Ik, buurtfeestvrijwilligerster

zaterdag 7 augustus 2010 14u25 | teun (tekst), Hans Dekeyser (beeld) | 5 reacties
Trefwoorden: , , , .

buurtfeestWe schrijven dik een jaar geleden: we trekken naar het Sint-Baafsdorp waar een obscuur kunstwerk wordt geopend. Meer dan in dat zwart vierkant, zijn we geïnteresseerd in het feestje dat met die opening gepaard gaat. Sinds enkele jaren nemen we deel aan de de fietstocht van onze buurt, en het zijn deze gelegenheden waar we onze waarde medebuurtbewoners wel eens tegen het lijf durven lopen.

Dat gebeurt ook en ik sta gezellig aan de klap, wanneer twee vriendelijke madammen, met klembord in de aanslag ons aanspreken. Voor één keer gaat het niet over steun aan Greenpeace, een maandelijkse bijdrage voor Amnesty of lidmaatschap bij Natuurpunt. Wat ze willen weten is of ik mij als vrijwilliger zou willen opgeven voor de nakende Coyendansfeesten.

Nu was ik sowieso al van plan om naar die feesten (en De Beloften!) te trekken, en hoor ik mezelf na enige aarzeling ‘jawel, schrijf mij maar op’ zeggen. Want gaat het vliegensvlug door m’n hoofd: ik ben gek op de augustus en septembermaanden in Gent, en wel vanwege al die fijne buurtfeesten. Die draaien natuurlijk niet vanzelf. Tijd om mijn klein steentje bij te dragen!

Zo gezegd, zo gedaan. Sta ik enkele luttele weken later op een heuse briefing, waarop ik te horen krijg dat ik de verantwoordelijkheid zal dragen over de frisdrank. De dag nadien kwijt ik mij van die taak. Het is aanvankelijk kalm, maar plots is de massa daar: rush! – dat moet van in mijn tijd van werkstudent in de horeca geleden zijn.

Teun

Tegenover een drietal uur frisdrank aanslepen en uitgieten staat dat ik een paar drankbonnetjes, een broodje én fluogele t-shirt krijg. Onbetaalbaar echter is de kennismaking met de medebuurtbewoners, en het feestvieren achteraf. En we worden goed gesoigneerd: na de buurtfeesten zelf komt er nog een feestje voor de medewerkers en vrijwilligers. Hoe exclusief is dat niet zeg.

Dat kleine beetje handen uit de mouwen beviel me bijzonder goed en dit bescheiden vrijwilligerschap is kortom voor herhaling vatbaar. Ik zou zeggen, waar wacht u nog op? Genoeg Dekenij-, Buurt-, of nog andere Feesten in uw buurt!

  • Weekend 7 augustus: Dekenijfeesten Sint-Bernadettestraat (marina.de.poortere@skynet.be); Dekenijfeest Heirnis (paul.verbrugghen1@telenet.be)
  • Weekend 14 augustus: Patersholfeesten (dekenij.patershol@telenet.be)
  • Weekend 21 augustus: Dansen in ‘t Park, Ajuinmarktfeesten Ledeberg
  • Weekend 28 augustus: Begijnhoffeesten (strouwen@telenet.be), Dekenijfeest Moscou-Gentbrugge (ruddylafaut@hotmail.com)
  • Weekend 4 september: Coyendansfeesten (buurtwerking.sint-amandsberg@gent.be), Dekenijfeesten Ledeberg (info@ledeberg.be), Dekenijfeesten Meulestede (freddy@werkhuizen-ketels.be), Dekenijfeesten Moscou-Gentbrugge (ruddylafaut@hotmail.com), Dekenijfeesten Prinsenhof (niekvermeulen@telenet.be)
  • Weekend 11 september: Coyendansfeesten + De Beloften (buurtwerking.macharius-heirnis@gent.be),
  • Weekend 18 september: Buurtfeest Rooigem-Trezekeskermis (dienst.buurtwerk@gent.be), Dekenijfeest Nieuwe Wijk Wondelgem (eddy.declercq@wonemar.be)
  • Weekend 25 september: Coyendansfeesten (buurtwerking.sint-amandsberg@gent.be)

Voila, zo heeft u meteen een greep uit de kalender aan feestjes her en der. Ik ben ongetwijfeld nog een heel pak feesten vergeten. Zijn daar nog comités die verlegen zitten om vrijwilligers?

© 2010 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

  1. Reactie van Frank Bombeke

    Zaterdag 14 augustus: Buurtfeest 2 Poorten (tss Brusselsepoort, Sint-Lievenspoort, Frère-Orbanlaan, Hollainhof (caroline_verbruggen@hotmail.com)
    Volledig programma

  2. Reactie van Frank Bombeke

    Zaterdag 14 augustus: Buurtfeest 2 Poorten (tss. Brusselse- en Sint-Lievenspoort, Frère-Orbanlaan, Hollainhof) (caroline_verbruggen@hotmail.com)
    Volledig programma op http://spiritvoorgent.blogspot.com/2010/08/twee-poorten-buurt-feest-14082010.html

  3. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Werden de Gentse Feesten niet uitgevonden om de anarchie van de verschillende gebuurtefeesten te kunnen vermijden?

    • Reactie van rony coekaerts

      waar haal je dat beste jm.?
      de wijkfeesten hebben toch niets vandoen met de gentse feesten.
      dat centrum.dekenijen daar hun wagonnetje aan hangen kan zijn, maar waarom men in een buitengemeente of wijk geen eigen evenementen zou mogen inrichten?
      waar jij naar verwijst is iets van tweehonderd jaar geleden toen de fabrieksbazen liever hadden dat hun werklieden beter een week allemaal samen uit de bol gingen dan steeds afwezingen te tellen volgens de wijk waarin ze woonden.
      misschien is dat jouw tijd maar niet de mijne.:)

  4. Reactie van Nadine Rombout

    Hey Teun,
    Voor ons is dit bijzonder leuk om dit enthousiasme van jou te lezen! Bedankt hiervoor. Dit doet ons deugd.
    Even iets verduidelijken : de Coyendansfietstocht vindt plaats op zaterdag 4 september. Het eigenlijke feestweekend (de Coyendans met de Beloften) is op 11 en 12 september op en rond de St-Baafsweide (buurtwerking.macharius-heirnis@gent.be). De andere data behoren niet tot de Coyendans.
    Tot op de Coyendans!
    Groetjes,
    Nadine Rombout