brouwerstraditie weer in ere hersteld — zeven eeuwen geleden telde Gent zo’n 245 meesterbrouwers en een geschat bierverbruik van 250 liter per Gentenaar per jaar.

Annick is opgegroeid in een brouwersfamilie, ze heeft het brouwersambacht in het bloed en studeerde af als brouwersingenieur. Bovendien werkte ze 10 jaar bij brouwerij Liefmans in Oudenaarde. In Brugge had ze al een brouwinstallatie maar ze was lange tijd op zoek naar een geschikte plek in Gent. Toen het pand van wijlen Caf̩ Igor Рwijlen Brasserie Flor Рaan de Grote Huidevettershoek (Waalse Krook) zich aandiende, heeft ze niet getwijfeld.

gruutEen Gruut, welk soort bier is dat eigenlijk?
Gruut wordt gebrouwen op basis van een Middeleeuwse receptuur met kruiden en niet met hop. In de Middeleeuwen was Gent in tweeën gedeeld: het ene deel ressorteerde onder het Duitse keizerrijk, het andere onder het Franse koninkrijk. De brouwers onder Duits gezag gebruikten typische bieringrediënten zoals hop. De brouwers onder Frans bewind brouwden met ‘gruuten’, een mengeling van kruiden. Dat mengsel kregen ze van de landsheren. Ze moesten daar ook taksen op betalen. Het geheim van het mengsel kenden de brouwers niet, want de landsheer maakte dat mengsel.

Dit gebruik heeft Annick De Splenter, samen met KaHo Sint-Lieven, onderzocht. Ze vonden een mengsel waarmee een lekker bier kon gebrouwen worden. Het werd een speciaal blond bier met 5,5 procent alcoholgehalte. Op een andere locatie wordt ook nog een witbier en een amberbier gebrouwen.

Lekker, mijn gedacht.
Het was mijn bedoeling om woensdagavond de 3 soorten te degusteren. Ik begon bij Blond en ben bij Blond gebleven, dus geef ik biersommelier Ben Vinken, die op de persconferentie zei dat Gruut Blond vooral “naar meer smaakt”, volledig gelijk. Ondanks het ontbreken van hop, heeft Gruut Blond een lichtbittere toets. De combinatie met de kruidige zachte smaak en een langdurige afdronk, maakt van Gruut Blond een blijver, daar ben ik zeker van.

gruut gruut

Het etiket, het viltje, het glas, de anamorfose.
Het muntstuk in het centrum van het etiket is een ‘Gruut’, een muntstuk dat tijdens het bewind van Keizer Karel V werd gebruikt. In het middeleeuwse Gent werden de belastingen betaald met enkele en dubbele gruuts. Als je het glas op de bierkaartjes plaatst, krijg je een anamorfose. Een anamorfose is een vertekende afbeelding, die er slechts gezien vanuit een bepaalde hoek of onder bepaalde optische voorwaarden realistisch uitziet. Dat is een oude techniek om bepaalde afbeeldingen, vaak licht erotische scènes, te bekijken.

Meer dan een brouwerij.
De brouwerij is op de Huidevettershoek nummer 10. Het pand is prachtig gerenoveerd, waarbij het originele industriële karakter opnieuw naar boven kwam. Je kan er tussen de brouwketels – het ruikt er zelfs een beetje naar wort, dacht ik – een Gruut proeven en een hapje eten. Annick organiseert ook geleide bezoeken, verschillende formules zijn mogelijk (zelfs met boottocht). Alle info binnenkort op de website.

gruut gruut gruut gruut gruut gruut

© 2009 GENTBLOGT VZW

17 reacties »

  1. Reactie van Roland

    En Burgemeester, was’t lekker? Zeker bij deze zomerse dagen.

  2. Reactie van patricia

    Ik ga binnenkort toch ook eens proeven denk ik

  3. Reactie van Pieter

    Ik heb ze afgelopen zaterdag allemaal geproefd: wit, blond en amber. Ze smaakten alle drie naar meer. Heerlijk verfrissend. Blij dat Gent weer een eigen bier heeft. Veel succes ermee, Annick!

  4. Reactie van Steph

    Afgelopen zaterdag heb ik nieuwsgierig een amber gedronken, maar het komt nog niet aan de hielen van John Martins moet ik zeggen. Toch zal ik ook eens de bruine en blonde proeven.

    • Reactie van ivan

      Er is geen bruine, het is wit en amber en blond.
      Wit drink ik helaas niet, de blonde vond ik superlekker maar de amber heb ik ondertussen ook geproefd en vond ik ook eerder flauw. Leve blond!

  5. Reactie van Steph

    Ik zie dat Annick zo’n ‘Gruut’-T-shirt aanheeft. Kan men die ergens verkrijgen?

  6. Reactie van FransDelepierre

    Dag, prachtig en nu maar produceren (en verkopen uiteraard)
    De vraag werd al reeds eerder geformuleerd via CoEnCo Dhr Luc Van Bleu, kunnen wij beschikken (bij overeenkomst) over een bier soort gelinkt aan de volleybal sport die zou worden verkocht tijdens de festiviteiten te Zedelgem deze zomer? vb “SMACH BIER”
    Deze zou +/- een 5 tal vaten omvatten.
    Aub kunnen wij een afspraak maken betreeffend en de vraag wanneer komt dit uit voor jullie?
    Graag haddn wij een aantal data’s gekend om dit verder te concretiseren.
    Groeten en dank bij voorbaat
    Frans Delepierre

    • Reactie van ivan

      Beste,
      u bevindt zich niet op de website van de brouwerij. Voor uw vraag moet u hier zijn: https://www.gruut.be/

    • Reactie van Clay

      En als jullie een speciaal gelegenheidsbier willen laten maken rond volleybal (meen ik uit de verwarrende tekst op te maken) : de term is “smash”, en niet “smach”.

  7. Reactie van Dick

    In ‘t weekend van 15-17 mei heb ik het genoegen gehad de Gruut te proeven en moet zeggen, vooral de blonde, in één woord GEWELDIG. Smaakt naar (veel) meer!!!
    Ga zo door, vriendelijke groet, Dick Hessel (‘n Ollander)
    ps. nu nog een bverdeler voor Nederland.

  8. Reactie van Erik

    Ik heb het geluk gehad het heerlijke Gruutbier te mogen proeven dit weekend. Wat een mooi bier geschonken in een ideale omgeving om echt te genieten. Ik ben alvast fan, mij zien ze daar nog als ik weer in Gent ben.

  9. Reactie van jerommeke

    De website van Gruut blijft pretenderen dat de Leie de grens was tussen het Franse en het Duitse rijk. Jammer dat men dat niet eens nakijkt vooraleer dat te gebruiken in hun marketing. Nog jammerder is dat de pers dat veelal klakkeloos overneemt.

    • Reactie van ivan

      Nog een geluk dat wij ‘de pers’ niet zijn of we hadden het misschien ook overgenomen :-)

  10. Reactie van marina jonckheere

    zijn daar geweest met busuitstap !! super bier smaakte mij ,nog nooit gedronken !!

  11. Reactie van siska

    is het gruut bier een biologisch bier?