Vrouw in levensgevaar na aanrijding door bus De Lijn

dinsdag 12 oktober 2010 8u27 | teun | 34 reacties
Trefwoorden: , , .

Een 62-jarige vrouw is maandagavond zwaargewond geraakt toen ze in Gent op het zebrapad aangereden werd door een bus van De Lijn. De voetgangster werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, zegt het Gentse parket.

Het ongeval gebeurde rond 16.30 uur op het kruispunt van de Voskenslaan en De Sterre. De vrouw was al halverwege het zebrapad toen ze aangereden werd door de bus. De buschauffeur verklaarde dat hij afgeleid werd door een fietser op de baan. Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld voor verder onderzoek.

Bron: De Gentenaar.

© 2010 GENTBLOGT VZW

34 reacties »

  1. Reactie van Matthias

    Het is daar elke dag een zottekot aan De Sterre. Verwonderd dat er niet meer gewonden vallen. Dat kruispunt moet dringend aangepakt worden!

  2. Reactie van Olivier

    De Sterre moet inderdaad heraangelegd worden, maar lijkt me geen slimme zet tijdens de werken die nu lopen aan het station.

    Anderzijds, mag er best wel op gewezen worden dat de bussen hier in gent ook best eens wat voorzichtiger zouden rijden, voor zover ik weet heeft een bus van De Lijn geen voorrang op het andere verkeer, maar toch gedraagt men zich zo.

    Gisterochtend werd ik bijna in de flank geramd door een bus aan Sint-Anna, er staan duidelijke voorrangsdriehoeken aan het ronde punt, dat wil zeggen dat je voorrang verleent aan het verkeer dat zich op het rond punt bevindt… toch rijden de bussen daar recht van hun busstrook aan volle snelheid het rond punt op, andere bestuurders moeten dan maar de remmen dichtgooien, want wie wil nu geramd worden door zo’n log blok als een bus…

    Er zijn gelukkig nog wél chauffeurs bij de lijn die wél kunnen rijden en geen zo’n onnodige risico’s nemen, maar ze zijn in de minderheid, sommige denken net als een aantal taxichauffeurs, koning van de weg te zijn.

  3. Reactie van Dries Tys

    ik wil Olivier bijtreden, sommige chauffeurs van De Lijn lijken echt met een cowboy mentaliteit te rijden: agressief, iedereen uit de weg etc .. Ik heb het ongeval gisteren gezien, kwam net aan bij de Delhaize, en ongelofelijk hoe zwaar die bussen optrekken, alsof ze effectief alles en iedereen op hun baan uit de weg willen maaien. idem op Sint-Anna, Sint-Jacobs, Duizend Vuren, aan het station en zo voort .. Ik rij ook met de auto door de stad en bij elke ochtend en avondspits rij ik bewust traag en ingesteld op stoppen, want je weet dat je omgeven bent door fietsers en voetgangers. Sommige bussen lijken zich daarentegen niets van aan te trekken.

  4. Reactie van Jean Marie DE WULF

    En vandaag weer een slachtoffer van een Lijn-bus bij Sint-Jacobs, en morgen?
    De veiligste dagen zijn die als de Lijn staakt.
    Ik vermoed dat er nu weer gestaakt zal worden met de boodschap: het is niet onze schuld, wij worden onder druk gezet.
    Is het daarom dat bv tram bijna nooit op het uur aan de halte staat, maar zoals eergisteren 2 minuten VOOR tijd? Vertel me niet dat er tijd moest ingehaald worden.
    Gewoon meer verantwoordelijkheidszin………..

  5. Reactie van Olivier

    ik kijk uit naar de reactie van een zekere B… hopelijk nog wat ruimte vrij op de server :)

    Wat ik vanaf nu plan te doen, is als ik nog eens bijna omvergereden word, dan stuur ik een mail naar klachtendienst van De Lijn, met het nummer van de bus, en tijdstip/locatie.
    Zo worden ze er misschien bewust van.

    • Reactie van Jean Marie DE WULF

      Op vele lijnen van Bernadette na, zijn er toch vele van haar lijnen die de waarheid doen bovendrijven….
      Ik denk dat de chauffeurs die in “pacht” werken gezonder kunnen werken dan zij die inside prestaties hebben, of niet soms?

