Bavodag(+) 2010

dinsdag 2 februari 2010 15u41 | Michel Vuijlsteke | 11 reacties
Trefwoorden: , , .

bavoOp 20 februari 2010 gaat voor de vierde keer op rij de Bavodag door. Op Bavodag brengt de Gentse bisschop 4.000 jongeren van 11 of 12 jaar samen, die enkele maanden later het vormsel zullen ontvangen.

Ze krijgen een programma voorgeschoteld in de Gentse binnenstad: er is een start- en slotmoment op het Sint-Pietersplein, en tussenin bezoeken ze – in een doorschuifsysteem: vier groepen van telkens duizend jongeren – voor telkens een ander soort activiteit, het Zuidpark, de Sint-Annakerk, het Sint-Lievenscollege of de Sint-Bavohumaniora en de Sint-Baafskathedraal.

Bavo

Gentblogt had Koen Eylenbosch, coördinator van de Bavodag, aan de lijn.

Gentblogt: Waarom een Bavodag voor vormelingen? En wie in Gent “Bavo” zegt, denkt meteen “groentjes”. Vanwaar de naam?

Koen Eylenbosch: Onze bisschop, Luc Van Looy, hecht veel belang aan catechese voor kinderen en jongeren, en aan de jongeren in onze Kerk in het algemeen. Er bestond in ons bisdom al sinds 2001 een ‘vormelingendag’, die tot in 2006 op twee opeenvolgende weekenddagen doorging, telkens voor 800 jongeren. De vraag was echter veel groter: ieder jaar moesten we meer dan 1.000 jongeren weigeren. Omdat de bisschop dat zo jammer vond, vroeg hij zijn diensten om vanaf 2007 een grote dag te organiseren waar ALLE vormelingen van het bisdom die willen komen, hun plaats zouden kunnen krijgen. Zo ontstond de Bavodag. En waarom “Bavo”? Omdat Bavo nu eenmaal de patroonheilige is van ons bisdom! We verwijzen trouwens naar de dag als een ‘BAngelijke VOrmelingenDAG’.

Bavo

Gentblogt: Komen dan alle vormelingen van het hele bisdom in Gent samen?

Koen Eylenbosch: In 2007/2008/2009 schreven telkens ongeveer 4.000 jongeren (vormelingen) met hun begeleiders/catechisten in. Of althans: ze kwamen samen met de andere vormelingen uit hun parochie naar Gent voor de Bavodag. Het zijn dus de parochies die inschrijven (hoewel er heel uitzonderlijk ook een school is die inschrijft, maar da’s dan een internaat… het vormsel wordt in tegenstelling tot de eerste communie niet op schoolniveau georganiseerd). De vormelingen en hun catechisten komen uit heel het bisdom (wat ongeveer overeenkomt met gans Oost-Vlaanderen). Ook voor de editie 2010 komen ze uit alle hoeken: Zwijndrecht, Dendermonde, Aalst, Geraardsbergen, Ronse, Oudenaarde, Kruishoutem, Deinze, Aalter, Maldegem, Eeklo, Sint-Niklaas… en alles wat daarbinnen ligt: op 20 februari zakken ze allemaal naar Gent af! Het zullen er ook dit keer ongeveer 4.000 zijn. Er zijn er meer (zowat het dubbele), maar uiteraard nemen niet alle parochies deel … het vergt wat organisatie om de jongeren naar Gent te krijgen, en dat lukt niet overal. We moeten dus geen jongeren weigeren, al is 4.000 organisatorisch gezien wel zo ongeveer voldoende.

Bavo

Gentblogt: Je zegt het, “organisatorisch”. Wie leidt dit alles in goede banen? Gebeurt dat op het bisdom? En zijn er nog andere bisdommen waar dit gebeurt?

Koen Eylenbosch: De dag is in handen van IJD, de jeugdwerking binnen de Vlaamse Kerk, in samenwerking met de andere bisschoppelijke diensten, en met ondersteuning van de Stad Gent en het Fonds Kerkopbouw. De dag is behoorlijk uniek; ook in sommige andere bisdommen bestaan initiatieven voor vormelingen, maar niet in deze formule. Er is dan ook heel wat variatie…

Bavo

Gentblogt: Vertel op! Wat staat er allemaal op het programma?

