Stad Gent ontruimt kraakpanden Spitaalpoortstraat

donderdag 5 mei 2011 16u09 | Michel Vuijlsteke | 15 reacties
Trefwoorden: , .

De Stad Gent heeft de panden aan de Spitaalpoortstraat die werden gekraakt op donderdag 5 mei 2011, laten ontruimen. De beluikhuisjes worden door de Stad Gent verkocht. De toenmalige bewoners van de gekraakte panden kregen al sinds medio januari hulpverlening aangeboden. Daartoe werd zelfs een specifieke werkgroep opgericht, bestaande uit Straathoekwerk, OCMW Gent – Dienst Vreemdelingen en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Artevelde. Onder coördinatie van die werkgroep werden contacten gelegd met de bewoners en werd het beschikbare aanbod aan dienst- en hulpverlening bekendgemaakt. De Stad Gent en het OCMW Gent willen benadrukken dat er op dat vlak maximale inspanningen werden geleverd

Begin maart 2011 besliste de Vrederechter dat de krakers en daklozen de beluikhuisjes aan de Spitaalpoortstraat, die in zeer slechte staat zijn, moeten verlaten. Hiertoe kregen ze een maand de tijd. Al sinds midden januari kregen de gezinnen die in de gekraakte panden woonden, binnen de grenzen van de wettelijke mogelijkheden de nodige hulpverlening aangeboden. Er werden door alle partners van de werkgroep maximale inspanningen geleverd. De meeste gezinnen hebben de beluikhuisjes vrijwillig tijdig verlaten. Op 4 mei besliste de Stad Gent om tot ontruiming over te gaan.

Om te vermijden dat de panden na ontruiming opnieuw worden gekraakt, werden de meest onbewoonbare beluikhuisjes dichtgetimmerd. Voor de panden die er minder erg aan toe zijn, zal door de firma Entrakt een tijdelijke invulling worden gegeven.

© 2011 GENTBLOGT VZW

15 reacties »

  1. Reactie van dsdtarz

    Spijtige zaak….
    Dan is er eens, al is het maar een (tijdelijke) oplossing?!
    Het is beter als geen oplossing.

    Want veel zie ik niet gebeuren in de stad , alleen meer en meer mensen die op straat slapen. Ik denk dat dit voor de stad minder leuk is. Ze zaten verdorie allen samen (de stad houdt toch van controle?) in gebouwen van de stad, dus ze hadden ze ze misschien beter ondersteund met een vorm van hulpverlening of iets dergelijks (waar ze behoefte aan hebben) eraan gekoppeld. Nu zit een ganse groep mensen weer over de stad verspreid en zullen ze minder bereikbaar zijn, en noodgewongen op straat moeten overnachten. Want mensen maak jullie geen illusies, elke nacht slapen vele mensen op straat in onze stad, in uw portaal, op een bankje in het park, onder een struik, tussen het afval etc…
    Ze vallen niet allemaal op, ze zijn niet allemaal Jan Clochard, maar ze zijn er wel….

    Maar tja, uiteindelijk, gooien ze ze liever nog op straat, meubeltjes naar ivago, and go your own way…

  2. Reactie van kos

    We kunnen niet de OCMW van Oost-Europa blijven spelen. Onze onbekwame, linkse, politici hebben landen laten toetreden tot onze unie die er helemaal niet klaar voor waren. De Oost-Europeanen lachen ons gewoon uit! Hun zigeuners en criminelen hebben ze op ons losgelaten. Ondertussen verhuizen onze fabrieken naar Oost-Europa. We zouden deze mensen onmiddellijk moeten terugsturen naar hun eigen ‘Europees’ land!

    • Reactie van mht

      Je kan het die mannen verwijten dat ze ons uitlachen als dit ons niveau van discussiëren moet voorstellen, heins.

      • Reactie van kos

        Er is niets mis met mijn ‘niveau’ van discissieren. Vrij verkeer van goederen en personen binnen de Unie is niet in het leven geroepen om de Oost-Europese landen hun zigeuners en criminelen naar het westen te loodsen. Is er één goede, aannemelijke reden waarom een Oost-Europeaan hier asiel zou moeten aanvragen en wij hen zouden moeten onderhouden? Dit creëert voor ons grote problemen inzake huisvesting, onderwijs, veiligheid…

        • Reactie van mht

          Iedere Oost-Europeaan die kos hier ziet is “een zigeuner of een crimineel”, maar verder is zijn discours genuanceerd en vooral met harde cijfers gestaafd. Bovendien komen ze hier “asiel” aanvragen. Stel u voor! Een EU-burger die asiel aanvraagt, nu hebben we het wel allemaal gezien! MensDOM, dierenRIJK.