  6. Reactie van Steven

    ik ben zeker akkoord met de meeste van de hier geplaatste reacties en meldingen, maar of het hier ook daadwerkelijk gaat over zo’n cowboy-chauffeur?? Ik zou dat nu ook weer niet meteen gaan veralgemenen, zeker niet zonder meer details over het ongeval.
    De Sterre is gewoon een levensgevaarlijk punt waar je 20 ogen in alle richtingen moet hebben die perfect in een fractie van een seconde je probleemloos door de wirwar van auto’s, bussen, fietsers en voetgangers kunnen loodsen.
    Het betreft nu (terug) een bus van De Lijn, maar het kon evengoed (terug) een auto, vrachtwagen of schoolbus zijn.
    Bovendien is het rond deze tijd weer levensgevaarlijk door de laagzittende zon! Misschien zit dit er ook voor iets tussen, alhoewel daar (voorlopig) geen sprake van is.

    • Reactie van laurensv

      Voor die wirwar aan gebruikers hebben ze verkeersregels uitgevonden.
      Het hoeft trouwens niet in een fractie van een seconde, er is meer tijd verloren met een ongeval dan zonder. Trouwens op een fractie van een seconde sta je als voetganger met boodschappentassen niet in het midden van het zebrapad.
      Op de foto kan je wel zien dat de bus eerst het fietspad kruist, en daar voorrang moet geven en dan het zebrapad, waar opnieuw voorrang moet worden gegeven.
      Als er dus een ding is dat je daar moet doen is het traag rijden en goed kijken naar de zwakke weggebruikers.

      Voor de laaghangende zon heeft men zelfs twee uitvindingen gedaan: de zonnebril en de zonneklep.

      • Reactie van Steven

        …die in een fractie van een seconde moeten kunnen signalen doorgeven, niet die je in een fractie van punt A naar B brengen…

        Mijn zonneklep helpt in ieder geval toch niet. Ik reed zondag in de late namiddag op de E17, komende van Oostakker, en hoe laag of hoog ik mijn klep zette, ik zag bijna geen steek door de zon.
        Een zonnebril heb ik niet en dat is bij mijn weten ook niet verplicht. Er geldt dan gewoon trager en voorzichtiger rijden, maar wat baat het als een ander dat dan niet doet en tegen je rijdt?
        Bij een ongeval ben je meestal nooit alleen betrokken, dusjah.

        En verkeersregels op een rotonde als de Sterre, dat is pas fun. Vanaf wanneer ben je daadwerkelijk op de rotonde en heb je zodoende voorrang zolang je op die rotonde blijft? Sommigen vliegen echt een rotonde op zodat je urenlang kan discussieren of hij wel degelijk al voorrang had bij een volgende inrit op diezelfde rotonde waar net een auto voorzichtig oprijdt die dacht dat de kust veilig is…
        Daarnet was het weer bijna prijs aan de Sterre. Mijn punt is gewoon dat het evengoed terug met een auto of vrachtwagen kon gebeurd zijn, dat het daarvoor niet altijd een De Lijn chauffeur is. En hoe voorzichtig ik ook rijd, ook ik heb al meermaals geluk gehad dat ik net geen ongeval veroorzaakte of in een ongeval betrokken ben geweest op of aan de Sterre.

    • Reactie van Wouter

      Staat hier blijkbaar reeds! Excuseer! Hier in de buurt van De Sterre zijn om één week tijd 3 zwakke weggebruikers omver gereden.

  7. Reactie van SveN

    Ik heb geen ervaring met de betrokken plaatsen, maar ik passeer wel dagelijks langs het Zuid, de Kasteellaan en de Dampoort, toch drukke plekken, en mijn algemene indruk is eigenlijk zéér positief. Ik tref bijna dagelijks chauffeurs die voorrang geven, snelheid minderen, teken geven dat ze je gezien hebben, trager rijden naast een fietser enz.
    Ik beweer geenszins dat de slachtoffers zelf schuld hebben aan de ongevallen, maar van de agressieve rijstijl van de Lijnchauffeurs, heb ik maar zelden iets gemerkt.