Koen Eylenbosch: De jongeren komen in een doorschuifsysteem langs in de Sint-Annakerk voor een heus zangmoment, in de Sint-Bavohumaniora of het Sint-Lievenscollege voor een inhoudelijk catechesemoment met hun eigen parochiegroepje, in de Sint-Baafskathedraal voor een ontmoeting met de bisschop, een filmpje en een kort gebedsmoment, en ze gaan naar het Zuidpark waar ze per 1.000 een reuzegroot spel spelen. De dag wordt afgesloten op het Sint-Pietersplein (in 2008 en 2009 zaten we op de Kouter) met een slotshow, waarin onder meer een heuse Bavoparade op de catwalk een hoogtepunt vormt, net als het oplaten van 4.000 kleurrijke ballonnen! Kleurrijk is de dag overigens wel: die 4.000 jongeren dragen gedurende heel de dag een petje in hun groepskleur: groen, blauw, rood, oranje. Gezien het een doorschuifsysteem is, zie je dus op Bavodag soms een sliert van 1.000 kinderen met een gekleurd petje door de stad trekken… een schouwspel!

Bavo

Gentblogt: Het wordt dus een hele dag voor de jeugd?

Koen Eylenbosch: Ja, maar dit jaar is er meer: Bavodag+. Op diezelfde zaterdag 20 februari wordt – en dat is nieuw – ook een apart programma georganiseerd voor al wie géén vormeling is. De volwassenen die aan deze Bavodag+ deelnemen, maken ook het gezamenlijk start- en slotmoment mee op het Sint-Pietersplein. Daartussenin is er voor hen een voordracht van Lode Aerts, die zal spreken over “christen worden in het spoor van Damiaan”. Na de middag is er keuze uit tien heel diverse workshops: een zanguurtje, bibliodrama, een wandeling tussen kerken en kloosters, een film over Damiaan, verheldering over het vormsel… Deelnemers kunnen overigens ook hun kinderen meebrengen; voor hen wordt een programma op maat voorzien. In die zin is het dus een dag voor volwassenen en gezinnen.

Bavo

Gentblogt: Dat is dan enkel voor de ouders van de kinderen die gevormd gaan worden?

Koen Eylenbosch: Neen, niet alleen. Geïnteresseerde Gentblogtlezers kunnen ook deelnemen: je kan je tot 6 februari 2010 nog inschrijven voor de Bavodag+ (dus niet voor de ‘gewone’ Bavodag). Het volledige programma van de Bavodag+ is terug te vinden op onze website (doorklikken naar Bavodag+) .

Gentblogt: En waarom nu ook iets voor volwassenen?

Koen Eylenbosch: Omdat we geloven dat een vreugdevolle dag rond geloof niet enkel voor kinderen zinvol is. Geloven doen we vaak op ons eentje, of elk voor zich in de kerk. Op Bavodag vormen we Kerk met 4.000 jongeren… dat geeft een heel ander gevoel. Dat aanstekelijke willen we ook aan volwassenen bieden.

Praktisch:
Bavodag, zaterdag 20 februari 2010
Meer informatie op bavodag.ijd.be

© 2010 GENTBLOGT VZW

11 reacties »

  1. Reactie van George D.

    Mooi geschreven, maar ik mis een kritische noot aan het adres van het bisdom over deze massa indoctrinatie van jonge zieltjes. Veel van deze kinderen kiezen niet bewust voor dit geloof.

    • Reactie van Derde

      Gelukkig zijn we natuurlijk ook heel kritisch als onze kinderen zeer bewust kiezen voor iedere modegril, elektronische spelletjes of gogo’s.

  2. Reactie van Alain

    Dj Leonard zal blij zijn. Misschien komt ie zelfs in het groen.

  3. Reactie van Jan

    Ik lees dat de bisschop zegt “waar ALLE vormelingen van het bisdom die willen komen, hun plaats zouden kunnen krijgen”. Ik wil hier toch nuanceren dat mijn dochter verplicht wordt te gaan omdat ze anders voor haar catechese wordt geweigerd en dus haar plechtige communie niet zou mogen doen.

    • Reactie van Steven Noels

      Toch even nuanceren: bij mijn weten wordt onze zoon vriendelijk uitgenodigd, met enige vriendelijke aandrang natuurlijk, maar écht “verplicht” is het niet.