          Komaan, er zijn grenzen aan de hoeveelheid racistische bagger die ik kan verdragen, zelfs op Gentblogt.

          • Reactie van kos

            mht, wie zegt er dat ik elke Oost-Europeaan als ‘crimineel’ zie? Het gaat om het feit dat Oost-Europeanen, Europeanen dus!, hier asiel aanvragen om zo voordeel te kunnen halen uit onze sociale voorzieningen. Ik heb niets tegen die mensen. Onze politici moeten ervoor zorgen dat het systeem van asielaanvragen niet misbruikt kan en mag worden. Zij moeten ervoor zorgen dat panden niet gekraakt kunnen worden door mensen die hier niets te zoeken hebben. Oost-Europeanen die hier als ‘toerist’ komen moeten echte toeristen zijn en geen last voor onze maatschappij. En ja, ook duizenden EU-burgers vragen elk jaar asiel aan in België! Roemenen, Bulgaren, Tjechen, Slovaken… Het is niet dat ik er zo over denk dat ik een racist ben. Stop er eens mee iedereen te pas en te onpas racist te noemen! De linksen hebben dat al genoeg gedaan de laatste 20 jaar met als gevolg dat onze stad niet meer is wat het geweest is! Zelfs onze linkse burgemeester is ze kotsbeu dat hij de Gentenaars opriep om de Roma niet meer te helpen! Is hij ook al een racist? Gentblogt is niet enkel voor linksgroenen als jij! Ook voor de gewone Gentenaar die om haar stad geeft en die niet wenst mee te doen aan je je-bent-een-racist politiek!

          • Reactie van mht

            Geen enkele EU-burger vraagt hier asiel aan. Informeer je misschien eerst eens over de voorwaarden en de procedure voor je onnozeliteiten komt spuien. Tip: http://werk.belgie.be helpt je al aardig op weg.

            En sta me toe om u op zijn minst te verdenken van een milde vorm van racisme, gezien je evidente minachting voor “zigeuners”. Ik noem een paard een paard. Het heeft geen zin om rond te pot te draaien. Dat jij denkt dat ik een “linkiewinkie” ben, wil nog niet zeggen dat je zomaar ongestraft kan fulmineren tegen “zigeuners” zonder daarop aangesproken te worden. Stoort je dat? Wik je woorden dan voor je ze hier neerpent, verdomme. Wat is dat toch met het Calimero-syndroom van verzuurde commentatoren? Als je stellingen de wijde wereld in stuurt, dan zullen mensen nagaan of je niet uit je nek klets.

            En ja, de liberalisering van de Europese arbeidsmarkt en het instellen van de EER was vooral een project van “linkiewinkies”. Vooral, ja. Of hoe men op het internet met verwijten kan slingeren zonder ook maar het minste historisch besef te hebben. Voor de goede vorm: het kan mij zelfs niet schelen wie er volgens jou verantwoordelijk is voor het economisch en sociaal beleid van de Unie. Maar als je serieus genomen wil worden, lees dan eerst eens een boek. En zoek eens iets op over pakweg de dienstenrichtlijn en het protest ertegen.

            Grmbl.

            En nu ga ik nog wat bomen knuffelen en een kaarsje branden voor mijn Marx-schrijn.

    • Reactie van herb

      Last van achtervolgingswaan of wa?

      • Reactie van kos

        mht, zie eens op de site http://www.cgvs.be/nl/binaries/BASISNOTA%20ASIELSTATdecember10%20N%20(Extern)_tcm127-114514.pdf
        CGVS staat voor’ Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen’ , lijkt me redelijk betrouwbaar qua cijfers. En het gaat niet enkel om de onterechte, verdoken economische vluchtelingen, asielaanvragers. Een veel groter probleem is de manier waarop Oost-Europeanen met valse constructies via een ‘legale’ manier hier komen werken voor een paar maanden en nadien, zoals gepland, terugvallen op onze sociale zekerheid. Je lijkt me redelijk wereldvreemd, kom eens echt buiten op straat en lees eens echte kranten en echte boeken. Jij zou nochtans van boeken moeten houden, ze worden meestal gemaakt uit hout en hout komt van de bomen. Vergeet je wollen sokken aan te trekken voor het slapen gaan, kan nog frisjes zijn.