  8. Reactie van 9030

    Idem als SveN. De chauffeurs van de Lijn kennen duidelijk hun verkeersreglement, ik denk dat ze daar ook cursus voro krijgen. Als ik op het zebrapad oversteek, stoppen ze altijd, zoals het hoort. Van de meeste privé wagens kan dat niet gezegd worden. Vooral die grote 4×4 auto’s, ik weet niet, daar moet toch iets mee zijn: de chauffeur ziet daar blijkbaar nooit dat een voetganger wil oversteken. Ik denk echt dat er iets verkeerd is met die dikke auto’s. Soms vermoed is dat er een klein constructiefoutje is gebeurd, en dat er een spiegel is geplaatst in plaats van een voorruit. De chauffeur ziet dan alleen een groot dik ego zitten, en ziet helaas niet dat er op de wereld ook nog fietsers en voetgangers zijn.

    • Reactie van els

      :-)

    • Reactie van 9030-b

      Oh my god wat een enge reactie weer.
      De chauffeurs van de Lijn kennen inderdaad het verkeersreglement, maar of ze het toepassen is een andere zaak. Met hun mastodonten wanen ze zich koning te rijk en ze zouden je soms letterlijk van de baan rijden. In vergelijking met 4×4 rijders zijn die laatste maar doetjes.
      En wat van de voetgangers? Soms zitten daar ook nogal onrealistische mensen tussen. Ze zien u van ver afkomen, versnellen vlug hun pas om toch nog op dat zebrapad te geraken voor u (of er naast) om dan tergend traag over te steken. Soms met een arrogante blik erbij (en slim dat ze zichzelf wanen!).
      Begrijp me niet verkeerd: ik zal altijd remmen voor voetgangers, fietsers, etc. —> als ik daartoe de kans krijg! Het is zelden een zwart-wit verhaal. Sommige voetgangers denken dat een wagen tijdig kan stoppen op 1 meter remafstand. Ook plotse bewegingen (een voetganger die plots van richting verandert en quasi zonder kijken oversteekt; “ahja, een auto moet toch altijd stoppen voor een voetganger?”. Tja, dat vind ik nogal onrealistisch. Een beetje begrip langs beide kanten zou al veel helpen…

      • Reactie van laurensv

        9030-b, kan jij altijd stoppen als er een auto van de rechts komt?

        • Reactie van 9030-b

          Laurens, dat is net mijn punt.
          Er is altijd die grijze zone waar je moet beslissen: stoppen (kan je nog stoppen??) of doorrijden. En dat in een fractie van een seconde. De persoon die van rechts komt moet toch ook zijn verstand gebruiken? Blind je voorrang van rechts opeisen is m.i. nogal dom.
          In mijn verzekeringspolis staat er dat “er geen misbruik mag gemaakt worden van zijn voorrang van rechts” (in andere bewoordingen). Ik denk dat ze dit in dezelfde geest erbij gezet hebben…

          p.s. ongevallen zijn altijd een spijtige zaak

          • Reactie van laurensv

            9030-b, goed dat je in Brussel niet met de auto rijdt. Mensen nemen hun voorrang van rechts en mensen die hem moeten verlenen vertragen hiervoor.
            In Gent rijdt men inderdaad zoals jij zegt, van rechts zit men nog eens rond te kijken en van links rijdt men door want die gaat toch zijn voorrang niet nemen. Minder duidelijk en makkelijker voor mensen die zich niet aan de regels houden.

          • Reactie van 9030-b

            Laurens ik rij regelmatig in Brussel (ik doe +50K km per jaar). Brussel vind ik niet te vergelijken met Gent. Daar rijden ze zelfs door het rood als het file is… het oerwoud, complete chaos! :-)

          • Reactie van S

            Laurens, er is inderdaad een groot verschil tussen bxl en Gent, en een strikte naleving van de voorrangsregels is inderdaad duidelijker.
            Als meer mensen in Gent op hun hoede zouden zijn voor voorrang van rechts en dus vertragen zou dat veiliger zijn.
            Maar mocht je hier ook je voorrang nemen zoals dat in bxl gebeurt zou het aantal doden onder fietsers exponentieel stijgen.

