Schepen Peeters wil beslissing over Citadelpark

zondag 3 januari 2010 15u03 | Wouter | 17 reacties
Trefwoorden: , , .

Het dak van hal zes, die aan het Smak en ‘t Kuipke grenst, stortte deze week in. Het wordt tijdelijk hersteld, zeker tegen de volgende Zesdaagse. ‘Dit bewijst dat we nog voor de zomer moeten beslissen wat we willen met ‘t Kuipke, het Floraliapaleis en die hele site’, zegt Christophe Peeters (Open VLD), schepen van Facility Management.

Lees meer bij De Gentenaar

© 2010 GENTBLOGT VZW

17 reacties »

  1. Reactie van Roland

    Schepen van wat …?

  2. Reactie van Johan

    Net niet, JM.
    Departement Facility Management =
    Dienst Garage;
    Dienst Gebouwen;
    Dienst Ondersteuning;
    Dienst Patrimonium;
    Dienst Schoonmaakbeheer;
    Dienst Voorraadbeheer en Drukkerij.

    Aangezien het werken aan een ‘eigen’ gebouw betreft (stadseigendom) zal vermoedelijk de Dienst Gebouwen hierin optreden (= de mannen die oa de nieuwbouw STAM doen of restauratie kerken enz…)

    info: http://www.gent.be/eCache/THE/1/26/657.cmVjPTEyNjYyOQ.html

    • Reactie van Jean Marie DE WULF

      Sorry Johan, maar ik had het volledigheidshalve daarop willen herleiden. Ik vermoed dat deze sector in goed handen zit bij een burgelijk ingenieur bouwkunde.

  3. Reactie van ely

    Het is niet hem , want hij heeft goede bedoelingen en is inderdaad Ir Bouwkunde .Maar het is ROHM Oost – Vlaanderen dat nu al jaren moeilijk doet over de functie en (bouw)mogelijkheden van het Citadelpark .Wat het ook wordt , doe iets aub ! Stop dat Kafkaiaans gedoe dat nu al jaren aansleept .

  4. Reactie van Bernadette

    Het zou mogelijks nog niet voor nu zijn daar ik geruchten opgevangen heb dat men mogelijk toch werk zou gaan maken met het aanpassen van de Heuvelpoort.

    Dus ja, waar liggen de financiële prioriteiten van Stad Gent, en misschien dubbele zware verkeershinder zo men er een heus all-in-one vernieuwingsproject voor zou willen voorzien.

  5. Reactie van S

    Wat er moet gebeuren met het kuipke?
    Afbreken en aanleggen als park tiens!
    Er zijn al bitter weinig parken in Gent, zeker in de nabijheid van het centrum, en daarbij is het Citadel’park’ dan nog zo goed als volgebouwd, en het Albert’park’ is niet veel meer dan een middenberm.
    Het zou de werkelijkheid beter benaderen mochten we voortaan spreken over Citadelperk en Albertperk.

    • Reactie van Jean Marie DE WULF

      Eerlijk gezegd, sinds mijn prille jeugd “de fifties” heb ik al alle “parken” fel zien krimpen:
      - Citadelpark met alle buitenaanhangsels van het ‘floralienhal’, als het ICC, het huidige ‘Casino’, en de hal tussen SMAK en Kuipke.
      - Zuidpark: met de EGW, nu Stadsbibliotheek, met dat overdekt wandel-gedoe, nu administratief centrum, en de oprit van de autoweg,
      - het dichtbouwen van de gronden rond de watersportbaan.
      Het enige groen dat bijgekomen is, zijn ‘La Lys’ of Groene vallei en het berken-sukkel-park aan het nieuw gerechtshof, en de veemarkt aan de Sint-Baafsabdij.

      • Reactie van Liesbet

        Inderdaad, het lijkt wel of er in elk park van Gent toch ook een aantal gebouwen moéten gebouwd worden.
        Van het Citadelpark een echt groot park maken, zonder autowegen erdoor: helemaal voor!

  6. Reactie van William

    Ik vrees dat je deze site niet meer kan aanpassen, deze hallen staan er en maken al jaren deel uit van het park. Maar de hallen staan leeg en te verkrotten! Dat is een schande, er is daar ruimte om van alles en nog wat in onder te brengen, te organiseren, één probleem geen parkeerplaatsen. Moeilijk dossier, dat veel geld zal kosten.

