Nieuwe cultuurseizoen bruisend ingezet

maandag 20 september 2010 10u03 | Charles Strijd (tekst), Charles Strijd, Lucien Casteels (beeld) | 4 reacties
Trefwoorden: , , .

Afgelopen zaterdag 18 september is het openingsfeest van het Festival van Vlaanderen weer losgebarsten. Het grandioze muziekfeest op en langs het water, OdeGand, zette de stad Gent weer op zijn kop.
Duizenden belangstellenden, getooid met of zonder pasje, dwaalden door de stad op weg naar de verschillende locaties waar de concerten, dansoptredens en culturele uitvoeringen plaatsvonden. Ook de rondvaartbootjes maakten overuren doordat de OdeGandpas tevens gratis toegang gaf tot de rondvaarten en de mensen naar de concerten brachten.

Onder andere in het NTGent aan het Sint-Baafsplein trad het duo Ykeda op, volgens het Festival één van de meest verbluffende pianoduo’s. Ze brachten muziek van Tsjaikovski, Rachmaninov en Ravel. Het theater was bij elke uitvoering tjokvol, wat wijst op een hoge waardering van het publiek.

OdeGand OdeGand

Vlakbij in de Sint-Baafskathedraal traden twee verschillende zangkoren op.
Als eerste Tavagna uit Corsica met a-capellagezangen. Met hun polyfone liederen verweefden ze mystiek en zuiderse zon. Helaas was achter in de kerk het geluid moeilijker te horen dan op de voorste rijen, maar de zes groepsleden zongen dan ook zonder microfoon. Ook was er het Palestina Choir, een jongenskoor uit Dublin en al meer dan 100 jaar verbonden met de St. Mary’s Pro-Cathedral.

OdeGand OdeGandOdeGand OdeGand OdeGand

Terwijl er binnen stil geluisterd werd, danste buiten het Mexicaanse Ballet del Escuela Folklorico. Gehuld in prachtige en kleurige outfit brachten ze Aztekendansen.

OdeGand

Uiteraard was er veel meer te doen, en ’s avonds was er het spectaculaire optreden en vuurwerk aan de Gras- en Korenlei. Duizenden mensen genoten van de muziek en de sfeer en luidden zo het Festival van Vlaanderen 2010 in. Tot en met 7 oktober kunt U genieten van de vele concerten en uitvoeringen.

Alles over het festivalprogramma kunt U vinden op: www.gentfestival.be

Ondertussen genoot Lucien Casteels aan de Graslei van het optreden van Lady Linn en andere muzikale acts.

OdeGand OdeGand OdeGand OdeGand OdeGand OdeGand

Traditioneel vindt op de dag van OdeGand ook de Gentse Cultuurmarkt plaats, alwaar het kruim van de Gentse culturele verenigingen de werking in het nieuwe cultuurseizoen komt voorstellen.

Cultuurmarkt Cultuurmarkt Cultuurmarkt Cultuurmarkt Cultuurmarkt

© 2010 GENTBLOGT VZW

4 reacties »

  1. Reactie van Frans

    De ideale formule bestaat niet: ook die van Odegand heeft beperkingen.
    Voor de 8.000 “happy few” is het natuurlijk geweldig om te mogen kiezen, maar soms ook frustrerend omdat het aanbod zo breed is. Dat kiezen brengt mee dat een deel van het publiek tijdens de opvoeringen binnen en buiten loopt. Bij het pianoduo in het NTG kon dat behoorlijk vervelend zijn.
    Sommige locaties lopen dan weer niet vol, en dan denk je: toch spijtig voor wie er niet meer bij mocht en misschien blij was geweest om los van Odegand toch maar een van die vele vrije plaatsen te mogen bezetten. Zo waren de prachtige zalen van het Conservatorium en de Opera weinig gevuld voor concerten die een grotere opkomst verdienden.
    Deze editie van Odegand was er nog eentje zonder parkeerbegeleidingsysteem. Het verkeer zaterdagnamiddag draaide dan ook volledig in de soep omdat automobilisten maar bleven wachten voor parkings die volzet waren. Een situatie die Gentenaars kunnen voorzien door de fiets te nemen naar het centrum, maar die niet bepaald gastvrij is voor automobilisten die uitzonderlijk in Gent waren gekomen voor Odegand. Wie de volgende dagen naar het Festival van Vlaanderen komt met de auto en bijvoorbeeld in de kathedraal moet zijn, heeft geen flauw vermoeden welke parking hij moet kiezen die niet volzet zal zijn: Gent-Zuid? Reep? Kouter? Hoelang duurt dit spelletje nog?

  2. Reactie van peter

    Niet te schatten hoeveel mensen doodleuk midden een concert opstappen omdat ze het blijkbaar net niet goed genoeg vinden (het moet onmiddellijk vlot in de oortjes klinken) en op tijd willen zijn voor een overlappend concert.

  3. Reactie van Joël

    Prachtige editie Odegand met hoogtepunten (toevallig ook mijn keuze dit jaar): geluisterd naar Christoph Graupner (tijdgenoot van Bach) instrumentaal en in de vorm van een cantate door Florian Heyerick en co. (in Sint-Barbarakerk), Brussels Jazz Orchestra met de liederen van mama Afrika-Puoane (wat een stem heeft dit frêle vrouwtje) en de werken van onder meer Mahler door jazzpianist Uri Caine in de Theaterzaal van Vooruit, het geritsel van een plastic voorwerp achter mij daargelaten. Akkoord dat het zogenaamde “shoppen” of even binnen en buiten meer kan ontmoedigd worden.

  4. Reactie van hugo vinck

    goeie formule,
    waarom toch steeds die (soms oorverdovende: bv jazz brussels- decibels gemeten?-)geluidsversterking?? Geef als cultuurorganisator eens het voorbeeld!!! Daarop haken wij af!!
    vb chopin, piano: versterking vervormde de klank van de vleugelpiano nog erbovenop!
    hv