Slachtoffers atoombommen herdacht op Korenlei

maandag 8 augustus 2011 10u23 | teun | 23 reacties
Trefwoorden: , , .

Op de Korenlei hebben een honderdtal Gentenaars zaterdagavond de aanslagen herdacht op Hiroshima en Nagasaki. Ze lieten lampionnen te water.

Lees meer bij De Gentenaar.

© 2011 GENTBLOGT VZW

23 reacties »

  1. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Op welke datum worden de slachtoffers van de Japanse overompeling en bezetting in Azië en Oceanië herdacht?

  2. Reactie van Clay

    Da’s niet anti-Amerikaans, Jean-Marie, dat maakt bij die vredesactivisten geen enkele kans…

  3. Reactie van Guido

    juist ja, de Japanners hebben ook atoom-bommen gegooid, wat kennen jullie zure mensen de geschiedenis goed zeg!

  4. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Neen beste Guido, die twee atoombommen waren de laatste in lange rij waarvan de eerste (kleine) door de Japanners lang ervoor op het Aziatisch continent en daarna op Pearl Harbour geworpen werden en waar ook vele concentratiekampen duizenden doden maakten. Het ging hier logisch om een nodige wederzijdse escalatie van geweld Ik ben verzuurd omwille van de mensen die geschiedenis louter gericht bekijken. Guido, ik vermoed dat ge principieel anti-amerikaans denkt. Ik probeer de dingen van beide kanten tegelijk te zien. Ik weet het ook dat Amerikanen regelmatig wel over de schreef gaan, maar niet iedereen is zwart, noch wit.

  5. Reactie van Clay

    Ik ben toevallig historicus, Guido, dus wat betreft kennis van geschiedenis valt dat reuze mee. Jean-Marie heeft gelijk wanneer hij aanstipt dat die atoombommen niet “zomaar” gedropt werden. En dat heeft met verzuring niks te maken.

  6. Reactie van polly

    de slachtoffers van de Japanse overompeling en bezetting in Azië en Oceanië zullen herdacht worden wanneer iemand daar het initiatief toe neemt.

  7. Reactie van Clay

    En als je moet wachten tot de “klassieke” vredesbeweging dat initiatief neemt … De oogkleppen van die lui zijn fe-no-me-naal groot.

  8. Reactie van Guido

    jullie weten toch best dan dat het gooien van die bommen nergens voor nodig was?

    ADMIRAL WILLIAM D. LEAHY
    (Chief of Staff to Presidents Franklin Roosevelt and Harry Truman)

    “It is my opinion that the use of this barbarous weapon at Hiroshima and Nagasaki was of no material assistance in our war against Japan. The Japanese were already defeated and ready to surrender because of the effective sea blockade and the successful bombing with conventional weapons.

  9. Reactie van Clay

    Is de mening van die ene officier, natuurlijk. Daar ken je er een flink pak tegenover plaatsen, hoor… Enfin, ik ga hier geen discussie over starten, maar zeggen dat die bommen “nergens voor nodig” waren is echt wel té simpel…

  10. Reactie van b-west

    Die discussie hebben we hier ook vorig jaar al gevoerd.

    Ik blijf het hypocriet vinden. 30 miljoen doden, voornamelijk burgers en krijgsgevangenen, velen vermoord in slachtpartijen die de gruwels van de Nazi’s overtroffen, daar praten de vredesbewegingen niet over.

    “De atoombommen waren niet nodig” hoor ik altijd maar. Wat was het alternatief? Een blokkade en de bevolking van Japan uithongeren? Conventionele bombardementen op alle Japanse steden verderzetten? (er zijn door niet-atoombom-bombardementen trouwens meer mensen in Japan omgekomen dan door die twee A-bommen)? De Japanners vriendelijk vragen een beetje minder stout te zijn in hun bezette gebieden? Een onderhandelde vrede, waarbij Japan zijn voorwaarden kon stellen en zijn veroveringen kon behouden? Een invasie waarbij voor elk eiland, elke stad, elke straat gevochten ging worden, met veel meer burgerdoden tot gevolg?

