Subsidies voor projecten samenleven oude en nieuwe Vlamingen

maandag 18 januari 2010 11u17 | Michel Vuijlsteke | reageer
Trefwoorden: , , , , , .

Minister Bourgeois keurt 2,8 miljoen euro subsidies goed voor 40 projecten voor het samenleven van oude en nieuwe Vlamingen

Met de subsidies wil minister Bourgeois organisaties en verenigingen aanzetten om buiten de bestaande structurele initiatieven voor inburgering na te denken over diversiteit in onze samenleving. Hiermee wil de Vlaamse Overheid de ruimte bieden om via kortlopende, eenmalige projecten te experimenteren.

Minister Bourgeois: “Ook al zijn het experimenten, het is de bedoeling dat zo veel mogelijk van deze projecten iets ‘in gang zetten’.En ze moeten ernaar streven om ook na de subsidietermijn blijvende gevolgen te hebben.”

Dit initiatief wordt ‘Managers van Diversiteit’ genoemd en bestaat al sinds 2006. De projecten moeten de zelfredzaamheid van burgers van diverse afkomst verhogen of ze moeten een positief effect hebben op het samenleven tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ Vlamingen.

Minister Bourgeois: “Via projectsubsidies moeten we inspelen op de noden van de veranderende samenleving. Ik wil ondermeer de initiatieven aanmoedigen die aandacht hebben voor het betrekken van allochtone ouders bij de schoolloopbaan van hun kinderen, voor de promotie van het Nederlands, voor de spijbelproblematiek, voor het veiligheidsgevoel, voor de rol van de Islam in de Vlaamse samenleving . Ze moeten het gevoel van ‘samen leven’ bevorderen.”

In Gent worden ondermeer de volgende projecten gesubsidieerd.

  • 149.432 euro voor de vzw Volkstuintjes van Gent: 64 bloeiende volkstuintjes moeten een hele buurt dichter bij mekaar brengen. Dat gebeurt aan de hand van een lentefeest, een oogstfeest, aanbieden van groentepakketten, kooklessen…
  • 144.876 euro voor een film en fotoproject van de Hogeschool Gent. Bij mensen van een diverse culturele achtergrond wordt gevraagd naar hun beleving van overgangsrituelen. Dat moet resulteren in een tentoonstelling die oude en nieuwe Vlamingen samenbrengen.
  • 85.547 euro voor Jeugdhuis De Kaarderij in Gent die Oost-Europese jongeren wil aanzetten om vrijwilligerswerk te doen voor hun vrienden.

Bron: Persbericht Vlaamse minister van Inburgering

© 2010 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.