Gent in de boekskes

vrijdag 12 november 2010 12u06 | patricia | reageer
Trefwoorden: , .

Nog een goede zes weken en dan is het weer voorbij, dan geeft België het voorzitterschap van de Europese Unie door aan Hongarije. En ja, het lukt om voorzitter te zijn van de Europese Unie met een regering in lopende zaken. Barosso had dat goed gezien, hij weet natuurlijk ook hoeveel voorbereiding aan die zes intensieve maanden vooraf gaan. Voor de burger is het misschien niet altijd zo zichtbaar, op een manifestatie tegen de top van Defensie in Gent na en af en toe een bord in het station of zo. Maar de voorbije zes maanden werden heel wat conferenties, seminaries, overleg, uitwisselingsmomenten met heel wat internationale experten, beleidsmakers, wetenschappers, ministers georganiseerd. En omdat we België zijn waren er ook heel wat evenementen van de regionale overheden. Het ideale moment om de regio wat in de kijker te zetten, moeten ze daar bij de Vlaamse overheid gedacht hebben.

GentIn de congresmap vond ik dan ook drie brochures over Vlaanderen, waarvan twee in het Engels/Frans en zelfs Duits: Flanders inspires/Flanders intrigues en Ten tips for you to visit Flanders. Ideaal om op een minder moment tijdens het congres eens te doorbladeren. Het moet gezegd, ze zagen er best aanlokkelijk uit, met de ogen van een buitenlander bekeken. Al kan je natuurlijk altijd muggenziften over een foto van een Brussels museum op de cover. Voor de rest weinig verrassingen: Vlaanderen is chocolade, lekker eten (waterzooi, jawel en stoofvlees met frieten), bier, … Gelukkig probeerden ze ook eens een andere toeristische kaart te trekken. Niet vergeten dat Antwerpen een wereldgerenommeerde modeacademie heeft bijvoorbeeld. Alleen leek de foto die erbij stond me niet meteen geschikt, je kan bezwaarlijk zeggen dat de juffrouw een sterk modebewuste outfit draagt maar vooral de straat leek me nogal on-Antwerps, tenzij het Gentse monument uitgeweken zou zijn naar ’t Stad. Recent kun je de foto dan ook bezwaarlijk noemen, de laatste keer dat wij checkten was er een afdeling binnenhuisdecoratie van een Spaanse modewinkel gevestigd. Maar goed, geen kwaad woord over de keuze. Gent is natuurlijk een leuke stad en dan is het evident dat je dit aan toeristen laat zien. En ook de foto met de gezellige terrasjes werd duidelijk als Gents herkend.

Je merkt het, het werd al gauw een steden-spelletje. Hoeveel foto’s hebben jullie? Hoeveel hebben wij er? En dat Gent vóór Antwerpen en na Brussel stond bij de steden, vonden de Gentenaars ook maar normaal. Tot we de tekst onder ogen kregen. Het Gravensteen een middeleeuwse burcht? Versterkt? Nee, wel de residentie van de graven van Vlaanderen, maar niet om, zoals in de film, aanstormende troepen met kokend vet te begieten. Tsss…

GentWe hebben de schuldige voor de verwarring ontdekt: wikipedia. Wie blijft steken bij de inleiding gaat er vanuit dat het Gravensteen een middeleeuwse burcht is, de enige in Vlaanderen, maar wie verder leest, merkt dat er op die plaats wel een burcht stond met alles erop en eraan zoals in de ridderfilms maar dat daar weinig meer van over is.
Het huidige Gravensteen was de residentie van de graven van Vlaanderen, de naam zegt het zelf. De graaf van Vlaanderen Filips van den Elzas liet het bouwen rond 1180 en de graven van Vlaanderen resideerden er tot in de 14de eeuw. Ook de middeleeuwen dus, zou je kunnen zeggen. Maar de slotgracht was er eerder ter versiering dan als een echt verdedigingssysteem. Het gebouw werd daarna gebruikt als muntslagerij en werd vooral berucht als gevangenis en gerechtshof. En aan die laatste periode dankt het zijn beruchte folterkamer. In de 19de eeuw werd het dan uiteraard een fabriekscomplex met katoenspinnerijen en ateliers voor metaalconstructie. En toen die het gebouw verlieten werd het aan zijn lot overgelaten. De sloophamer lonkte, maar de wereldtentoonstelling van 13 gooide roet in het eten. Het gebouw werd gerestaureerd, weliswaar door overijverige restaurateurs met veel fantasie en weinig historisch besef. Het gereconstrueerde Gravensteen doet dan wel zeer middeleeuws aan, eigenlijk heeft het geen uitstaans met de oorspronkelijke middeleeuwse burcht, waardoor een Gentenaar wel twee keer zal nadenken voor het Gravensteen een middeleeuwse burcht te noemen.

© 2010 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.