Leonard Cohen omarmt Gent

zaterdag 21 augustus 2010 14u47 | Jeronimo | 48 reacties
Trefwoorden: , , , , , .

Er heerste een aangename gezelligheid op het langzaam vol lopende Sint-Pietersplein vrijdagavond. De avondzon scheen ontspannen met haar warme gloed op de Sint-Pieterskerk. Terwijl ze langzaam achter de gevels verdween en plaats maakte voor de ster van de avond, Leonard Cohen, stond ik paraat op de eerste rij om mijn 5 minuten fototoestemming ten volle te benutten.

Leonard Cohen

Lala, lalalalalala, weerklonk door de speakers en met een warm applaus verwelkomde de Canadese singer-songwriter ons met Dance me to your beauty with a burning violin, Dance me through the panic ’til I’m gathered safely in, Lift me like an olive branch and be my homeward dove, Dance me to the end of love.

Een prachtopenener die compleet verhaalt waar Cohen en zijn liedjes voor staan.

We werden verwend en omarmd door een hele set vol prachtige songs. Leonard bezingt de liefde, niet zomaar de liefde. De liefde is zijn muze. De liefde voor een vrouw en vooral de liefde voor die vrouw zelf, niet het jonge speelse meisje, maar een echte vrouw. Een vrouw die liefde geeft, gaf of gewoon die onbeantwoorde liefde die een man tot waanzin drijft. Verlaten liefde, hem achterlatend in een melancholie die zijn leegte moet vullen. Everybody knows, There ain’t no cure for love. Dat weten we allemaal.

Leonard Cohen Leonard Cohen Leonard Cohen Leonard Cohen Leonard Cohen

Maar Cohen geeft de moed niet op en wil zichzelf opofferen. Het wondermooie Boogie Street liet de vocalen over aan de fantastische stem van Sharon Robinson.

If you want a lover
Ill do anything you ask me to
And if you want another kind of love
Ill wear a mask for you
If you want a partner
Take my hand
Or if you want to strike me down in anger
Here I stand
Cohen is the man

Cohen heeft zich doorheen de jaren omringd door virtuoze muzikanten en zangeressen. De jazzy sounds van Dino Soldo pakten, Javier Mas imponeerde met zijn saudade-klanken, de warme en hoge timbres van de Webb Sisters en Sharon Robinson gaven de songs dat tikje pittigheid. Ieder woord geloof je. Iedere noot doordringt je. Elke song pakt je.

Op die leeftijd hoeft Cohen niet meer te bewijzen wat voor kanjer hij is. Relaxed ontspannen treedt hij op. Het is niettemin een geoliede machine en ieder woord en beweging is vooraf ingestudeerd en toch lijkt het allemaal spontaan te groeien right on stage.

We took this Waltz, genoten van een knappe versie van Halleluja en met pijn in het hart ondergingen we met een staande ovatie the Closing Time.

I loved you for your beauty
but that doesn’t make a fool of me:
you were in it for your beauty too
and I loved you for your body
there’s a voice that sounds like God to me
declaring, declaring, declaring that your body’s really you
And I loved you when our love was blessed
and I love you now there’s nothing left
but sorrow and a sense of overtime
and I missed you since the place got wrecked
And I just don’t care what happens next
looks like freedom but it feels like death
it’s something in between, I guess
it’s CLOSING TIME

Leonard danste met ons door de nacht, doorheen liefde en rouw, hoop en verlies voor ruim drie uur en verliet ons na een uitbundig afscheid met een warm gevoel.

Band:
- Leonard Cohen: vocals
- Roscoe Beck: bass, background vocals
- Rafael Bernardo Gayol: drums and percussion
- Neil Larson: keyboards
- Javier Mas: all kinds of strings
- Bob Metzger: guitars
- Sharon Robinson: vocals
- Dino Soldo: wind instruments
- Charley Webb: vocals
- Hattie Webb: vocals and harp

© 2010 GENTBLOGT VZW

48 reacties »

  1. Reactie van Pieter

    puik werk!

  2. Reactie van PhiCo

    Zonder twijfel een van de beste concerten die ik de voorbije jaren zag.
    Elke noot, elk woord elke dans, elke glimlach: uniek en hartverwarmend. Duidelijk dat het publiek en “de stage” één was. Dank u Grandmaster Cohen

  3. Reactie van ivan

    En ik geen tickets gekocht wegens vorig jaar Cohen al in Antwerpen gezien. Dju toch, veel spijt dat ik er niet bij was. Veel kansen zullen er niet meer komen. Knappe review, Jeroen.

    • Reactie van ivan

      Dankzij bovenstaande reactie ben ik alsnog aan een ticket geraakt en kom ik nu thuis van een geweldige avond Leonard Cohen.
      Gentblogt, Gij zijt goed. En Goya ook.

