Eerlijk voedsel

zaterdag 1 mei 2010 11u49 | Greet | 39 reacties
Trefwoorden: .

Gisteren heb ik een halve verpakking kipfilet in de vuilbak gegooid. Niet dat die vreemd rook, maar opeens kon ik het niet meer aanzien. En dat is de schuld van Jonathan Safran Foer.

Ik kom nog uit een familie waar eten eten was (en nog steeds is, overigens). Mijn grootouders hadden een grote moestuin. Mijn oma kreeg welgeteld een goede vierkante meter voor haar bloemen, want “waar is dat nu goed voor”? De tuin grensde aan een boerderij (in mijn dialect zoiets als “thof”) waar verse rauwe melk gehaald werd en van die echte boerenboter, en eieren en karnemelk en zo nog vanalles. Ik herinner me zelfs nog als klein meisje een dood beest in de veranda dat ter plaatse werd versneden en verwerkt. De slagzin “eet een biefstuk, dat ge goed kloek staat” is in mijn familie nog steeds een klassieker. Om maar te zeggen dat ik genetisch niet ben voorgeprogrammeerd om op sla en tomaten te leven.

Het eerlijke eten uit die dagen lijkt echter steeds minder makkelijk te verkrijgen. Ga om het even welke supermarkt binnen, en je krijgt prefabvlees aan prijzen die zo waanzinnig laag zijn dat het belachelijk wordt. Een hele kip, voor een paar centen, dat houdt toch niemand voor mogelijk? En dan stelt een mens zich de vraag: hoe kan dit eigenlijk?

Het antwoord zou eigenlijk niemand mogen verbazen, maar ik ben er toch van geschrokken. Safran Foer heeft het in Eating Animals voornamelijk over de Amerikaanse Factory Farms en hun impact op dierenwelzijn en milieu. Ik zweer het, na de eerste 100 bladzijden heb je echt geen zin meer in die kipfilet. Ok, het zijn Amerikaanse toestanden, maar ik vraag me af hoeveel beter het hier allemaal is.

Ik heb voorlopig niet echt ambities om veggie of vegan te worden, maar ik ben wel anders naar de inhoud van mijn koelkast en de rekken van het warenhuis aan het kijken. En nu zit ik een beetje vast. Want ik wil dat eerlijke voedsel uit mijn kindertijd terug. En ik weet niet goed waar ik aan mijn zoektocht kan beginnen.

een kieken

Bio is immers niet altijd hetzelfde als diervriendelijk, en wat bedoelen ze nu juist met “vrije uitloop”? Zijn dat echt kippen die vrolijk mogen rondscharrelen en pieren uit de grond trekken, of wil dat gewoon zeggen dat ze niet in een kooitje zitten? Waar kan je een stukje varkensvlees kopen van een beest dat niet zodanig werd gemanipuleerd dat het amper nog op zijn poten kon staan, dat niet volgepropt werd met een mix van antibiotica en afval van onduidelijke afkomst. Biedt iets als Bio-planet die garantie? De Bresse-kippen uit de Delhaize? De voedselteams? Weet u in het Gentse een beenhouwer zijn die niet meedoet aan de trend van steeds meer voorverpakt standaardvoedsel? Kent u iemand met kiekens in zijn tuin en eieren op overschot?

Er zijn ook praktische dilemma’s. Wat als ik voor die deftige kip een half uur met de wagen moet rijden, is dat dan nog de moeite? En kan iemand die voltijds werkt de tijd vinden om elke keer van de ene speciaalzaak naar de andere te hossen. En is dat allemaal wel betaalbaar? En waar ligt de lijn, eigenlijk?

Ik ben dus op zoek naar alternatieven. In Gent zou dat eigenlijk niet echt een probleem mogen zijn, wegens Veggiedinges van de Wereld. Zelf kom ik niet verder dan een paar natuurwinkels en de gekende vegetarische restaurants. En het Hinkelspel, of course. Maar daarmee is mijn kippenprobleem niet opgelost. En elke dag kaas en tofu, dat is nu ook weer niet mijn bedoeling. Misschien weet u wel beter?