    Je kan er niet omheen, de twee bommen hebben de Japanse gruwel een halt toegeroepen. Japan heeft een hoge prijs betaald voor hun wandaden, maar hebben dat onheil wel over zichzelf uitgeroepen.

  11. Reactie van Guido

    @ b-west: t’ zijn generaals en zo die zelf zeggen dat het niet nodig was. En ja, de Japanners hadden zeker ook een plan uitgewerkt met vernietigingskampen enz…?

    @ Clay: niet alleen de mening van die ene officier: http://www.doug-long.com/quotes.htm

    @ Jean-Marie: ik denk niet principieel anti-Amerikaans.

    In in jullie logica gaan jullie het dus hebben over al de slachtoffers bij de bombardementen op Dresden als men Kristalnacht herdenkt?

    Nog een fijne dag en tot een volgende.

    • Reactie van b-west

      Net zoals je generaals en zo kan vinden die het wel nodig vonden. En nogmaals, wat was het alternatief? Een verderzetting van de oorlog zou nog veel meer levens gekost hebben, zelfs al was het duidelijk dat Japan zich uiteindelijk zou overgeven. Is het dan te verkiezen om de strijd met conventionele wapens nog enkele maanden verder te zetten, met hoogstwaarschijnlijk veel meer doden dan de atoombommen tot gevolg?

      Over je tweede opmerking kan ik enkel maar zeggen dat jouw kennelijke onwetendheid over wat zich afgespeeld heeft in Oost-Azië en de psyche van het keizerlijke Japan een discussie over dit ganse gebeuren een redelijke nutteloze zaak maakt.

  12. Reactie van Clay

    Ik denk dat je “onze” logica niet echt begrepen hebt, Guido. Die Dresden/Kristallnacht-link is zo krom als de benen van Arie Haan. Waardeloos. Nog een fijne dag, dat wel…

  13. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Guido, waar komt uw kennis over de geschiedenis vandaan? Welk is uw generatie? Misschien kunnen we zo uw orientatie beter begrijpen.

    • Reactie van Guido

      ik lees boeken, zoiets met een kaft en daartussen pagina’s… ik raad jullie aan eens deftig naar jullie oriëntatie te kijken, men herdenkt de slachtoffers van het meest gruwelijke wapen en jullie begin over anti-Amerikanisme… Misschien moeten jullie de redactie van Gentblogt nu ook verwijten dat ze anti-Amerikaans aangezien de herdenking nu op de voorpagina staat, ik vind het gewoon grof hoe jullie hier in het begin reageerden, lees de reactie van Pieter onderaan ook eens…

  14. Reactie van Tom De Wael

    2 wrongs don’t make a right

    ‘t is niet omdat de japanners stoute jongens waren dat men de slachtoffers van het gebruik van het meest gruwelijke wapen niet zou mogen herdenken.

    voor de rest, zoals b-west zegt, zie discussie vorig jaar

    Of zoals ze zeggen: De geschiedenis herhaalt zich .. (in more ways than one)