  4. Reactie van Charles Strijd

    Mooi werk, Jeroen!

  5. Reactie van TomVS

    Kippenvel, en ik moet nog gaan vanavond.

  6. Reactie van A M Deckmyn

    Vanmorgen gesurft naar “De Gentenaar”. Het artikel daar was van een droef niveau. Proficiat met het jouwe! Je brengt terecht hulde aan een groot dichter, zanger, mens.Herlijk om de foto’s te bekijken.

  7. Reactie van WiWi

    Goed geschreven review Jeronimo over deze grootmeester, sfeervol, uitnodigend en waarderend, was ik er maar bij geweest…

  8. Reactie van Peetie

    Het was intens pakkend. Voor mij was The Partizan het hoogtepunt van de hoogtepunten. Maar het was een grabbelton van kwaliteit, dus moeilijk doe ik niet.
    Een 76-jarige laat menig jong grut een poepje ruiken.

    Drie uur nummers met tekst, drie uur vingers aflikken, de oren niet geloven, een technisch begaafde band, schitterende backing vocals, technisch alles puik…
    Magisch.

    En dit is inderdaad een veel betere bespreking van het gevoel dat de avond bracht dan het formalistisch amateurwerk op de Gentenaar. Een concertverslag als dit, wanneer het zo goed is en de band tussen podium en toeschouwers zo groot, gaat over beleving en is niet enkel een inspiratieloze opsomming van feiten, Bart Van Belle.

    • Reactie van 9030

      Het stuk van De Gentenaar is inderdaad hallucinant. Het lijkt wel alsof Gentblogt door professionele journalisten wordt geschreven en de krant door een bende onopgeleide amateurs. De journalist kent niet eens de titels van de nummers (er is toch iemand op het westelijk halfrond die Leonard Cohen niet kent…) en komt gewoon te laat, en is daar niet eens beschaamd over. Hoe laag kun je zinken? De journalisten was liever naar het drugfeest van Pukkelpop geweest, tja, dat ze dan voor Joepie schrijft, maar niet voor onze krant. En die drugs daar, wel, je ziet wat er van komt. Ik heb vooral medelijden met het meisje dat zwaargewond werd doordat die zanger (onder de invloed van drugs?) stomweg op haar sprong.

      • Reactie van TomVS

        Ik heb op De Gentenaar een reactie gepost dat men best eens dit artikel hier op Gentblogt komt lezen, maar ze zijn zelfs zo onbeschaamd geweest die reactie nooit te publiceren. Dat artikel bij De Gentenaar grenst echt aan het debiele.

        Deze hier is met heel wat meer kennis van zaken, tact, en gevoel voor sfeer geschreven.

        Chapeau, en Cohen zelf van’t zelfde uiteraard. Zelden zo een sfeer meegemaakt.

        • Reactie van Simon Vermoor

          ik ook heb het artikel op de gentenaar met hallucinante ogen gelezen: dat zo iemand zichzelf journalist mag noemen is gewoonweg beschamend. dit artikel is ook niet alles (je gebruikt iets teveel lyrics) maar het is één van de beste dingen die ik online al over dit concert heb gelezen.

      • Reactie van Josie

        Pukkelpop een drugsfeest, wat zijn we weer ruimdenkend. Toevallig ook een festival waar ontzettend weinig incidenten zijn gezien de massa bezoekers en waar het kruim van de muziekwereld elk jaar weer het beste van zichzelf geeft. Maar neen, het enige wat sommige mensen zien zijn drugs. Triestig.

        Schoon artikel hier trouwens.

        • Reactie van 9030

          Mijn nederige excuses! Ik wist niet dat het ruimdenkend was even stil te staan bij de dood van een jongeman van 22, die nog heel zijn leven voor zich had. Ik wist niet dat het ruimdenkend was even te denken aan een jong meisje dat zwaar verwond werd door iemand die in een “roes” (??) verkeerde, en die levenslang verlamd had kunnen zijn. The show must go on, natuurlijk, anders geen miljoenen euro winst dit jaar.

          Maar ik neem aan dat u ruimdenkend bent. Als u een verjaardagsfeestje geeft, en een van uw gasten wordt zwaarverwond, en gekwetst aan haar ruggegraat, dan feest u toch gewoon door? Als een van uw gasten opeens dood neervalt, dan feest u toch gewoon door, want u ben ruimdenkend, uiteraard! In Duisburg gingen ze ten slotte ook gewoon door met zich bezatten en dansen terwijl er 19 mensen doodgetrappeld waren. We gaan toch niet flauw doen over enkele doden zeker, want we zijn ruimdenkend.

          Panem et circenses.

