Voaren mee Battoosjantan

dinsdag 20 juli 2010 18u13 | Veerle (tekst), Charles Strijd (beeld) | 3 reacties
Trefwoorden: , , , , .

Waar kan je op een hete dag beter vertoeven dan op het water. De uitnodiging om eens mee te varen met Battoosjantan was dan ook meer dan welkom (bovendien nog eens een gelegenheid om te achterhalen wat ik allemaal nog wist uit de Gentse les) en ik telde de hele dag de uren af tot ik de koelte van het water mocht opzoeken.

Battoosjantan

Het woord Battoosjantan ziet er dan wel een beetje raar uit maar zeg het eens luidop en je hoort onmiddellijk waarover het gaat: jawel, u hoort een Franse boot waarop gezongen wordt. Zoals een café-chantant maar dan al varend. Tegen zeven uur werden wij door Pieter verwelkomd aan het groene boothuisje op de Korenlei en kregen we een exemplaar van het Vliegent bloatske van de Genschen batoosjantan. Daarin stonden gelukkig de eirkes om zwalpent tuupestegoare te zeinge.

Van gastheer en ‘maître chantant’ Freddy kregen we ‘een druppelke te schellen’ (of uuk nen akwaviva, of een afzetterke, of nen billenbijter, of een deurspoeleinge, of ne garde-sjampetter, of ne gloazen boteram, of een lappetsanne, of ne martekoo, of ne peekeloaring van drie sens, of ne sampampel, of ne seedanteire, of nen twistdrijver, of ne zuivere, of nen … wiste da’t Gensch meer dan 50 sienoonieme veur nen dreupel ee? En ge peist toch nie da’k die hier allemoal ga upschrijven veur ulder, ge moe moar ne kier meegoan mee dienen buut, tons krijg d’uuk a zuu een Vliegent Bloatske en doar stoan ze allemoaal in, allez, toch dedie die ze nog kenne) en toen konden we aan boord bij schipper Steven. Ook Marc, met zijn ‘piano bretellen’, wachtte ons op.

Battoosjantan Battoosjantan

Freddy is een fantastische gastheer. Met de nodige kwinkslagen bracht hij de sfeer er onmiddellijk in, en vertelde hij dat dit initiatief een vijftal jaar geleden gegroeid is uit een zot idee: “woarom doen we nie ne kier nen café-chantant op nen buut? Da zoe toch wijs zijn!” En zo gezegd, zo gedaan. Er werd een programma samengesteld (met liedjes geschreven door Freek Neirynck) en duivel-doet-al Freddy Claeys (actief als o.m. regisseur en acteur, voorzitter van het EFTC, en vooral bekend als ‘Dreupelmans’ bij het Spelleke van Drei Kluite) presenteert het geheel. We moesten wel even wachten vooraleer we vocaal van katoen konden geven om de artiesten van Polé Polé geen concurrentie aan te doen, maar eens de Sint-Michielsbrug voorbij konden we uit volle borst meezingen van Battoosjantan, het lijflied van dit initiatief.

Het hele programma was zeer goed uitgewerkt. Terwijl we alweer genoten van de pracht van onze stad (toch wel een heel ander perspectief, zo van op het water), bracht de tocht ons tot aan het Rabot, tot aan de Krommewalbrug, tot aan de Reep (jawel, ook onder het François Laurentplein) en tot aan Gent Zuid, en aan de hand van de locaties die we passeerden zongen we een lied dat daarmee in verband stond. Bv. in de buurt van de Minard, de thuishaven van Romain De Coninck, werd het overbekende Santee, santee, santee aangeheven, en aan de achterkant van de opera de Gentse versie van de Tooreejadoor (jawel, die met die versmuurde katte).

Battoosjantan Battoosjantan

Ondertussen vertelde Freddy ook allerlei petits histoires, zoals het feit dat de Gentenaars ervan hielden om bekende opera-aria’s te herwerken op eigen teksten. In het Gents uiteraard. En kregen we geschiedenisles. En Franse les, euh neen, Gentse les want wie denkt dat het Gents van het Frans komt, is eraan voor de moeite, het is net omgekeerd. Luister maar: Een steegske is ier ne sietee / Een kroege iet bij oens kaffee / Een roendeke es nen toernee / Een schriftse iet ier ne kajee.

En ondertussen werd er gewuifd en kregen we applaus van langs de waterkant en van op de andere boten. Echt plezant.

Wil u deze unieke ervaring ook eens meemaken? 1 adres: De bootjes van Gent. Reserveren is wel noodzakelijk.

Nog alle dagen van de Gentse Feesten, tot en met zondag 25 juli 2010, telkens om 19 u. (de rondvaart duurt ongeveer 1.15 u. – 1.30 u.).
Prijs: € 15
Reserveren is wel verplicht, en kan op tel.: 09/228.62.63 (tot 18 u.) of via info@debootjesvangent.be of ter plaatse in het Groene boothuisje, aanlegsteiger Korenlei 4A, 9000 Gent

© 2010 GENTBLOGT VZW

3 reacties »

  1. Reactie van marleen

    Hoi iedereen!
    Weet iemand waar ik mijn piepklein bootje met electrisch motortje via zijn strandkarretje kan te water laten in Gent zonder daarvoor 15€ te moeten dokken?
    Ik zou graag eens rustig , en muisstil, willen rondvaren in de binnenstad voor een paar uurtjes (meer dan dat kan mijn batterijtje niet aan) zonder dat mij dat 15€ kost.
    Alvast bedankt voor de tip!
    Groetjes
    Marleen

    • Reactie van Jimmy

      Marleen, maak je geen zorgen: het is die 15€ zeker waard. En anders zal je hier zeker een amateur vinden die voor die 15€ wil meevaren!

  2. Reactie van Pascal

    Marleen,eens vragen aan de roeiclubs op de watersportbaan?