Smak maakt weer plannen

zaterdag 17 oktober 2009 11u08 | Michel Vuijlsteke | 19 reacties
Trefwoorden: .

Het Smak maakt weer ambitieuze plannen. Het tekort dat begin vorig jaar aan het licht kwam, en waardoor de werking van het museum op een lager pitje werd gezet, zal eind dit jaar weggewerkt zijn.

Vanaf januari 2010 staat er een grote tentoonstelling van de schilder Koen Van den Broek op het programma. Van den Broek beleefde in de voorbije jaren een internationale doorbraak. Ook met de Gentse kunstenares Berlinde de Bruyckere, van wie het museum onlangs een belangrijk werk kon aankopen, wordt een tentoonstelling gepland.

In 2012 pakt het Smak opnieuw uit met een grote stadstentoonstelling onder de titel Track. Een parcours met ingrepen van hedendaagse kunstenaars zal dan de twee spoorwegstations Dampoort en Gent Sint-Pieters met elkaar verbinden. Het museum zet daarmee de traditie voort van spraakmakende evenementen zoals Chambres d’Amis (1986) en Over the edges (2000).

Bron: De Standaard

© 2009 GENTBLOGT VZW

19 reacties »

  1. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Alweer geldverspilling, en dit midden de crisis!

    • Reactie van doritto

      Blij te lezen dat er weer wat ambitie is! Ik heb toch sterk het gevoel dat vele mensen enkel maar kunnen klagen. Het is toch niet omdat je persoonlijk geen fan bent van het Smak dat het daarom geldverspilling is.

      • Reactie van Jean Marie DE WULF

        Inderdaad doritto, ik ben zeker geen SMAK-vriend. Wat ik wel daarover in het verleden ervaren heb is dat er grote budgetten uitgegeven werden aan verschillende manifestaties, maar dat we nu toch ervaren dat de draagkracht ervan niet zo groot is. Velen weten zelfs niet meer wat “chambre d’ami” was.
        Hoeveel van de ‘kunstenaars’ van destijds zijn nu nog in de running?
        Wat heeft Gent er economisch van kunnen binnenhalen? Bestaan daar conkrete cijfers over? Wij mogen zeker nu, in de financiële chaos waar we in terechtgekomen zijn, geen avontuurlijke initiatieven nemen.
        Is er ooit al een (eerlijke)rondvraag geweest over wat de bezoekers in Gent aantrekt?
        Misschien kunnen de antwoorden ons helpen bepalen in welke richting onze investeringen moeten besteed worden.

        • Reactie van WimT

          De werken van over the edges staan nog altijd stuk voor stuk op mijn netvlies en in mijn oren (Tarzan) gebrand. Ik denk niet dat er ooit een tentoonstelling zo een blijvend effekt op mij heeft gehad. Ja, je kan gerust discussieren over het feit of dit kunst was of niet, dat balanceren op de rand van kunst en kitch en de humor in de werken was voor mij juist wat het zo fantastisch maakten. Michel francois die nu tentoonstelt in het SMAK is ook een absolute aanrader.

    • Reactie van willy

      ZAGEVENTEN laten we op formol zetten en als pispaal voor de hondjes etaleren langs het traject van TRACK…!

      KUNST BOVEN ALLES!

    • Reactie van koen

      Beste Jean-Marie, er is ons gesuggereerd om bongo pinguins te maken in Argentinie, fijn idee, maar gaat wel wat kosten, jij met je hart voor kunst, kan je ons niet wat privé-sponseren? zal er je logo opzetten, alvast bedankt, en giften vanaf 1000 euro dus fiscaal aftrekbaar, leve de hogere kunsten ! alvast bedankt

  2. Reactie van marcel raman

    Misschien nog wat meer geld wegsmijten in nutteloze en zinloze bouwputten en -projecten? Die maandenlange miserie lokt zeker veel toeristen aan!

  3. Reactie van rony coekaerts

    ik begrijp iets niet, weeral.
    langs de ene kant heb ik weinig voeling met wat in ‘t smak nu op de grond ligt. sorry, ik begrijp dat niet.
    ik denk dat mensen zoals jm. en ik, ondanks onze fundamentele verschillen, daar moeilijk in kunnen meestappen.
    langs de andere kant ben ik blij dat er opnieuw een beetje leven in het smak komt.
    over het geld moet men niet lullen: het is alsof men geen kleurpotloden meer geeft in de kleuterklas omdat er een put in de straat ligt.
    iemand die het wil weten, en niet aan de toog lult, weet dat het smak, ondanks zijn naam, hoofdzakelijk zijn eigen boekhouding heeft. ok. het krijgt een beetje subsidies van ‘t stad maar hun aankoop en werkingskosten zijn een ander verhaal.
    de economische input van een muzeum, st.baafs, st.pieters,.. kan men niet berekenen. dan moet je ze eerst allemaal sluiten en dan het verlies in de boeken schrijven. hoe bereken je de graslei of het rabot?
    wat voor mij telt, en dat past niet in het liberale plaatje, is de uitstraling.
    veel mensen weten dat niet maar curators van buitenlandse muzea staan in de rij om in ‘tsmak een stage te doorlopen. mijn buurman is japanner, curator van het tweede grootste muzeum in japan en die loopt hier zes maand rond, op eigen kosten maar aangetrokken door de naam: smak! die man adoreert hoet. ik weet niet waarom, maar ik kan het dan ook niet economisch berekenen.