          • Reactie van Tine

            Was er een zatlap geweest bij Cohen die eventjes voor een opstootje had gezorgd, had u dan ook de ganse concertenreeks van Cohen bestempeld als een dronkenmansfeest?

            U klinkt iets teveel als Lieven Scheire in Willy’s en Marjetten. Druuuuuuuhs, druuuuhs!!!

          • Reactie van 9030

            Ja Tine, heel realistisch! Fantastisch idee. Ik zie Leonard Cohen al onder de invloed van allerlei rare stoffen opeens in het publiek springen en een meisje levensgevaarlijk verworden. Wake up!

          • Reactie van Tine

            Ja hoor, dat was exact wat ik bedoelde *roll eyes*

          • Reactie van Tom

            Wat had de organisatie dan precies moeten doen? De rest van de optredens schrappen, de camping afsluiten en iedereen naar huis laten gaan?

            De ene dode was een hartaanval, de andere zelfmoord. Die dingen zijn betreurenswaardig, maar gebeuren zelfs als er geen drugs mee gemoeid zijn hoor.

        • Reactie van Yves

          Triestig, inderdaad. Maar het is blijkbaar toch zo moeilijk om over iets positief te zijn zonder iets anders af te breken.

          En nu allemaal samen: http://www.youtube.com/watch?v=t0OVpyvey4U

          • Reactie van yves

            Nog een Yves in ‘t land. Ik zal vanaf nu mijn hoofdletter snoeien.

          • Reactie van 9030

            Mijn nederige verontschuldigingen. Ik begon mezelf al een beetje ouderwets te voelen. Twee doden. Een zwaargewond en mogelijk verlamd slachtoffer. Het is misschien inderdaad zéééér ouderwets om dat belangrijk te vinden. Mijn welgemeende en zeer nederige excuses. Ik ben er van overtuigd dat ook het meisje dat nu in het ziekenhuis ligt en hoopt dat ze ooit terug normaal kan lopen, heel veel spijt heeft over het feit dat ze uw feestvreugde misschien een beetje heeft verstoord.

  9. Reactie van Linn

    Fijn verslagje.

    69 euro voor een concert is niet niks maar wat ik deze avond voorgeschoteld kreeg was dat bedrag meer dan waard.

    De combinatie van de muziek van Cohen, de prachtige setting (Dé Leonard Cohen op ‘ons’ Sint-Pietersplein, ik kan het nog steeds maar moeilijk geloven), het mooie weer en het aangename gezelschap bezorgden mij een onvergetelijke avond.

    Meer dan eens had ik kippenvel en dat lag niet altijd aan het frisse windje dat voor wat verkoeling zorgde.

    Hoogtepunten voor mij: The Partisan, Hallelujah, I’m Your Man, …

  10. Reactie van Regine

    ik had het geluk om hem driemaal te horen vandaag nog een laatste maal om nooit te vergeten ,nooit gedacht na al die jaren dit monument te mogen zien optreden nee nooit van mijn leven vergeet ik dit Dank je wel Leonard nog vele mooie jaren

  11. Reactie van Annelies Haek

    veelbelovend voor vanavond, hopelijk zonder regen.
    bedankt voor de beklemmende samenvatting en de prachtige foto’s

  12. Reactie van Peter Govaere

    Superlatieven schieten te kort :-) Zowel het optreden, de omgeving, de organisatie… het was SUBLIEM. Blij dit meegemaakt te hebben !

  13. Reactie van Bernadette

    Ja, had het graag ook willen meemaken want Leonard Cohen is zeker een naam om U tegen te zeggen.

    Maar ja, gezien de concerttickets op een hap en en ei sito presto de deur uitwaren nog voor men a kon zeggen heb ik er dan ook geen acht meer op geslagen gezien het toch blijkbaar onmogelijk zou geweest zijn er één te bemachtigen dan op puur geluk om toch nog bij één van de gelukkigen te wezen.

    Heb er toch gisteren een paar seconden van kunnen meemaken bij het voorbijrijden met de bus en het ging er duidelijk zeer subliem aan toe.

    Misschien wie weet volgend jaar… alhoewel zeer onwaarschijnlijk.

  14. Reactie van Dodi

    5 minuten fototijd? Tarara ja, een aantal van die foto’s zijn later genomen. Overigens vond ik het eerste deel van het concert na Bird on the wire zaterdag eerder mak, het tweede deel kon me wel bekoren.

  15. Reactie van A fan

    Weet er iemand of je het concert ergens kan volgen zonder ticket ? Sint-Amandsplein ?

  16. Reactie van Bernadette

    Ja, gewoon op het St.-Amandplein of achter de tribunes op het St.-Pietersplein zelf denk ik.