© 2010 GENTBLOGT VZW

39 reacties »

  1. Reactie van Pascal

    Alle biowinkels in Gent verkopen ook vlees waarbij de dieren op een gezonde manier gekweekt werden (voldoende ruimte om te leven en lopen, gezonde voeding zonder antibiotica e.d.). De bioshops aan de Heuvelpoort en Antwerpsesteenweg verkopen bij mijn weten géén vlees, maar zowel Ayuno (Korte Meer) als Bioplanet wél.

  2. Reactie van jero

    ik eet kippen van belgische origine: co2-vriendelijker dan thaise opgespoten kiekens me dunkt. Ander vlees ook blegische kweek; eventueel keurmerken voor zover
    ze erop staan. in een kot of vrije loop: me don’t cares, dat vlees zal volgens mij niet anders smaken
    en eigen kweek kiekens: wat geef je die van briel te eten ;-)

  3. Reactie van Kurt

    Vegetarisch/veganistisch is natuurlijk niet ‘t zelfde als elke dag sla/tomaat en-of kaas/tofu.

  4. Reactie van lieve

    Slagerij Dobbelaere in de Handbalstraat (zijstraat Koning Albertlaan) misschien?

    https://users.telenet.be/natuurvlees-dobbelaere/slagerij/natuurvlees-dobbelaere-slagerij-gent-basis.htm

  5. Reactie van maarten

    Bresse kipjes hebben alvast een leuker leven dan veel van hun soortgenoten.
    De beschermde herkomstbenaming is érg streng en na een periode binnen, met zijn allen in een ruim hok, mogen ze hun laatste weken buiten slijten waarbij het aantal voorziene m² per kip grondig scharrelen toelaat.
    Iets gelijkaardigs geldt voor Duke of Berkshire varkens.
    Je smaakt dat verschil. (je portomonee zal het iets minder leuk vinden)

    • Reactie van Micheline Permanne

      Die Duke of Birkshire koteletjes, die smaken nog als varkensvlees van vroeger, en daar loopt ook geen water uit, als ge dat bakt. Duur, dat wel. Maar kwaliteit heeft zo zijn prijs. Wij trakteren ons dan ook slechts één keer per maand op een heerlijk koteletje (uit de Aula).
      En wat kippen betreft, Mechelse koekoek is ook heerlijk! En ook nog eens een product van bij ons.

  6. Reactie van Lies

    Misschien aanstaande donderdagmiddag eens naar de Groentenmarkt gaan om 1 jaar donderdag-veggiedag mee te vieren en het boek ‘start-to-veggie’ te kopen? Er bestaan heel lekkere vegetarische gerechten, hoor. Veggie is trouwens meer dan eentonig elke dag tofu en rauwkost eten. Voor mijn bescheiden mening over de voordelen van vegetarisme: https://oponseentje.blogspot.com/2009/12/red-de-wereld-eet-meer-veggieburgers.html

  7. Reactie van ilse

    heeft iemand eigenlijk ervaring met een voedselteam? (https://www.voedselteams.be/) Het concept spreekt mij zeer aan, maar ik zou wel eens willen horen van iemand die dit doet.

  8. Reactie van ilse

    en in de buurt van gent (lovendegem) hebt ge trouwens deze boerderi: https://www.klavertjeshof.be/

    • Reactie van Guido Van Peeterssen

      Kijk,
      Dit toont het absurde van onze maatschappij.
      Zelf heb ik het al gezien hoe na sluitingstijd voedingswaren uit containers gehaald werden. Het verhaal klopt dus, maar om er zoveel omhaal (flikken en zo) om te maken, sorry, dat gaat te ver.