        • Reactie van mht

          Liefste kos, je bent niet van de slimste. Toon mij in die cijfers een erkenning van asielaanvraag uit een lidstaat van de EU. Iedereen kan een aanvraag indienen, maar dat wil niet zeggen dat ze goedgekeurd worden. TIP: de tabel staat een paar pagina’s verder. Je kan er niet naast kijken.

          Als jij het wereldvreemd vindt om effectief kennis te hebben over bepaalde materies, dan draag ik dat verwijt met veel trots.

          En natuurlijk zijn er problemen met malafide constructies die misbruik maken van het recht op vrij verkeer van personen en diensten. Dat moet je mij niet vertellen, ik heb weet van ontieglijk veel meer sociale wantoestanden dan jij, daar ben ik zeker van. Dat wil niet zeggen dat ik de nood voel om te vervallen in platitudes en om te doen alsof de oplossingen evident zijn. Het vrij verkeer valt niet terug te draaien (en, neen, het is nog altijd niet de schuld van de “linkiewinkies” dat het er kwam, hoe graag je dat ook denkt, en ook al vind ik het een prachtig systeem), net zomin als de richtlijn 1408/78 en aanverwanten. Het staat bovendien buiten kijf dat een gemeentebestuur weinig kan doen aan: a) een Europees grondrecht, b) een resem Europese richtlijnen. Enkel meer controle door TSW kan soelaas bieden, dat en tijd.

          Samenvattend: alles wat je voorheen beweerde blijkt onwaar te zijn. (Toon mij eens die “duizenden Bulgaren, Tjechen (sic), Slovaken” die asiel aanvragen, je was er nochtans zo zeker van. Uiteindelijk gaat het over een handvol afgewezen aanvragen. Waar is het bewijs dat men bewust “zigeuners en criminelen naar hier stuurt”? “In mijn ooft” is geen goed antwoord.) En als je dan tegengesproken wordt door HARDE FEITEN, dan verwijt je de tegenpartij opeens wereldvreemdheid.

          Zwak.

          Bijzonder zwak.

  3. Reactie van dstarz

    Zoals je zegt, moeten de politiekers voor een beter asielbeleid gaan zorgen of tenminste voor een betere spreiding.
    Maar die mensen zijn hier nu 1 maal, dus moet er voor gezorgd worden. Natuurlijk kunnen we ze niet allemaal opvangen.
    En waarom riep de burgemeester op om niet meer te helpen? Om aangeleerde hulpeloosheid te vermijden. En het aanzuigeffect te probereren verminderen. Heeft niets met racisme te maken en dat heb ik ook nooit gedacht.
    Ik vindt gewoon dat we een kans mislopen hebben…

  4. Reactie van dstarz

    En men spreekt hier van ‘ik ben een racist politiek’ langs de ene kant, maar ik lees ook over ‘links rechts’ politiek. Daar houdt ik ook niet van. Mezelf duwen ze in kast links… Maar ik luister zowel naar ‘rechts’ als ‘links’. Beiden zitten deels met waarheid in hun ideologie…. En zonder naar elkaar te luisteren, te zoeken waarvan die (links rechts) ideeën vandaan komen, hoe ze ontstaan, hoe ze in leven blijven etc… gaan we er nooit geraken.

    Ik als links bestempelde kan ook niet ontkennen dat er problemen rijzen wat migratie betreft, maar we zullen hier willens of niet willens samen een oplossing moeten voor zoeken.

    Mr. Naive

  5. Reactie van E.V.

    Wie geïnteresseerd is in de stadsontwikkeling van de Gentse binnenstad. Welkom op zaterdag 28 mei op de buurtwandeling ‘Wij zijn de Nieuwpuurte’. We vertrekken om 14u aan het standbeeld Van Artevelde. We wandelen naar Nieuwpoort met een buurtbewoonster van de Nieuwpoort. Met oa info over het Project Vrijdagmarkt en de stadsontwikkeling van de binnenstad. Het vastgoedbeleid van het stadsbestuur, waarvan ontruiming Spitaelpoortstraat deel uitmaakt, zal ook aan bod komen.

    • Reactie van Jimmy

      Ik zal er maar als eerste een flauwe grap over maken, zijn we er gelijk van af…
      “Nieuwpoort? Dat is wel een serieuze wandeling!”