      Ik wéét dat sommige parochies van een vormsel gebruik proberen te maken om de gerelateerde gezinszieltjes terug in te lijven en allerlei gekke inclusieregeltjes te bedenken (zoals u schetst), meestal met weinig succes, maar de Bavo-dag was wat dat betreft (vorig jaar) een hoogtepunt in een verder parochiaal eerder zwakke voorbereiding. Niet zwak qua inspanning, vooral zwak qua zingeving. Maar ook dat is een parochiaal gegeven, denk ik, geen dictaat van het bisdom.

      Wat betreft het gezaag over indoctrinatie: er zijn ook een hoop 12-jarigen die ieder jaar op 1 mei in de massa (nou ja) van de Vrijdagsmarkt rondlopen, zonder veel bevatting van het waarom van e.e.a. Zo heeft iedere cultuur zijn manier van beleving: leven en laten leven. Ik denk niet dat er op de Bavo-dag al veel kruisvaarders gerekruteerd werden.

  4. Reactie van jero

    zielige vrijzinnigen: beetje katholieken-bashing altijd leuk om u frustraties af te reageren ;-)

  5. Reactie van jerommeke

    Waarom moeten de terechte kanttekeningen van Jan en George afgedaan worden als katholieken-bashing van zielige vrijzinnigen? Gaan we zo het debat voeren?

  6. Reactie van marc

    @Jan: da’s een beetje zoals trainen voor de voetbal he. Wie niet komt trainen, mag ‘s zondags niet meedoen ;-)

  7. Reactie van rony coekaerts

    met alle respect voor gelovingen van alle religies van waar dan ook komt het mij toch een beetje raar over dat men de openbare ruimte mag gebruiken met inzet van gemeenschapsgelden voor privaat gebruik.
    met alle verbeelding die ik heb kan ik me niet voorstellen dat bv.de moslims een suikerfeest mogen organiseren op de kouter.(het toeteren bij een bruiloft tegenover het bimbambijeren van klokken, het ene storend, het andere normaal). niet dat dat hoeft want die zijn discreter in hun geloofsuitingen terwijl ze qua geloofsijver mijlen ver boven die bende jeugdigen staan die nog niet weten waarvoor ze daar optreden.(toevallig was ik vorig jaar op de kouter. wat een leuke bende was dat! maar geloofsijver?)
    als oud.leraar in het kath.onderwijs, maar openlijk overtuigd ongelovige, heb ik zwaar.mentaal gehandicapten hun plechtige communie en vormsel weten krijgen. die wisten vanvoor nog niet dat ze vanachter leefden maar in de armen van onze moeder de heilige kerk werden ze wel opgenomen. leek me een beetje zoals, en nogmaals met alle respect, als de paarden en honden die in mijn geboortestad, scherpenheuvel, gezegend werden met een kwispel.
    van vrije keuze gesproken.
    van mij mag iedereen geloven in wat hij wil, desnoods in de kabouters van rien poortvliet of het vliegen met bezems van wicca’s, maar wanneer gaat men eens inzien dat het alleen aan volwassen mensen toekomt een keuze te maken.
    kinderen voorprogrammeren is een inbreuk op de kinderrechten.
    normen en waarden, die universeel zijn, ok.
    beklemmende regels gevat in dogma’s, nooit goed.

    • Reactie van Chris Derde

      Wat te denken van de religie van verheerlijking van allerlei nuttige en minder nuttige koopwaar in onze straten en publieke ruimte via reklameposters, folders, reklamespots in cinema’s en TV. Van vrije keuze gesproken, ‘t is heel raar.
      En wat als je enkel als volwassene die keuze mag maken maar je door het afschaffen van vorming niet weet waarvoor je dan zou kunnen kiezen. Temeer dat je geloof nooit kan opleggen, enkel gebruiken daarrond. Geloof is maar iets dat kan groeien als er gezaaid wordt. Het al dan niet laten groeien is per definitie vrije keuze van de mens zelf, kind of volwassene.

  8. Reactie van trees

    @rony : vroeger dacht ik net hetzelfde als u, kinderen kunnen niet beslissen of ze willen gevormd worden of niet. enkel volwassenen die er al eens goed over nagedacht hebben, kunnen een weloverwogen keuze maken. maar tegenwoordig moet ik mijn mening herzien. hoe kunnen kinderen/jongeren een weloverwogen keuze maken als ze er nog nooit iets over gehoord hebben? als ze niet weten waar het over gaat? om kinderen en volwassenen een weloverwogen keuze te laten maken, moeten ze geïnformeerd worden, moeten ze weten wat het inhoudt. ik denk dat bavodag daar een hulp kan zijn…