Voor de goeie

zondag 7 juni 2009 17u05 | Michel Vuijlsteke | 27 reacties
Trefwoorden: , .

De partijprogramma’s doorgenomen van de partijen waar ik me kon inbeelden voor te stemmen. De websites van de kandidaten doorgenomen, als ze bestonden. De kranten (meestal tevergeefs) doorploegd op zoek naar informatie. Naar alle debatten op de VRT gekeken — in de zetel en zonder losse voorwerpen in de buurt, anders zouden die zonder twijfel in het beeldscherm geëindigd zijn, zó dat ik me ergerde aan de ver-Bracke-isering van de politiek op de publieke omroep.

En met dat alles achter de kiezen: vanmorgen opgestaan zonder te weten welke bolletjes ik rood zou potloden.

Wij zijn geen vroege vogels, en blijkbaar met ons de omliggende straten: rond de middag ging het vlotjes aan stembureaus 90, 91 en 92 in het Buurthuis Sluizeken-Tolhuis, alleen bij bureau 93 stond er een rij tot buiten.

Stemmen

Met mijn stembrieven in het stemkot is het uiteindelijk al met al nog gemakkelijk gegaan. ‘t Is niet dat de kwaliteit van de lijsten afdroop, verre van — ik wou dat ik op de lijst waar ik bolletjes gekleurd heb, ook met een zwart potlood een hele reeks namen kon uitwissen. Maar bon, ik heb gestemd.

Voor de goeie, niet dat het veel zal uithalen of dat ik me veel illusies maak.

Stemmen Stemmen

Ik denk niet dat ik al ooit met zo weinig enthousiasme ben gáán stemmen. En het regende dan ook nog eens, dat is niet eerlijk: op een verkiezingsdag moet het mooi weer zijn, en moet er nagekaart worden met vrienden en kennissen en buren.

In het terugkeren was het al wat beter: de opluchting van alsnog gestemd te hebben, vermoed ik. En dat er Fijne Mensen aan de ingang stonden.

En dat er buiten het Buurthuis alsnog het beste van geprobeerd werd gemaakt te worden, met parasols en tenten en drank in de plensende regen.

Als het zonnig was geweest en de kinderen gisteren niet veel te laat gaan slapen en dus oververmoeid vandaag, stonden we er nog, denk ik.

En dan is het nu bang afwachten, zeker?

© 2009 GENTBLOGT VZW

27 reacties »

  1. Reactie van marc

    uit de eerste resultaten blijkt alvast dat de Gentenaars zich niet hoeven te schamen. Volgens mij gaat West-Vlaanderen zich binnen dit en 5 jaar afscheuren en meer autonomie eisen ;)

  2. Reactie van Hans Dc

    Ik vond dat er heel gezellig uitzien, met het drankjeskraam daar. Was dat bij andere stemlokalen in Gent ook zo?

  3. Neen, was organisatie van buurtcomité met enkele buurtbewoners. Leuk inderdaad.

  4. Reactie van cc

    Zeer herkenbaar. Voor het eerst in mijn stemcarrière pas in het hokje een knoop doorgehakt.

  5. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Deze morgen, in Crombeen: zeer snelle bediening, zeer gezelige nieuwe hokjes, sympathieke crew, niets dan glimlachende deelnemers en bijzitters. Alleen een paar stemmers te weinig voor de goeien….
    de volgende keer beter!

    • Reactie van Femke Janssens

      Stemmen? Wie doet dat nog? Dan moet je toch al heel idioot zijn.

        • Reactie van Femke Janssens

          Dat heeft toch geen enkele zin. Het enige wat je er met doet is gasten die graag hun mond opentrekken een zekerheid geven dat ze een schoon inkomen hebben de volgende vijf jaren. Terwijl jezelf mag wroeten en zweten om je huis en je auto af te betalen.

        • Reactie van San

          Voor de uren die ze kloppen, mogen ze van mij hun inkomen behouden. En voor constant opmerkingen zoals de uwe te moeten ondergaan, mogen ze van mijn part hun inkomen verhogen. Uiteraard zitten er waarschijnlijk een paar klaplopers tussen, maar dat hebt ge in elk beroep. Neen, de meerderheid draait willens en wetens hun botten af en mogen daar dan ook naar verdienen.

        • Reactie van Tom De Wael

          inderdaad.
          al die zever over afschaffen van de stemplicht ook altijd.
          Er zijn mensen gestorven om te komen waar we staan en iedereen zijn stem telt WEL, ook al is het een stem van protest op VB of LDD.

        • Reactie van koenardinho

          Tom, in plaats van stemplicht op te dringen: laat stemmen over aan de mensen die daarin geïnteresseerd zijn.
          Politiek kan mij gestolen worden.
          Ik respecteer iemand die daarin geïnteresseerd is, en ik verwacht het omgekeerde ook.