      • Reactie van Guido Pannekoek

        bij de Gentse Bioplanet staan de containers achter tralies zodat er toch maar niemand weggegooid eten zou uit nemen.

        • Reactie van Guido Van Peeterssen

          Van horen zeggen: bij Bloch in de Veldstraat kreeg om tien voor zes niemand nog een brood: de kas was afgesloten. Maar wie het echt nodig had kreeg er wel een gratis mee… .

        • Reactie van Guido Pannekoek

          Heb dat van Bloch ook gehoord.

        • Reactie van els

          heb dat van Bloch zelf gezien (verslaat het “van horen zeggen” me dunkt :-))
          Rond sluitingstijd stond er plots een hele rij mensen aan te sluiten die je er normaal niet zou verwachten en ieder kreeg een zak met gratis koeken/brood/… mee tot de winkel leeg was en de rekken klaar om de volgende dag weer met vers gebakken spullen te vullen. Jammer dat niet meer winkels dit doen!

  9. Reactie van Liesbet

    Op https://www.wervel.be vind je heel wat nuttige informatie.
    En op https://www.bioforum.be

    In internet is massa’s informatie te vinden over eerlijk en gezond voedsel, beetje rondsurfen is de boodschap.

  10. Reactie van josie

    Bio is niet enkel gezonder, maar ook beter voor milieu en het dierenwelzijn. Een kip smaakt misschien niet minder lekker als ze uit een klein kotje komt (ik eet geen vlees, ik weet het dus niet), maar ik vind dat je als consument wel mee verantwoordelijk bent voor het leed in de intensieve veehouderij, dat kan gewoon veel, véél beter. Bio dus, en dan niet bio uit een ver land maar bio dichtbij huis. Voedselteams en bio-abonnementen, of boederijtjes die een winkel hebben; gegarandeerde kwaliteit, geen onnodig transport of eindeloos veel verpakking. Als je een klein beetje moeite doet, is er enorm veel mogelijk.

  11. Reactie van Syske

    Wij eten vlees van een koe, gekweekt bij een gekende boer, geslacht door het slachthuis, maar gescheiden door die boer zelf en hiervan vliegt een 1/16de in onze diepvriezer (de rest gaat naar ouders, broers en zussen en nog andere mensen die we kennen). Kippen, haantjes dus, worden gekweekt bij mijn broer, Mechelse koekoeks en lam bij mijn schoonbroer. Bij allebei krijg ik eieren cadeau, échte hoeve-eieren die nog geel-oranje zien van binnen.
    Verder hebben we een bio-abonnement voor groenten bij de Wassende Maan, afhaalpunt in Gent bij ons in de buurt. Kruiden worden dan weer gekweekt in mijn eigen kleine stadstuin.
    Voor vis ga ik dan weer bij Meerschaut waar de kwaliteit steeds onberispelijk is.
    Op die manier hebben wij kwaliteit in huis én het is gezond en eigenlijk ook wel goedkoper.

  12. Reactie van joeri

    ‘WWF en Alpro slaan de handen in elkaar in de strijd tegen de opwarming van de aarde’ of uit wiens hand men eet…
    Goed om weten, soya Alpro een is product van Vandemoortele en in handen is van Cargill. Dus ook al denk je goed veggie bezig te zijn steun je dierenuitbuiters. Cargill bezit de grootste kippenkwekerij in Thailand (Van regenwoud tot kippenbout). Heeft 22% van de amerikaanse rundsvleesverwerking in handen en nog veel meer. https://www.ddh.nl/duurzaam/landbouw/duisteremachten/cargill.html
    Wat ik nog weet van onze grootvaders tuinen is dat ze soms helemaal geel zagen van de DDT en na het verbieden ervan overschakelden op E605. Mijn moeders luizen werden zelfs bestreden met DDT! Ze waren ook zeer lief voor de dieren voor het opeten werden ze even doodgeknuffeld.
    Kleine bio boeren zijn voorlopig de beste keuze. Als je het in de vriezer stopt ben je qua energieverbruik ook weer niet goed bezig.

