Flinxo, met kiekens en hanen

vrijdag 22 april 2011 9u09 | Philippe Bossuyt (tekst), Christian Overdeput (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , .

Vandaag opent Stefaan De Wolf fotogalerij Flinxo, in de Ottogracht 38. De opening valt samen met de vernissage van een eerste expo, ‘Voor de haan kraait’, een thematische tentoonstelling met 15 grote foto’s van de Gentse fotograaf Christian Overdeput.

Stefaan De Wolf (°1966) wil met Flinxo een nieuwe ontmoetingsplaats creëren voor fotoliefhebbers en verzamelaars. Hij is ervan overtuigd dat fotografie nog altijd stiefmoederlijk wordt behandeld in de galerijwereld of slechts marginaal aan bod komt. Er studeren nochtans veel talenten af aan het KASK en Sint-Lucas, Gentse kunstacademiën waar fotografie op hoog niveau wordt onderricht.

Flinxo wil voor dit talent een platform creëren om een breder publiek te bereiken, maar wil fotografen ook externe feedback geven op hun werk, en op hun projecten waaraan sommigen soms jaren aan werken. “Daarenboven is fotografie een toegankelijke, drempelverlagende en betaalbare vorm van kunst voor potentiële kunstverzamelaars. En, foto’s zorgen ook vaak voor een extra ‘eye catcher’ in je interieur”, aldus Stefaan.

Na jaren ‘handelaar in lijden en wereldmiserie’, wil hij nu ‘schoonheid verhandelen’. Als licentiaat in politieke en sociale wetenschappen, met specialisatie in internationale politiek, was hij immers jarenlang werkzaam voor Artsen zonder Grenzen, waardoor hij terecht kwam in Azerbaidjan, Turks Kurdistan, Ethiopië, Ivoorkust, Croatië, Rusland, Angola, Guinee, Albanië. Later volgden Madagascar en Mali, in het zog van een Unesco-opdracht van zijn echtgenote.

Maar negen maanden geleden keerde hij definitief terug naar zijn geboortestad Gent. In het verleden organiseerde hij voor AZG de eerste Magnum-fototentoonstelling in het stadhuis van Oslo, en gaf hij twee publicaties uit over het kleurrijke eiland Madagaskar, waarin fotografie ook al een grote rol speelde.

Kip

Gentenaar Christian Overdeput (°1970) is met ‘Voor de haan kraait’ niet aan zijn proefstuk toe. Behalve een gepassioneerd fotograaf is hij ook binnenhuisarchitect, medeoprichter van A 154 (bureau voor architectuur, binnenhuis en design), en docent aan het KASK. Samen met Bruno Decock is hij ook oprichter van ‘work in progress’, waarmee hij reeds een aantal fototentoonstellingen in het KASK organiseerde.

De expo ’Voor de haan kraait’ kwam er eigenlijk op vraag van Jan De Pauw, docent aan het KASK, en eigenaar van de gefotografeerde kippen. Hij zegt over de foto’s van Christian: “Het is een tentoonstelling van dieren voor mensen, waarbij authenticiteit niet ontbreekt, maar het verraad om de hoek schuilt. Het gekraai van de haan en het gekakel van de kippen heeft een andere betekenis gekregen, de orde past niet meer in het denkbeeld.”

Praktisch:
De expo ‘Voor de haan kraait’ is in fotogalerij Flinxo het hele paasweekend (23,24 en 25 april 2011) te bezichtigen in de Ottogracht 38, van 10.00 tot 18.00 u, en daarna telkens op vrijdag & zaterdag van 10.00 tot 18.00, zondag van 10.00 tot 13.00 u. De expo loopt nog t/m 15 juni 2011.

© 2011 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.