Bij Sint-Jacobs: onze tips

donderdag 14 juli 2011 12u16 | Bram, Animuz, patricia (tekst), Bruno Bollaert (beeld) | reageer
Trefwoorden: , , , , , , , , , , .

Trefpunt tekent voor een flinke portie muziek, voorstellingen en debatten op de Gentse Feesten. Dat is dit jaar niet anders. De muziekredactie keek naar het programma bij Sint-Jacobs en zag dat het goed zal zijn.

Bram haalt er drie groepen uit, te beginnen met SX op 20 juli (20u). Jonge beloftevolle Kortrijkse band met een sound waaraan zoveel potentieel vasthangt, dat het buitenland toch ook moet wenken! De uitstekende dromerige single Black Video kent u wellicht al, maar de rest is evenzeer zwaar de moeite!

Sfeer, dat is het kernwoord bij iedere song van het Gentse Headphone. Doordrongen van een grauw, angstaanjagend randje is ook de voorloper van het nieuwe album – Woods – weer een voltreffer. Niet-bevreesde zielen gelieve zich op 23 juli (21u30) bij Sint Jacobs te melden voor een tocht door het donker.

Wie na het geweldige Black Dub op Gent Jazz (17 juli) zin heeft in nog meer jazzy rock van de bovenste plank, zakt het best tegen 1.00u naar Sint-Jacobs af. Vorig jaar op Gent Jazz was ROOT voor mij alvast een onbekende Gentse ontdekking. Dit trio is echter niet groen achter de oren meer. Integendeel zelfs, allen verdienden ze al ruimschoots hun sporen in de hedendaagse jazz- en rockscene. De samenwerking met de Frans-Marokkaanse Hindi Zahra loopt ook gesmeerd, zo goed zelfs dat ze nu mee naar de Gentse Feesten komt. ROOT mocht openen tijdens haar concerten in de AB, en toetsenist Dominique Vantomme speelde ook reeds mee op haar debuutplaat. Denk bij Hindi Zahra aan een oosterse smeltkroes van Edith Piaf en Norah Jones (één van haar Blue Note label-genoten).
Opgelet: Hindi Zahra vervangt de eerder aangekondigde Marie Daulne van Zap Mama!

Root op Gent Jazz 2010, door Bruno Bollaert Root op Gent Jazz 2010, door Bruno Bollaert

Ook Animuz haalt er twee Belgische bands uit, al is dat misschien relatief? Puggy (24 juli – 20u) is een jonge Belgische band met internationale samenstelling, nl. een Brit, een Zweed en een Fransman met basis in Brussel. Ze brengen een mix van aanstekelijke pop/rock en geven zichzelf helemaal op het podium. Nu nog onbekend in Vlaanderen, maar als je zanger Matthew aan het werk hebt gehoord, zal dat niet lang meer duren.

De rijzige Congolees kennen we reeds van bij het hiphopcollectief Starflam, maar sinds 2008 doet hij het solo en hij doet dat goed. Je waant je met Baloji (24 juli – 21u30) meteen in Feestenstemming: zalig zomerse ritmes en melodieën die onvermijdelijk aanzetten tot heupgewieg en kontgedraai.

Fotograaf Arnold zag eerder De Bende van Smeerop (25 juli – 21u30), zijnde Wim Claeys, drie Gorkimuzikanten en twee broers van King Dalton. Verwacht je aan Gentse liedjes van Walter De Buck, Karel Woarie, Jawadde maar dan anders. Stevig rockend en in een modern kleedje. Vermoedelijk kom ik hem die avond er wel tegen, want ik ga voor Lady Angelina (20u), ooit gezien op een dansnamiddag in de Vooruit. Een dame met een accordeon, een portie melancholie, smartlappen en gipsyswing en het hart op de goede plaats. De Gentse feesten zwaaien we dit jaar uit met de Dolfijntjes (vanaf 1u). Omschreven als een “ongeregeld en ontregelend pretorkest” met Wim Opbrouck en Wim Willaert.

Maar voor het zo ver is, staat er nog heel wat op het programma. Gooi je tips in de commentaren, en prettige feesten!

© 2011 GENTBLOGT VZW

Reacties zijn gesloten.