Staking bij stadsdiensten gaat voort

maandag 22 juni 2009 13u18 | Redactie | 4 reacties
Trefwoorden: , , .

Ook maandag wordt er gestaakt bij een aantal Gentse stadsdiensten, vooral bij het schoonmaakpersoneel en de dienst kinderopvang.
Hoeveel mensen maandag deelnemen aan de stakingsactie, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Lydie Vanmeerhaeghe van de socialistische vakbond ACOD wordt de staking ongeveer even goed opgevolgd als vrijdag, toen meer dan 600 mensen het werk neerlegden.

‘De staking wordt in gespreide orde opgevolgd. Vooral bij de schoonmaak en de kinderopvang wordt de actie opgevolgd’, aldus Vanmeerhaeghe.

Of ook morgen wordt gestaakt, is nog niet zeker. Vrijdag en maandag waren vooraf vastgelegd als actiedagen, maar de stakingsaanzegging is van onbepaalde duur, en overleg is er nog niet gepland.

Volgens Vanmeerhaeghe is het ook niet zeker of er wel overleg komt, ‘want schepen Pehlivan (van personeelsbeleid) is nogal overtuigd van haar gelijk’. Maandagavond is het in Gent gemeenteraad, waarschijnlijk zullen de bonden daar hun ongenoegen gaan uiten.

Bron: De Standaard

© 2009 GENTBLOGT VZW

4 reacties »

  1. Reactie van david

    “…de staking wordt oa. vooral bij de kinderopvang opgevolgd..”
    Net bij een dienst die geen last heeft gehad van het zondagwerk bij de verkiezingen.

    We kunnen niet langer spreken van een recht van staken maar wel van een recht op dictatuur van de vakbond.
    Creches mogen sluiten, boeren mogen alles blokkeren wat ze willen, bedrijven mogen afgesloten worden…de hele economie mag stilstaan voor het zelfverheerlijkende welzijn van de vakbond.

    Trouwens opvallen hoe bij de formatieronde van rechtmatige democratische verkozenen eerst ‘toestemming en overleg’ moet gebeuren met de vakbond vooraleer het tot een regering komt.

  2. Reactie van Maya

    Ik steun de commentaar van David. Het stakingsrecht is een belangrijk recht (ook historisch gezien), maar het wordt nu uitgehold door de vakbonden zelf. Denken ze nu echt dat de publieke opinie nog enig begrip gaat tonen wanneer er (nog maar eens) een (al dan niet terechte) staking volgt? Ik vroeg aan de kinderverzorgsters in onze crèche of en waarom ze zouden meestaken, en geen één kon er mij een antwoord op geven. ‘We weten het zelf ook niet, we vielen compleet uit de lucht’. Maar meer dan 2/3 doet wel mee… Voor iets waarmee ze zelf niets te maken hebben. Absurd. Het probleem is dat crèches nu eenmaal niet meer functioneren wanneer 1/3, laat staan meer dan de helft, van het personeel niet komt opdagen. En dat geeft die diensten een zeer grote machtspositie én hun acties een hele grote zichtbaarheid (en dat weten de vakbonden ook, dus het zou me niet verwonderen dat er specifiek op dat publiek wordt ingespeeld bij om het even welke staking om om het even welke reden).
    Nu, echt alle respect voor het werk dat die mensen dagdagelijks verrichten, maar als ze staken, moeten ze er wel een goede reden voor hebben… Zomaar honderden gezinnen gijzelen, dat kan toch niet?

    • Reactie van rony coekaerts

      twee bemerkingen:
      maya, het toont aan dat veel mensen zomaar wat vertellen. als vakbondslid die meedenkt weet je wel waarom je staakt, maar denken over politieke of maatschappelijke problemen schijnt “not done” te zijn. je zou maar eens betrapt kunnen worden met een kwaliteitskrant of boek.
      frans, het ontgaat je misschien maar vrijdag en maandag zijn de minst productieve dagen op een week. dan staken is helemaal niet zo erg :)
      nb. voor mij is deze staking een slag in het water: uit solidariteit, een lovenswaardig vertrekpunt, gaan de stadsdiensten plat. de burger weet zelfs niet waarom. daarbij zijn de eisen redelijk overtrokken. honderden mensen moesten op die zondag “werken”, zonder compentatie, maar zij willen het onderste uit de kan. niet logisch.

  3. Reactie van Frans

    Iemand merkte op dat dit soort stakingen meestal op een vrijdag of een maandag valt, wat een verlengd weekend geeft. Bovendien is het mooi weer…