        • Reactie van Tom De Wael

          Ik kan je redenering wel begrijpen, maar het gaat niet echt over respecteren of iemand geinteresserd is of niet. Het gaat er over dat we in een democratie leven waar men jaren gestreden heeft om iedereen zijn zegje te kunnen laten doen en ten minste een illusie te geven dat iedereen gelijkwaardig is. Het is voor beleidsmakers belangrijk om ook met “het onderbuikgevoel” geconfronteerd te worden en te zien hoe ze bepaalde verzuchtingen kunnen aanpakken. Elke verkiezing weer zijn er mensen die het allemaal zo’n sleur vinden maar al was het elk jaar, is dat dan nog zo’n geweldige opoffering om te kunnen leven in een land als het onze met alle voorzieningen die je ervoor in de plaats krijgt ?? Als ik dan beelden zie van één of ander Afrikaans land waar mensen uren moeten lopen naar de eerste stempost om daar nog eens een paar te staan schuiven om te kunnen stemmen, dan schaam ik me steeds als ik hier elke verkiezing weer dat gezeur moet horen (op hln forum was het zoals gewoonlijk ook weer de moeite in de aanloop naar de verkiezingen)

  6. Reactie van Femke Janssens

    En daarom zou ik moeten gaan stemmen of wat? Ik heb wel betere dingen te doen op een Zondag. Van mijn part schaffen ze al die parlementen af en alles wat er aan hangt. Dat zou pas een vooruitgang zijn voor Vlaanderen; zo hoeft de helft van de bevolking in dit land zich niet meer dagelijks de zorg te maken van de maand trachten door te komen i.p.v. om de vijf jaar op katholieke indoctrinatiepartijtjes te moeten gaan stemmen.

    • Reactie van b-west

      Ga vooral niet stemmen… dat scheelt alweer een verzuurde stem.

      En thumbs up voor het stemlokaal in Sluizeken Ham & Tolhuis en de mensen van de buurtwerking, het was er al om 8.30 reuze gezellig :)

      • Reactie van Femke Janssens

        Blijf nog maar wat dansen in je schijnheilige Gentse buurtparadijs; en hang nog zo’n anti – haat bordje aan je raam. Als op Groen, LSP of PVDA stemmen, wat ik in het verleden spijtig genoeg al gedaan heb, een verzuurde stem is; dan zijn in mijn eigen ogen velen in Gent verzuurd.

        • Reactie van Els.

          Wel, zo veel verspringen van partij is inderdaad een beetje appelgedrag.

        • Reactie van koenardinho

          @Els
          Uit gewoonte voor dezelfde partij kiezen ook al bedriegen ze hun eigen kiezers keer op keer door weinig te verwezenlijken van wat ze beloofd hebben, getuigt anders ook niet echt van verstand.

        • Reactie van Tom De Wael

          “bedriegen” is relatief aangezien het uiteindelijk mensen blijven die moeten samenwerken met andere mensen in een heel versnipperd politiek landschap waar vaak meer wijn bij het water moet gedaan worden dan water bij de wijn. Voor een bepaalde partij blijven stemmen kan ook te maken hebben met echte overtuiging of “geloof” in die partij en dat heeft inderdaad niet altijd met verstand te maken. Maar dan liever iemand die uit overtuiging maar weer op de sossen of de tjseven stemt dan iemand die het nodig vindt om op zijn stembrief “zakkenvullers” te zetten en ongeldig te stemmen of iemand die met diezelfde instelling beslist om maar niet te gaan stemmen. Soit, het is weer achter de rug voor een jaar of 2 tenzij ze op federaal niveau er na de vorming van de Vlaamse regering niet meer uitgeraken, dan hebben we deze discussies misschien volgend jaar al weer :P

        • Reactie van koenardinho

          Inderdaad, dat er dan in de praktijk water bij de wijn moet gedaan worden, ben ik me terdege van bewust. Maar niemand die dat echt toegeeft voor de verkiezingen. Nee, één groot verkiezingscircus. Ik had echt geen behoefte aan 30 folders in mijn bus, soms zelfs 3 folders van dezelfde partij verspreid over 2 weken… Dat vind ik erover. Ik had echt zin om mijn ivago-container naast mijn brievenbus te zetten met een briefje op “verkiezingspropaganda in deze speciale brievenbus aub” :-)

  7. Reactie van Duick

    Weet er iemand wie de jongedame was die in stembureau 195 zat, die heeft me volledig in de war gebracht, de man van haar dromen.

    • Reactie van Clay

      En in die verwarde toestand per ongeluk voor de tsjeven gestemd? ;-)

  8. Reactie van Duick

    Heb een vrij standvastige hand, dus de Tjeven hebben m’n stem niet gehad.

  9. Reactie van Pierre

    Voor de goeie kon ik niet stemmen die heb ik niet gevonden, dus maar stemmen voor de minst schlechte.

  10. Reactie van Duick

    bureau nummer 95 bedoelde ik eigenlijk

  11. Reactie van Duick

    ja, behoorlijk van de kaart