    Bij het voorbijrijden met de bus zag ik daar toch een aantal mensen op de boordstenen van het voetpad neerzitten.

    Dus ik ga er vanuit dat dezen er gratis mee van de muziek konden genieten doch natuurlijk niet van het visuele aspect.

    • Reactie van Cara Pils

      Beste Dodi,

      gelet op het aantal negatieve reacties op het stuk van uw collega Ann Kotsman zullen weinig mensen deze Nieuwsblad-link kunnen smaken. Waarom schrijft KVK dit soort stukken niet?

      • Reactie van Dodi

        Omdat KVK ook recht heeft op weekendrust af en toe denk ik. De link hierboven is trouwens naar een van de andere stukjes die verschenen in de marge van de Cohen concerten, maar dat had u niet door denk ik.

  17. Reactie van Saskia

    Prachtig….. Sprakeloos. Bedankt voor de mooie recensie!

  18. Reactie van Lise

    Mooie recensie en foto’s Jeroen!
    Ik heb hem gisteren gezien en vond het één van de beste optredens die ik ooit zag.

  19. Reactie van Chris

    Zaterdagavond Leonard Cohen gezien. Pure klasse, zoals steeds, nog nooit zoiets ongelooflijk goeds gezien. Ik zag hem in Vorst Nationaal, vorig jaar in het Sportpaleis. En, al komt hij elk jaar terug, ik zal er als de kippen bij zijn om mijn ticket te reserveren!! Bedankt, Gent, God bless you Mister Cohen..

  20. Reactie van Yves

    Naast een technisch zéér sterk concert was er ook een zéér sterke concertorganisatie. Dat smaakt naar meer. Mogen we elk jaar zoiets verwachten op dit evenementenplein? Concerten met stagedivers zijn af te raden. Min 3 van een autoparking is ook voor deze “sport” niet aan te raden.

    • Reactie van TomVS

      Absoluut mee eens. Dit is het bewijs dat het kàn zonder veel overlast voor buren (integendeel: die werden op een gratis excellent concert getrakteerd). Natuurlijk is dit een concert van een rustig type, maar toch. Ook de toegang, het aanschuiven en de bonnen-en pintenverkoop verliepen zeer vlot. Beter zo dan het plein vol te proppen met nog 5000 mensen extra en dan op mekaars tenen lopen van de drukte. Een ferm nadeel daarvan is dat het allemaal niet goedkoop is voor wie op het plein zelf wil toekijken…en dat blijkbaar niet alle gegadigden aan een ticket zijn geraakt.

  21. Reactie van geertr

    Vorige week tijdens de opbouw de camera op een statief gezet op de 19e verdieping van de boekentoren.

    http://vimeo.com/14353541

    • Reactie van Huug

      Leuk en leerzaam om te zien. Wat een gigantisch werk is dat niet geweest, verbazingwekkend!

    • Reactie van Tom

      Super :)

    • Reactie van Huug

      @Geertr: beste Geertr, ik vind nergens een e-mailadres, dus doe ik het zo, de concertorganisator van Leonard Cohen zou voor een digitale kopie graag contact met u willen opnemen. Mail naar:
      info AT huugendruug.eu
      Thanks.

    • Reactie van Chimel

      zelfs de bouwkranen op de achtergrond lijken mee te dansen met de muziek .

  22. Reactie van Chr

    Ik vond het geluid ook zeer goed! Niet te luid, en toch elk detailtje was goed hoorbaar.

  23. Reactie van Veerle

    Foto’s van de tourmembers zelf:

    http://leonardcohen.tumblr.com/post/981623964/best-morning-sun-in-weeks-load-in-is-moving

    Load-in is moving along here in Ghent where our hotel’s City History guide paints the residents as historically non-conformist leaning towards rebellious; in other words, we’re among friends.

  24. Reactie van Frank Bombeke

    Dankzij de tip op Gentblogt (“geen beeld, wel klank op het Sint-Amandsplein”) hebben we toch nog het laatste uur van het optreden op zondag meegemaakt. De klank en de sfeer….en het weer waren prima. Dé Leonard Cohen op het Sint-Pietersplein in Gent, dat neemt niemand ons nog af. Daar kunnen we nog lang mee verder.

  25. Reactie van Betty

    wij waren erbij zaterdag 21 oktober….op rijtje vier, op de valreep het ticket nog kunnen bemachtigen.
    Kan een concert nog mooier zijn dan dit? Ik denk het niet…respect voor Leonard Cohen, respect voor zijn muzikanten en zangeressen, voor altijd zal dit me bijblijven als een unieke belevenis. Eigenlijk zijn er niet genoeg woorden om uit te drukken wat bijna iedereen daar aanwezig voelde …Leonard, je bent een “grote meneer” respect…..