  15. Reactie van Pieter

    De orders om Japanse steden met atoombommen aan te vallen werd gegeven op 25 juli gegeven door het Amerikaanse opperbevel, dat was minder dan 10 dagen nadat de eerste kernbomtest in de woestijn van New Mexico succesvol was gebleken. Op de doelwittenlijst stonden de Japanse steden Hiroshima, Kokura, Niigata en Nagasaki. De aanval mocht gebeuren vanaf 3 augustus als het weer het toeliet. De bom was nog maar net getest of het gebruik ervan werd al bevolen!
    Op 7 augustus 1945 legde de Amerikaanse president Truman een verklaring af nadat een eerste atoombom tot ontploffing werd gebracht. “We wished in this FIRST attack to avoid -insofar as possible- the killing of civilians.” Het doden van burgers werd zoveel mogelijk vermeden. Dat is dus wat we oorlogspropaganda noemen. Dat klinkt ook in 2011 nog steeds zeer actueel.
    De stad Hiroshima, waar veel houten woningen stonden, was vrij intact gebleven tijdens de tweede wereldoorlog. Er waren geen belangrijke militaire installaties.
    Op 6 augustus om kwart na 8 ’s ochtends ontplofte de uraniumbom ‘Little boy’ op 600m hoogte boven het stadscentrum, pal boven een hospitaal. Op 10 seconden tijd werd de stad volledig van de kaart geveegd. Er vielen binnen de eerste minuut meer dan 78.000 doden! De slachtoffers waren Japanse burgers en er ook duizenden Koreaanse, Chinese en Filippijnse dwangarbeiders en zelfs enkele krijgsgevangen uit de VS, Nederland, Groot-Brittannië en Australië.
    Twee dagen later ontplofte de plutoniumbom ‘Fat man’ boven de Japanse stad Nagasaki, de bom miste zijn doelwit met 3 km. De bom ontplofte niet pal boven het centrum van de stad, er vielen ‘slechts’ 40.000 doden gedurende de eerste minuut.
    Tegen het einde van het jaar 1945 waren er ten gevolge van deze twee kernwapens 240.000 doden. 110.000 mensen kwamen zoals gezegd onmiddellijk om, nog eens duizenden mensen zouden binnen het jaar ten gevolge van kankers, stralingziekte en brandwonden sterven. Velen pleegden zelfmoord. Zwangere vrouwen baarden misvormde baby’s.
    In totaal zouden 475.000 mensen sterven ten gevolge van de 2 kernbommen.
    Ter vergelijking: elk van de 20 Amerikaanse kernwapens die in Kleine Brogel liggen hebben heeft een vernietigingskracht van 14 keer Hiroshima.
    Er wordt tot op vandaag beweerd dat het gebruik van de kernwapens een noodzaak was, om erger bloedvergieten te voorkomen, Japan zou immers nooit capituleren. Maar dat is een leugen. Volgens de klassiek geworden propaganda zou de invasie van Japan nog 1 miljoen VS-levens gekost hebben. Echter:
    1. Nazi-Duitsland tekende op 8 mei de totale overgave.
    2. De Sovjet-Unie zou op 15 augustus Japan de oorlog verklaren.
    3. De meeste Amerikaanse militaire bevelhebbers zagen geen militaire noodzaak in het gebruik van het kernwapen. Japan was immers reeds één grote ruïne. Generaal Eisenhower was daar ook bij, alsook generaal Curtis Lemay die net 64 Japanse steden via zijn ‘vuurbommencampagne’ vernietigd had in 1945.
    4. Japan wou de overgave aanvaarden onder de voorwaarde dat het statuut van de Keizer niet in vraag zou gesteld worden. Dezelfde voorwaarden werden wel aanvaard na het bombardement!?
    Waarom werd het bevel dan toch gegeven? De vernietiging van de steden Hiroshima en Nagasaki was een pure demonstratie.
    Een demonstratie van de buitengewone vernietigingskracht van het wapen.
    Een demonstratie van het feit dat de VS het wapen durfde te gebruiken.
    Het atoomwapen werd de ultieme troefkaart in de geopolitieke strijd. Zo werd de Sovjet-Unie inschikkelijker gemaakt in het aanvaarden van de nieuwe wereldorde.
    Het was de laatste keer dat het kernwapen werd gebruikt. Maar daarna werd er nog tientallen keren gedreigd met kernwapens en zelfs concrete plannen gemaakt om het wapen in te zetten: tijdens de oorlog in Korea, Vietnam, de Cubacrisis, etc.
    In het geopolitiek spel wil natuurlijke elke speler zo’n ultieme troefkaart. En daarom ontwikkelden ook de Sovjet-Unie, Frankrijk, Groot-Brittannië, Israël, Pakistan, India en ook Noord-Korea kernwapens. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog waren er dan ook meer dan 100.000 kernwapens geproduceerd. Absolute gekheid. Genoeg om de wereld verschillende malen te vernietigen.
    Wat is de staat van kernwapens vandaag?
    Ondertussen werd het totale aantal kernwapens teruggebracht tot 23000.
    Het dreigen met het wapen werd Illegaal verklaard door het Internationaal Gerechtshof in 1996.
    Uit vrees voor verder verspreiding van kernwapens is ongeveer iedereen het eens dat we beter af zijn in een kernwapenvrije wereld.
    Er zijn (te ) kleine stapjes in de verdere kernontwapening: zoals het akkoord tussen de VS en Rusland om de strategische kernwapens verder terug te dringen tot 1550 elk.

