Slecht jaar voor Sphinx en Studio Skoop

vrijdag 8 januari 2010 8u38 | Redactie | 9 reacties
Trefwoorden: , , .

Zowel Studio Skoop als Sphinx hebben een slecht jaar achter de rug. Ze zagen de bezoekerscijfers teruglopen met 10 tot 15 procent. Toch geloven ze sterk in de toekomst van de art-housebioscopen. ‘Maar zonder de steun van de Vlaamse overheid kan het niet langer’, zeggen ze.

Studio Skoop is een monument in de Gentse bioscoopwereld. Walter Vander Cruysse werkt er al sinds 1976 en staat er sinds begin van de jaren tachtig aan het roer. ‘In 2009 haalden we 75.000 bezoekers. Maar in 2008 en 2007 hadden we wel goede jaren. In 2005 haalden we zelfs nog 120.000 bezoekers. Maar om rendabel te zijn moeten we 90.000 bezoekers halen’, vertelt hij.

Lees meer bij De Gentenaar

© 2010 GENTBLOGT VZW

9 reacties »

  1. Reactie van Ciesvandekwis

    Sinds distributeurs nu ook in Kinepolis ‘de zgn betere film’ beginnen binnen te duwen, gaat het achteruit bij de arthouses. Of omgekeerd moeten arthouses zich tevreden stellen met die ene kaskraker die ze als aalmoes krijgen, vaak maanden nadat die bij Kinepolis te zien was.

  2. Reactie van Yves

    Ik beken: veel te veel gaan werken en aan de laptop gezeten, en de Scoop verwaarloosd als nooit tevoren.

  3. Reactie van Candy

    Veel hangt ook af van de programmatie en de promotie daarrond. Vele titels kan je bijvoorbeeld niet meer exclusief in de Sphinx of Studio Skoop gaan bekijken wat geen goede zaak is. Een film zoals (500) days of summer, die ik op het filmfestival heb gezien, draaien ze nu ook in de Kinepolis. Het cinémanie aanbod van kinepolis snoept zeker klanten af van beide bioscopen, vooral omdat je in de Sphinx veel kans hebt dat de band het begeeft. Maar andere films zoals Moon, die nu in de Sphinx speelt en niet in de Kinepolis zalen, dar wordt veel te weinig promotie rond gemaakt. Moest ik 2 weken geleden niet gepasseerd zijn, had ik nooit geweten dat deze unieke film daar speelde. Door de werken kom ik bijna nooit meer in de omgeving van de korenmarkt. In Amerika was deze film van Duncan Jones een echte hype op het Sundance festival. Waarom wordt daar geen promotie rond gemaakt??? Enfin, het was een zwak jaar, maar er is beterschap. In de maand januari alleen al komen normaal gezien Mr. Nobody van Jaco Van Dormael, A Serious Man van de Coen brothers en Up in the Air van Jason Reitman uit in het arthouse cirquit. Toch wel publiekstrekkers in mijn ogen.

  4. Reactie van Wouter

    En toch, ook al speelt de film bij Kinepolis, toch zal ik een art-house cinema verkiezen om de film te zien. Alleen voor de sfeer al! Bij Kinepolis stap je priecies een grote snoepenwinkel binnen om vervolgens je film verpest te zien door een bende wilden die hebben plaats genomen in de zaal. Geef mij maar een kleine filmzaal, ach, die mindere kwaliteit van beeld en geluid neem ik er dan wel bij!

  5. Reactie van ken

    Het was gewoon een vrij zwak jaar omdat het aanbod het ook een beetje liet afweten. Ikzelf ben maar 4 keer (Two Lovers, Slumdogg Millionaire, The Curious Case of Benjamin Button & Moon) naar deze arthouse bioscopen geweest afgelopen jaar. Ik ook ga liever naar één van deze bioscopen, maar voor films als Watchmen of District 9 zal ik toch eerder naar de Kinepolis trekken.

  6. Reactie van jeronimo

    ik ben fan van het aanbod van dergelijke kleien cinemas maar voor een grote euro meer krijg je in kinepolis ten minste kwaliteit qua zetels, beeld en geluid (en heel af en toe qua huiskamertemperatuur)er zijn kleien cinema’s in Vlaanderne met een degelijke infrastructuur? Sphinks en Studioskoop lijken al decennia niets vervangen te hebben of te hebben geïnvesteerd, het een zal wel met het andere te maken maar goed, ik ga even goed eens graag naar kinepolis. Overlast van popcorn en gsm is relatief gezien dergelijke stoornissen ook wel bij die andere zalen durven voorkomen, volle zalen wel minder ja al heb ik in kinepolis ook eens helemaal alleen in de zaal gezeten.

    • Reactie van mich

      Beste Jeronimo

      Toegegeven, in enkele zalen problemen met infrastructuur, vooral zetels en desbetreffende armleuningen die het lieten afweten, maar ondertussen aangepakt en opgelost. Even vermelden dat iedere week onze projectiemachines onderhouden worden qua beeld- en klank-kwaliteit, en enkele jaren geleden werden onze projectiemachines vervangen door de nieuwste Kinoton projectiemachines, dus ‘decennia’ lijkt me iets te kort doorheen de bocht gaan… Weliswaar is dit allemaal hoogtechnologisch en elektronisch gestuurd, dus kinderziektes zullen deze machines altijd hebben, net als de digitale projectoren die je vindt in multicomplexen als Kinepolis.

      Vriendelijke groet
      Mich (projectionist StudioSkoop)

      • Reactie van jeronimo

        alvast bedankt voor deze interessante update!
        niettemin blijf ik qua geluid soms wat op mijn honger zitten, ik kan te veeleisned zijn misschien, te kritisch, zeker op de laatste rij bv heb ik soms eerder een tv-gevoel (laatste rij was omdat die zeldzame keer de heel studioscoopzaal was uitverkocht)
        er zijn altijd wel ergernisjes, ook bij UGC of kinepolis
        over het algemeen vrij tevreden van studioskoop hoor, van sphinks helaas niet: daar loopt het al fout bij de projectie…

  7. Reactie van josie

    Ik ga altijd naar Studioskoop, tenzij ik me eens laat verleiden tot een blockbuster. Lang leve het afwezig zijn van smakkende, slurpende, roepende en bellende mensen in de zalen en het aanwezig zijn van goede films. De infrastructuur is volgens mij meer dan goed genoeg, de oude filmposters geven de film een zalig cosy gevoel, veel beter dan die anonieme megazalen van de Devascoop waar het geluid ook nog eens te luid staat.
    Het enige probleem heb ik met de Sphinx, leuk aanbod, maar de films beginnen per definitie een half uur te laat waarbij je verplicht moet worden naar aftandse muziek te luisteren. Als de Sphinx leert zijn films op tijd te starten zodat ik de dag nadien niet in slaap van op mijn werk, dan zien ze mij daar ook weer. Lang leve de Arthouse cinema’s!