  13. Reactie van Virginie

    Biovlees is een pak duurder maar véél lekkerder, wij zijn langzaam ook overgeschakeld naar biovlees zijn wel bewust minder vlees gaan eten (ik denk nu 3 à 4 x per week). Per saldo geven we dus niet meer uit.
    Het is helemaal niet moeilijk te vinden in Gent. Bioplanet heeft een groot assortiment in versbediening (met herkomstcertificaten), elke vrijdag staat er ook op de biomarkt een kraam met (eigen bereidingen) biovlees. Helemaal vegetarisch zullen we denk ik niet worden, maar we zijn al een goed eind op weg qua CO2 footprint en dierenwelzijn. En het vlees dat we eten bevat minder rotzooi dan het reguliere aanbod in de supermarkt.

    • Reactie van rony coekaerts

      dat is wat me stilaan stoort: voor zover ik weet moet ook de niet-bio beenhouwer zijn herkomstcertificaten hebben. “zelfbereid”: welke garantie heb je dan?
      er is een gezond wantrouwen bij de consument maar men moet nu niet alles wat op grotere schaal geproduceert is zomaar verwerpen. in veel gevallen zijn die meer gecontroleerd dan het fameuze “brasvarken” of “scharrelkip”.
      nb.mijn vrouw en zoon al hun hele leven, en ik de laatste zes jaar, eten practisch geen vlees. niet dat we er principieel tegen zijn, bij chinesen moet je niet afkomen met dierenwelzijn, maar gewoon omdat het in onze havenstad bijna niet te krijgen is. indien wel, dan is het van zo’n keuterboertje: die varkens of buffels hebben meegedaan aan de olympische spelen! alleen gehakt kan je er van draaien :)
      het is niet omdat we nu in gent verblijven dat we anders gaan leven.

      • Reactie van Virginie

        Natuurlijk staat op elk vleesetiket, ook in de gewone supermarkt, de herkomst van het vlees vermeld, maar biovlees (en andere biowaar) wordt zeker goed gecontroleerd voor een producent het label ‘bio’ mag gebruiken. Het enige wat ik wilde zeggen is: de meeste mensen kunnen wel degelijk kiezen voor natuurlijk geteeld vlees en dat hoeft echt niet meer te kosten als je bereid bent om je eetpatroon een beetje aan te passen. Is ook nog eens goed voor je hart.

    • Reactie van Guido Van Peeterssen

      Hoe dan ook, biovlees of niet: het echte probleem geraakt er niet door opgelost: https://www.belg.be/leesmeer.php?x=6394

    • Reactie van arthuur

      het is niet omdat vlees BIO is, dat het ecologisch is! Integendeel, de meeste BIO dingen komen van over de hele wereld. OK, ze zijn niet bewerkt en met vrije koetjes en kippetjes enzo …, maar voor het klimaat moet je het niet doen.

      Een vegetariër in een 4×4 stoot per 100km minder CO2 uit, dan een vleeseter in een zuinig stadsautootje. Misschien zouden we ons vleeseten nog meer kunnen beperken tot 1 dag in de week of zelfs geen dagen in de week? Of beperken tot er op een boerderijtje in de buurt of aan de stadrand een koe geslacht wordt en die dan delen met de straat?

      Bio vlees of gewoon vlees, de hele vleesindustrie is allesbehalve ecologisch/ethisch verantwoord!