  7. Reactie van carola

    Er is toch een ondergrondse parking van ICC

  8. Reactie van Guido Van Peeterssen

    Het is even teruggaan tot in 1991, toen Sas van Rouveroij zijn plannen voor het Citadelpark bekend maakte: “Het masterplan Citadelpark heeft tot doel de verschillende instellingen (ICC, Kuipke, MAK en Museum voor Schone Kunsten) beter op elkaar te laten inspelen en de zwaktes van het park weg te werken. Iedere instelling werkt nu afzonderlijk en legt een eigen accent. Het SMAK is een enorme publiekstrekker, het ICC een bruisend congrescentrum en het Kuipke is een evenementenhal voor jongerenactiviteiten en de Zesdaagse. Alleen het Museum voor Schone Kunsten doet het iets minder, doordat het nog niet volledig is afgewerkt. Door de vier instellingen te clusteren, worden ze nog sterker. Om de vier instellingen beter op elkaar te laten inspelen moet het Museum voor Schone Kunsten worden geïntegreerd in het bruisende leven van de drie andere. Momenteel wordt het gescheiden van de rest door een drukke gewestweg. De integratie is mogelijk door de aanleg van een museumplein tussen het SMAK en het Museum voor Schone Kunsten.”

    Sas vervolgt: “Om een museumplein aan te leggen, moet de drukke gewestweg autovrij worden. Het verkeersleefbaarheidsplan omgeving Gent Sint-Pieters voorziet daar in. De vrije ruimte tussen het SMAK en het Museum voor Schone Kunsten wordt ingevuld met kunstwerken, zodat ze de naam Museumplein waardig is. Dit plein wordt het hart van het gebeuren”.Alle ingangen van de gebouwen moeten aan het plein liggen, zodat de bezoekersstromen beter geleid worden. Momenteel zijn er verschillende toegangswegen en komen er mensen langs alle kanten van het park. Om de bezoekersstromen via het plein te laten verlopen, verhuist de ingang van het Kuipke naar de zijkant van het SMAK, aan de nog af te breken hal 6. Het masterplan voorziet eveneens in de oprichting van een ondergrondse parkeergarage. Vermoedelijk komt de parking voor ongeveer 500 auto’s onder het museumplein en wordt die verbonden met de ondergrondse parking van het ICC.

    • Reactie van Frans

      “Het SMAK is een enorme publiekstrekker, het ICC een bruisend congrescentrum…”. Ellenlange bezoekersfiles zoals vóór de verhuis naar Flanders Expo zie je daar nochtans niet meer. Anders zou de leegstaande Floraliahal als schuilplaats kunnen dienen. Desnoods als een “open hal” zoals de Groothandelsmarkt destijds of het Braunplein weldra.

  9. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Guido, ik heb het idee dat de visie van Sas van Rouveroij uit 1991 wel goed achterhaald is. Het SMAK ziet maar een fractie van de verwachte bezoekers, en het MSK is nu terug op dreef. Ik zie echt geen stromen bezoekers tenzij op de open museumnachten , en op de dag van een inhuldiging…. moet men daarvoor een heel stuk natuur vernietigen: dat museumplein is gewoon absuurd, en ze willen daar nog eens koterijen bijvoegen als winkeltjes….. en weer een ondergrondse parking waarop geen degelijk boom meer zal kunnen groeien

    • Reactie van Bernadette

      Wat ik volgens geruchten vernomen heb is dat men van plan zou zijn om althans alleen het OV nog te laten rijden tussen het MSK en het SMAK/ICC.

      De andere zijde van het MSK dat nu nog éénrichtinsverkeer is richting Heuvelpoort zou dan tweerichtingsverkeer worden.

      Dit zou ook gepaard gaan met een heraanleg van de Heuvelpoort zelf waarbij men de hoofdkern legt op een veiliger bushalte voorziening op de Citadellaan richting St.-Pieters.

      Misschien dat men eerst dit zal voorzien ter voorbereiding op wat hier reeds geschreven staat aangaande de vernieuwing van de gehele Citadel site.

      • Reactie van 3S

        Bernadette zei:
        “…dat men van plan zou zijn om althans alleen het OV nog te laten rijden tussen het MSK en het SMAK/ICC. ”

        …en de fietsers ook natuurlijk, want dit is een drukke fietsas tussen St-Pietersnieuwstraat en station Gent-St-Pieters.

    • Reactie van 3S

      Een ondergrondse parking onder het toekomstige museumplein is inderdaad achterhaald. Ondertussen is er immers al een parking 500 meter verder onder het St-Pietersplein.

      Bovendien zal een extra parking helemaal nutteloos zijn aangezien de toekomstige tramlijn 7 hier zal lopen: Sint-Denijs-Westrem РFlanders Expo РSint-Pietersstation РClementinalaan РParklaan РScribedreef РHeuvelpoort РTentoonstellingslaan РFr̬re-Orbanlaan РZuid (- Dampoort)

      Het autovrij maken van de ene helft van de N60 (die die waar het museumplein moet komen) blijft wel nodig.

      Dus de geest van die ideeën uit 1991 is nog altijd springlevend.