Puppetbuskers 2010: uitreiking Luk Vincentprijs

dinsdag 27 juli 2010 13u55 | Veerle | 1 reactie
Trefwoorden: , , , , , , , , , .

EFTCJawel, het International Puppetbuskersfestival 2010 zit er alweer op. Het was een mooi festival met veel kwalitatieve voorstellingen, het was een druk festival met een grote publieksopkomst, zowel op de volle binnenkoer (die op gegeven ogenblik zelfs even volzet was) als op de nieuwe locatie op de Korenmarkt, het was een uniek festival zonder één enkele druppel regen, het was een leuk festival want ik zag weer vele vrienden onder de vrijwilligers terug.

Zondag was de laatste dag, en op de laatste dag worden aan het einde van de namiddag, met een kleine ceremonie de Luk Vincentprijzen uitgereikt. Freddy Claeys, de voorzitter van het EFTC, dankte eerst en vooral de tientallen en tientallen vrijwilligers zonder wie er van een festival geen sprake zou zijn. Vrijwilligers die instaan voor het onthaal, voor de kassa, voor de bar, voor het transport, als gastgezin, voor de catering, voor de afwas, voor de telefoon, voor het geluid, voor het sleuren met decors, voor de regie, voor de administratie, voor de programmatie, en nog honderden grote en kleine taken die bij een dergelijke organisatie horen.

LukVincent

Vervolgens blikte hij terug op de voorbije week en de diverse groepen die dit jaar te gast waren (ik ga die hier niet meer allemaal opsommen – de verslagen over hun voorstellingen vindt u op Gentblogt terug), waarbij hij in het bijzonder ook de dekenij Korenmarkt bedankte voor de vlotte samenwerking en de fijne dagen op deze nieuwe locatie (zoals u ongetwijfeld weet diende het puppetbuskersfestival uit te wijken van het Braunplein naar de Korenmarkt door de werken voor het Kobra-project). Daarnaast werden voorstellingen gegeven in de Veldstraat, de School van Toen (Klein Raamhof), de Kalandeberg en vanzelfsprekend op de vertrouwde binnenkoer van het EFTC in de Trommelstraat. Ook was er traditiegetrouw de zeer gesmaakte programmatie op donderdagnamiddag in de kinderkankerafdeling van het UZ, op vraag van en in nauwe samenwerking met de Dienst Feestelijkheden.

Er werd ook een klein woordje gezegd over het logo van IPBF 2010, dat u ook hier op Gentblogt kon opmerken. Dit jaar werd voor het afficheontwerp een wedstrijd uitgeschreven voor jonge designers en voor studenten grafische opleiding. De jury, bestaande uit Luk De Bruyker, Gerda Dendooven en Patrick Dekeyser, koos uit 14 inzendingen het ontwerp van Simon Saelens, dat verder uitgewerkt werd in flyers, de festivalpas in de vorm van een pin, toegangskaarten en het programmaboekje.

En dan was het stilaan tijd voor de eigenlijke uitreiking van de Luk Vincentprijs voor Jong Talent en de Luk Vincentprijs (meer info over de achtergrond vindt u hier, waarbij Jozef Dauwe, gedeputeerde van Cultuur van de Provincie Oost-Vlaanderen en Lieven Decaluwé, onze feestenburgemeester en schepen van Cultuur, op het podium werden gevraagd.

LukVincent LukVincent

De jury, bestaande uit voorzitter Bart Beys (figurentheaterspeler bij het onlangs ter ziele gegane Theater Taptoe), Guido Desimpelaere (muzikant en componist van figurentheatermuziek), Veerle Wallebroek (verbonden aan Het Firmament te Mechelen), Hilde Heijnen (actrice), Marijke Meijer (Nederlands figurentheaterspeelster en poppenmaakster) en Donald Hendrickx (docent Hogeschool Gent), stond voor de moeilijke taak om uit de kwalitatieve inzendingen in elke categorie een winnaar te kiezen.

LukVincent LukVincent

De prijs zelf, bestaande uit een origineel kunstwerk met betrekking tot figurentheater, werd dit jaar vervaardigd door de Russische figurentheaterspeler en poppenmaker Victor Antonov, die vorig jaar te gast was met Circus on strings en daarvoor een eervolle vermelding kreeg.

LukVincent LukVincent

Lieven Decaluwé mocht de Luk Vincentprijs voor Jong Talent uitreiken aan Story of a hug van het Italiaanse koppel van Compagnia Dromosofista (stiekem één van mijn favorieten). Dit omwille van “de uitstekende manipulatietechniek, de vloeiende overgangen tussen de fragmenten, de variatie aan figuren en de professionele afwerking van het decor en de poppen” (uit het juryverslag). Helaas waren ze niet meer te Gent en werden ze dus telefonisch op de hoogte gebracht. Het leverde hen via de telefoon een daverend applaus op.

LukVincent LukVincent

De eigenlijke Luk Vincentprijs werd door Jozef Dauwe uitgereikt aan de productie Le castelet de Josette van het Franse gezelschap Garin-Trousseboeuf. De jury was gecharmeerd door “een perfecte timing, keuze en manipulatie van de figuren, oog voor details en verrassende elementen die van een grote vakkennis getuigden. Dat alles overgoten met een sausje van Franse humor” (uit het juryverslag). Helaas heb ik deze voorstelling niet gezien. Ze stond woensdagnamiddag in het EFTC geprogrammeerd, maar blijkbaar had dit gezelschap een eigen theatertje bij, dat niet geschikt bleek voor de binnenkoer en werd uitgeweken naar de Norbertijnenkapel in Drongenhof. Dit theatertje had slechts een beperkte capaciteit, en door de grote opkomst liet ik de plaatsen liever aan het betalende publiek. Maar normaliter komen ze dus volgend jaar terug, en dan probeer ik zeker deze voorstelling te zien.
Ook zij hadden het festival verlaten en kregen het blijde nieuws telefonisch telefonisch te horen, inclusief het daverend applaus.

LukVincent LukVincent LukVincent LukVincent LukVincent

Nadat onze politici hun figurentheatertalenten even konden botvieren, werd het festival 2010 officieel beëindigd. Daarmee zit onze puppetbuskersverslaggeving er ook op – we hopen dat jullie er iets aan gehad hebben – en rest ons alleen nog even te wuiven en te zeggen: “Tot volgend jaar, op de 23ste editie!”

© 2010 GENTBLOGT VZW

Eén reactie op Puppetbuskers 2010: uitreiking Luk Vincentprijs

  1. Reactie van Bénédicte Verhegghen

    Ik kijk al uit naar volgende editie, en zal dan ook graag meehelpen ;-)