  14. Reactie van rony coekaerts

    joerie stelt het zeer juist. vroeger was niet beter. het lijkt alleen maar zo: romantische nostalgie.
    mijn ervaring gaat terug op wat ik bij mijn ouders zag, die meer dan dertig jaar (zes maand per jaar, de rest zaten ze in buitenland) niets anders deden dan groenten en klein gevogelte kweken.
    er werd toen ook vrolijk gebruik gemaakt van pesticiden, antibiotica en andere producten. er ging geen prei in de grond of hij had een uur in bad gestaan: tegen de preivlieg. (voor 120 kippen had hij een boomgaard van 2are nodig en dan moest je nog bijvoederen)
    het erge is dat men toen totaal onwetend was over de gezondheidsinpact. in de loop van de jaren is mijn vader er zich wel van bewust geworden dat dat zo niet verder kon, maar toch….
    het produceren van voedsel kan niet meer zoals vroeger: er is gewoon niet voldoende plaats meer!
    geef elke kip zijn uitloop en vlaanderen is één kippenhok. er zijn meer varkens in west-vlaanderen dan inwoners. zie je die al rondscharrelen?
    wat men nu bio-voedsel noemt is voor een bepaalde elite, zij die er zich bewust van zijn en het zich kunnen veroorloven. en dat bedoel ik positief.
    wat me ook wel positief stemt is dat door de aandacht die er nu is, er meer controle komt. laat ons hopen dat de tijd van onbeperkt spuiten voorbij is.

  15. Reactie van arthuur

    https://www.dewereldmorgen.be/foto/2010/05/01/freeganismschatten-uit-de-afval-container

    Hier is de massaproductie en het dierenleed even erg als in Amerika.
    Het feit dat het vlees niet meer zo zuiver is, niet meer zo lekker is, niet meer zo gezond is, ligt volgens mij aan die massaproductie en ons kapitalisme.

    elk weer zijn eigen koetje, zijn eigen tuintje (collectieve tuinen), eigen kippetjes …
    of een buurtboer, waar je tegen een goedkope prijs een lekker gezond stukje kip of patat kan halen…

  16. Reactie van Pieter

    Nieuwe website waarop artisanale producten van lokale handelaars terug gevonden kunnen worden: https://www.foodclick.be/

    Nog niet echt een uitgebreid aanbod, maar dat komt misschien wel nog…

    Via: https://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6639

    • Reactie van rony coekaerts

      boerenmarkten zijn opgezet om hun producten zonder tussenstop bij de klant te brengen. gelooft men dat die tuinder een hoekje daarvoor speciaal ….nee, dat is gewoon wat hij dan niet naar de veiling moet brengen.
      anders bij artisanale producenten maar dan is kleinschaligheid niet steeds een garantie op kwaliteit.

  17. Reactie van Ciesvandekwis

    Ik denk dat we al een heel eind zouden geraken moest de gemiddelde Belg meer (seizoens)groenten en fruit eten tout court. En zijn vleesporties minder groot maken. Nu kopen veel bezorgde mama’s af en toe eens een biowortel, maar dan zie je daarnaast in hun kar dikke steaks en samsonworst liggen.

  18. Reactie van Greet A

    Mijn voorlopige conclusie is: ik heb sinds het schrijven van het artikel nog één keer vlees gegeten (op restaurant), maar verder heb ik me niet meer gewaagd. Geen zin in.

    Het blijft een moeilijk te ontwarren knoop en het is niet evident om als consument correcte en volledige informatie te krijgen en de juiste afweging te maken. De boontjes uit Kenia versus de hoevekip van om de hoek, enzovoort. Bedankt alvast voor de talrijke tips en commentaren, ik ga er daar zeker een aantal van uittesten.

    • Reactie van Guido Van Peeterssen

      Greet,

      Ik zou deze analyse willen bijtreden: elk je kan van geen enkel product of dienst gebruik maken of er is op kunstmatige manier ingegrepen. Of het nu boontjes uit Kenia zijn, Braziliaanse bananen of Chinese kruiden: het komt meestal van Verweggistan.

      Met eigen kweek ben ik ook gestopt: de bodem is vervuild, je gebruikt van chemische middelen om te bemesten of je oogst te redden. Ofwel is het overdadig of te weinig of nutteloos, of gewoon verkeerd. Met je oogst zijn de vogels en de muizen weg nog voor je het eerste rijpheid ontwaard.