            Doet mij trouwens denken aan Les Barons..
            Ik ken hier ook wel wat kruispunten waar geld te verdienen valt – of waar je zelfmoord van rechts kan plegen.

      • Reactie van 9030

        Beste gemeentegenoot,

        Inderdaad, het zal allemaal de schuld zijn van de voetganger. Hij gooide zich voor mijn auto meneer de juge! Ik probeerde nog te stoppen, maar ge weet hoe die voetgangers zijn, niewaar, meneer, ze gooien zich voor uw landrover, in de hoop geld te trekken van de invaliditeit en van de verzekering, eh, meneer. En het zijn hardwerkende mensen zoals wij die recht hebben op een dikke auto en die de economie recht houden, is het niet, meneer de juge, en die stomme voetgangers, die zijn alleen maar uit op ons geld, en die kijken niet uit, terwijl wij altijd onze verantwoordelijkheid nemen, en nooit een vlieg zouden kwaad doen, en altijd goed uitkijken, en de verkeersregels kennen, is het niet? En tja, als ik net ne verkoop gedaan heb, dan moeten we daar toch een glas op drinken, niewaar, meneer de juge, zo gaat de economie vooruit, en die sukkel, pas op ik zeg niet dat het zijn schuld is dat hij een sukkel is, gooit zich dan wel voor mijn voiture, zeker, meneer de juge. Kunt gij da nu verstaan?

        (PS: Mag ik nu mijn postnummer terug graag?)

        • Reactie van 9030-b

          Wow, je legt mij wel veel woorden in de mond. Eigenlijk te gek om op te reageren. Laat duidelijk zijn dat dat helemaal niets is wat ik wil zeggen. Nuja, een beetje goede wil om te begrijpen wat ik wèl wil zeggen zal er bij u vast niet te vinden zijn.

          p.s. en die ziekelijke jaloezie van u, misschien wat intomen of zo? Er bestaan cursussen voor…

  9. Reactie van Steven

    het eeuwige gemekker van ‘racistische’ weggebruikers… De voetganger die zich niet integreert in de leefwereld van de fietser, die zich op zijn beurt niet aanpast in de leefwereld van de automobilist, die zich dan weer niet kan weren tegen de bus- of vrachtwagenbestuurder en vice versa…
    Iedereen is toch al eens voetganger, fietser, automobilist?? Iedereen heeft toch al eens een onaangename of gevaarlijke of vervelende situatie meegemaakt in deze verschillende omstandigheden?
    Met de auto gefrustreerd door de vrachtwagens op de autosnelweg. Eenmaal een stad binnengereden geërgerd aan bussen, trams en fietsers. Na het parkeren wandelend door een winkelstraat bijna omvergereden door een fietser of auto. Al fietsend van je huis naar het station een auto die rakelings voorbij je vlamt en ga zo maar door…
    Eenduidigheid bestaat echt niet in deze materie hoor!
    Ons wegennet moet gewoon veiliger, punt! En dan nog, ongevallen zullen blijven bestaan zolang we niet in een soort Utopia leven.

  10. Reactie van peterc

    Er is een eenvoudige oplossing: bussen stoppen of vertragen minstens aan alla haltes. Ik zie ze hier op de ALbertbrug voorbij razen aan volle snelheid vanuit de bocht van Albertlaan: da’s nauwelijks 100 meter van de halte dat ze volledig onzichtbaar zijn (en vermoedelijk dus zelf ook de halte niet kunnen inschatten). Op die afstand is het nummer onleesbaar zodat veel opstapreizigers te laat een ‘teken’ kunnen geven aan de bus, zodat die vaak in volle vaart wegens beschermde bedding doorsuist (dat is het reglement, de chauffeurs hebben dat niet bedacht, en hun snelheid allicht ook niet). In praktijk zijn er weinig echte ongevallen, toegegeven, maar een bus missen omdat je hem niet kan zien. Een bus die een ongeval veroorzaakt door slechte zichtbaarheid en te hoge snelheid is erger dan een bus die wat vertraging heeft.

