Fototentoonstelling Turkse textielarbeiders

dinsdag 12 mei 2009 21u30 | patricia | 1 reactie
Trefwoorden: .

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de Turkse gastarbeiders die in de jaren zestig naar Gent kwamen. Ze verlieten hun land om in de textielindustrie te werken. Voor eventjes, dachten ze toen. Een aantal Turkse arbeiders bleef echter in Gent en keerde niet meer terug naar hun vaderland.

Het MIAT, dat gelegen is in de multiculturele wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham, herneemt deze reizende tentoonstelling met aangrijpende foto’s van Lieve Colruyt en begeleidende teksten van Rabia Kaçar, Bart De Wilde, Frank Caestecker en Rebecca Vangestel.

Een samenwerking met Stad Gent, Departement Cultuur, het stadsarchief, Integratiedienst, De Centrale, Dienst Welzijn – cel senioren, vzw Kardelen, FZO-VL, Masereelfonds, SOMA & De Gentenaar, AMSAB, Fedustria en Sarah De Vrieze.

De feestelijke opening van de fototentoonstelling wordt voorafgegaan door een Vlaams-Turks ontmoetingsmoment en een muzikaal intermezzo van Oriëntalistics.

Diverse sprekers geven hun kijk op Turkse migratie en het werken in de textielindustrie:

Albert Martens, prof. em. arbeidssociologie (KUL)
Faruk Köse, textielarbeider van de eerste generatie
Fa Quix, directeur-generaal Fedustria
André Denys, gouverneur Provincie Oost-Vlaanderen

© 2009 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Fototentoonstelling Turkse textielarbeiders

  1. Reactie van Herb

    zeer goede tentoonstellig. Inderdaad heel interessant voor de inheemse bevolking die blijkbaar vergeten is, dat hun welvaard door heel wat “allochtonen” mee werd gecreërd.