    • Reactie van Guido Van Peeterssen

      Volgens mij is Jan Hoet een fenomeen dat onder meer goed over kunst kan praten. Hij overtuigt met andere woorden om mensen met geld te investeren iets dat ‘opvalt’.

      Maar dan heb je een tempel nodig, een plaats waar die ideeën en objecten gekoestert worden, en vooral: een plaats waar ideeën opborrelen en nieuwe visies ontstaan.

      Het grappige is dat je als weldenkende mens van alles wat daar staat hoegenaamd niets in je eigen woonkamer zou plaatsen. Maar moet dat? Af en toe ben ik wel eens gecharmeerd door de manier waarop de kunstenaar banale zaken benadert en inspireert.

      Aan de andere kant moet je het SMAK koesteren: het geeft onze stad faam en uitstraling. Daarin volg ik rony zijn redenering, of moet ik zeggen zijn wijze woorden.

      Het museumplein lijkt weer ver weg, maar het Masterplan voor het Citadelpark is in ontwikkeling.
      Het lijkt een ambitieus plan. Een park volwaardevolle bomen dat er nu bijna 100 jaar ongewijzigd bijligt. Het masterplan moet ook de vier grote instellingen (SMAK, MSK, ICC en het Kuipke) clusteren en op elkaar afstemmen. Maar daar zitten ook andere spelers zoals het Dierenasiel en het Centrum voor Artistiek Talent (CAT) tussen.

      Het Citadelpark opnieuw aantrekkelijk maken en verbinden met de Bijlokesite lijkt me een ambitieus plan waar we eens met alle betrokkene goed aan moeten werken.

  4. Reactie van Tijl

    Ik heb nog nooit KUNST GEZIEN in het Smak !!! :) :(

    • Reactie van Cedric

      Met een pseudonaam als de uwe verwondert mij dat niet. Je hebt waarschijnlijk nog nooit een voet gezet in het SMAK…De groeten aan Nele. De Vlaamse primitieven dateren uit de 14e eeuw.

      • Reactie van Jean Marie DE WULF

        Zouden we “an sich” toch niet meer respect en bewondering hebben voor onze “Vlaamse Primitieven” dan voor de primitieve Vlamingen of andere arrogante volkeren in de 21ste eeuw ?
        Ik wil hiermee zeggen dat men nog nooit echt de vraag gesteld heeft aan onze bevolking of ze de “SMAK-kunst” verkozen , of mogelijks meer klassieke en traditionele vormen van kunst. Misschien zo een “Lange Smakker-referendum” eens interessante gegevens generen?

        • Reactie van 3S

          “Ik wil hiermee zeggen dat men nog nooit echt de vraag gesteld heeft aan onze bevolking of ze de “SMAK-kunst” verkozen , of mogelijks meer klassieke en traditionele vormen van kunst. ”

          Er moet toch niet één soort kunst verkozen worden? Er is naast het SMAK toch ook het MSK en andere musea?
          Laat ze naast elkaar bestaan, voor elk wat wils.

        • Reactie van Jean Marie DE WULF

          Waarom heeft men dan jaren naheen het SMAK veel grotere budgetten gegeven? Dat noem ik geen gelijkheid.

        • Reactie van Jean Marie DE WULF

          Sorry: “jaar na jaar”….

  5. Reactie van ilse

    ik heb jaren geleden een tentoonstelling van Berlinde de Bruyckere gezien, in het caemersklooster en ik was daar zeer van aangedaan. nu nog kan ik mij de tentoongestelde stukken allemaal voor de geest halen, dus het moet zijn dat het is bijgebleven. Ook de reportage over haar, vorig jaar op canvas, was zeer boeiend. Ik kijk dus erg uit naar wat het SMAK met haar werk gaat doen, en ga zeker kijken.
    Ik ben trouwens gentenaar en ga graag en veel naar het SMAK. Dus met mijn belastingsgeld mogen ze gerust hun werking betalen.