De laatste loodjes … in het STAM (deel 1)

vrijdag 1 oktober 2010 11u53 | Amaury Henderick | 5 reacties
Trefwoorden: , , , .

Een fotoverslag van achter de STAMschermen, dat is wat je hier, vanaf nu tot aan de opening van het STAM op 9 en 10 oktober 2010, ongeveer maandelijks mag verwachten.
Een zekere Puinkabouter bracht op blogs als skyscrapercity.com al lang en vaak interessante fotoreeksen van STAM en Bijlokesite.
Het STAM vroeg hem onlangs om zijn activiteiten uit te breiden en ook binnen de muren van Bijlokeabdij en -klooster zijn ding te doen.

Zie een museum in wording door zijn nieuwsgierige ogen…
een museum dat zal tonen wat Gent tot Gent, en wat een stad tot stad maakt.
We namen al een kijkje in de ruimtes van de toekomstige permanente tentoonstelling, we focusten al op de inkom, en vandaag is het de beurt aan het klooster.

STAM STAM

(l) Het klooster is, net als de abdij waarin het vaste circuit zit, een vierkant gebouw rondom een binnenplein. Abdij en klooster raken elkaar aan een van hun beider hoeken, waardoor je in feite een soort “8″-vormig grondplan bekomt. Het klooster zal tijdelijke tentoonstellingen bevatten, die je naar keuze kan bezoeken bovenop het gewone STAM-bezoek. Je kan er in en uit via een deur tussen foto’s 11 en 12 van de eerste reeks. Dan kom je hier binnen, in deze gang. (r) De tentoonstellingen in het klooster zullen altijd draaien rond het thema “stedelijkheid”, maar in een ruimer kader. Het principe van een bezoek aan de tentoonstellingen in het klooster is hetzelfde als in de abdij: je volgt gewoon de gang, en je gaat zowat elke deur in die je tegenkomt. Achter die deuren liggen heel lichte en heldere tentoonstellingszalen, waar telkens een specifiek aspect van de tijdelijke tentoonstelling wordt uitgewerkt. Ik hoop dat vooral die lichtheid en helderheid zal blijken uit komende fotoreeks.

STAM STAM

(l) Kamer 1 slaan we over, aangezien het niet echt een tentoonstellingsruimte is. Kamer 2 is de volgende op het grondplan, maar om er te geraken moet je door de deur van kamer 3. Het blijft een oud klooster, natuurlijk, dus je roeit met de riemen die je hebt! (r.) Kamer 2 dus. Al dat papier aan de muur is een soort kladwerk ter voorbereiding van de eerste tijdelijke tento die hier zal plaatsvinden, en zal handelen over de relatie tussen stad en licht.

STAM STAM

(l) De houten vloeren hier zijn nieuw, maar vervangen gewoon de vorige houten vloeren. (r) Via de deur naast de haard kom je in de volgende ruimte, waar nu eventjes een dummy tekst in die constructie hangt. Eveneens ter voorbereiding van iets zinnigers, uiteraard.

STAM

Die ruimte verlaat je dan door een andere deur, en hop, je bent op het einde van de tweede pandgang – foto 2 was op het einde van de gang rechts in beeld, en foto 12 op het einde van de gang links.

STAM STAM

(l) Uiteraard liggen er in de volgende pandgang nog kamers. De papiertjes aan de deur lichten, hoewel vrij cryptisch, een tipje van de sluier die nog tot 8 oktober over het STAM hangt. (r) De ruimte achter voorgaande deur.

STAM

De ruimte daarna is waar men vroeger het kloostergebouw binnenkwam vanuit de boomgaard op de Bijlokesite. Wie vóór de sluiting van het complex nog een bezoekje heeft gebracht aan de tentoonstelling Gent Morgen, begon toen hier aan zijn ronde. Voortaan zal de poort (niet in beeld) niet meer gebruikt worden, elk bezoek begint via het nieuwe inkomgebouw.

STAM STAM

(l) Dit was ooit nog de refter van het klooster, geloof ik. (r) Verlaat je de voorgaande ruimte, dan kom je aan het einde van pandgang 3 van het klooster. Normaal gezien vervolg je je bezoek dan met pandgang 4 en de aanpalende kamers, maar we maken nu een klein zijsprongetje naar de ruimtes achter dit deurtje naast de trap op het einde van pandgang 3.

Maar dat is voor morgen.

© 2010 GENTBLOGT VZW

5 reacties »

  1. Reactie van Tom

    Eindelijk eens een project in Gent met pure klasse. Zowel de bouw vanbuiten als vanbinnen, de uitstraling, de grafische aanpak,… om als Gentenaar fier op te zijn.
    Hopelijk mag dit dienen als voorbeeld voor vele andere dingen die mogen volgen in het Gentse.

  2. Reactie van kristof

    inderdaad een heel mooi project, ben benieuwd om het resultaat ook in het echt te zien.

  3. Reactie van 9030

    Ik vond het vroegere Bijlokemuseum toch veel mooier. Daar kreeg je ten minste echt een blik op de geschiedenis van onze stad, en niet zo’n opgedirkt Disneyverhaal.

  4. Reactie van Frans

    Uitstraling? Het Stam is nog niet open. Het doet me denken aan die Michelinster die toegekend werd aan een restaurant in Oostende dat nog niet bestond.