  11. Reactie van Kurt

    Ik woon in een grote zone 30, en de chauffeurs van de Lijn houden zich meestal niet aan die snelheid (je moet zelf maar ‘s 30 rijden met zo’n bus achter je aan, amai).

    Er is hier 1 (?) chauffeur die aan een rusthalte van ‘s ochtends vroeg al maar zit gas te geven en gas te geven – vanuit stilstand dus hè, soms tien minuten aan een stuk. Als passagier ben ‘k al ‘s uitgekafferd geweest omdat ik mijn abonnement niet spontaan toonde (aan de chauffeur die ik bijna elke dag zag op een bijna lege bus). Als automobilist: steek een geparkeerde bus niet voorbij, die rijden de straat weer op ongeacht of je naast de bus aan ‘t rijden bent, ongeacht of hun richtingaanwijzers nog naar rechts staan of niet gebruikt worden. Vertrek onmiddellijk als ‘t licht op groen springt, of ze rijden bijna in je gat en toeteren en schijnen met hun grote lichten. Maak je niet kwaad als twee bussen elkaar kruisen en ze pauzeren om effe een praatje te slaan door hun ruit. En let op (vooral in de bochten, en ook als fietser) in smalle straten… :/

  12. Reactie van azerty

    Voor allen die de buschauffeurs uitkafferen: ik heb alleen nog maar gemerkt dat ze rustig achter die tergend trage fietser blijven (zonder toeteren !), dat ze me telkens een vriendelijke goede dag terug zeggen als ik opstap en dat ze stoppen als ik het zebrapad over wil gaan !

    Dat die fietsers ook maar eens stoppen voor een voetganger op het zebrapad !

    • Reactie van laurensv

      Niet om het een of het ander, maar heb jij het oorspronkelijk bericht wel gelezen?
      Vindt je het gepast om bij een stuk over een aanrijding door een bus van een voetganger òp het zebrapad, te beweren dat het probleem bij die fietsers ligt?

  13. Reactie van kimsje

    Ik woon net aan de sterre en moet elke ochtend met angst voor eigen levem dat kruispunt passeren met de fiets. Probeer zoveel mogelijk als voetganger over te steken met mijn fiets, maar veel veiliger is dat ook niet.

    Heb dat ongeluk gelukkig niet gezien, wel de restanten ervan. Vind het verschrikkelijk dat het zo dichtbij is gebeurd. Ze moeten dringend iets aan die rotonde doen!

  14. Reactie van yves

    Laat ons geen enkele groep diaboliseren, maar ook niet blind zijn voor de cowboys (in elke groep). Aangezien het hier “on topic” over een (overheids)bedrijf gaat, kan je stellen dat het bedrijf zijn werknemers of onderaannemers niet goed stuurt. Ingrid Liekens beaamde als bedrijfsleider van De Lijn een paar jaar geleden dat er nog veel werk was aan de macho-mentaliteit bij de chauffeurs (m/v). Eergisteren zag ik er nog eentje aan de Vlaamse Kaai / Heernislaan bewust door het rode licht vlammen. Daarmee wil ik geen uitspraken doen over de omstandigheden van het ongeval, die ken ik niet.

  15. Reactie van Frans

    Lietens.

  16. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Ik hoop dat ondertussen deze dame buiten gevaar is, en er geen blijvende letsels zal aan overhouden.

  17. Reactie van Q

    Verschrikkelijk dat dit ongeval gebeurd is, maar ik verschiet er niet van. Fietsers en voetgangers worden er dagelijks van de baan gereden. Ik moet elke dag met de fiets op het rondpunt van de Sterre passeren, komende van Zwijnaarde richting de Voskenslaan.Wanneer je het fietspad op deze manier volgt word je GEGARANDEERD van de baan gereden, is het niet aan de eerste draai van het fietspad dan is het wel iets verder waar er opnieuw voorrang moet verleend worden door de bestuurders die van rechts komen. Echt levensgevaarlijk, en ronduit onverantwoord dat een oplossing zo lang op zich laat wachten.