Een nieuwe Gentse traditie: het Venetiaans bal

dinsdag 5 oktober 2010 10u17 | Caroline Neels (tekst), Cadavre Exquis, Shanna De Ketelaere (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , .

Toen we zaterdagavond de Handelsbeurs binnenstapten, was het al meteen duidelijk. Gent had er zijn werk van gemaakt. Aan het onthaal stonden de organisatoren in vol Venetiaans ornaat. Het echtpaar naast mij had een kartonnen doos mee en daarin zat een pracht van een baroktaart. Het meesterstuk kreeg het nummer 44 toegewezen en bleek later de winnaar te zijn van de wedstrijd. Goed voor een romantisch arrangement in Hotel Marriott.

In totaal waren er 450 inschrijvingen en werden er 50 baroktaarten gebakken. Wie zo een taart bij zich had, kon er gratis in. De zaal was wel goed gevuld want ja, hoepelrokken nemen nu eenmaal veel plaats in. Bijna iedereen was verkleed (er zijn altijd uitzonderingen) en dat betekent dat Gentenaars wel houden van een gemaskerd bal. Ik heb Venetiaanse maskers in alle vormen en maten gezien. Venetiaanse Chique pur sang.

VenetiaansBalVenetiaansBal

Er was heel veel ambiance. Mij lijkt het dat de anonimiteit van een masker een aantal remmingen doet wegvallen. Zowat iedereen deed mee aan de barokdansen. Tussen deze dansen door waren er kleine concertjes zoals een klassiek concert op wijnglazen. Je kon ook een privéconcertje krijgen, een belletjesconcert, aan elke oor één. Kwestie van het stereo-effect te behalen. Later op de avond viel er gouden regen uit de lucht.

VenetiaansBal

Als de avond al een minpunt had, dan was het voor mij lang, dun en zonder ledematen. Voor een mens met een slangenfobie een redelijk obstakel om de tweede zaal te betreden. Op een bepaald moment mocht ze gelukkig weer haar mand in. Oef. De meeste mensen namen er geen aanstoot aan. Als het maar geen spin is, sprak een masker tot mij. Ik stel voor dat ze volgend jaar een megaspin neerpoten. Eens zien hoeveel hoepelrokken dan de benen nemen.

VenetiaansBalHet meeste succes had de taartentafel. De 49 baroktaarten – de winnaar bleef ongedeerd – werden deskundig in spieën gesneden en iedereen kon een stukje proeven. Concertcoördinator Ilse Wachtelaer is erin geslaagd Gent te laten kennismaken met barokmuziek en haar vader, Bert Wachtelaer, die al drie jaar avondlessen bakken volgt, heeft de mooiste baroktaart gebakken. Ook festivaldirecteur Serge Platel was formeel: de traditie van het Venetiaans Bal in Gent is geboren!

Bij het buitengaan deed ik mijn masker af. Ik kreeg nog een kaartje van de eigenaar van de ‘Hashènka’ uit de Donkersteeg in Gent. Hij verzekerde me dat ik een echt Venetiaans masker had. Een leuk souvenir, ooit gekocht in een stijlvolle winkel in Venetië. Nooit gedacht dat ik het ooit zou dragen. En volgend jaar opnieuw…

© 2010 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.