    Maar de kernwapenvrije wereld is zeker nog niet gerealiseerd.
    De houding van sommige kernwapenstaten kunnen we zelfs ronduit tegenstrijdig noemen. In de VS maakte president Obama van een kernwapenvrije wereld een prioriteit. Maar er wordt tevens een slordige 185 miljard dollar voorzien in het volgende decennium voor de modernisering van de kernwapens! En dat terwijl het land 3000 miljard moet bezuinigen de volgende tien jaar…
    De moderniseringsplannen omvatten nieuwe bommenwerpers, nieuwe jachtvliegtuigen, nieuwe duikboten om kleinere en bruikbare kernwapens effectief in te zetten.
    Daarom is ook een moderniseringsplan voorzien voor de kernbommen die in Kleine Brogel liggen.
    De meeste andere kernwapenstaten moderniseren ook hun kernwapenarsenaal.
    De idee is kleinere kernwapens die beter inzetbaar zijn en die dus de dreiging met kernwapens geloofwaardiger maken.
    Laten we duidelijk zijn als vredesbeweging: dat heeft niets te maken met kernontwapening. Hier zijn we absoluut niet mee akkoord!
    Daarom komen we hier ook jaarlijks samen. Om duidelijk te maken dat we af willen van die kernwapens.

    We zijn het dus eens dat die bommen niet voor niets gedropt werden. Een goed naslagwerk om te lezen en dan eens na te discussiëren op café: Joseph Gerson – Empire and The Bomb.

    De discussie die hier gevoerd wordt is onmogelijk te voeren in twee lijntjes en leidt alleen maar tot simpele voor of tegens.

  16. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Dank u voor die uitleg. Dit lees ik liever dan korte uitlatingen. Wij ktijgen hoofdzakelijk info over de USA en/of NATO. Maar hoe zit het verder met Rusland, Israel, Pakistan, Indië, China en Noord-Korea? Sorry maar ge moet me nog overtuigen van uw objectiviteit in die materie. En hoe loopt het verder met Iran?

  17. Reactie van Pieter

    beste JM
    tja de VS is de grootste militaire en politieke macht in de wereld op dit moment. en vanuit de VS beschikken we over redelijk veel en vlot toegankelijke (Engelstalige) informatie.
    In die zin zijn wij allemaal onderhevig aan de dominantie van de anglo-amerikaanse cultuur en taal :-)
    het spreekt vanzelf dat we over de andere landen ook een uitgebreide mening hebben, maar mag ik u graag verwijzen naar onze website http://www.vrede.be en ons tijdschrift vrede. daar belichten we al meer dan 50 jaar de internationale politiek vanuit het oogpunt van de vredesbeweging (lange artikels met veel context, geschiedenis en achtergrond). alle constructieve kritiek en discussie is zeer welkom, niemand heeft de waarheid in pacht. als u graag een gratis proefnummer ontvangt mail dan naar abo@vrede.be
    groeten
    pieter

  18. Reactie van Pieter

    interessante uitzending

  19. Reactie van Jean Marie DE WULF

    Dank u vriendelijk, Pieter.