      De huidige cultus van het ecologische wordt tot het idiote toe gepropagandeerd door mensen met oogkleppen op die vaak zelf meer fout dan goed doen. Meestal stadsbewoners die er geen bal van kennen en een indoctrinatie verspreiden in de zin van ‘kijk naar mijn woorden maar niet naar mijn daden’.

      Bio is een modewoord dat goed verkoopt: het is niet meer dan een klassiek product in een hip jasje dat vaak meer kost( of energie vreet) dan verantwoord is. Het is zoals yakult: het geeft een goed gevoel maar niemand merkt het.

      • Reactie van pascal

        kleine nuance : bio is OOK een modewoord dat goed verkoopt, maar behalve de velen die op de kar springen vanuit financiele overwegingen zijn er een pak producenten die wel in eer en geweten biologische producten maken die dat label ook verdienen en ook qua voedingswaarde en gezondheid een meerwaarde bieden.

        maar ben het wel eens dat het weinig zin heeft om prat te gaan op het biologische karakter van pakweg groene asperges als je die uit Peru moet
        laten overkomen met het vliegtuig.

        (stedelijke) overheden zouden wél kunnen investeren in sanering van vervuilde gronden en die zo beschikbaar maken voor biolandbouw in eigen streek. In Wallonië is het potentieel daarvoor nog groter, wegens minder bouw- en verkavelingsdruk en in grote regio’s ook minder vervuilde gronden.

  19. Reactie van Frank Bombeke

    Vandaag 6 mei bestaat Donderdag Veggiedag 1 jaar. Proficiat voor Etisch Vegatarisch Alternatief en voor de Stad Gent! https://www.donderdagveggiedag.be/

  20. Reactie van Marc Van Vaerenbergh

    Een tip nog: vlees kopen bij Veeakker, rechtstreeks van veeboeren die met lokale voedergewassen werken Рg̩̩n soja en van Natuurpunt (Gallowayrund gebruikt bij begrazing in reservaten). Je kan bestellen op internet en er is een maandelijkse rondrit met halte aan station Dampoort, SMAK, enz. Interessante rassen, lekker, gezonder, maar wel duurder.

  21. Reactie van Luc Vankrunkelsven

    een groet vanuit Brasil, vlees- en sojaland bij uitstek.
    Ik volg jullie dialoog met veel interesse vanop 10.000 km. Dat zijn de kilometers die de sojaschepen of de diepvreesschepen met rundvlees van het Amazonegebied moeten afleggen.
    Ik ben hier voor een tournee om een nieuw over de kwestie te lanceren, gelijktijdig in het Nederlnads en in het Portugees. Nieuwe stukken over de vlees-sojakwestie vind je op https://www.wervel.be/sojaflitsen.
    En ja, ´Gent als pionier met donderdag veggiedag´is inspirerend tot in São Paulo, Florianópolis en andere steden. Hier is het wel ´segunda sem carne´(maandag zonder vlees).
    Hartelijke groeten vanuit de hoofdstak van het vlees,
    Chapecó

  22. Reactie van Roel

    Dag Greet,

    Ik woon een flink eind van Gent vandaan en kan je dus geen concrete tips geven over voeding in het Gentse. Maar wij hebben hier een website waarlangs je de producten van alle voedingsproducenten uit de buurt kan bestellen. We bestellen online en één keer per week kunnen we terecht op een centraal afhaalpunt, zodat we niet nodeloos zelf naar alle boerderijen moeten rijden. Maar ik ken wel alle zaken waarvan ik op die manier voedsel bestel. Bijna alles dat ik eet werd gekweekt bij mij in de buurt, dus ik beperk de voedselkilometers. En ik heb de keuze tussen bioproducten en andere. Als dat hier kan, waarom dan niet in Gent?

    • Reactie van Michiel

      Roel, zou je even de link naar de website kunnen geven?

      Bedankt!